סוכרת 1 והקשר לחיידקי המעיים
האם חוסר איזון של חיידקי המעיים קשור בהופעת סוכרת מסוג 1? מחקר חדש שנערך באוסטרליה מצא קשר בין תפקוד הלבלב לבין הרכב חיידקי המעיים. תוצאות המחקר עשויות לסייע לרופאים לנבא התקדמות של סוכרת מסוג 1 ולסייע בפיתוח טיפולי מנע חדשים
שינויים בחיידקי המעיים עלולים להיות קשורים בהיארעות סוכרת מסוג 1, כך קובע מחקר חדש שהתפרסם בכתב העת המדעי Diabetes Care. החוקרים מצאו כי אצל אנשים שאובחנו לאחרונה עם סוכרת מסוג 1 או אצל אנשים שנמצאים בסיכון גבוה לסוכרת מסוג 1, נמצא הרכב שונה של חיידקי מעיים בהשוואה לאנשים שאין להם סוכרת מסוג 1. המחקר אשר בוצע באוסטרליה טוען כי זו הפעם הראשונה שנצפה קשר בין תפקוד הלבלב לבין הרכב חיידקי המעיים. הבנת השינויים באיזון חיידקי המעיים, תאפשר לרופאים לנבא התקדמות של סוכרת מסוג 1 ולפקח על התקדמות המחלה, ואף לפתח טיפולים חדשים במטרה למנוע או לפחות להאט את קצב התקדמות השינויים.
מדוע ביצעו את המחקר?
סוכרת מסוג 1 היא מצב מורכב, שעדיין אינו ברור עד תומו וקיים חוסר ידע לגבי הסיבות להתפתחותה וכן על אופן המחלה. מספר מחקרים בדקו קשרים אפשריים בין חיידקי המעיים לסוכרת מסוג 1. מחקרים קודמים הציגו הנחות לפיהן אנשים שמתחילים לפתח סוכרת מסוג 1 סובלים מדלקת קלה במעיים, שנגרמת, על פי הנחת החוקרים, מחוסר איזון של חיידקי המעיים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה ללמוד כיצד חיידקי המעיים משפיעים על פעילות הלבלב בנוכחות סוכרת מסוג 1.
כיצד התנהל המחקר?
החוקרים בדקו חיידקים וחלבונים בדגימות צואה של משתתפי המחקר, שחולקו לארבע קבוצות: אנשים עם סוכרת מסוג 1 שאובחנו לפני זמן קצר; קרובי משפחה שנמצאים בסיכון יחסי מוגבר לפתח סוכרת מסוג ; קרובי משפחה שלא נמצאים בסיכון לפתח סוכרת מסוג 1; ואנשים בריאים ללא היסטוריה משפחתית של סוכרת מסוג 1.
מה היו הממצאים?
אנשים שאובחנו עם סוכרת מסוג 1 וקרוביהם שנמצאים בסיכון לפתח סוכרת מסוג 1, הדגימו "חתימה" שונה של חיידקי מעיים בהשוואה לאנשים שאין להם סוכרת מסוג 1. כמו כן, נמצאו עוד שינויים משמעותיים בין הקבוצות בחלבונים הקשורים במצבי דלקת ותפקוד הלבלב.
מהי משמעות הממצאים?
ממצאים אלה מציעים ששינויים בחיידקי המעיים קשורים ישירות בהתפרצות סוכרת מסוג 1, וכי ניתן להשתמש בשינויים אלה כדי לחזות מראש אבחנה של סוכרת מסוג 1.
לדברי פרופ' חוליו ויינשטיין, רופא בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת ומנהל יחידת הסוכרת בבית החולים וולפסון: "זיהוי אותם מאפיינים של חלבונים אצל אנשים שאובחנו לאחרונה עם סוכרת מסוג 1 ואצל אנשים שעדיין לא אובחנו, אבל הם בסיכון גבוה לפתח סוכרת מסוג 1, יכול לשמש ככלי שיצביע על האבחון העתידי בסוכרת מסוג 1. הבנת התהליכים והמסלולים שמובילים את החולה לפתח סוכרת מסוג 1 היא הבסיס לפיתוח אסטרטגיות טיפול חדשות ולהשגת דיוק בהערכת הצלחת המחקרים הקליניים."