זן חדש וקטלני של אבעבועות הקוף – למי מומלץ להתחסן?
המרכז האמריקאי לבקרת מחלות עוקב בדאגה אחרי התפשטות זן חדש של נגיף אבעבועות הקוף באפריקה. הזן Clade I גורם למחלה קשה וקטלנית יותר מהזן שהתפשט ברחבי העולם לפני כשנתיים. משרד הבריאות בישראל ממליץ לגברים המקיימים יחסי מין עם גברים להתחסן נגד המחלה
המרכז האמריקאי למניעת ובקרת מחלות עוקב בדאגה אחרי התפשטות של זן חדש וקטלני יותר של הנגיף באפריקה, המכונה Clade I. המומחים מזהירים כי אם הזן החדש יצליח לחצות את גבולות היבשת, עלולה להתרחש מגיפה גלובלית משמעותית.
מהי מחלת אבעבועות הקוף?
אבעבועות הקוף היא מחלה נגיפית זואונוטית, המשמעות היא שהמחלה יכולה לעבור מבעלי חיים לבני אדם. המחלה דומה לאבעבועות השחורות, אך פחות קטלנית ופחות מידבקת. המחלה נקראת כך לאחר שזוהתה לראשונה בקופי מעבדה בשנת 1958.
סימני המחלה
תסמיני אבעבועות הקוף כוללים פריחה עורית של שלפוחיות מגורות הדומות לאבעבועות רוח, לעתים עם נוזלים או גלדים. הפריחה יכולה להתפשט לכל חלקי הגוף, כולל פנים, כפות ידיים, כפות רגליים ואיבר המין. תסמינים נוספים הם חום, כאבי ראש, גב ושרירים, בחילות, צמרמורות והתנפחות של בלוטות הלימפה.
סימני המחלה: פריחה עורית של שלפוחיות מגורות הדומות לאבעבועות רוח, לעתים עם נוזלים או גלדים. צילום: שאטרסטוק
תקופת הדגירה של המחלה נעה בין חמישה ימים ל-21 יום. התקופה המידבקת נמשכת עד שכל הפצעים מגלידים ונופלים וצומחת שכבת עור חדשה. רוב החולים מחלימים בתוך שבועיים עד ארבעה שבועות.
זני נגיף אבעבועות הקוף
קיימים שני זנים עיקריים של נגיף אבעבועות הקוף - Clade I ו-Clade II. זן Clade II גרם להתפרצות העולמית האחרונה של המחלה, עם יותר מ-80,000 מקרים מדווחים ברחבי העולם מתחילת 2022. זן זה נחשב לפחות קטלני, עם שיעור תמותה של פחות מ-1%. לעומתו, זן Clade I נתפש כאלים ומסוכן יותר. מאז 2023 דיווחה הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו על מספר "חסר תקדים" של הידבקות בזן זה, שגרם לשיעורי תמותה של עד 10% במקרים מסוימים. הזן החדש גם מתפשט במהירות רבה יותר לשטחים חדשים באפריקה. הגורמים הבריאותיים חוששים שאם יצליח לחצות את גבולות היבשת יתרחש "איום גלובלי", כלשון המרכז לבקרת מחלות בארה"ב.
הדרכים להדבקה
הדבקה באבעבועות הקוף מתרחשת בעיקר במגע גופני קרוב, על ידי חלוקת מצעים או בגדים או בעקבות נשיכה או שריטה של בעל חיים נגוע. בהתפרצות הנוכחית, רוב ההדבקות הן בקרב גברים הומוסקסואלים ודו-מיניים אשר נגרמו מקשרים מיניים. עם זאת, חשוב לזכור שכל אדם יכול להידבק באבעבועות הקוף, ללא קשר לנטייה המינית.
מניעה וטיפול
למרות שאין טיפול ייעודי, ניתן לטפל בתסמינים בכדורים להורדת חום, היפרידציה ובתרופות אנטי-ויראליות. החיסון נגד אבעבועות הקוף יעיל גם כחיסון מונע, וממשרד הבריאות קוראים לאוכלוסיות הסיכון להתחסן. בישראל דווחו השנה עשרות מקרים חדשים של אבעבועות הקוף, רובם בקרב גברים המקיימים יחסי מין עם גברים.
להישמר מהדבקה
עם התגברות ההתפרצות והחשש להתפשטות הזן החדש, משרד הבריאות קורא לציבור להיזהר, בייחוד באזורים בעלי רמת סיכון גבוהה. יש להימנע ממגע גופני הדוק ומחלוקת מצעים ובגדים עם אנשים החשודים כחולים, לשמור על היגיינה גבוהה ולדווח לרופא על כל תסמין חשוד במיוחד בעת נסיעות לאפריקה.
לסיכום, ארגוני הבריאות בעולם ממליצים להתייחס לאיום הזן החדש של אבעבועות הקוף ברצינות ולמנוע אפשרות להתפרצות מגיפה עולמית נוספת.
(צילומים: שאטרסטוק)