בחירות 2019: מהי משאלת הרופאים בישראל?

(57)
לדרג

לקראת הבחירות לכנסת ה-21 פנינו לעשרה רופאים מתחומי התמחות שונים ושאלנו: מהי משאלת הבחירות שלכם? איזה שינוי הייתם רוצים לראות במערכת הבריאות בישראל? התשובות בפנים

מאת: ענת ניסני, כתבת zap doctors

יום הבחירות המתקרב הוא ההזדמנות של כל אזרח ליטול חלק פעיל בעיצוב השלטון של המדינה. זמן בחירות הוא גם הזדמנות לשינוי, להתחדשות ולשיפור במגוון תחומים משמעותיים, כמו חינוך, רווחה, ביטחון, תעסוקה, תרבות וכמובן – בריאות.

פנינו לעשרה רופאים מובילים בתחומי התמחות שונים, והפנינו לכולם שאלה זהה, כל אחד לגבי תחום ההתמחות שלו: מהי משאלת הבחירות שלך? איזה שינוי הייתם רוצים לראות, מה כדאי לשפר או לקדם, היכן חשוב להשקיע יותר ולאילו מטרות לדעתכם כדאי לשאוף בתחום העיסוק שלכם?

ד"ר גד ולן

תחום ההתמחות: מומחה לכירורגיה אורטופדית וניתוחי עמוד שדרה, מנהל יחידת ניתוחי עמוד שדרה בביה"ח לניאדו. 

מהי משאלת הבחירות שלך?

"הגדלת ההשקעה הציבורית ברפואה האשפוזית, עם דגש על בתי החולים הקטנים ומרכזי המומחים בפריפריה: הגדלה של זמינות רפואת המומחים ושל ההשקעה הציבורית בטכנולוגיות רפואיות ומתקדמות בבתי החולים הקטנים, שאין להם מקורות הכנסה נוספים - בדומה לבתי חולים גדולים כמו איכילוב ושיבא."

 

ד"ר גן ולן: "הגדלת ההשקעה הציבורית ברפואה האשפוזית". צילום: רוני פרל

פרופ' אסתר ליברמן-אליצור

תחום התמחות: אנדוקרינולוגיה, סוכרת, השמנה ואוסטיאופורוזיס. פרופ' באוניברסיטת בן גוריון בנגב.

מהי משאלת הבחירות שלך?

"הייתי רוצה שמשרד הבריאות ינקוט בצעדים להפעלת מערכת הסברה ארצית למניעת השמנה וסוכרת. סוכרת היא המחלה השכיחה ביותר בישראל ובעולם. בארץ ישנם מעל 300,000 מטופלים ואין מספיק מודעות לנושא בקרב הציבור. אחד הגורמים העיקריים לסוכרת הוא השמנה – תזונה מרובה בפחמימות וסוכרים כבר מגיל צעיר: ילדים אשר סובלים מעודף משקל בגיל 5 נמצאים בסיכון לפתח סוכרת בגיל מבוגר.

מבחינתי, הטיפול הטוב ביותר במחלות הוא מניעתן, ולכן יש להפעיל מערכת הסברה ארצית בשיתוף פעולה עם אגודות סוכרת מבוגרים ולייצר פרסום מכוון למניעת המחלה. תכניות דומות למניעת סרטן ועישון מופעלות בארצות המערב וגם בסין, וכאן בארץ התחייב שר הבריאות לפני 3 שנים להפעיל תכנית בתקציב של 20 מיליון שקל, אך עד כה היא לא יצאה לפועל."

ד"ר סבטלנה גרישין

תחום התמחות: פסיכיאטריה ובריאות הנפש, מומחית להפרעות קשב בילדים ומבוגרים.

מהי משאלת הבחירות שלך?

"מקצוע בריאות הנפש הוא אחד המקצועות ההוליסטיים ברפואה. בריאות נפשית נובעת מגורמים כמו בריאות פיזית, סביבה, עיסוק, אורח חיים וכדומה. מטפלים בתחום בריאות הנפש מתבקשים, לפיכך, להיפתח לשיטות וגישות נוספות במהלך הקריירה אל מול העולם המתפתח ומושגי הנורמה המשתנים יחד איתו. מתבקשת גישה מותאמת אישית תוך אינטגרציה עם מקצועות רפואה נוספים כולל רפואה משלימה.

כדי לשפר את המצב יש צורך ברפורמה מערכתית בתחום בריאות הנפש: הוספת מסגרות לטיפול אינטנסיבי כגון טיפול יום; שיפור התגמול של אנשי המקצוע בתחום בריאות הנפש במסגרות הציבוריות; ויצירת שיתופי פעולה בין המערכת הפרטית והציבורית."

 

ד"ר סבטלנה גרישין: "יש צורך ברפורמה מערכתית בתחום בריאות הנפש". צילום: עופר עמרם

ד"ר שלמה בירשאן

תחום התמחות: רופא שיניים, מורשה להיפנוזה וטיפול שיניים תחת הרדמה כללית, מתמחה בעיקר במקרים מורכבים של השתלות דנטליות. בעל קליניקה פרטית רב-תחומית בתל אביב. 

מהי משאלת הבחירות שלך?

"מדינת ישראל נחשבת למעצמה עולמית בתחום ההשתלות הדנטליות, והמשאלה שלי היא שנמשיך להיות בחוד החנית הטכנולוגית. הייתי רוצה לראות התקדמות בתחום הדיגיטלי, שתאפשר לנו לסרוק גם מקרים גדולים ומורכבים בתוך הפה במהירות ויעילות – כיום פיתוחים בתחום זה נמצאים בחיתוליהם ויש עוד הרבה לאן לשאוף.

בנוסף, הייתי שמח לראות בארץ ייצוג גדול יותר לחברות דנטליות מרחבי העולם, למרות שביחס לגודלה, ישראל בהחלט במצב טוב."

 

ד"ר רמית מעוז-סגל

תחום התמחות: רופאה בכירה ביחידה לאימונולוגיה קלינית, אנגיואדמה ואלרגיה, מרכז רפואי שיבא, בית חולים תל השומר.

מהי משאלת הבחירות שלך?

"אם הייתי יכולה לבחור מה יקרה ב-2019 בתחום הרפואה בכלל ובתחום ההתמחות שלי בפרט, הייתי דואגת להעלאת המודעות לנושא של אסטמה בילדים בקרב רופאי הילדים והמשפחה, כדי שאותם ילדים יופנו מוקדם יותר להערכה ויוכלו לקבל טיפול מתאים.

דבר נוסף שהייתי מבקשת הוא מודעות סביבתית גבוהה יותר בתחום האלרגיה למזון, שתביא לכך שהורים וילדים יגיעו להיבדק כשמתעורר חשד לאלרגיה למזון, וכן יגיעו למעקב מסודר ולא ייעלמו מביקורת לתקופות ארוכות, דבר שעלול לסכן אותם. עניין זה רלוונטי במיוחד לבני הנוער, כיוון שהם פחות מודעים לסכנות ולא מגיעים להיבדק, ובפרט בנערים ונערות הנמצאים לקראת גיוס וזקוקים להערכה קפדנית מאוד לגבי מה מותר ומה אסור להם לאכול.

חשוב להבטיח שבמוסדות החינוך – בגנים ובבתי הספר – יהיה "נאמן בריאות" שאמון על הנושא, מוודא שיש בנמצא אפשרות לטיפול מיידי במקרה חירום ויודע כיצד לפעול במקרה כזה. הפתרון של הסייעות, בו בחרה מדינת ישראל לעת עתה, אינו יעיל מספיק לצערי, ועל כך מצביעה המציאות בשטח.

הייתי שמחה אם היתה קבוצת פייסבוק או כל פורמט דיגיטלי אחר ברמה המדינית, שייתן מענה רפואי (ראשוני כמובן) לכל פונה, ויכוון אותו לפורמט הרפואי המתאים לו להמשך מעקב וטיפול: רופא ילדים או משפחה, מרפאת אלרגיה בקופת חולים או בבית חולים וכדומה."

ד"ר גיא טופז

תחום התמחות: מומחה לרפואה פנימית במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא.

מהי משאלת הבחירות שלך?

"המחלקות הפנימיות בבתי החולים הציבוריים בארץ מעניקות טיפול לאזרחים רבים מכל רבדי האוכלוסייה. על אף חשיבותה הרבה, הרפואה הפנימית סובלת מהזנחה ארוכת שנים, זאת לאחר שלאורך שנים לא הוגדלו מספר התקנים ומי שמטפל בחולים אינו אלא קומץ מצומצם של רופאים וצוות סיעודי.

אני חושב שניתן לומר שהרפואה הפנימית מהווה תמונת מראה לחברה בישראל, ועל כן משאלת הבחירות שלי היא שנדע לתת למחלקות הפנימיות ולאוכלוסיה היקרה שפוקדת אותן את הכבוד הראוי, כך שהרפואה הציבורית תחזור ללב העניין הציבורי ובהתאמה תזכה למשאבים הראויים."

ד"ר גיא טופז: "הרפואה הפנימית מהווה תמונת מראה לחברה בישראל". צילום: באדיבות גיא טופז

ד"ר ואלרי אלוש

תחום התמחות: מומחית ברפואה פנימית וראומטולוגיה, מנהלת המרפאה לפיברומיאלגיה, מחלקה פנימית ו' והמכון הראומטולוגי במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב.

מהי משאלת הבחירות שלך?

"הייתי רוצה שהמודעות לתחום הראומטולוגיה בקרב הציבור תעלה. תחום הראומטולוגיה עוסק במחלות של מערכת המפרק והשלד, כאשר לרוב מדובר במחלות דלקתיות ובמחלות אוטואימוניות (מצב בו מערכת החיסון תוקפת את הגוף עצמו).

רוב האנשים כלל לא מודעים לקיומו של התחום ולנושאים בהם הוא עוסק, ולכן לא תמיד מגיעים לקבל את הטיפול הראוי, אלא פונים אוטומטית לאורטופד. מודעות גדולה יותר תבטיח אבחנה מהירה וטיפול מהיר שעשויים להיות קריטיים בתחום זה, המחייב טיפול בדלקת בטרם ייגרם הרס בלתי הפיך למערכת המפרקים והשלד.

גם בתחום זה, כמו בתחומים אחרים ברפואה, קביעת תור למומחה דורשת פעמים רבות המתנה ארוכה. אבל במקרה הזה ההמתנה קשה במיוחד, כיוון שהמחלות הדלקתיות כרוכות בכאבים רבים. פגישה של ראומטולוג עם חולה חדש היא פגישה של 45 דקות לפחות, ובקופות החולים דברים כאלו בדרך כלל לא מתאפשרים. אם אנחנו רוצים להבטיח רפואה איכותית ולתת לחולים מענה הולם, נכון ומקצועי, צריך להגביר את הנגישות למומחים ולצמצם את זמני ההתמנה, אם על ידי הוספת תקנים לרופאים או באמצעות תגמול רופאים מומחים בקופות החולים על מנת לתמרץ יותר מומחים לעבוד במסגרתן.

בנוסף, חשוב מאוד להרחיב את מגוון הטיפולים והתרופות הכלולים בסל הבריאות. בתחום זה ישנם הרבה טיפולים משלימים, כמו פיזיותרפיה, הידרותרפיה ועוד, שהמטופלים מתקשים להשיג. המצב חמור במיוחד בפריפריה, שם יש מחסור ניכר בטיפולים מסויימים, כגון טיפולים פסיכולוגים או הידרותרפיה, ואני נתקלת שוב ושוב בחולים שנאלצים להגיע עד אזור המרכז לקבלת מענה רפואי הולם."

פרופ' יוסף פרדו

תחום התמחות: מומחה לגינקולוגיה, רופא בכיר ביחידה לרפואת האם והעובר ואחראי על מרפאת זיהומים בהריון במרכז הרפואי רבין בלינסון.

מהי משאלת הבחירות שלך?

"הייתי רוצה ששר הבריאות הנבחר יראה לנגד עיניו את מדינת ישראל מהצפון ועד הדרום וידאג לכך שגם בצפון המדינה וגם בדרומה יהיו שירותים רפואיים כמו אלו הקיימים כיום במרכז.

אם ניקח את תושבי רמת הגולן, הגליל העליון ואצבע הגליל, לדוגמא, לרשותם עומדים שני בתי חולים בלבד - בצפת ובטבריה. לא ייתכן שחלק גדול כל כך מתושבי הצפון נמצאים במצב בו דרושה להם שעה וחצי נסיעה על מנת להגיע לטיפול בבית החולים.

צריך לפתוח חדר מיון קדמי בקרית שמונה שיהיה בבעלות כל הקופות יחד וישרת את חברי כל הקופות."

ד"ר אייל רמו

תחום התמחות: מומחה לאורטופדיה אונקולוגית, מנתח בכיר במחלקה האורטופדית בביה"ח שיבא תל השומר, כירורג בכיר באסיא מדיקל.

מהי משאלת הבחירות שלך?

"משאלת הבחירות שלי היא שנצליח לפתור את המשבר החמור שקיים בארץ בתחום השיקום. חלק גדול מהמטופלים שלי זקוקים לתהליך שיקומי ארוך לאחר הטיפול הניתוחי, שבלעדיו היכולת לחזור לתפקוד נורמלי היא כמעט בלתי אפשרית.

במצב הקיים כיום בארץ אין מספיק מיטות לאשפוז שיקומי, אין מספיק מיטות לאשפוז יום שיקומי, המערכת לשיקום ביתי אינה מספקת, אין מספיק רופאי שיקום והמשכורות של מקצועות השיקום מביישות. בדרום ובצפון הארץ המשבר, כמובן, חמור עוד יותר.

אנחנו נמצאים בפער עצום לעומת מדינות ה-OECD. אני מקווה שהממשלה החדשה תשכיל להבין את חשיבות הבעיה וחומרתה ותפעל לתקן אותה."

ד"ר אייל רמו: "מקווה לפתור את המשבר החמור שקיים בארץ בתחום השיקום". צילום: יאיר מיוחס

ד"ר בנימינה (ביאנקה) רוזנברג-הגן

תחום התמחות: מומחית לכירורגיה פלסטית, מנהלת המרכז לכירורגיה פלסטית אסטרה מדיקל.

מהי משאלת הבחירות שלך?

"מערכת הבריאות חולה וקורסת. הנקודות בהן אני שואפת לראות שיפור הן: העברת תקציבים להבראת הגרעונות בקופות ובבתי החולים ויצירת תוכנית עבודה ומימון לשנים הבאות, הלוקחת בחשבון גם את ההתפתחות הטכנולוגית, הפרמצבטיקה וההזדקנות של האוכלוסייה, תוך שימת דגש מיוחד על הכשרת רופאים צעירים ועל איכות ההתמחות במקצועות השונים.

יש לאפשר לנהל עסק קטן בהגינות וללא הטרדה או התערבות של המדינה, בעיקר בתחום הניתוחים האסתטיים בפלסטיקה, שאינם כלולים בסל הבריאות; לפעול לקיצור אשפוזים ולקדם מעבר לרפואה מתקדמת ואמבולטורית. בד בבד, כדאי להשתמש ברשת האינטרנט להעברת מידע מקיף לשימוש המטופלים ולייצר רגולציה שתקפיד על אמינות ועדכון המידע הרפואי.

חוק ההסדרים נכשל ולא פתר את בעיות המערכת הציבורית: הרפואה פחות טובה כיום ואין קיצור תורים כמובטח, אלא להיפך, ובנוסף לכך נוצר קרע וחוסר אמון בין הרופאים לבין משרד הבריאות. יש כיום פגיעה חמורה בחופש העיסוק, אחד מחוקי היסוד של המדינה, בשל העברת האחריות למטופלים מהרופא המטפל לחדרי הניתוח הפרטיים.

הרגולציה צריכה למנוע התערבות של מונופולים בניתוחים הפרטיים. כניסתן של חברות הביטוח לבעלות על חדרי הניתוח מצמצמת את החופש של המטופל בבחירת הרופא לרופאים שהם בהסדר בלבד ולמתקנים שהם בבעלות הקופות וחברות הביטוח.

משרד הבריאות צריך לקחת אחריות על בטיחות המטופל, לרבות אכיפה והרתעה של מתחזים למיניהם, אחריות על מוצרים רפואיים ובדיקות מקיפות של השימוש בהם.

בנוסף, יש לשים דגש מיוחד על רפואה מניעתית, תזונה ופעילות גופנית, העברת תקציב מיוחד למטרה זו והסברה מקיפה על היתרונות של מניעת מחלות, חיסונים ואבחון מוקדם. והשאיפה העיקרית מכולן - שנהיה בריאים."

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום