השתלות דנטליות: עשה ואל תעשה
זקוקים להשתלת שיניים? מעוניינים בשתל עמיד לאורך זמן ממושך? שתלים דנטליים עשויים להחזיק מעמד לאורך שנים ארוכות, אם תקפידו על הכללים המפורטים במדריך זה. השתלים ישרדו ליותר שנים: מדריך מקיף
השתלות דנטליות נועדו להשלמת שיניים חסרות. כיום הן מתאימות כמעט לכל מצב שבו נעקרו שיניים ונדרשת השלמת השיניים. כדי להביא למקסימום את סיכויי ההצלחה של השתלות השיניים, קיימים דברים רבים שיש לקחת בחשבון, ובהם באופן מיוחד כללי "עשה" ו"אל תעשה", עליהם מומלץ להקפיד לאורך כל התהליך, בהתאם לשלבים השונים.
מהווים תשתית לשיקום הלסת. צילום: שאטרסטוק
לפני תחילת תהליך ההשתלה
מתי נדרשות השתלות שיניים ולאילו מצבים הן מתאימות:
השתלים הדנטליים מהווים תשתית לשיקום הלסת. השתלים מוחדרים אל הלסת, במקום השיניים שנעקרו מהלסת. על גבי השתלים ייבנו שיקומים מסוגים שונים: תותבות הנסמכות על השתלים או מוברגות לתוכם; ובנוסף, כתרים וגשרים עשויים מחרסינה ומודבקים או מוברגים אל השתלים.
עשה:
- היה מוכן לקבל את חוות דעתו של הרופא - מתווה השיקום המתאים לכל מטופל ייבחר יחד עם הרופא המטפל. בשלב זה, חשוב לקחת בחשבון כי לא תמיד ניתן יהיה לבצע בדיוק את מה שאתה מבקש. סוג השיקום שייבחר תלוי מאוד בנתונים הספציפיים של כל מטופל, במידת חוסר העצם ממנה הוא סובל וכו'. לעיתים יציע הרופא פתרון מעט שונה מכפי שחשבת, כדי להימנע מניתוחים מסובכים.
אל תעשה:
- השתדל להימנע מהרגלים הידועים כמורידים את סיכויי ההצלחה של שתלים, כגון: עישון והיגיינה לקויה של הפה.
- מחלת חניכיים מפושטת או סוכרת בלתי מאוזנת עלולות לפגוע בסיכויי ההצלחה של ההשתלה. לכן, התייעץ עם הרופא מראש ונסה להבין אם יש ביכולתך להביא את המחלות האמורות לאיזון ולשליטה, לפני תחילת התהליך.
בחירת הרופא/ המרפאה
השתלות דנטליות "בנויות" משני רכיבים עיקריים: רכיב כירורגי ורכיב שיקומי. במרפאות מומחים, ייעשה החלק הכירורגי, הכולל את ההשתלה עצמה, על ידי כירורג או פריודונט (רופא חניכיים); ואילו בניית הכתרים, הגשרים או התותבות על גבי השתלים ייעשו על ידי רופא שיניים המומחה בשיקום הפה. ישנם גם רופאים שאינם מומחים, המבצעים את שני הרכיבים בעצמם.
עשה:
- אם בריאותך הכללית תקינה, תוכל לבצע את הטיפול במרפאה פרטית או בכל מרפאה אחרת, במסגרת הקהילה. לעומת זאת, אם אתה סובל ממחלות גופניות כלשהן, מומלץ לעבור את התהליך במסגרת בית חולים, במחלקה לכירורגיה של הפה והלסתות.
- ככל שהמקרה מורכב יותר, כך מומלץ יותר לפנות לרופא מומחה.
- וודא כי לרופא השיניים שלך יש רישיון לעסוק ברפואת שיניים. ניתן לעשות זאת בקלות ובדיסקרטיות, דרך מנוע החיפוש לאיתור רופאי שיניים, הנמצא באתר משרד הבריאות. לצד הרישיון, יצוין לגבי כל רופא גם אם הוא אכן מומחה בתחום כלשהו.
- מומלץ לשמוע חוות דעת מיותר מרופא אחד/ מרפאה אחת.
אל תעשה:
- קח בעירבון מוגבל כל המלצה שתקבל מחברים, מכרים או בני משפחה. חשוב אמנם להתייעץ ולקבל המלצות, אך לא תמיד חוות דעת חיובית, המבוססת על טיב השירות או על מיעוט הכאבים שחש הממליץ תעיד על איכות הטיפול עצמו.
- אל תתפתה לעסקאות חבילה, הבטחות "אחד פלוס אחד" או הצעות שנראות זולות במיוחד. השתלות דנטליות הן טיפול רפואי מורכב באזור רגיש ולא תעשייה מסחרית. הבטחות מסוג זה שאינן עושות רושם רציני, לרוב אכן יתבררו כהבטחות שאינן מספיק מקצועיות.
- באופן דומה, היזהר ממרפאות המבטיחות אחריות על הטיפול והתייחס אליהן בחשדנות. מלבד אחריות של הרופא על טיפול מיטבי במטופל, וביצוע תיקונים ושינויים במידת הצורך, הבטחת אחריות אינה דבר מקובל בשום תחום ברפואה.
תהליך האבחון המקדים
תהליך האבחון המקדים ייעשה הן במישור הכירורגי והן במישור השיקומי, תוך תיאום ציפיות מול המועמד לטיפול. כחלק מתיאום הציפיות, תתבצע הערכה של מצבו הקליני של המטופל, יוגדרו טיפולים משמרים הנדרשים לפני תחילת התהליך, ותותאם תכנית טיפול, בהתאם לנתוניו של המועמד לטיפול ובהתאם לשיקום שהוא שואף לקבל - נשלף (תותבת נסמכת על שתלים) או קבוע (כתרים וגשרים).
עשה:
- לפני שתיגש לתהליך ההשתלה הדנטלית, חשוב מאוד לסיים את כל הטיפולים המשמרים (סתימות, טיפולי שורש, עקירות וכו') עליהם הורה הרופא. ככל שהפה נקי יותר מחיידקים, כך סיכויי ההצלחה של השתלים יהיו גדולים יותר. לכן, מלבד הטיפולים המשמרים, יהיה זה קריטי לסיים את טיפולי החניכיים הנדרשים (הקצעות שורשים, ניתוחי חניכיים, ניקוי אבנית וכו').
- שים לב כי כחלק מתהליך האבחון, אתה עובר בדיקת CT דנטלית. זוהי בדיקה מחייבת לפני כל השתלה דנטלית. הרופא המטפל יקבע באיזה שלב תתבצע הבדיקה - לפני או אחרי העקירות, על סמך נתוני המטופל, ובאמצעותה יוכל להתוות את דרך הטיפול המיטבית.
- בדוק עם הרופא המטפל מה יהיה השיקום הזמני שתקבל. השיקום הזמני ישמש אותך בין עקירת השיניים לקבלת השיניים הקבועות. מדובר בפרק זמן העשוי להימשך עד קרוב לשנה. לכן, מומלץ לדעת מה צפוי במהלך פרק זמן זה.
אל תעשה:
- בשיחה עם הרופא, אל תסתיר פרטים על מצבך הבריאותי ואל תייפה את האמת על כמות הסיגריות שאתה מעשן. דבר בכנות ובפתיחות, מכיוון שרק כך תוכל לקבל טיפול המותאם לך באופן מקסימלי. הרופא יוודא כי אינך סובל ממחלות המשפיעות על סיכויי הקליטה של השתלים, או מחלות שהטיפול בהן עלול להשפיע על ההחלמה לאחר ההליך (כגון: אוסטיאופורוזיס).
הימים שלפני ההשתלה ויום ההשתלה עצמו
עשה:
- הגע אל יום ההשתלה לאחר שעברת ניקוי מקצועי אצל שיננית. כאמור, ככל שהפה יהיה נקי יותר מחיידקים, כך סיכויי הקליטה של השתל יהיו טובים יותר.
- שאל את הרופא לגבי טיפול אנטיביוטי מקדים. בחלק מהמרפאות מקובל לתת טיפול כזה בימים הקודמים להשתלה.
- אם אתה נוטל תרופות לדילול הדם (תרופות נגד קרישה) – וודא כי אתה יודע איך לפעול. - להפסיק את התרופה או להמשיכה. אסור להפסיק תרופות לדילול של הדם על דעת עצמך.
- בשבוע שלפני, הקפד לשמור על ניקיון הפה באמצעות צחצוח שיניים, שימוש בחוט דנטלי ושטיפות במי פה. מספר ימים לפני הטיפול, מומלץ להתחיל לעשות שטיפות מיוחדות לחיטוי הפה.
- הקפד לאכול לפני הטיפול, מפני שלאחר הטיפול לא מומלץ לאכול, במשך מספר שעות.
- אם אתה סובל מחרדה דנטלית קיצונית, ייתכן שתוכל לקבל כדור הרגעה, כמובן בתיאום מוקדם עם הרופא המטפל.
- מומלץ תמיד להגיע עם מלווה.
- מומלץ לברר מראש עם המרפאה מהו הטיפול התרופתי המומלץ לאחר ההליך, כדי להצטייד מראש. ברוב המקרים, הטיפול המקובל הוא טיפול אנטיביוטי, בהתאם להחלטת הרופא, משככי כאבים ושטיפות לחיטוי הפה.
- מומלץ לקחת בחשבון כי מדובר בטיפול רפואי מורכב ורגיש, ולא בטיפול שיניים פשוט כגון סתימה. לכן, יש לפנות זמן ראוי להגעה לטיפול ולהתאוששות ממנו, ולהיערך לכך מראש.
אל תעשה:
- אין לעשן ביום ההשתלה, לא לפני הטיפול ולא לאחריו.
תקופת ההחלמה שלאחר הטיפול
היקף ההחלמה הנדרש תלוי בהיקף ההליך שבוצע: ככל שהפעולה הכירורגית שבוצעה היתה גדולה יותר, כך תידרש החלמה ארוכה יותר. לאחר השתלה דנטלית, ייתכנו נפיחויות ושטפי דם תת עוריים. יש אנשים שלא יסבלו כלל מכאבים או יחוו כאב מינימלי, אך ייתכנו גם כאבים חזקים יותר, שיחלפו תוך מספר ימים. ברוב המקרים יינתן טיפול אנטיביוטי, במשך מספר ימים לאחר ההליך.
עשה:
- בשלושת הימים הראשונים שלאחר הטיפול, מומלץ לקחת משככי כאבים 3 פעמים ביום, גם אם הכאב אינו משמעותי. זאת, כדי להימנע מהתפתחות כאבים חזקים. יש לציין כי כדי לתת מענה מקיף ככל האפשר, כדאי להשתמש בשתי משפחות שונות של משככי כאבים. יש ליטול את הכדורים ממשפחה אחת 3 פעמים ביום בזמנים קבועים; ואת הכדורים מהמשפחה השנייה, ליטול בין זמנים אלה, אם מתעוררים כאבים נוספים.
- בשבוע שלאחר הניתוח, כל עוד התפרים נושרים, חשוב במיוחד להקפיד על היגיינת הפה, לצחצח שיניים היטב פעמיים ביום בכל שאר הפה כמקובל, ואת אזור הניתוח עצמו לשטוף באמצעות שטיפת פה, עליה המליץ הרופא לאחר כל ארוחה, כדי שאזור הניתוח לא יזדהם.
- לאחר הטיפול, מומלצת מנוחה בהתאם להיקף ההליך שבוצע. בדרך כלל מומלץ על יומיים-שלושה של מנוחה.
- במקרים נדירים, ייתכנו תופעות הדורשות פנייה לרופא המטפל: כאבים שאינם מגיבים לטיפול התרופתי שרשם הרופא; שינוי תחושתי בשפה, בלשון או בלחי; חום 38 מעלות ומעלה; חוסר יכולת משמעותי לפתוח את הפה; אדמומיות ותחושת חום ופעימות דופק באזור הניתוח.
אל תעשה:
- ביום הניתוח מקובל שלא "להתעסק" כלל באזור הניתוח. כלומר, לא לצחצח, לא לשטוף ולא לגעת במקום. יום לאחר הניתוח, ניתן לחזור לשגרת היגיינה דנטלית, כמתואר לעיל.
- מומלץ מאוד להימנע לחלוטין מעישון במשך 24 השעות הראשונות לאחר הטיפול, ולצמצם למינימום את כמות הסיגריות בשבועיים הראשונים שלאחר ההליך.
- הימנע מאכילה ושתייה בשעתיים שאחרי הטיפול. החל משעתיים אחרי הטיפול ועד למחרת בבוקר (או עד 24 שעות לאחר הטיפול), הימנע ממזון ומשקאות חמים וקשים, העלולים לגרות את האזור, להכאיב ולעורר דימום.
בטווח הרחוק
עשה:
- הדבר החשוב ביותר בשמירה על שיקום על גבי שתלים לטווח ארוך הוא שמירה על ההיגיינה, הן בבית והן במרפאת השיניים. בבית, הקפד פעמיים ביום על צחצוח שיניים ועל שימוש בחוט דנטלי במקומות האפשריים (תלוי בסוג השיקום). בנוסף, מומלץ לכל אדם עם שתלים דנטליים להשתמש במכשיר שמזרים מים בלחץ (נקרא גם קיסם מים או סילונית), המנקה היטב מתחת לאזור השתלים ומוציא את שאריות החיידקים והלכלוך. במרפאה, מומלץ לקבוע טיפולי תחזוקה שוטפים אצל השיננית ואצל רופא השיניים.
- קיימים שיקומים מוברגים, המצריכים הגעה לרופא השיניים, אחת למספר חודשים, לשם הסרה של השיקום, ביצוע ניקוי יסודי מתחתיו, ולאחריו הברגה של השיקום, חזרה למקומו. מומלץ לוודא עם הרופא מהו סוג השיקום שקיים אצלך, כדי שתהיה גם אתה עם האצבע על הדופק.
- לסובלים מסוכרת, חשוב לעשות מאמצים לאזן את המחלה, מכיוון שהיא פוגעת בסיכויי השרידות של השתלים.
אל תעשה:
- עישון כבד מקטין את סיכויי ההצלחה של השתלים גם בטווח הארוך. כלומר, בקרב רוב המעשנים, השתלים יחזיקו מעמד למשך זמן קצר יותר. מומלץ להימנע מעישון.
- אל תזניח מצבים ש"מרגישים" בלתי תקינים, פנה לרופא אם יש כאב או דימום מסביב לשתל בזמן צחצוח, או אם אתה מבחין בטעם רע או בריח רע המופרשים מהאזור שמסביב לשתל.
פנה לרופא אם יש כאב או דימום. צילום: שאטרסטוק
לסיכום: תחת התוויית הטיפול הנכונה, הידיים המיומנות של הרופא המטפל וההקפדה על כל הכללים, שיבטיחו מקסימום סיכויי הצלחה לשתלים, תוצאות ההשתלה הדנטלית צפויות להחזיק מעמד לאורך שנים. וודא כי אתה אכן מקפיד על כל ההוראות המצוינות לעיל, בכל אחד משלבי הטיפול.
ד"ר גל אבישי הוא מומחה בכירורגיית הפה והלסתות, עוסק במחלות חסימתיות של בלוטות הרוק, מנהל מרפאת פה ולסת בבית החולים בילינסון.
סייעה בהכנת הכתבה: ענת ניסני, כתבת zap doctors.