כירופרקטיקה וטיפול במבוגרים: כל היתרונות
יצאתם לפנסיה - ואתם סובלים מכאבי גב וצוואר? חוששים מטיפולים שונים ואינכם רוצים לקחת תרופות? יש לנו חדשות טובות בשבילכם: כירופרקטיקה - טכניקת טיפול עדינה ויעילה
במהלך הגיל השלישי, מרגישים את בעיות הגיל בצורה חריפה ביותר. לעיתים, אף נראה כי מדובר בגזירה שאי אפשר לשנות אותה. אנא, אל תתייאשו: גם אם נראה לכם כי אין טיפול נוסף שאפשר להוסיף על הטיפולים הקונבנציונליים - מומלץ לנסות את הכירופרקטיקה, מאחר שזו שיטה עדינה ופשוטה, המפעילה לחץ עדין מאוד על השלד. בזכות העדינות, הכירופרקטיקה יכולה להציע פתרונות טובים ויעילים.
מהי כירופרקטיקה?
פירוש המילה כירופרקטיקה ביוונית הוא טיפול בעזרת הידיים. גוף האדם מתנהל בעיקר על ידי מערכת העצבים, שעוברת מהמוח דרך חוליות עמוד השדרה - אל כל אברי הגוף.
בעיות שונות בגוף עלולות לגרום לשיבוש בתשדורת העצבית אל המוח. בעיות ניווניות או לחץ של החוליות יכולות לגרום לכאבים שונים וקשיים בתפקוד. הכירופרקטיקה נועדה לטפל בבעיות אלה, לשמור על עמוד השדרה בריא ולמצוא את שורש הבעיה.
שיטת הכירופרקטיקה נוסדה בארה"ב ב-1895 ע"י דניאל דייוויד פאלמר (בהערת אגב: 1895 היא השנה שבה וילהלם רנטגן גילה את קרינת ה-X, בה משתמשים בצילומי רנטגן, הקרויים על שמו).
הכירופרקט נוגע בידיו בעדינות בעמוד השדרה ומשחרר את החוליות, בעזרת חוש המישוש המפותח שלו - למצב התקין שלהן.
הריפוי נעשה ע"י הגוף עצמו. צילום: שאטרסטוק
מהי הפער התפיסתי, שמבדיל בין כירופרקטיקה לבין רפואה רגילה?
על פי הכירופרקטיקה, גוף בריא תלוי במערכת עצבים שפועלת היטב, ללא שיבושים - ומחברת בין המוח, עמוד השדרה, ומערכת העצבים הפריפראלית לכל אברי הגוף. העצבים צריכים להגיע לכל מקום בגוף,אם הם אינם מצליחים להגיע למקום כלשהו או לחוש בו הדבר מסמן שמשהו לא תקין.
המערכת צריכה לתפקד בצורה מושלמת. ההנחה היא שרוב ההפרעות נעוצות בחוסר איזון בעמוד השדרה. לכן, כאשר מאזנים את עמוד השדרה - הגוף יוכל לרפא ולהבריא את עצמו.
העיקרון האמור נכון גם לגיל השלישי. לכן, כירופרקטיקה כל כך נכונה גם לגיל השלישי, שבו הגוף עדיין יכול לקבל תמריץ להחלמה עצמית. במקרה זה, הריפוי העצמי אינו נעשה על ידי תרופות, אלא על ידי הגוף עצמו ועל ידי מערכת העצבים של המטופל.
כיצד מטפלת הכירופרקטיקה?
במצבה האידיאלי, השיטה מציעה תחזוקה שוטפת, למי שכבר הצליח לאזן את עמוד השדרה והגיע למצב שהגוף הבריא. בפועל, מטופלים רבים באים כשיש להם בעיה...
כירופרקטיקה מטפלת בגורמים שיוצרים שיבושים בשרירים ובשלד שכתוצאה מזה מופיעים כאבים, נוקשות, אי נוחות, חוסר תחושה נימול וכ"ו.
בכירופרקטיקה חשוב לראות צילומים, כדי להבין את מצב עמוד השדרה ולהבין מה גורם לשיבוש בפעילות העצבית לאורך עמוד השדרה. הכירופרקטור יבדוק את המטופל כולל ישיבה יציבה וטווחי תנועה ובדיקה כירופרקטית ייחודית של החוליות בטכניקות ידניות מיוחדות למקצוע הכירופקטיקה.בעזרת בדיקות אלה הוא מקבל תמונה מלאה על מצבו של המטופל.
בעיקר, הכירופרקטור יבחן את התנועתיות של עמוד השדרה-צוואר, גב , מותן ושל אגן הירכיים והמפגשים עם החוליות ועצם העצה. בעיות נפוצות שהכירופרקטור מטפל בהן: הרבה מאד בעיות גב תחתון, כאבים בשכמות ובכתפיים, בעיות שרירים ובעיות שקשורות לעמוד השדרה, לכל אורך הגב, כאבי צוואר וראש הקשורים קשר הדוק לעמוד השדרה, כי לפי הכירופרקטיקה – אי אפשר להפריד בין השלד לבין השרירים.
בגיל השלישי סובלים מבעיות שלד ושרירים שמצטברות עם השנים. צילום: שאטרסטוק
אילו בעיות מאפיינות את הגיל השלישי?
מכיוון שהגוף עובר תהליכים ניווניים עם הזמן בגיל השלישי סובלים מבעיות שלד ושרירים שמצטברות עם השנים. מדובר גם בצמצום רווחים בין החוליות ותזוזה של החוליות - הגורמת ללחץ על העצבים, חוסר יציבות והיצרות בתעלת עמוד השדרה.
בעיה נוספת היא אוסטיאופורוזיס ברמות שונות. המטפל צריך להיות מודע לבעיות אלה ולטפל בהן בהתאם.
ככל שאנשים לא שומרים על גופם במשך השנים- עלידי פעילות גופנית הכולל הליכה או שחיה ופעילות של התעמלות – תרגילים שונים בכל השיטות שיש היום בשוק- אז מצבם בגיל השלישי יהיה קשה יותר כי הם יהיו פחות גמישים ופחות חזקים עם פחות מסת שריר שהיום אנחנו יודעים שהוא כל כך חיוני.
כיצד מטפלים בעזרת כירופרקטיקה בגיל השלישי?
הטיפול באנשים מבוגרים אינו דומה לאנשים צעירים מתחת לגיל 60. הטיפול גם יהיה שונה מאדם לאדם כי כל אחד הוא קצת שונה ודורש משהו אחר. הטיפול לאדם מבוגר יותר דומה לטיפול בתינוק- מאד עדין.
עקרונית, כל טיפול תלוי בעוצמת הכאב - והעיקרון הזה נכון גם כאן. קיימות בעיות שניתן לטפל בהן רק ברפואה קונבנציונלית, בעזרת תרופות וניתוחים. הכירופקטור יודע להבדיל בין בעיות שונות ויפנה מטופלים לא מתאימים לאבחון נוסף.
עם זאת, היתרון הגדול של הכירופרקטיקה - בכך שהטכניקה מותאמת למצבם השביר והרגיש של המבוגר.
מדובר בטיפול עדין ומבוקר, שמתאים לבני 60 ומעלה, שבחלקם סובלים מאובדן סידן ברמות שונות. קיימות טכניקות שונות, שעשויות להתאים להם. בזכות עדינותה, השיטה מתאימה אפילו לתינוקות וילדים, המגיבים טוב מאד לטיפול.
כיצד מתבצע הטיפול?
למעשה, הטיפול הוא סדרה של טיפולים שנמשכים 10-15 דקות. אחרי הטיפול הגוף ממשיך "לעבוד" ולעבד את הנתונים החדשים. ההתמדה היא חשובה ונדרש זמן כדי לאפשר לגוף ולעמוד השדרה לעשות את שלהם.
מדובר בתהליך שעשוי להימשך כחודש וחצי עד שהגוף ילמד את התנוחה הרצויה. כך, בהתאם למצב המטופל, לעיתים יש צורך ביותר מטיפול אחד לשבוע. תדירות הטיפולים יורדת עם ההתקדמות בשיפור. כך, מספר הטיפולים משתנה בין מטופל למטופל.
הטיפול אינו אמור לגרום לכאב אצל המטופל ולכן הוא יכול לחזור מיד לשגרת היום, בהתאם למצבו. לעיתים, הגוף מגיב לטיפול בשיפור ניכר ומיידי ולפעמים השיפור איטי והדרגתי.
לסיכום: גם כאשר נראה כי אין מה לעשות כדי לשפר את הכאבים והקשיים בתנועה ולהיטיב את מצבם של בני הגיל השלישי - מומלץ לנסות כירופרקטיקה. הדברים אמורים במיוחד כאשר אף שיטה אחרת איננה מסייעת. תתפלאו לגלות עד כמה אפשר לשפר את מצב המטופל, בעזרת שימוש בכוח הריפוי של הגוף.
ד"ר לורנס בין הוא דוקטור לכירופרקטיקה, המרכז לכירופרקטיקה ברעננה.
סייעה בהכנת הכתבה: איילת מיטש, כתבת zap doctors.