מיפוי גנומי: כל מה שחשוב לדעת על התאמות טיפול ממוקד לחולי סרטן גרורתי

(49)
לדרג

האופציות הטיפוליות העומדות לרשות חולי הסרטן ה"גרורתי", גדלות ומשתנות ככל שהרפואה והמדע מתקדמים. בדיקות המיפוי הגנומי החדשניות מאפשרות לאבחן את הרקע הגנטי של הגידול, וכך להתאים עבורו טיפול ממוקד ויעיל יותר בזכות מידע זה. למי מתאימה בדיקה כזאת ומה הם סוגי הטיפולים החדשים?

מאת: פרופ' עידו וולף

מחלת הסרטן היא למעשה שם גנרי האוגד בתוכו מגוון סוגי מחלות, אשר לכולן משותף אחד: הפגיעה המתרחשת בגן, הגורמת לשיבושו. הודות למחקר ולטכנולוגיה המתקדמים, עולם הרפואה למד להישיר מבט אל עבר הסרטן, ונראה שאופק טיפולי טוב ומתקדם יותר ממתין לחולים. על אף שעדיין מדובר בקצה הקרחון, בהחלט מדובר בחדשות אופטימיות.

לצד הטיפולים המסורתיים שכללו עד כה בעיקר כימותרפיה והקרנות, בשנים האחרונות נכנסו לזירה טיפולים חדשים שנועדו להילחם באופן ממוקד ויעיל יותר בגידולים שאובחנו בקרב חולי סרטן גרורתי. התקדמות זו, מהווה את הבסיס למה שמכונה "רפואה מותאמת אישית", שנועדה להתאים את הטיפול במחלה על פי הרקע הגנטי האישי של כל מטופל.

טיפול ביולוגי מדויק יותר שנועד לפגוע בגידול. צילום: שאטרסטוק

מהי מטרת בדיקת המיפוי הגנומי?

הרעיון העומד בבסיס בדיקות אלו, הוא להבין כיצד פועל הגידול, כלומר מהם השינויים הגנומיים הגורמים לשיבוש תפקודו של התא. הבנה זו מאפשרת בחינת טיפול ביולוגי מדויק יותר שנועד לפגוע בגידול עצמו, מבלי לפגוע בתאי גוף בריאים. המשמעות בפועל, היא הארכת חיי המטופל לצד המעטה בתופעות לוואי בלתי רצויות.

כמו כן, כיום קיימות בדיקות מיפוי גנומי, המאפשרות לאתר חולים המתאימים גם לטיפול מסוג אימונותרפי, שבניגוד לטיפול הביולוגי שצוין, נועד לשפר את יעילות מערכת החיסון ולגייסה כנגד המחלה.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

בדיקת המיפוי הגנומי מתבצעת באמצעות דגימת ביופסיה מהגידול, דגימה זו נשלחת למעבדה ובתהליך טכנולוגי מתקדם מופק מהדגימה DNA לצורך זיהוי השינויים הגנומיים הייחודים לסרטן. במצבים בהם לא ניתן לקחת ביופסיה מהמטופל (בשל מצב בריאותי ירוד, או בגלל שמיקום הגידול אינו נגיש) פותחה הביופסיה הנוזלית. בדיקה זו בודקת מקטעי DNA  גידולי המשוחררים לזרם הדם. חשוב לציין שאופציה זו נותנת מידע מצומצם יותר בהשוואה לתוצאות המתקבלות מדגימת הרקמה.

מדוע בדיקה זו מתאימה בעיקר לחולים הנמצאים בשלב מתקדם של המחלה?

זאת מאחר שבשלב מוקדם, עדיין נהוג להציע אופציה הכוללת כימותרפיה או ניתוח, שמטרתם לפגוע בתאי הסרטן ולהשמידם. לעומת זאת, טיפולים ממוקדים מהדור החדש יתאימו יותר לחולים הסובלים ממחלה גרורתית ומתקדמת, לאחר שהטיפול הראשוני כשל בהשגת התוצאות הרצויות. המטרה היא כאמור להאריך את חיי המטופל ככל שניתן, ולמנוע ממנו את הסבל הכרוך בתופעות לוואי השכיחות עקב הטיפולים הסטנדרטיים.

רצוי לבחור בבדיקה שמאחוריה אישורים אמינים. צילום: שאטרסטוק

על מה חשוב להקפיד במיוחד כשבוחרים בדיקה מהסוג הזה?

חברות שונות מציעות בדיקה גנומית. רצוי לבחור בבדיקה שמאחוריה אישורים אמינים (כמו למשל אישור מנהל התרופות האמריקאי ה FDA), המעידים על כך שעמדה בשורה של מבדקים ותקנים מחמירים. כמו כן, רצוי לבחור בבדיקה המאפשרת טווח גילוי רחב של מוטציות, המגדיל את הסיכוי לאבחן מהו הטיפול המתאים ביותר.

לסיכום: בדיקות מיפוי הגנטי החדשניות, נועדו לאפשר לחולי הסרטן הגרורתי טיפול יעיל יותר, שיוכל להאריך את חייהם, ולמנוע מהם את הסבל הכרוך בתופעות הלוואי השכיחות המלוות את הטיפולים המסורתיים. טיפול כזה יכול לכלול טיפול ביולוגי או אימונותרפי, הנועד כאמור לגייס את מערכת החיסון להילחם בגידול. בחירת בדיקה אמינה היא כלי חשוב להתאמת הטיפול המתאים והיעיל ביותר.

פרופ' עידו וולף הוא מנהל המערך האונקולוגי במרכז הרפואי "איכילוב".

 

בשיתוף רוש פרמצבטיקה (ישראל) בע"מ, נציגת פאונדיישן מדיסין בישראל.

לפרטים נוספים: www.foundationOne.co.il

 מוקד טלפוני: 8966* או 09-9737767

 

סייעה בהכנת הכתבה: מיכל הלפרין, כתבת zap doctors.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום