לגזור ולשמור: כך תמנעו צלקת במקרים של פציעה אצל ילדים
כוויות וחבלות בקרב ילדים עלולות להותיר צלקת. מה עושים במצב כזה וכיצד מצמצמים את הסיכון לכך? מדריך. צרכנות רפואית
כוויות וחבלות הן פגיעות שכיחות יחסית בקרב ילדים. הרצון לחקור ולבחון את העולם באמצעות הידיים, מאפיין את הגיל הרך, ולעיתים מעמיד גם ילדים בוגרים יותר בסכנת פציעה, שעלולה להותיר בעורם צלקת לכל החיים. למעשה, 32% מהילדים ומבני הנוער סובלים מצלקת שמקורה בפציעה. היא עשויה להיות בולטת, אדומה ולהוות פגם אסתטי הפוגע בתחושת הביטחון האישי של הילד.
בכתבה הבאה ננסה להבין כיצד אפשר להקל על כוויות וחתכים בעור ומה עושים כדי למנוע צלקת.
חשיפה לחפץ חד או למקור חום. צילום: שאטרסטוק
מה קורה לעור במהלך חשיפה לגורם סיכון?
תקריות שונות, לרבות חשיפה לחפץ חד או למקור חום, ואף חשיפה ממושכת לאור השמש, חושפות את עורו הרגיש של הילד לפגיעה. הדרגה הקלה ביותר של פגיעה בעור נוצרת בשכבה החיצונית שלו – אפידרמיס; פגיעה בדרגה בינונית מגיעה לעומק הדרמיס - השכבה השנייה של העור וכווייה או חבלה בדרגה 3 היא פגיעה חמורה שחודרת למעטפת השומנית של העור, ולעיתים אף מהווה סכנה חמורה לגוף הילד.
מה עושים במצב כזה?
ראשית, חשוב לציין שכל מקרה של כוויה או חבלה הגורמת לפציעת העור מחייב ייעוץ רפואי. במקרה קל, לרוב, יומלץ על שימוש בתכשיר רפואי שנועד לשימוש חיצוני ומכיל אנטיביוטיקה, שמטרתה להגן על הגוף מפני חדירת זיהומים. כשמדובר במקרים קלים של כוויה שאינה מלווה בפציעה, יומלץ על שימוש בתכשירים ללא מרשם, כגון אלוורה ביתית שיכולה לסייע בהקלה על הכאב. לעומת זאת, פציעה בדרגה חמורה יותר לרוב מחייבת מתן פומי של אנטיביוטיקה (דרך הפה) וטיפולים רפואיים נוספים.
מתי קיים סיכון לצלקת?
באופן כללי, כל פציעה מדרגה שניה חושפת את הילד לסכנת הצטלקות באזור הפגיעה. עוצמת הצלקת וצבעה משתנים מילד לילד, בהתאם לסוג העור, לנטייה הגנטית, לאופי ועומק הפציעה ואף להתנהגות הילד לנוכח הגרד שנוצר במקום - ילד שמגרד את הפצע למעשה מגביר את הסיכון להותרת צלקת. אגב, אזורים כמו הכתפיים והחזה מועדים יותר להצטלקות ביחס לשאר האזורים בגוף.
מקרה של כוויה או חבלה הגורמת לפציעת העור מחייב ייעוץ רפואי. צילום: שאטרסטוק
מה אפשר לעשות כדי למזער את הסיכון לצלקת?
על מנת לצמצם את הסיכוי להותרת צלקת לאחר הפציעה, חשוב להקפיד על מספר כללים: ראשית, מומלץ לטפל באזור הפצוע מוקדם ככל שניתן. שנית, רצוי להימנע מחשיפת האזור הפגוע לשמש, כיוון שזו עשויה לעודד פיגמנטציה באזור, ואף להחליש את מערכת החיסון, מה שעלול להשפיע על יכולת העור להשתקם. מעבר לכך, תמיד מומלץ להחזיק מוצר המיועד לטיפול בצלקות כגון ג'ל על בסיס סיליקון. מדובר באחד הטיפולים הבסיסיים והחיוניים ביותר למניעה וטיפול בצלקות (למעט צלקות שקועות). מעבר לנוחות השימוש, המוצר בד"כ שקוף ואינו מכתים את העור. ניתן למצוא גם מוצרים לטיפול בצלקות המכילים גם מסנן קרינה להגנה מפני השמש, שכאמור עלולה להשפיע על הסיכון להותרת צלקת. השימוש במוצרי ג'ל סיליקון מסייע בהשטחת הצלקת, מונע אודם וגירוד ובסופו של דבר מצמצם את הסיכון לפגיעה אסתטית. חשוב לציין כי טיפול זה אינו כרוך בתופעות לוואי וניתן לרכישה ללא צורך במרשם רופא.
לסיכום: פציעות וחבלות אצל ילדים הן שכיחות, ועלולות להופיע בדרגות שונות. כדי להימנע מסיכון לזיהום ועל מנת לצמצם את הסיכון לצלקת באזור, חשוב לטפל בפצע כבר בשלב הראשוני ולהימנע מחשיפה לשמש. במטרה לצמצם את הסיכון להותרת צלקת באזור, מומלץ לטפל עם קלו קוט מהרגע שהמקום סגור ויבש.
ד"ר להבית אקרמן, היא מומחית ברפואת עור אסתטית
סייעה בהכנת הכתבה: מיכל הלפרין, כתבת zap doctors
בחסות רפא www.rafa.co.il