הפרעת קשב וריכוז: שינה חיונית
שינה איכותית חשובה לבריאות ולאיכות החיים. שינה עמוקה ורציפה, לילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז מסייעת בהפחתת סימפטומים.
הילד מתקשה להירדם, מתעורר תכופות במהלך הלילה ושנתו קלה? יש להניח כי אתם ,כהורים , מוצאים את עצמכם עייפים, ממחסור מצטבר בשעות שינה - ומותשים מהניסיונות להחזיר את בנכם \בתכם למעגל תקין של שנת לילה טובה.
מצב זה מצריך טיפול, במיוחד כאשר הפרעת השינה מתלווה להפרעת קשב וריכוז (ADHD). בכך נעסוק במאמר זה, בתקווה שתזכו בקרוב ליהנות מ"ליל מנוחה".
מהו הקשר בין ADHD לבעיות שינה?
הקשר בין ADHD לבעיות שינה הוא קשר הדדי - ומוביל למעגל קסמים של עייפות וחוסר תפקוד: הפרעת קשב וריכוז כרוכה לעתים קרובות בקשיים בהירדמות ודם בשינה בלתי איכותית, לא שקטה ועם התעוררויות מרובות. ; שינה בלתי איכותית - במיוחד כאשר היא מתמידה לאורך זמן - מגבירה את התסמינים של הפרעת הקשב והריכוז.
כיצד בא לידי ביטוי מחסור בשעות שינה בגיל צעיר?
בגיל צעיר, נודעת חשיבות מכרעת לשינה איכותית וארוכה דיה - כדי שהילד יוכל לתפקד היטב במהלך היום, בכל המישורים - התנהגותיים, רגשיים, אקדמיים וחברתיים.
די בלילות ספורים של שינה לא טובה , כדי לפגוע במיקוד ולהגביר את אי השקט ופעלתנות היתר, לצד בעיות התנהגותיות ומצב כללי ירוד.
מה קורה אצל ילדים עם ADHD?
בעיות שינה הן תופעה נפוצה בקרב ילדים עם ADHD. ומכיון שהפרעת קשב וריכוז היא מצב מתמשך, שינה לא איכותית באה לידי ביטוי בהגברת תסמיני הפרעת הקשב, בכל שעות היממה.
כיום, כשהמסכים למיניהם משתלטים על שגרת החיים וממלאים חלק ניכר מהיום שלנו שנתם של ילדים ובמיוחד בני הנוער משתבשת ומשבשת את תפקודם היום יומי למחרת .
מצב כללי ירוד. צילום: שאטרסטוק
האם הפרעת קשב וריכוז מלווה בהכרח גם בבעיות שינה?
על פי הנתונים, ילדים עם הפרעת קשב וריכוז ישנים פחות מקבוצות בני גילם - בממוצע כחצי שעה פחות, בכל לילה.
בנוסף, נמצא כי ליותר ממחצית מהילדים עם ADHD, יש קשיים בהירדמות; כ-20% מדווחים על הפרעות שינה קלות עד חמורות, לפחות פעם אחת בשבוע.
האם שינה איכותית יכולה להקל על הסימפטומים של הפרעת קשב וריכוז?
מחקרים חדשים מראים שהתערבות בהיגיינת השינה משפרת את הסימפטומים של ADHD, כמו גם את איכות החיים של המשפחה כולה. המחקרים מראים שכאשר מיושמת התערבות טיפולית וההורים מונחים כיצד להקנות לילד הרגלי שינה נכונים, איכות השינה משתפרת ומקלה על הסימפטומים של ה-ADHD.
כיצד ההתנהלות המשפחתית יכולה לתרום לביסוס הרגלים, שיובילו לשינה איכותית?
ילדי ADHD זקוקים לתבניות מסודרות ושגרה, בכל הקשור להתנהלות שלהם. חלק משגרה זו הוא בטרם הכניסה למיטה. המפתח הוא היגיינת שינה נכונה ועקבית.
כאשר מונהגת בבית רוטינה עקבית ויציבה של שעת שינה קבועה, שעות השינה של הילד מתארכות ואיכות השינה משתפרת.
על מה חשוב להקפיד ברוטינת השינה?
לפי המחקרים, התערבויות התנהגותיות עשויות להביא לשיפור משמעותי של איכות השינה אצל ילדים עם הפרעות קשב וריכוז. הקניית ההרגלים הנכונים והקפדה על ביצועם, בנוסף להעברת מסרים ברורים הנוגעים לרוטינת הערב ושעת השינה - כל אלה מסייעים בקיצור זמן ההירדמות ובשיפור איכות השינה.
בין היתר, יש להקפיד על:
שעת שינה שתואמת את גיל הילד ומאפשרת לו ליהנות מיתרונות השינה המספקת.
הימנעות מצפייה במסכים, לפחות שעה לפני השינה.
הרחקה של כל האמצעים האלקטרוניים מהחדר.
עמעום האורות בבית ויצירת אווירה רגועה ושקטה.
האזנה למוסיקה שקטה - לא רועשת ולא מעוררת.
הימנעות מצריכת קפאין ומוצריו - בשעות שלפני ההליכה לישון.
הימנעות מצפייה במסכים. צילום: שאטרסטוק
עד כמה משמעותי השיפור בשינה, עבור ילדים עם הפרעת קשב וריכוז?
במחקרים שנערכו בקרב ילדים עם הפרעת קשב וריכוז, נמצאה הפחתה בשיעור 12% בסיבוכים הנובעים מחוסר שינה - אצל ילדים שקיבלו סיוע בהסדרת שעות השינה (לעומת ילדים שאצלם לא נערכה התערבות טיפולית זו).
לכן, תכנון רוטינת שינה נכונה והקפדה על יישומה - יסייעו לשיפור והארכת השינה, מה שיתרום לשליטה במידה מסוימת בסימפטומים של ADHD.
מה עושים כאשר לא מושג שיפור בשינה של הילד, גם לאחר יישומה של רוטינת שינה טובה ויציבה?
במקרים בהם התערבות ברוטינת השינה אינה עוזרת ומצבו הרפואי של הילד לא משתפר ואולי אף מחמיר - ניתן להיעזר בתרופות שינה.
לסיכום: פעמים רבות, בעיות ההרדמות ואיכות השינה של ילדים עם הפרעת קשב וריכוז קשורים אלו לאלו . לכן, שיפור היגיינת השינה - התערבות התנהגותית והסדרת שגרת הערב תוך השריית אווירת שינה נינוחה אצל הילדים, עם הפרעת קשב וריכוז יכולים להועיל לטיפול בסימפטומים של הפרעת הקשב והרכוז .
שינה איכותית ומספקת חשובה כמובן לכל ילד ולכל מבוגר - אבל כאשר מדובר בילדים עם ADHD, שינה טובה נחשבת ממש קריטית.
ד"ר מנחם לם הוא רופא ילדים בכיר, מתמחה באבחנת הפרעות קשב וריכוז אצל ילדים.
סייעה בהכנת הכתבה: שרית שיר, כתבת Zap Doctors.