בטיחות ילדים: איך לשמור על בריאות העיניים של הילד?
בעיות עיניים שונות עלולות להתפתח בינקות ובילדות, אך במקרים רבים קשה לזהות את הבעיה, מאחר שהתינוק והילד אינם מבטאים מצוקה. הורים, יש לפקוח עין ולהקפיד על בדיקות תקופתיות לילד
כאשר הראייה מתדרדרת או נוצרת בעיה כלשהי הפוגעת בראייה, לא תמיד יצליח האדם הסובל מהבעיה לזהות את השינוי באופן מיידי. כשמדובר בילדים, הרגישות לשינויים קטנה עוד יותר יחסית למבוגרים, וכך גם היכולת של הילדים לתאר את הבעיה או להצביע על עצם קיומה. לכן, הורים, חשיבות המעקב הרציף אחר תקינות מערכת הראייה של הילדים היא בעלת חשיבות עליונה.
יש לאבחן בשלב מוקדם. צילום: שאטרסטוק
אילו בעיות עיניים עלולות להופיע בילדות?
רוב הבעיות העיניות המופיעות בילדות הן בעיות תשבורת, כלומר: בעיות ראייה, בעיקר קוצר או רוחק ראייה (ראייה מטושטשת של עצמים רחוקים או קרובים) ובעיות פזילה גלויה או סמויה, אותן יש לאבחן בשלב מוקדם, מכיוון שהטיפול בהן קל יחסית ועשוי למנוע סיבוכים עתידיים.
בנוסף לבעיות אלה, יש קשת רחבה של מחלות עיניות, העשויות להופיע בילדות, החל מקטרקט מולד (עכירות של עדשת העין) ועד גלאוקומה מולדת (מחלה הגורמת ללחץ תוך עיני גבוה ועלולה לפגוע בראייה באופן משמעותי) ובעיות רשתית מולדות.
מהם הגורמים לבעיות העיניים השונות?
היווצרות בעיות העיניים השונות נעוצה בגורמים גנטיים וסביבתיים שונים. כיום, ידוע כי במשפחה בה רוב הקרובים מדרגה ראשונה סובלים מקוצר ראייה, יגדל הסיכון לבעיות ראייה של כל חבר משפחה נוסף. בנוסף, ידוע כי גורמים חיצוניים כגון: שהות בחוץ באור יום וחשיפה לשמש, משפיעים לטובה על התפתחות תקינה של מערכת הראייה.
האם בעיות הראייה עלולות להסתבך או להחמיר, במקרה שלא יטופלו כראוי?
לתקופת הילדות יש חשיבות מכרעת בהתפתחות ראייה תקינה, התלויה ביכולת קליטת גירויי ראייה תקינים דו-עיניים. הפרעות הראייה השונות עלולות להופיע בעין אחת בלבד או בשתי העיניים.
לעיתים קרובות, יהיו הפרעות אלה סמויות לחלוטין ותפקודו של הילד לא ייפגע, בעיקר אם ההפרעה היא בעין אחת בלבד. בהיעדר אבחון וטיפול מתאים בבעיות, המופיעות בשלב מוקדם, עלולות בעיות אלה לגרום לפגיעה חמורה בהתפתחות מערכת הראייה ולהוביל לעין עצלה.
מהי עין עצלה?
עין עצלה היא ליקוי ראייה, שנוצר עקב מחסור בגירוי ויזואלי תקין בשנות הילדות. המחסור בגירוי תקין מוביל להתפתחות בלתי תקינה של מרכז הראייה במוח, ועקב כך לפגיעה חמורה במערכת הראייה, אותה עשוי להיות קשה מאוד - עד בלתי אפשרי! - לתקן בגילאים מאוחרים יותר.
האם בדור הנוכחי בעיות עיניים בקרב ילדים נפוצות יותר משהיו בעבר?
לצד הזינוק הגדול בחשיפת ילדים למחשבים ואמצעים אלקטרוניים, כגון: אייפד או טלפונים סלולריים חכמים, ניתן לזהות כיום מגמה מדאיגה של עליה בבעיות העיניות (יחד עם בעיות אחרות, התפתחותיות והתנהגותיות).
חלק מאותן בעיות עיניות קשור לשימוש יתר במסכים אלקטרונים, הפוגע באיכות המצמוץ ועלול לגרום ליובש בעיניים. בנוסף, השימוש ההולך וגדל באמצעים אלה גורם לכך שילדים רבים נחשפים הרבה פחות לאור השמש, דבר העלול להוביל להתפתחות לקויה של מערכת הראייה.
גירודים ועיניים אדומות. צילום: שאטרסטוק
כיצד ניתן לזהות בעיות עיניים בקרב ילדים?
כאמור, לא בכל המקרים בהם יש בעיה עינית אצל ילדים ניתן לזהות אותה, מכיוון שהילדים רגישים פחות לשינויים בראייה ומתקשים בתיאור התסמינים. יחד עם זאת, יש סימנים אותם יכולים ההורים לזהות, העשויים להעיד על בעיה עינית: חוסר ריכוז בלימודים, התקרבות למחברת או למסך, אי התמדה במשימות, כאבי ראש, סחרחורות, מצמוצים מרובים, גירודים ועיניים אדומות.
כיצד ניתן לאבחן את בעיות העיניים השונות? מאיזה גיל כדאי להתחיל?
חלק גדול מבעיות העיניים אינן ניתנות לזיהוי, ללא בדיקה של רופא עיניים. ראשית, בשל חוסר יכולת של הילד לבטא את עצמו היטב; ושנית, מכיוון שלמעט מקרים בהם מדובר בפזילה גלויה, לא ניתן לראות במבנה העין כי יש בעיה. לכן, חשוב לגשת לבדיקות עיניים שגרתיות.
כיום, מבוצעות בדיקות סקר בחלק מבתי הספר, אך הבדיקות אינן מספיקות, מאחר שהן אינן כוללות בדיקת עיניים מלאה, הכוללת תנועות עיניים, בדיקת מיקוד ראייה ובדיקת ראייה מרחוק ומקרוב. בנוסף, רצוי להתחיל לבדוק את תקינות הראייה זמן רב לפני גיל בית הספר.
מומלץ להתחיל לגשת לבדיקות עיניים ממש לאחר הלידה.
סמוך ללידה: בדיקת החזר אור לאיתור קטרקט מולד. הבדיקה תתבצע על ידי כיוון מקור אור לעיניו של התינוק, ובחינת ההחזר המתקבל מהן, תוך סקירת מבנה העין והעפעפיים.
בגיל שנה: בדיקת מבנה העין והרחבת אישונים.
בגיל 3-4 שנים: בדיקת חדות ראייה, בדיקת פזילה ורפרקציה, הבוחנת את תשבורת האור בעין.
לפני כיתה א': בדיקת עיניים מלאה, כולל בדיקת פזילה ורפרקציה.
כיצד מטפלים בבעיות העיניים השונות?
קוצר/ רוחק ראייה: על ידי התאמת משקפיים.
פזילה: חלק מהפזילות ניתנות לתיקון באמצעות משקפיים בלבד. עם זאת, במקרים אחרים, ניתן לתקן את הפזילה רק באמצעות ניתוח. לעיתים, אף מדובר בפזילה המחייבת טיפול משולב: ניתוח ומשקפיים גם יחד.
קטרקט מולד: טיפול באמצעות ניתוח. לאחר מכן, ייתכן צורך בהתאמת משקפיים.
גלאוקומה מולדת: טיפול באמצעות ניתוח.
עין עצלה: אם התגלתה עין עצלה בגיל צעיר, ברוב המקרים ניתן יהיה לשפר את המצב. על פי מחקרים, עדיף לאבחן ולהתחיל בטיפול לפני גיל 7-9. בשלב ראשון, יכלול הטיפול התאמת משקפיים, במקרה שיש קוצר או רוחק ראייה. בשלב שני, אם אין שיפור מספק בראייה, הטיפול יכלול כיסוי של העין הבריאה באמצעות רטייה, כדי לאלץ את הילד להשתמש בעין העצלה, וכך לשחזר את הגירוי המוחי התקין מהעין העצלה. רופא העיניים יקבע את משך הטיפול ומספר השעות ביום, בהן העין הבריאה תכוסה ברטייה.
האם ניתן למנוע בעיות עיניים?
חלק גדול מבעיות העיניים אינו ניתן לגמרי למניעה, מכיוון שהן מולדות או קשורות בגורמים גנטיים. עם זאת, אבחון וטיפול מוקדמים, ימנעו את החמרת הבעיות והתפתחות סיבוכים כמו עין עצלה. כלומר, בדיקה שגרתית אצל רופא עיניים חיונית למניעת נזק עתידי למערכת הראייה.
לסיכום: בגילאי הילדות יש מגוון בעיות עיניים נפוצות, אך לא תמיד קל לזהות אותן, מכיוון שרובן אינן נראות לעין ומכיוון שהילדים אינם רגישים כל כך לשינוי או לא מצליחים לבטא את התסמינים. ניתן לחשוד בקיום בעיית עיניים, בעקבות תסמינים כגון: כאבי ראש, סחרחורות, קשיי ריכוז בלימודים ועוד. חשוב מאוד לאבחן ולטפל בזמן בבעיה, כדי למנוע החמרה וסיבוכים, כגון עין עצלה.
ד"ר רנה חנא היא מומחית לרפואת עיניים, רופאה בכירה במחלקת העיניים של ביה"ח "הלל יפה" בחדרה, במרכז הרפואי "עיניים" ובקופ"ח כללית.
סייעה בהכנת הכתבה: ענת ניסני, כתבת zap doctors.