כתר זירקוניה: חזק, עמיד ושומר על החניכיים
כותרת השן נפגעה בעקבות חבלה או עששת? אתם חייבים כתר, כדי להגן על שורש השן. כתרי זירקוניה אמנם יקרים מעט יותר מכתרי חרסינה רגילים, אך המשתמש בזירקוניה ייהנה מיתרונות משמעותיים לאורך זמן ממושך
כתר הוא למעשה מעין תותבת המדמה את כותרת השן, החלק החיצוני של השן, הנמצא מחוץ לחניכיים. תפקידו של הכתר הוא להגן על שורש השן, הנמצא בתוך החניכיים, במקרה שכותרת השן נפגעה בעקבות חבלה, עששת וכו'. כתר משמש גם כתותבת המורכבת על גבי שתל במקרים של שיניים חסרות.
מבנה פנימי וציפוי חיצוני. צילום: שאטרסטוק
הכתר עצמו מורכב משני חלקים: מבנה פנימי וציפוי חיצוני. כיום, נמצאים בשימוש שני סוגים עיקריים של כתרים.
כתרי חרסינה: חלק פנימי עשוי מתכת וציפוי חיצוני מחרסינה.
כתרי זירקוניה: חלק פנימי וחיצוני, שניהם עשויים מזירקוניה.
מהי זירקוניה?
זירקוניה היא חומר מלאכותי דמוי יהלום, בצבע לבן, הנחשב עמיד וחזק במיוחד.
מהם היתרונות של כתרי הזירקוניה על פני כתרי החרסינה?
לכתרי הזירקוניה יש מספר יתרונות על פני כתרי החרסינה:
- איכות וחוזק: זירקוניה נחשבת חומר איכותי וחזק יותר מהחרסינה. אין סכנה שהכתר יישבר, כפי שעלול לעיתים לקרות עם כתר חרסינה. בשל חוזקם, כתרי זירקוניה יתאימו למטופלים הנוהגים לחרוק שיניים יותר מכתרי חרסינה.
- עמידות: באופן כללי, מבנים דנטליים לא נועדו להחזיק מעמד לנצח. לכן, הם דורשים תחזוקה והחלפה כעבור מספר שנים, אך כתרי זירקוניה נחשבים עמידים לזמן יותר ממושך, יחסית לכתרי חרסינה.
- אסתטיקה: היתרון הגדול ביותר של כתרי זירקוניה הוא המראה האסתטי שלהם. כתרי חרסינה, המגיעים עם חלק פנימי ממתכת, עלולים לגרום לתופעה שבה נוצר פס של צבע כחול או אפור בין קו החניכיים לכתר. עם כתרי זירקוניה, תופעה זו אינה קיימת וכמעט לא ניתן להבדיל בין הכתר לבין שן רגילה. יתרון זה הופך את כתרי הזירקוניה במקרים רבים לבחירה המועדפת עבור השיניים הקדמיות.
- בריאות החניכיים: החלק המתכתי של כתרי החרסינה עלול להשפיע לרעה על בריאות החניכיים ולתרום להיווצרות דלקות חניכיים. לעומת זאת, הזירקוניה - ממנה עשויים כאמור גם החלק הפנימי וגם החלק החיצוני של הכתר - היא חומר בעל התאמה מצוינת לחניכיים, שאינו פוגע בבריאות החניכיים.
מהם החסרונות של כתרי הזירקוניה על פני כתרי חרסינה?
במקרים מסוימים, אחד היתרונות של כתרי הזירקוניה עלול להוות גם חיסרון: מכיוון שהזירקוניה היא חומר חזק כל כך, היא נעדרת גמישות מסוימת, הקיימת בכתרי החרסינה. הדבר אינו משמעותי כשמדובר בכתר בודד או במספר כתרים, אך אם יש צורך בגשר טוטאלי, הכולל כמות גדולה של כתרים, ייתכן שבחירה בכתרי חרסינה תהיה עדיפה. חיסרון נוסף של כתרי זירקוניה הוא המחיר: הם יקרים מעט יותר יחסית לכתרי חרסינה.
כיצד מרכיבים את כתרי הזירקוניה?
כמו לקראת הרכבת כתרי חרסינה, גם כתרי זירקוניה דורשים ראשית מעט השחזה ושיוף של השן. לאחר מכן, מתבצעת סריקה ממוחשבת של השן והמידות נשלחות למעבדה, שם יוכנו הכתרים לפי המידות. ההרכבה של הכתרים נעשית באמצעות דבק מיוחד ואינה כרוכה בהליכים כירורגיים מכאיבים.
יש להקפיד לצחצח שיניים מדי בוקר וערב. צילום: שאטרסטוק
אילו הנחיות יקבל המטופל לאחר הרכבת כתרי זירקוניה?
הרכבת כתרי זירקוניה אינה כרוכה בהנחיות מיוחדות, מלבד שמירה על היגיינת הפה. יש להקפיד לצחצח שיניים מדי בוקר וערב, ולהגיע לביקורות מסודרות אצל רופא השיניים.
לסיכום: כתרי זירקוניה הם הפתרון האסתטי ביותר כיום עבור אנשים הזקוקים לכתר. לכן, השימוש בהם נפוץ מאוד בשיניים הקדמיות. מלבד המראה החיצוני, קיימים יתרונות נוספים לכתרי הזירקוניה, כגון: חוזק, עמידות ואי פגיעה בבריאות החניכיים. עם זאת, חוזקם עלול להוות גם חיסרון, מכיוון שהוא בא לידי ביטוי גם בחוסר גמישות.
ד"ר מרינה גריסקין היא רופאה כירורגית במרפאת השיניים מלכימוב, רמלה.
סייעה בהכנת הכתבה: ענת ניסני, כתבת zap doctors.