היום שאחרי ניתוח לקיצור קיבה: סוף מעשה - בהכנה תחילה
ניתוח בריאטרי מחייב אותנו לשנות לגמרי את ההתנהלות שלנו ומשפיע על היבטים רבים בשגרת החיים. מה חשוב לדעת לפני שמתחילים את התהליך? ההצלחה אינה תלויה רק ברופא, אלא בהתמדה שלכם ובנחישות המנטלית "ביום שאחרי"
ניתוח בריאטרי, או בשמו המוכר יותר - ניתוח קיצור קיבה - נתפס בעיני רבים כסופו של מאבק ארוך ומתמשך במשקל עודף. עם זאת, בפועל, הניתוח הזה מהווה רק "יריית פתיחה" בתהליך שינוי, בייחוד בהיבט של הרגלי התזונה ומערכת היחסים שלנו עם אוכל. כדי שההליך יצליח, אתם לא זקוקים רק לרופא מיומן ולציוד רפואי מתקדם, אלא גם (ובעיקר!) להירתמות מלאה שלכם לתהליך.
אחד הדברים החשובים ביותר שיעזרו לכם לעשות זאת הוא הכנה ראויה: להבין למה אתם נכנסים, להכיר את השיטות שיקלו עליכם ויסייעו לכם לאורך הדרך. כך תעשו זאת, שלב אחר שלב.
אנשים רבים מתמודדים בעקבות הניתוח עם תהליך אבל אמיתי: סוג של פרידה מהאוכל. צילום: שאטרסטוק
איך להתכונן לניתוח בריאטרי?
קודם כל, חשוב להבין שלא מדובר בפתרון קסם וכי הניתוח לבדו לא יבטיח שתשמרו על המשקל התקין לאורך זמן. הניתוח מהווה "בסך הכול" כלי שיקל עליכם לעשות את זה, אך הניתוח לא נועד להחליף את האחריות שלכם על גופכם. מעבר לכך: הניתוח לא באמת יסייע לכם, אם לא תהיו מוכנים לסייע לעצמכם.
כדי להגביר את הסיכוי שהניתוח יצליח, כדאי לבצע אותו בתקופה שבה אתם פנויים לגמרי, ויכולים להקדיש את מלוא הזמן והרצינות לתהליך. לכן, לא מומלץ לבצע את הניתוח לאחר לידה, בתקופה של מעבר בין עבודות, במצבים של אי ודאות בחיים או בתקופות של לחץ, חרדה או דיכאון.
תקופת הניתוח היא תקופה שמתאפיינת בהרבה למידה, בהתמודדות מסוג חדש לגמרי, ולעיתים גם בקשיים נפשיים. לכן, כדאי להתחיל את התקופה הזו רק כשאתם בטוחים שתוכלו להרשות לעצמכם להשקיע זמן ואנרגיות בשינוי, ולא תושפעו מהסחות דעת אחרות.
במובן המעשי, לפני הכניסה לתהליך מומלץ ללמוד הרבה על הניתוח ועל השלכותיו. הידע יעזור לכם להתכונן בצורה נכונה יותר, וגם להגיע לניתוח רגועים ובטוחים יותר. חשוב לשאוב את הידע רק מגורמים מוסמכים: רופאים, פסיכולוגים, תזונאים ויועצים מוסמכים, ולא ממקורות ברחבי הרשת, שמפרסמים במקרים מסוימים מידע חלקי או לא מבוסס.
לקראת התהליך, רצוי גם לטפל בבעיות בשיניים. זאת, מכיוון שאחרי הטיפול תידרשו ללעוס את המזון יותר מבעבר. לכן, בעיות דנטליות שבעבר אולי לא הפריעו לכם יותר מדי, עלולות להפוך לבעיות חמורות ומטרידות יותר.
למה ניתן לצפות לאחר הניתוח?
ניתוח קיצור קיבה משנה את כל מערכת היחסים עם אוכל: מהאופן שבו אנחנו לועסים אותו, דרך הכמות שאנחנו יכולים לצרוך, ועד לדיכוי התיאבון והארכת תחושת השובע.
הדברים אמנם נשמעים חיוביים ומבורכים בתיאוריה, אבל בפועל, אנשים רבים מתמודדים בעקבות הניתוח עם תהליך אבל אמיתי: סוג של פרידה מהאוכל ומהמקום שהאוכל ממלא בחייהם.
חשוב לזכור: האוכל ממלא צרכים רגשיים אצל כל אחד מאיתנו, גם עבור אנשים שאינם מתמודדים עם משקל עודף. חשוב לא להכחיש או להדחיק את העובדה הזו, אלא לתת מקום לקושי, להבין אותו וללמוד איך לחיות אתו וכיצד לטפל בו - עדיף במסגרת ליווי מקצועי.
לצד ההתמודדות הנפשית, אחרי הניתוח יש להכיר מחדש את הגוף, את מגבלותיו ואת האופן שבו יש לאכול במצב החדש. יש ללעוס יותר את המזון, לאכול לאט יותר, להימנע מאכילה ושתייה באותו זמן ולהקפיד על ארוחות קטנות ומסודרות יותר.
השינוי דורש גם לפנות יותר זמן לאוכל ולצרוך אותו בצורה מודעת יותר. אלה דברים שרובנו כלל לא חושבים עליהם בשגרה. פתאום, אחרי הניתוח, עניינים אלה הופכים לנוכחים ומשמעותיים ביותר.
מה מאפיין אנשים שמצליחים בתהליך?
כל המחקרים שנערכו על אנשים אחרי ניתוחים לקיצור קיבה, מראים כי שיעורי ההצלחה הגבוהים ביותר מופיעים אצל מי שזוכים לליווי ותמיכה לאורך הדרך. מדובר בליווי של תזונאי, מטפל בבריאות הנפש וכמובן אנשים מהסביבה הקרובה.
כשהאדם מקבל את כל הידע המקצועי והתמיכה הרגשית שהוא זקוק להם, קל לו יותר להתמודד עם השינוי הדרמטי הזה, להסתגל אליו ולגבש צורת התנהלות שתשמור על הבריאות ועל המשקל, בטווח המידי והרחוק.
חשוב מאוד - גם לפני הניתוח וגם אחריו - לבצע בדיקות דם, לזיהוי חסרים תזונתיים ולהשלים אותם במידת הצורך. אחרי ניתוח לקיצור קיבה, חלה לעתים פגיעה ביכולת של הגוף לספוג ויטמינים ומינרלים מהמזון. מחסור בוויטמינים משפיע על היבטים רבים בבריאות שלנו - מהמצב הנפשי והערנות, עד לתפקוד המוח, בניית השרירים ותחזוקת מערכת העיכול.
כמובן, פעילות גופנית היא גורם נוסף שמסייע להצלחת התהליך - לא רק בהיבט של שריפת קלוריות ופיתוח שרירים - אלא גם, חשוב לא פחות, בהיבט של השמירה על הבריאות הנפשית. בייחוד בתקופה שמאופיינת אצל רבים בקשיים ובהסתגלות הדרגתית לשינוי, פעילות גופנית באמת יכולה להיות התרופה הטובה ביותר.
למעשה, אתם לא חייבים להזיע באימונים אינטנסיביים בחדר הכושר, כדי ליהנות מהיעילות הזאת. מחקרים מראים כי גם פעילויות מתונות, כגון: הליכה, רכיבה על אופניים ושחייה, תורמות לשיפור המצב הנפשי ולהארכה של תוחלת החיים.
פעילות גופנית היא גורם נוסף שמסייע להצלחת התהליך. צילום: שאטרסטוק
לסיכום: ניתוח לקיצור קיבה אינו מהווה "נקודת סיום" של המאבק במשקל עודף - אלא רק התחלה! כדי להצליח בתהליך, כדאי ללמוד עליו כמה שיותר, לבצע אותו רק כשאתם פנויים לכך מבחינה רגשית ולוודא שיש לכם את כל התמיכה שדרושה לכם, הן ברמה החברתית והן ברמה המקצועית.
סיגל אלפסה, דיאטנית קלינית באסיא מדיקל; אופיר תשובה, פסיכותרפיסט קוגניטיבי-התנהגותי באסיא מדיקל, מטפל בהפרעות אכילה, חרדה ודיכאון.
סייע בהכנת הכתבה: מאור מואיגר, כתב zap doctors.