מה מנבא כוח האחיזה שלכם?
אם עד היום כוח אחיזה נחשב למדד לבדיקת מצב בריאותם של קשישים, מחקר חדש מוכיח כי ניתן באמצעותו להעריך את תוחלת החיים של מבוגרים בכל הגילאים וכן את הסיכון שלהם ללקות במחלות
כוח אחיזה עשוי לנבא את המצב הבריאותי העתידי טוב יותר מאשר חלק מהמדדים המשמשים כיום רופאים להערכה זו - כך עולה מתוצאות מחקר חדש מבריטניה, שפורסמו לאחרונה בכתב העת BMJ.
החוקרים מסבירים כי למרות שכוח אחיזה הינו מדד מוכר זה זמן רב לתשישות או למצב בריאותי של קשישים, הנ"ל עשוי לסייע לרופאים להעריך את פרופיל הסיכון של מבוגרים בכל הגילאים, כולל הסיכוי למחלת לב וריאות.
במסגרת המחקר נאספו נתונים אודות למעלה מחצי מיליון משתתפים בפרויקט Biobank בבריטניה, שהיו בגילאי 40-69 שנים בשנים 2007-2010. באופן תקופתי לאורך השנים, המשתתפים השלימו בדיקות רפואיות, סיפקו דגימות והשיבו לשאלונים אודות המצב הבריאותי ואורח החיים.
החוקרים גם עקבו אחר הרשומות הרפואיות של המשתתפים לאורך תקופה ממוצעת של שבע שנים. במהלך תקופה זו, למעלה מ-13,000 (כ-3%) משתתפים הלכו לעולמם, בעוד שכ-6% פיתחו מחלת לב, כ-2% פיתחו מחלת ריאות וב-6% אובחנה מחלה ממארת.
לאחר תקנון לגיל ולמגוון רחב של גורמים אחרים, דוגמת תזונה, מצב סוציו-אקונומי ואורח חיים יושבני, החוקרים מצאו כי חולשת שרירים, שהוגדרה כמדידת כוח אחיזה של פחות מ-26 ק"ג בגברים ופחות מ-16 ק"ג בנשים, לוותה בסיכון כולל מוגבר לתמותה וסיכון מוגבר למחלות ספציפיות.
כל הבדל של 5 ק"ג בכוח אחיזה מתחת לסף זה, לוותה בעלייה של 20% בנשים ועלייה של 16% בגברים בסיכון לתמותה מכל-סיבה.
באשר לתמותה עקב מחלות לב, הסיכון עלה ב-19% בנשים וב-22% בגברים. הסיכון לתמותה עקב מחלות נשימתיות עלה ב-31% בנשים וב-24% בגברים והסיכון לתמותה מכל-ממאירות עלה ב-17% ו-10%, בהתאמה. כוח אחיזה חלש יותר לא נקשר עם הסיכון לתמותה עקב סרטן ערמונית, סרטן מעי גס בנשים או סרטן ריאות בשני המינים.
החוקרים כותבים כי אלו עם כוח האחיזה החלש ביותר נטו למצב סוציו-אקונומי נמוך יותר, עם שכיחות גבוהה יותר של מעשנים, השמנה והיקף מותניים ו/או אחוז שומן גבוהים יותר. משתתפים אלו גם צרכו כמות קטנה יותר של פירות וירקות, התאמנו פחות וצפו יותר בטלוויזיה.
החוקרים מסכמים וכותבים כי כוח אחיזה הינו מדד קל להערכה ועשוי לסייע בניבוי הסיכון למחלה בעתיד.
ד"ר עמית עקירוב הוא מומחה לאנדוקרינולוגיה, רופא בכיר במחלקה הפנימית בבית החולים בילינסון.