בדיקת EEG

(0)
לדרג

בדיקת EEG היא בדיקה להערכת תפקוד מוחי, לאבחון הפרעות, גידולים ומחלות

מאת: ד"ר עמית עקירוב

בדיקת EEG (Electroencephalogram) או אלקטרואנצפלוגרם, היא בדיקה להערכת הפעילות החשמלית של המוח.

אופן ביצוע הבדיקה

בדיקת EEG מבוצעת על ידי טכנאי במרפאה או בבית החולים. בתחילת הבדיקה הנבדק שוכב על מיטה או כיסא מתכוונן, כאשר אלקטרודות מתכתיות ממוקמות על הקרקפת באמצעות מדבקות. האלקטרודות מחוברות באמצעות חוטים למכשיר המנטר את השינויים באותות החשמליים לדפוסים המודפסים על נייר. במהלך הבדיקה הנבדק שוכב עם עיניים עצומות מאחר ותנועה עשויה להשפיע על התוצאות. ייתכן כי במהלך הבדיקה הנבדק יתבקש לבצע פעולות מסוימות, כמו נשימה מהירה ועמוקה למשך מספר דקות או בהיה באור בהיר מהבהב.

אם הרופא מעוניין לעקוב אחר הפעילות המוחית לפרק זמן ארוך יותר, ניתן להשלים בדיקת EEG אמבולטורית. בנוסף לאלקטרודות, הנבדק נושא מכשיר מיוחד לניטור הפעילות במשך עד שלושה ימים. במהלך הבדיקה הנבדק יכול להמשיך בפעילות השגרתית.

כיצד להתכונן לבדיקה?

יש לחפוף את השיער בלילה שלפני הביקה. אין להשתמש במרכך שיער, שמנים, תרסיסים או ג'ל לשיער. ייתכן כי הרופא יבקש מהנבדק להפסיק טיפול תרופתי מסוים לפני הבדיקה, אין לשנות או להפסיק טיפול תרופתי ללא התייעצות תחילה עם הרופא. יש להימנע מכל מוצרי המזון והמשקאות המכילים קפאין למשך שמונה שעות לפני הבדיקה.

במהלך הבדיקה ייתכן שהנבדק יתבקש לישון ולכן ייתכן כי יתבקש לצמצם את משך זמן השינה בלילה שלפני הבדיקה. במקרים בהם הרופא מבקש מהנבדק לישון מעט ככל הניתן לפני הבדיקה, יש להימנע כליל מקפאין, משקאות אנרגיה, או חומרים מעוררים אחרים.

מטרות הבדיקה

בדיקת EEG משמשת להערכת הפעילות המוחית ועשויה לסייע באבחון או ניטור מצבים שונים, כולל בלבול, חבלות ראש, זיהומים, פרכוסים, גידולים מוחיים, מחלת אלצהיימר, בלבול ועוד. הבדיקה מסייעת גם בהערכת הפרעות שינה וניטור פעילות מוחית במהלך ניתוחי מוח. בדיקת EEG מבוצעת לעתים במטרה להוכיח כי אין פעילות מוחית, במקרים של חולים בקומה. הבדיקה עשויה לסייע בניסיונות לקבוע מוות מוחי.

תוצאות הבדיקה

במצב תקין תרשים EEG מדגים דפוס פעילות מוחית תקין. יש לקחת בחשבון כי תרשים EEG תקין אינו שולל הופעת פרכוס קודם. ממצאים חריגים בבדיקת EEG עשויים לנבוע מפגם מבני במוח (דוגמת גידול מוחי), אוטם מוחי, שימוש בסמים או אלכוהול, חבלת ראש, אפילפסיה, הפרעות שינה (דוגמת נרקולפסיה), בצקת מוחית ועוד.

סיכונים

בדיקת EEG היא בדיקה בטוחה מאוד. האור המבהב או הנשימה המהירה הנדרשים לעיתים במהלך הבדיקה עשויים לעורר פרכוסים בחולים עם הפרעה פרכוסית. איש הצוות הרפואי המבצע את הבדיקה מיומן בטיפול בחולים במצבים אלו.

בואו לדבר על זה בפורום נוירולוגיית ילדים.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום