סרטן הערמונית: הסרטן השכיח בקרב גברים בישראל
בשנת 2016 אובחנו 2,040 גברים ישראלים עם סרטן הערמונית וכ-410 נפטרו מהמחלה. ישראל נמצאת במקום ה-36 בעולם בתחלואה ובמקום ה-90 בתמותה. שיעור ההישרדות מהמחלה עומד על 97%. אוסף נתונים לרגל יום המודעות למחלה
מדי שנה ב-15 בספטמבר מצוין בישראל ובעולם יום המודעות הבינלאומי למאבק בסרטן הערמונית. לקראת יום זה, מפרסמת האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות, את הנתונים המעודכנים אודות המחלה.
צילום: שאטרסטוק
להלן עיקרי הנתונים, נכון לספטמבר 2019:
- הנתונים מתייחסים לשנת האבחנה הראשונה. בשל מורכבות האיסוף, המידע החדש ביותר ברישום הלאומי לסרטן, מתייחס לשנת 2016, אך הוא המעודכן ביותר הניתן להשגה, היום.
- סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים בישראל. בשנת 2016 חלו 2,040 גברים בסרטן חודרני של הערמונית.
- כיום חיים בישראל 30,278 גברים שאובחנו עם סרטן חודרני של הערמונית מאז 1990, מתוכם - 10,057 גברים שאובחנו בחמש השנים האחרונות (2012-2016).
- סרטן הערמונית הוא הרביעי בשכיחותו בישראל מבחינת תמותה מסרטן. בשנת 2016 נפטרו מהמחלה 410 גברים. עיקר התמותה ביהודים וערבים (אך לא ב"אחרים") נצפתה בבני 75+, ושיעורי התמותה הגבוהים ביותר היו בקבוצת הגיל של 75 ומעלה, בכל קבוצות האוכלוסייה.
- הסיכון לסרטן הערמונית גבוה יותר בגברים יהודים ובגברים "אחרים" בהשוואה לגברים ערבים, ועולה עם הגיל (פחות מ-1% מהחולים מאובחן מתחת לגיל 50). עיקר התחלואה בכל קבוצות האוכלוסייה היא בבני 65 ומעלה.
- מגמות ההיארעות (מספר המקרים החדשים) בשנים 1996-2016 מצביעות על עלייה מובהקת עד אמצע שנות ה-2000, בכל קבוצות האוכלוסייה (יהודים, ערבים, "אחרים"), ולאחר מכן ירידה מובהקת. השיעורים בגברים "אחרים" היו הגבוהים ביותר ואלה של גברים ערבים היו הנמוכים ביותר במשך כל התקופה.
- שיעור ההישרדות היחסי מהמחלה למשך חמש שנים הוא גבוה מאוד ביהודים שאובחנו בין השנים 2007-2011 ועומד על 97%. בגברים ערבים שאובחנו באותה התקופה, שיעור ההישרדות היחסי לחמש שנים הוא 86%.
- מגמות התמותה מסרטן הערמונית בשנים 1996-2016 הצביעו על ירידה מובהקת בגברים יהודים וערבים במשך כל התקופה. בגברים "אחרים" נצפתה, לעומת זאת, עלייה מובהקת במשך כל התקופה, אך מדובר ב-28%.
נתונים מתוך השוואה בינלאומית
- על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי (Globocan 2018), סרטן הערמונית הוא הסרטן השני בשכיחותו בגברים בעולם מבחינת היארעות (1,276,106 מקרים חדשים בשנת 2018), אחרי סרטן הריאה, והחמישי בשכיחותו בעולם כגורם תמותה (358,989 מקרי פטירה בשנת 2018), אחרי סרטן הריאה, סרטן הכבד, סרטן הקיבה וסרטן המעי הגס והחלחולת.
- בהשוואה למדינות עם שיעורי ההיארעות (מספר המקרים החדשים) הגבוהים בעולם של סרטן הערמונית, ישראל נמצאת במקום ה-36 בתחלואה. במקומות הראשונים נמצאות אוסטרליה, ניו זילנד ואירלנד.
- בהשוואה למדינות עם שיעורי התמותה הגבוהים בעולם מסרטן הערמונית, ישראל נמצאת במקום ה-90 בתמותה, יחד עם בנין. במקומות הראשונים נמצאות מונגוליה, הונגריה ומולדובה.
כלומר, ישראל נמצאת גבוה יחסית מבחינת שיעור המאובחנים לשנה, אך במקום נמוך יחסית מבחינת שיעורי התמותה. כלומר שיעורי הריפוי גבוהים מאוד.
כיצד ניתן לההפחית את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית?
מחקרים מוכיחים כי אימוץ אורח חיים בריא יכול לעזור בהפחתת הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים, בהם סרטן הערמונית. האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לציבור הגברים להפחית את הסיכון לחלות בסרטן הערמונית בדרכים הבאות:
- תזונה מאוזנת: מומלץ להרבות באכילת ירקות ופירות ומזונות עשירים בסיבים, להימנע מאכילת מזונות עתירי קלוריות עשירים בסוכר ובשומן. להמעיט באכילת מזון מעובד, מעושן, מטוגן, מלוח ומשומר. להפחית אכילת בשר אדום ולהעדיף שתיית מים ולא משקאות ממותקים.
- צריכה קבועה של עגבניות: ישנן עדויות מדעיות לפיהן צריכה גבוהה וקבועה של עגבניות, טריות או מבושלות למשל כרוטב כשקשוקה וכדומה, יכולה לעזור בהפחתת הסיכון לסרטן הערמונית. על כן מומלץ לשקול צריכה קבועה של עגבניות כחלק מהתפריט היומי.
- משקל גוף תקין והימנעות מהשמנה: מומלץ לשמור על מדד מסת גוף הכוללת BMI תקין בין 18.5 ל 24.9.
- פעילות גופנית קבועה: מומלץ לבצע מדי יום, במשך כ-30 דקות לפחות, פעילות גופנית נמרצת להעלאת הדופק, כגון: הליכה מהירה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה וכדומה.
- הימנעות מעישון: על מנת להפחית את הסיכון לתחלואה יש להקפיד על הימנעות מעישון סיגריות בפרט וכל מוצרי הטבק והניקוטין בכלל, כולל נרגילה וסיגריה אלקטרונית. על פי מחקרים מדעיים, לא קיימת רמת עישון בטוחה, ואין די בהפחתת מספר הסיגריות על מנת להפחית באופן משמעותי את הסיכון, ועל מעשנים להיגמל לחלוטין על מנת להימנע מהסיכונים של העישון. מומלץ להימנע גם מעישון פסיבי ומעישון מיד שלישית הכולל חשיפה לחלקיקים רעילים ומסרטנים הנצמדים לבגדים, לשיער, לשטיחים.
אימוץ אורח חיים בריא יכול לעזור בהפחתת הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים, בהם סרטן הערמונית. צילום: שאטרסטוק
אילו תופעות מחייבות בדיקה רפואית?
כאמור, הנחיות משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן לגילוי מוקדם של מחלות הסרטן אינן כוללות המלצה לסריקה יזומה גורפת. יחד עם זאת, המומחים ממליצים לשים לב לתופעות המחייבות בדיקה רפואית. התופעה העיקרית, מתבטאת בקשיים בהטלת שתן. בנוסף, ייתכן שיופיע אחד או יותר מהסימנים הבאים:
- קושי להתחיל בהטלת השתן.
- זרם שתן חלש.
- מתן השתן אורך זמן רב יותר, או שהוא נפסק ומתחיל מחדש, לסירוגין.
- טפטוף לאחר סיום מתן השתן.
- צורך להטיל שתן לעיתים תכופות במשך היממה, למרות שהכמות הכוללת קטנה.
- צורך להטיל שתן במשך הלילה, דבר שלא היה בעבר.
- צורך דחוף בהטלת השתן בכל עת שהיא, כמעט ללא יכולת להתאפק.
- תחושה כאילו מתן השתן לא הסתיים, למרות ששתן נוסף אינו יוצא.
- כאב או צריבה בעת מתן השתן.
- דם בשתן.
- דם בנוזל הזרע.
- ירידה בתפקוד המיני.
אם מופיעות תופעות כמו אלו שהוזכרו, מומלץ לפנות לרופא, רצוי לאורולוג, לבירור. במרבית המקרים אין מדובר בסרטן, אך אבחון נכון ובזמן יאפשר מתן טיפול מתאים.