חוזרים לביה"ס: שומרים על הגב

(1)
לדרג

היכן לשים את הספרים הכבדים בילקוט? מה עדיף - ילקוט עם גלגלים או בלי? ואיך נתאים את עמדת העבודה הממוחשבת, כולל הריהוט והמחשב, למידות הילד? טיפים חשובים להורים לקראת החזרה ללימודים

מאת: מערכת zap doctors

מחקרים בנושא ארגונומיה אצל ילדים מגלים כי ילדים בגילאי 6-17 מבלים בממוצע 10 שעות ביום בישיבה מול מסכים בבית הספר, בבית ובחוגים. כתוצאה מהישיבה הממושכת, הכוללת פעמים רבות תנוחות לא נכונות וחוסר התאמה למידות הילד, עלולים להופיע אצל הילדים כאבי גב, כאבי רגליים וכאבי צוואר. אז איך נתכונן נכון לשנת הלימודים שפתח? כמה המלצות מאת ורד מועלם, מנהלת השירות לפיזיותרפיה בבית החולים כרמל:

ילקוט על גלגלים - כן או לא?

ילקוט על גלגלים אינו נישא על גב הילד, ובדרך כלל משקלו רב יותר. הוא אינו מתאים לילד כאשר תנאי הדרך חלקים ומרחק ההליכה הוא גדול היות והתיק כבד להרמה. ילקוט עם גלגלים גם אינו מתאים לעליה במדרגות וסחיבה בתנאי דרך קשים.

ורד מועלם מסבירה כי: "מומלץ לבחור לילד תיק בגודל גב הילד ולא גדול ממנו, ומומלץ שמשקל הילקוט לא יעלה על 15% ממשקל הילד. צריך לבחור ילקוט המכיל מספר תאים המאפשרים חלוקת משקל הספרים והמחברות, ועדיף ילקוט עם רצועות כתפיים רחבות ומרופדות ובאורך שווה כדי לאפשר חלוקת המשקל בין הכתפיים. כדאי להסביר לילד כי יש לארוז את הספרים הכבדים בתא הקרוב לגב, כך חלוקת המשקל טובה יותר, וכן לשים לב שהילד נושא את התיק על שתי הכתפיים ולא רק על כתף אחת", מסבירה ורד.

מומלץ לבחור לילד תיק בגודל גב הילד ולא גדול ממנו. צילום: שאטרסטוק

עמדת עבודה – חשיבות התאמה מלאה

"ילדים בימינו מבלים שעות רבות בישיבה מול המחשב, לכן יש חשיבות רבה להתאמת הסביבה לילד כולל הכסא, השולחן ועמדת המחשב", אומרת מועלם. "חשוב לזכור שילדים צומחים ומשתנים ואיתם צריכים להשתנות גם הרהיטים. היום ניתן להשתמש בריהוט מודולארי וגמיש, שניתן להתאימו בהתאם לשינויים בגדילת הילד. כאבי גב, עקמת ובעיות של זרימת דם לרגליים שכיחים יותר ויותר בקרב ילדים, עקב ישיבה במנח לקוי וכסאות שלא מותאמים למידותיהם. פגיעות בגידים וברצועות של הגפה העליונה מסוג 'RSI' (Repetitive Strain Injuries, פגיעה מצטברת), נמצאים בעלייה מתמדת בשל שימוש בעכבר ובמקלדת לא מתאימים. השימוש במחשבים היום הוא חלק בלתי נפרד מתוכנית הלימודים ובכלל. על ההורים לתת הדרכה וכלים ארגונומיים שישפרו את איכות החיים, בריאותו ורווחתו של הילד."

כדי לתת לילד סביבת עבודה נכונה יש לשים לב למספר כללים, מסבירה גב' מועלם:

כסא  - צריך להתאים את הכסא לגובה הילד, לתת תמיכה לגב ולאפשר לילד לשבת בנוחות כאשר כפות הרגלים מונחות על הרצפה או על הדום. שימו לב שהרגליים לא מתנדנדות באוויר, ולא נשענות על גלגלי הכסא.

עומק המושב - מומלץ שעומק המושב יהיה כאורך הירכיים, אך יש לוודא מרווח של 2-3 אצבעות מקצה הכסא ועד לשקע הברכיים. בזמן הישיבה על מושב הכסא חשוב שהישבן יגיע לעומק הכסא, כך שהגב התחתון נתמך במשענת. הזווית המומלצת בין המשענת למושב היא 105-110 מעלות.

משענות הידיים – גובה המשענות מאפשר להניח עליהן את אמות הידיים בנוחות. תמיכה זו מקטינה את הלחץ על עמוד השדרה והכתפיים (ככל שהילד גדול יותר החשיבות של המשענות גדלה) לחילופין ניתן להניח את הידיים עד למרפקים על משטח העבודה.

גובה השולחן – הגובה הנכון הוא כזה שכסא יכול להיכנס מתחתיו. עומק השולחן לפחות 60 ס"מ, צג המחשב מוצב מול הגוף והעיניים ולא בזווית. השליש העליון של המסך בגובה העיניים או מעט נמוך מהם. מרחק המסך מהעיניים בערך כאורך המרחק מהכתף עד לשורש כף היד (55-75 ס"מ).

מיקום המקלדת - המקלדת תמוקם בגובה המרפקים כך שהזרועות נמצאות בצידי הגוף.

העכבר - מומלץ לרכוש עכבר התואם בגודלו את גודל כף היד של הילד. חשוב לחנך כבר מגיל צעיר שכף היד הינה המשך ישיר לאמה ללא "שבירה", כדי למנוע לחץ על גידים וכלי דם.

מומלץ לרכוש עכבר התואם בגודלו את גודל כף היד של הילד. צילום: שאטרסטוק

הפסקות מנוחה הכרחיות

ישיבה ממושכת מול מסך המחשב עלולה ליצור אי נוחות, כאבים ועייפות. לכן מומלץ לקום מדי פעם למספר דקות בכדי להתמתח ולהתרענן.

הפסקות התאוששות לעיניים: כל 20 דקות יש לצאת להפסקה למשך 20 שניות ולהביט למרחק.

הפסקות התאוששות כלליות: יש לבצע ביחס של כל 40 דקות ישיבה מול ארבע דקות מנוחה פעילה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום