הפרעות שינה בקשישים: אל תמהרו ליטול כדורי שינה

(24)
לדרג
תוכן מקודם

בני הגיל השלישי סובלים בשכיחות גבוהה מהפרעות שינה, העלולות לגרום לבעיות גופניות ונפשיות. כדורי שינה מטפלים בסימפטומים בלבד ועלולים לאבד אפקטיביות. מומלץ לטפל בבעיה מהשורש ולבדוק דום נשימה בשינה ומחסור בהורמון השינה מלטונין

רופא פסיכיאטר ,מומחה לפסיכיאטריה
053-9374637 (מספר מקשר)

הפרעות שינה הן עניין נפוץ, הקיים בקרב טווח רחב של גילים באוכלוסייה. בגיל השלישי, עקב מגוון גורמים ייחודיים לשלב זה בחיים, הפרעות השינה נפוצות אף יותר.

דיכאון וטרדות נפוצים מאוד בגיל השלישי. צילום: שאטרסטוק

מה גורם להפרעות שינה בגיל השלישי?

הפרעות שינה בגיל השלישי עלולות להיגרם בעקבות מגוון רחב של גורמים:

גורמים נפשיים: מתח נפשי, חרדות, דיכאון וטרדות נפוצים מאוד בגיל השלישי, ועשויים להדיר שינה מעיניהם של קשישים רבים. תחושות בדידות, שנחוות בעוצמה רבה בשלב זה של החיים, דאגות וטרדות הקשורות למצב הבריאותי וכו' - עשויים להשפיע באופן משמעותי על המצב הנפשי של בני הגיל השלישי, ובעקבות זאת גם על איכות השינה שלהם.

גורמים הורמונליים: עם הגיל השלישי, מגיעים לעיתים חוסרים בהורמונים מסוימים, העלולים להוביל להפרעות שינה. כך, למשל: קשישים הנמצאים רוב הזמן בבית, ואינם נחשפים מספיק לאור השמש, עלולים לסבול מחוסר בוויטמינים והורמונים שונים, ובהם מלטונין, הורמון המופרש בגוף במצב תקין בשעות הערב ותורם להשריית השינה.

כאבים ומחלות: רבים מבני הגיל השלישי סובלים מכאבים שונים: כאבי פרקים, כאבי גב ועוד, שאינם מאפשרים להם לישון כראוי. גם מחלות אופייניות לגילאים אלה, כמו פרקינסון ודמנציה, יוצרות הפרעה באיכות השינה.

תרופות: חלק מהתרופות הניתנות לטיפול בתופעות הקשורות לגיל השלישי, עשויות ליצור תופעות לוואי של הפרעות בשינה.

תסמונת הרגליים העצבניות: תסמונת נפוצה בקרב בני הגיל השלישי, הכוללת התכווצויות בשרירי הרגליים, העשויות להעיר משנתו את הסובל מהתסמונת.

דום נשימה בשינה: תופעה זו מופיעה רבות גם לפני הגיל השלישי, ונפוצה בעיקר בקרב אנשים הסובלים מהשמנת יתר או מבנה צווארי קצר, הגורמים לחסימה של דרכי הנשימה במשך הלילה, ולהתעוררות חוזרת מדי מספר דקות.

סיוטים: קשישים רבים סובלים מסיוטים, הגורמים להם להתעורר מדי לילה. הדבר נפוץ בעיקר בקרב ניצולי שואה, אך גם בקרב קשישים באופן כללי.

נטילה ממושכת של כדורי שינה: חלק מהאנשים הסובלים במהלך חייהם הבוגרים מהפרעות שינה, מתחילים בשלב מסוים ליטול כדורי שינה. הגעה לגיל השלישי אחרי שנים של נטילת כדורי שינה, עשויה להוביל למצב בו התרופות כבר אינן משפיעות - וכך הפרעות השינה חוזרות.

גורמים חיצוניים: עישון וצריכת אלכוהול עשויים אף הם לגרום להפרעות שינה.

גורמים הקשורים לשליטה במערכת השתן: רבים מבני הגיל השלישי מתעוררים מדי לילה, לפעמים מספר פעמים, כדי להטיל שתן. גם גורם זה פוגם באיכות השינה שלהם.

 

 כדורי שינה אינם מובילים לפתרון. צילום: שאטרסטוק

מדוע חשוב לטפל בהפרעות שינה בגיל השלישי?

הפרעות שינה, אם הן נמשכות לאורך זמן, עלולות להביא עמן סכנות שונות, במיוחד בגיל השלישי. אם מדובר באנשים פעילים, המתניידים בנהיגה, העייפות המצטברת עלולה להוביל, חלילה, להירדמות על ההגה. מעבר לכך, תחושת החולשה והנמנום, המתלווה לרוב לפרקי זמן ממושכים של מחסור בשינה, עלולה לגרום לנפילות. בגילים מבוגרים, ייתכנו השלכות חמורות ואף קטלניות לנפילות. בנוסף, יש טענות בעולם הרפואה, לפיהן הפרעות שינה שמתחילות בגיל מבוגר עלולות להצביע על תחילה של דיכאון, חרדה, ואף על תחילתה של ירידה קוגניטיבית שמקורה בהתפתחות מחלות מוח ניווניות (כגון: פרקינסון, דמנציה, אלצהיימר ועוד).

כיצד ניתן לאבחן את מקור הפרעת השינה?

כדי לטפל בהפרעת השינה, ראשית יש להבין מהו מקור ההפרעה, מהם הסימפטומים הנלווים לה וכיצד היא באה לידי ביטוי: האם מדובר בקשיי הירדמות? בהירדמות קלה, שלאחריה התעוררויות מרובות? ביקיצה מוקדמת?כחלק מתהליך האבחון, יעברו בני הגיל השלישי הסובלים מהפרעות שינה, בדיקות רפואיות שונות, לאיתור או שלילה של בעיות רפואיות, כגון: בדיקות דם, בדיקה במעבדת שינה, בירור נוירולוגי ועוד.

כיצד ניתן לטפל בהפרעות השינה?

ראשית, חשוב לציין כי אין להזניח את בעיות השינה או להתמודד איתן באמצעות כדורי שינה, מכיוון שכדורי שינה אינם מטפלים במקור הבעיה. לכן, כדורי שינה אינם מובילים לפתרון. עם הזמן, הגוף יתרגל להשפעת הכדורים, והם כבר לא יעזרו כמו בעבר. במקביל, תיתכן התמכרות לשימוש בכדורים. לכן, יש לוותר על כך מלכתחילה, ולהגיע לאבחון לשם קבלת טיפול מדויק. לאחר אבחון הבעיה, יינתן טיפול, בהתאם לגורם שנמצא בבדיקות. אם מדובר בכאבים, יינתן טיפול להקלה על הכאבים או לטיפול בבעיה הרפואית הגורמת לכאבים. אם מדובר בהפרעת שינה על רקע הרגלים מזיקים, כגון עישון וצריכת אלכוהול, או על רקע עודף משקל, יידרש שינוי באורח החיים. הפרעות ותסמונות שונות יטופלו באמצעים מתאימים. כך, למשל: דום נשימה בשינה עשוי להיות מטופל על ידי התאמת מכשיר מיוחד (CPAP) המכניס לגוף אוויר - בלחץ אוויר גבוה - ופותח את קנה הנשימה. מחסור במלטונין עשוי להתאזן חזרה באמצעות צריכת ההורמון בכדורים. בנוסף, בעיות נפשיות שונות עשויות לקבל מענה על ידי טיפול תרופתי ועל ידי טיפולים פסיכולוגיים והתנהגותיים.

חשוב לציין, שבמקרים שבהם הפרעות השינה באות לידי ביטוי בהתעוררויות חוזרות במהלך הלילה, ובקימה מהמיטה, יש לבצע את הקימה בהדרגתיות ובאיטיות, לעבור משכיבה לישיבה משך מספר שניות על סף המיטה, לתת ללחץ הדם להתאזן - ורק אז להיעמד, מכיוון שקימה מהירה מדי עלולה לגרום לסחרחורות, נפילות, אובדן הכרה ושברים.

לסיכום: הפרעות שינה בגיל השלישי הן תופעה שכיחה, העשויה לנבוע ממגוון רחב של גורמים. חשוב לגשת לאבחון מקור הבעיה, ולא לנסות להתמודד עם הפרעת השינה רק באמצעות כדורי שינה. הפרעות שינה עלולות להביא עמן סיכונים שונים לבני הגיל השלישי, ולהעיד על תחילת מחלות הדורשות התייחסות. לאחר אבחון רפואי, יוכלו הסובלים מהפרעות השינה לקבל טיפול מתאים, ליהנות מהקלה גדולה בסימפטומים, ואף להגיע לפתרון של הפרעות השינה.

ד"ר ירחמיאל ברבר הוא פסיכיאטר של הזיקנה, מנהל השירות הפסיכיאטרי של קופת חולים מכבי מחוז מרכז, ומקבל מטופלים במרפאה פרטית ברמת אביב, תל אביב.

סייעה בהכנת הכתבה: ענת ניסני, כתבת zap doctors.

  • צור קשר
ד"ר ברבר ירחמיאל
שדות שמסומנים בכוכבית הם חובה
חשוב לדעת: לאחר מילוי הטופס פרטיך יועברו למרכז השירות של Zap Doctors ומשם לרופאים. לעיתים רחוקות לא נוכל להעביר את הבקשה, או שהיא תועבר באיחור. לכן, בכל מקרה של בעיה דחופה אנו ממליצים להתייעץ עם רופאים בקופ"ח או בבי"ח ולהימנע ממילוי פרטים אישיים, רגישים או חסויים בטופס.
רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום