תסמונת המעי הרגיז: כל מה שחשוב לדעת
כאבי בטן, גזים, שלשולים ועצירות לסירוגין: כל אלה הן תופעות העשויות להעיד על "תסמונת המעי הרגיז". לפני שאתם מתחילים לשקול דיאטות למיניהן ומשנים את התפריט בהתאם, כדאי שתתחילו לשנן: זה לא רק עניין של "מה" לאכול, אלא "איך" לאכול
"תסמונת המעי הרגיז" היא תופעה שכיחה ומוכרת, שיכולה לגרום לסבל רב ולפגוע באיכות חייהם של רבים. בין היתר, היא עשויה להתבטא בתופעות כגון: שלשולים מרובים שלעיתים מלווים בעצירות, נפיחות עזה של הבטן, כאבי בטן, עוויתות, יציאות מרובות, טחורים ואף בצרבות.
מה גורם לתסמונת?
התשובה לשאלה זו אינה חד משמעית. ההערכה היא שמדובר במספר גורמים המשפיעים לרעה על תפקוד מערכת העיכול. באופן כללי, אפשר לומר שהרגלים מסוימים, הקשורים באורח החיים שלנו, עשויים להשפיע באופן משמעותי על הסיכוי שלנו לסבול מהתופעה. אכילה מהירה מידי, שתיה במהלך הארוחה, אכילה בשעות מאוחרות ואכילה לעיתים תכופות מידי, יכולות לשבש את פעילות העיכול התקינה ולגרום לתופעות שצוינו. כמו כן, ידוע שגם אורח חיים לחוץ ותובעני עלול להשפיע לרעה על העניין.
מומלץ להתייעץ עם מומחה לרפואה פנימית, המתמחה במערכת העיכול. צילום: שאטרסטוק
מדוע חשוב לאבחן וכיצד מאבחנים?
לפני שניגש להבין מהן הדרכים שיקלו על התופעה, בואו נדבר רגע על חשיבות האבחון. כדאי לדעת שסימפטומים במערכת העיכול כגון אלה שהוזכרו, עלולים להצביע גם על מחלות דלקתיות אחרות כמו: קרוהן, קוליטיס או לחילופין להעיד על פוליפים, מחלות כיב, הימצאות חיידקים פתוגניים, אי סבילות לרכיבי מזון למיניהם, כגון גלוטן ולקטוז ובמקרים מסוימים אף על גידולים בחלל הבטן. את כל אלה מוטב לשלול בטרם תחילת הטיפול.
אז איך מאבחנים? ראשית, מומלץ להתייעץ עם מומחה לרפואה פנימית, המתמחה במערכת העיכול. לאחר שאלון כללי, שיכלול התייחסות לאורח חייו של המטופל, התפריט שלו והרקע הרפואי, יוכל הרופא להציג תמונת מצב מדויקת יותר, שתאפשר הפניה לבדיקה רלוונטית. מטרת הבדיקה היא לשלול מצב קליני אחר, בהתאם למקרה האישי. רק לאחר שלילת מצב רפואי כזה או אחר שעלול לגרום לתסמינים המטרידים, ניתן להתחיל ליישם את ההמלצות המקובלות לטיפול.
חשוב!: כדאי לוודא שהרופא המטפל מקדיש זמן ראוי לטובת אבחון מדויק ויעיל. זכרו שחשוב להתאים את הטיפול לחולה ולא למחלה. ככל שהרופא יכיר טוב יותר את הרקע הרפואי והאישי של המטופל, הסיכוי להתאמת טיפול יעיל יגדל.
מומלץ לאכול 3 ארוחות מסודרות ביום. צילום: שאטרסטוק
כיצד מטפלים?
רבים הסובלים מהתופעה מנסים אין ספור דיאטות, במטרה למצוא את השינוי התזונתי האולטימטיבי שיסייע להם להתגבר על התופעות הלא נעימות הכרוכות בעניין. ואולם, חשוב לציין כי אין דיאטה אחת המומלצת באופן גורף לכל מי שסובל מתסמונת המעי הרגיז. לכן, לפני ששוקלים לבצע שינוי בהרכב המזון היומי, מומלץ להתמקד בשינוי התנהגותי, במטרה לתקן את הרגלי האכילה הקלוקלים שהובילו לבעיה. גם במקרה הזה חשוב לציין שאין דרך אחת שמסייעת לכלל הסובלים מהבעיה. ובכל זאת, להלן כמה המלצות שעשויות לשפר את המצב:
- הימנעו מאכילה מהירה: כדי לייעל את תהליך העיכול, מומלץ לשבת בנחת וללעוס היטב את המזון היטב.
- הימנעו מאכילה בשעות הערב המאוחרות: באופן כללי, הספק העיכול שלנו בשעות הערב נמוך באופן משמעותי ביחס לשעות היום. לכן, ברגע שאוכלים ארוחת ערב עשירה, ובייחוד כזו המכילה סיבים תזונתיים המעמיסים על מערכת העיכול, גורמים לכך ששאר מערכות הגוף יכנסו לפעולה והגוף כולו יתגייס למען משימת העיכול. כתוצאה מכך, נפגעת איכות השינה, מה שעלול לגרום לעייפות.
- הימנעו משתיה במהלך הארוחה: שתיה עלולה לגרום לעיכול פחות מוצלח של המזון, מכיוון שהיא גורמת לנו ללעוס פחות טוב את המזון. מעבר לכך, במהלך השתייה, לא מופרשים מיצי עיכול, וכתוצאה מכך נפגע תהליך העיכול הכללי.
- אכלו מסודר: מומלץ לאכול 3 ארוחות מסודרות ביום, וכן להימנע מאכילה מופרזת המעמיסה על מערכת העיכול.
- זוזו!: כידוע, פעילות גופנית מומלצת באופן כללי לשמירה על הגוף והבריאות. לעניינינו, היא מסייעת לשפר את תנועתיות המעיים, וכך עשויה להקל על תופעת "המעי הרגיז". מומלץ לשלב פעילות ארובית כגון הליכה או ריצה לפחות 3 פעמים בשבוע.
- הירגעו: כאמור, אורח חיים לחוץ עשוי להשפיע לרעה על פעילות מערכת העיכול. נסו למצוא דרכים שיסייעו לכם להירגע. בין אם מדובר ביוגה, מדיטציה, בילוי עם חברים, התייעצות עם פסיכולוג ובמקרים מסוימים גם עם פסיכיאטר, שיוכל להמליץ על טיפול תרופתי בהתאם לצורך. כל מה שיעזור לכם להירגע, יכול לשפר את המצב.
לסיכום: "תסמונת המעי הרגיז" עלולה להתבטא בתחושות לא נעימות במערכת העיכול, ולפגוע באיכות החיים באופן משמעותי. שילוב של ספורט, הקפדה על אורח חיים רגוע יותר ובעיקר שינוי יסודי בהרגלי האכילה, עשויים לשפר מאוד את המצב.
ד"ר יוסף דיין הוא מומחה ברפואה פנימית, משלב שיטות טיפול משלימות.
סייעה בהכנת הכתבה: מיכל הלפרין כתבת zap doctors.