קפסולה אנדוסקופית במקום קולונוסקופיה
בשורה לחולים במחלת קרוהן: קפסולה אנדוסקופית חדשנית, הסוקרת את כל מערכת העיכול, תחליף את הצורך בבדיקת קולונוסקופיה פולשנית. בימים אלה נכנסה הקפסולה לשימוש במכון לדרכי העיכול והכבד במרכז הרפואי איכילוב ת"א והיא ניתנת לחולים עם טופס 17
לראשונה במסגרת הרפואה הציבורית בארץ, בבית החולים איכילוב, יכולים מטופלי מחלת קרוהן לבלוע גלולה חדשנית אשר מתעדת את צינור העיכול לכל אורכו. כך, בסרט וידיאו אחד יכול הרופא המטפל לדעת מידית את הקף פעילות המחלה. הקפסולה תחליף בדיקת קולונוסקופיה לחולים אלו ותינתן תמורת טופס 17.
מחלת קרוהן (Crohn’s disease) היא מחלה דלקתית כרונית שיכולה לערב כל אזור במערכת העיכול. לעיתים המחלה מגיבה היטב לטיפול נוגד דלקת ולעיתים מתלקחת. יש קושי לראות את מערכת העיכול באופן ישיר, וכלים זמינים כמו בדיקות דם או צואה אינם מספיקים על מנת להעריך פעילות מחלה ויעילות טיפול. גם בדיקות הדמיה, כמו CT או MRI, של המעיים אינן מדויקות מספיק.
הכלי הטוב ביותר ברשות הרופא המטפל הוא סקירה אנדוסקופית, כלומר, צפייה במערכת העיכול על ידי מצלמה המורכבת על צינור גמיש המוחדר למערכת העיכול או על ידי בליעת קפסולה מצלמת. היות וב-70% ממטופלי קרוהן ישנה מעורבות של מעי גס ומעי דק או מעי גס בלבד, עד לאחרונה המעקב האנדוסקופי כלל קולונוסקופיה לסקירת המעי הגס ובדיקת וידיאו-קפסולה לסקירת המעי הדק.
לאחרונה, חברת מדטרוניק העולמית, אשר מייצרת את הקפסולה למעי הדק, פיתחה סוג חדש של קפסולה אנדוסקופית המצלמת את כל מערכת העיכול לכל אורכה, החל מהוושט, דרך הקיבה, המעי הדק והמעי הגס ועד לפינויה לאסלה. קפסולה זו נכנסה לשימוש כעת במכון לדרכי העיכול והכבד במרכז הרפואי איכילוב ת"א והיא ניתנת לחולים בטופס 17 וללא עלות נוספת.
קפסולה אנדוסקופית. צילום: שאטרסטוק
ד"ר ליאת דויטש, מנהלת שירות הקפסולה האנדוסקופית, מסבירה: "מחלת קרוהן שונה בין אדם לאדם ואף משתנה באותו אדם בתקופות שונות. לרוב פונה המטופל עם תלונות חדשות אך הבירור הרפואי יכול להתפרס על פני מספר חודשים. כעת אנחנו יכולים לתת מענה מהיר לשאלות הכי שכיחות: איפה ממוקמת המחלה ומה מידת הפעילות שלה? וזאת ללא צורך בהרדמה, קרינה או סיכון בבדיקה פולשנית. כמובן שצמצום מספר הבדיקות מונע אובדן ימי עבודה וכאמור מזרז את האבחנה ולכן גם את הטיפול". עוד מדגישה דויטש כי: "הקולונוסקופיה היא כלי אבחנתי וטיפולי חשוב בעיקר בתפקידה הקריטי למניעת סרטן המעי הגס. אך כאשר נדרשת צפייה בלבד, ללא צורך בטיפול או דגימה, ישנו יתרון ברור לבדיקה שאינה דורשת החדרת מכשיר לגוף המטופל אלא בליעת כדור בלבד".
הבדיקה פשוטה וללא תופעות לוואי. סיבוכים, כגון חסימת מעי עקב קפסולה תקועה, הינם נדירים ביותר. יש צורך בהכנה תזונתית ושתיית חומר מרוקן לפני הבדיקה, בדומה לבדיקת קולונוסקופיה, וביום הבדיקה יש לשתות חומר מזרז על מנת לאפשר מעבר מלא של מערכת העיכול בתוך 12 שעות.
למרות שהבדיקה אינה כלולה בסל הבריאות, במרכז הרפואי תל אביב מאפשרים את ביצוע הבדיקה הכוללת סקירה מלאה של המעי הדק והגס, במקום ביצוע קפסולה למעי דק בלבד, תחת אותו הכיסוי ובכך "חוסכים" קולונוסקופיה מיותרת. בנוסף, על מנת להפחית אף יותר את הסיכוי ל"קפסולה תקועה", כל מטופל יעבור בדיקה לתקינות מעבר במערכת העיכול על ידי קפסולה מתמוססת, ללא עלות נוספת.