השתלת שתלים: כל מה שחשוב לדעת

(10)
לדרג
תוכן מקודם

שתלים דנטליים מהווים פתרון אסתטי ותפקודי מצוין למי שאיבד את שיניו מסיבות שונות. מה כולל התהליך? למי הוא מתאים ולמי לא? ואולי הגיע הזמן שנענה על שאלת השאלות: האם באמת ניתן לעשות השתלת שיניים כללית ביום אחד?

רופא שיניים ,מומחה לרפואת הפה
077-2313091 (מספר מקשר)

בתקופות קודמות, מי שאיבד את שיניו יכול היה להיעזר רק בפתרון אחד: שיניים תותבות. כיום, עם התקדמות המדע והטכנולוגיה, קיימת אופציה אסתטית, נוחה וטבעית יותר: השתלת שתלים.

מהו שתל ומי זקוק לו?

שתל הוא למעשה מעין בורג המוברג לעצם הלסת, שנועד להחליף את שרש השן הטבעי. השתל מושתל בחלל הפה במקרים שבהם השן נמצאת במצב "אבוד", כלומר – כאשר היא הרוסה ולא ניתן להצילה, או כאשר היא כלל אינה קיימת. לאחר שהשתל מושתל, השלב הבא הוא להרכיב מעליו את השן המלאכותית. רב השתלים הדנטליים עשויים מטיטניום, שנחשב לחומר עמיד במיוחד.

האם באמת ניתן לבצע השתלת שיניים ביום אחד?

כיום לא נדיר לשמוע על מרפאות שיניים המציעות השתלת שיניים ביום אחד. התהליך המקוצר למעשה כולל השתלת שתל, מבנה וקיבוע בכתר. חשוב לציין שבמקרה כזה מדובר בכתר זמני הדורש החלפה בהמשך. למעשה, רק 20 אחוז מהמטופלים מתאימים לטיפול מהסוג הזה.

ההתאמה תלויה במספר גורמים:

  • גיל המטופל: ככלל, ככל שגיל המטופל צעיר יותר, כך גדל הסיכוי לעבור השתלה ביום אחד גדל. הסיבה לכך היא שאנשים מבוגרים לעיתים מתקשים לשכב ללא תזוזה במשך הזמן הנדרש לטיפול - כ 3 שעות.
  • נוכחות עצם באזור ההשתלה: השתל מושתל על גבי רקמת עצם. כיוון שמדובר בתנאי בסיסי להרכבת השתל, אי נוכחות של עצם באזור לא תאפשר את התהליך. כאשר מדובר בעצם חסרה או בעצם שאין לה מספיק נפח, המטופל יידרש לעבור תהליך של בניית עצם, ורק לאחר שהיא תיקלט ניתן יהיה להתחיל בביצוע השתלת השתל.
  • דלקות חניכיים: כאשר אזור השתל מודלק, לא ניתן לבצע השתלה, מאחר שדלקת מפחיתה את סיכויי ההצלחה של התהליך.

ברוב המקרים, תהליך השתלת השיניים נעשה במספר טיפולים. בשלב הראשון, משתילים את העצם ומאפשרים לה להיקלט. רק לאחר מספר חודשים, כאשר העצם נקלטת, מבצעים את השתלת השתלים והכתרים. חשוב לציין כי בחלק קטן מהמרפאות בארץ, עושים שימוש בטכנולוגיות חדשות ביותר, המאפשרות לאסוף דגימת דם מהמטופל, במטרה להשתמש בגורם המעודד את צמיחת העצם.

כמה זמן שתל אמור להחזיק?

חשוב לדעת שהשתלת שתלים היא לרוב אינה תהליך חד פעמי. לפי הספרות הרפואית, טווח החיים של השתלים נע בין 8-15 שנים. עם זאת, בהחלט ניתן לתרום ליציבותם של השתלים לאורך זמן. הכלל החשוב ביותר הוא הקפדה על היגיינת פה ראויה, הכוללת צחצוח שיניים קפדני והסרת אבנית אצל שיננית בכל 3 חודשים.

מי לא מתאים לעבור השתלת שתלים?

החדשות הטובות: ב 97% מהמקרים ניתן לבצע השתלת שתלים. עם זאת, ישנם גורמים העשויים לגרום לדחיית מועד ההשתלה ולעיתים נדירות כלל לא ניתן לבצע אותה. כך למשל – ניקוטין או סוכר גבוה בדם הם גורמים העלולים להפחית באופן משמעותי את סיכויי ההצלחת קליטת השתל. לפיכך, חשוב שאנשים בעלי מחלות רקע יגיעו למרפאה רק לאחר שידאגו לאזן את מצבם. מי שסובל מסוכרת יידרש לאזן את רמת הסוכר בדם לפני התהליך, ולמי שמעשן נהוג להמליץ על הפחתה משמעותית במספר הסיגריות ביום.

כאשר אנשים שמעשנים או בעלי מחלות רקע מעוניינים לבצע השתלת שיניים, הדרך המקובלת תהיה באמצעות השתלה שמרנית ולא ביום אחר. וכאמור – ניתן לטפל רק כאשר מחלות הרקע מאוזנות וכאשר העישון אינו מסיבי.

מה עושים במקרים שבהם המטופל חושש מהטיפול?

עבור מטופלים החרדים מביצוע התהליך, קיימת אופציה לבצע את התהליך באמצעות טשטוש ובמקרים מסוימים אפילו תחת הרדמה מלאה.

לסיכום: ביצוע שתלים הוא תהליך המתאים למי ששיניו נהרסו מסיבות שונות והן אינן מתפקדות. התהליך מתאים למרבית האוכלוסייה, למעט אנשים הסובלים ממחלות רקע שאינן מאוזנות, או למי שמעשן באופן מסיבי. כ 20 אחוז מכלל המטופלים יוכלו לעבור השתלת שתלים מזורזת ביום אחד בלבד.

ד"ר לודמילה ונצובסקי, בעלת מרפאת "מילידנט" ומנהלת רפואית המתמחה בשיקום הפה.

סייעה בהכנת הכתבה: מיכל הלפרין, כתבת zap doctors.

  • צור קשר
מרפאת מילדנט
שדות שמסומנים בכוכבית הם חובה
חשוב לדעת: לאחר מילוי הטופס פרטיך יועברו למרכז השירות של Zap Doctors ומשם לרופאים. לעיתים רחוקות לא נוכל להעביר את הבקשה, או שהיא תועבר באיחור. לכן, בכל מקרה של בעיה דחופה אנו ממליצים להתייעץ עם רופאים בקופ"ח או בבי"ח ולהימנע ממילוי פרטים אישיים, רגישים או חסויים בטופס.
רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום