נלחמים בסכנת הכוויות
מדי שנה בחורף מגיעים אלפי ילדים עם כוויות בדרגות שונות לבתי החולים בישראל, כאשר תינוקות ופעוטות הם קבוצות הגיל הנפגעות ביותר. איך נשמור על בטיחות ילדינו ונמנע מכוויות בקרב ילדים צעירים?
כוויות היא אחת מהפגיעות השכיחות בעונה החורף, וקבוצת הגיל הנמצאת בסיכון הגבוה ביותר היא תינוקות ופעוטות מגיל לידה ועד 4, המהווים 78.1% מנפגעי הכוויות.
למרות הנטייה של רבים לחשוב כי הבית הוא המקום הבטוח ביותר עבור ילדינו, מתברר כי 84% ממקרי הכוויה מתרחשים בבית, לרוב במטבח או בסלון, כאשר גורם הסיכון המשמעותי ביותר לכוויות הם נוזלים חמים, המהווים 60% ממקרי הכוויות. שתייה חמה, סירים בתוכם תבשילים חמים, מים רותחים, מיחמים וקומקומים מהווים סכנה של ממש בקרבת ילדים ופעוטות.
מנתונים שמספק משרד הבריאות עולה כי בשנת 2017 הגיעו לחדרי המיון ולמרפאות טרם 3,286 ילדים כתוצאה מכוויות. בנוסף, 70% מהילדים אשר אושפזו בגין כוויה, היו בקרבת מבוגר או במרחק ראייה ממנו. המשמעות היא כי הבעיה אינה בהשגחה, אלא דווקא במניעה. הרחקת מקור הסכנה מילדים צעירים היא הדרך הבטוחה ביותר למנוע כוויות.
רצוי להשתמש בלהבות האחוריות של הכיריים. צילום: שאטרסטוק
על מה חשוב להקפיד בכדי לשמור על הילדים מפני כוויות?
- יש להרחיק מהישג ידם של ילדים סירים חמים וספלים עם שתייה חמה: לא מניחים ספל על שולחן נמוך, בקצה השולחן או בקצה השיש. לא מניחים סיר עם תבשיל חם על הרצפה.
- לא מחזיקים תינוק על הידיים בזמן הבישול או בעת שתיית משקה.
- יש להרחיק מיחם וקומקום מקצה השיש כדי למנוע את משיכתם על ידי הפעוט.
- בעת הבישול רצוי להשתמש בלהבות האחוריות של הכיריים ובכל מצב יש להפנות את ידיות כלי הבישול לכיוון הקיר.
- יש להשתמש באמצעי חימום ללא אש גלויה. אמצעי החימום הבטוחים ביותר הם מזגן או רדיאטור.
- יש להתקין בברזי הבית אמצעי להגבלת טמפרטורה ל-49 מעלות צלזיוס
אגף ההסברה במשרד הבריאות בשיתוף עם התוכנית הלאומית לבטיחות ילדים משיקים היום (25.12) בטלוויזיה ובאינטרנט קמפיין להעלאת המודעות לסכנות האורבות בבית והדרכים להימנע מהן. פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות ויו"ר התוכנית הלאומית לבטיחות ילדים, מתייחס לנושא ומציין כי: "רוב הכוויות אצל ילדים קטנים נגרמות מנוזל חם, מכיוון שעור התינוקות מאוד דק, נוזל חם שנשפך עליו עלול לחדור לשכבות הפנימיות של העור יחסית בקלות ובמהירות ולגרום לפגיעה חמורה, שתגרור אחריה טיפולים קשים וכואבים לאורך שנים, ואף עלולה לגרום לצלקות פיזיות ונפשיות לעד. ניתן למנוע את מרבית הכוויות באמצעות שמירה על כללי בטיחות פשוטים".