החופש הגדול: איך להימנע מטביעה?

(0)
לדרג

ילדה בת 10 טבעה הבוקר למוות בבריכת מלון בים המלח. אסון זה מצטרף למקרים רבים של טביעת ילדים במהלך החופש הגדול. הורים, שימו לב: חשוב להקפיד על כללי בטיחות בעת בילוי על שפת הים והבריכה

מאת: מערכת zap doctors

החופש הגדול בעיצומו, רבים מבלים בבריכה ובחופי הים ותופעת הטביעות מתגברת. רק הבוקר (18.7), ילדה בת 10 קיפחה את חייה באופן טרגי, כאשר טבעה בבריכת בית מלון בים המלח. חובשים פראמדיקים ביצעו בה פעולות החייאה, אך נאלצו לקבוע את מותה.

פליקס לוטן פראמדיק בכיר במד"א, מדריך צלילה בהכשרתו שמאמן צוותי איתור נעדרים מתחת למים, אומר כי: "תקופה הקיץ היא תקופה נהדרת לחופש, מנוחה ובילוי במקורות מים שונים. יחד עם זאת, לא פעם התנהגות לא זהירה ולא אחראית עלתה בחיי אדם ובאירועים שהיה ניתן למנוע. חשוב מאוד להקפיד על כללי בטיחות במים. הם יודעים להיות חבר נהדר ונפלא אך צריך להתייחס אליהם בכבוד ובזהירות".

אין לאפשר לתינוקות וילדים להישאר אף לא לרגע ללא השגחת מבוגר. צילום: שאטרסטוק

אז על מה חשוב להקפיד? להלן כמה כללי בטיחות חשובים מטעם מד"א:

כללי זהירות בחוף הים ובבריכות

  • יש לרחוץ רק בחופים ובבריכות מוכרזים הנמצאים בפיקוח מציל ובזמן שיש בהם שירותי הצלה. במידה והמתרחץ מגיע לאחר שעות הפעילות של המציל בחוף או בבריכה - אין להיכנס למים!

  • אין לאפשר לתינוקות וילדים להישאר אף לא לרגע ללא השגחת מבוגר אחראי סמוך למקורות מים! לעולם לא לנתק מגע או קשר עין!

  • תינוקות וילדים עד גיל 5 הם אוכלוסייה מועדת לטביעה. עקב מבנה גופם, בו הראש כבד וגדול יחסית לגוף, מרכז משקל גופם גבוה יותר ולכן הם עלולים להתהפך כשראשם קדימה אל תוך מי הבריכה, הים, האמבטיה וכו'. ילדים גם אינם מבינים את מהות הסכנה ואינם יודעים להיזהר. על כן, החשיבות בשמירה צמודה אליהם ליד מקורות מים משמעותית מאוד.

  • מצופים, גלגלי ים ודומיהם מקנים תחושת בטחון מוטעית. זכרו שפריטים אלה אינם מעניקים הגנה מלאה לילד מפני סכנות הטביעה ועל כן חשוב להקפיד לשמור על ילדים גם כשהם מצוידים בפריטים אלה.

  • טביעה מתרחשת תוך רגעים בודדים. מספיקות דקות מעטות של חוסר תשומת לב מלאה, בהן הילד עלול לטבוע. יש להישאר כל העת בטווח יד מהילדים שבמים ולהתרכז רק בהם. במידה ונכנסתם למים עם מספר ילדים, אנא דאגו למבוגר אחראי שישהה לצדם.

  • הרחצה בים תחת השפעת אלכוהול אסורה ומסוכנת בהחלט.

  • אחת הסיבות העיקריות לטביעה בים התיכון היא הילכדות של השוחה ב"זרם חוזר" (מערבולות). מדובר בזרמים שקיימים בין אזורי הגלים וניתן לזהותם כשרואים ים גלי ולא שקט, צבע מים שונה מסביבתו בגלל העומק הרב או סחף של אצות וחול. קיימים שני דרכים להיחלץ מהמצב המסוכן: 1. לא להתנגד לזרם, לחכות עד שהמים ייקחו אותך החוצה לתוך הים. הזרם ייחלש ויאפשר שחייה בקלות יחסית לצד וחזרה עם הגלים אל החוף. 2. לשחיינים חזקים יותר - לשחות 90 מעלות לזרם עד ליציאה מהטווח שלו ובעזרת הגלים לשוב אל החוף. זרם הסחף הוא אחד מגורמי הטביעה העיקריים למי שאינו מנוסה בשחייה אך גם שחיין מנוסה עלול להילכד בזרם חזק ולהסתכן בטביעה.

  • יש להישאר תמיד בטווח העין של המציל. שימו לב - אם אינכם רואים את המציל, גם הוא כנראה לא רואה אתכם ואתם עלולים להימצא בסכנה.

  • ניסיונות לחלץ אנשים שנלכדו ב"זרם סחף" עלולים להיות מסוכנים. ישנם מקרים בהם מי שמנסה לסייע לטובע, טובע בעצמו - לכן חשוב להבין קודם מה לעשות ולהיכנס רק עם אמצעי הצפה, כמו גלגל או מצוף.

  • יש להימנע ממשחקים מסוכנים. אין לשחק "משחקי הטבעה" במים, אין לקפוץ על מי שנמצא במים ואין לקפוץ ראש במים רדודים מחשש לפגיעה בעמוד השדרה ובראש. בנוסף, אין לרוץ מסביב לשפת הבריכה, מחשש להחלקה ופציעה.

  • דע את יכולותיך. שחה תמיד במים שהם בשליטתך, אל תגיע לאפיסת כוחות. אם חבריך שוחים למרחק רב ממה שאתה רגיל ומסוגל - אל תצטרף! קח בחשבון תמיד את הדרך חזרה בשחייה. אם התעייפת, צא מהמים, שתה ונוח במקום מוצל.
  • חשוב מאוד להקפיד שלא להיכנס למים בזמן של רוחות חזקות (בשעות הצהריי)ם. הרוחות גורמות להיסחפות פנימה אל הים. בכנרת התופעה הזו בולטת במיוחד בשעות הצהריים.

  • במקרה שנקלעים למצב של אי נוחות במים ועלולים לטבוע, חשוב לשמור על קור רוח, לא להשתולל על מנת לא לאבד כוחות וכן לאותת לעזרה.

 

כללי בטיחות בבריכות פרטיות

  • אין להשאיר פעוטות וילדים בקרבת מקורות מים ללא השגחה צמודה. פעוט עלול להחליק בשניות והפגיעה בו תהיה קשה במיוחד, שכן חבלת ראש מנפילה שכזו עלולה לגרום לנזק משמעותי. כאמור, אין לנתק מגע או קשר עין.

  • יש לגדר ולסגור כל מעבר לכיוון הבריכה במידה ואין באזור מבוגר שיוכל להשגיח על פעוטות וילדים.

מה עושים במקרה של טביעה? לחצו כאן למדריך חירום 

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום