החצבת חוזרת: המחלה הנגיפית הקשה מתפשטת ברחבי העולם
חשבתם שהחצבת עברה מהעולם בעקבות החיסונים היעילים שפותחו נגדה? טעיתם. במדינות רבות בעולם יש כיום התפרצות של חצבת. מה הם היעדים המסוכנים וכיצד ניתן להימנע מהמחלה?
חצבת, מחלה זיהומית חריפה וקשה, היתה שכיחה מאוד בעבר אך מוגרה כמעט לחלוטין לאחר פיתוח חיסון יעיל כנגדה. אולם, בשנים האחרונות בכלל ובתקופה האחרונה בפרט, המחלה המידבקת חוזרת להתפשט ברחבי העולם, לרבות באזורים המהווים יעדי תיירות פופולריים של ישראלים. טרם נרשמה התפרצות רצינית בישראל עצמה, אך משרד הבריאות כבר מצביע על יעדים בסיכון גבוה להידבקות ומזהיר את ציבור הנוסעים.
מהי חצבת ומדוע עלינו להיזהר ממנה?
חצבת היא מחלה נגיפית חריפה המתבטאת בפריחה עורית לא אסתטית, חום גבוה ותחושה קלינית כללית גרועה. מדובר באחת המחלות הזיהומיות המידבקות ביותר - אדם לא מחוסן שבא במגע עם חולה חצבת יידבק במחלה בסבירות של יותר מ-90%. החצבת עוברת מאדם לאדם באמצעות הפרשות נשימתיות ומגע עם חולים, וניתן להידבק אף מאוויר בחדר שחולה שהה בו שעתיים קודם לכן.
הפריחה האופיינית של חצבת, כמו גם התסמינים הנלווים של חום, כאבי גרון ודלקת עיניים חמורה, נמשכים בממוצע כשבוע. כ-48 שעות לאחר הופעת הפריחה היא כבר מתחילה לדעוך, תוך כדי היווצרות קשקשת על הנגעים המחלימים. בתוך שבוע לכל היותר, הפריחה כאמור חולפת לגמרי, אם כי השיעול הנלווה למחלה עלול להימשך שבועיים נוספים. כלומר, סך התסמינים של חצבת נמשכים כשלושה שבועות וחצי בממוצע. אולם יש לזכור כי לחצבת עלולים להיות גם סיבוכים מאוחרים חמורים הרבה יותר.
למרות זמינותו של חיסון יעיל במיוחד ששתי מנותיו מעניקות הגנה של 97%-99% מפני המחלה, חצבת עדיין נפוצה בשל אוכלוסיות שנמנעות מלהתחסן באזורים שונים בעולם. התוצאה: עלייה דרמטית במקרי התחלואה והתפרצויות של המחלה במדינות רבות בשנים האחרונות.
סיכונים וסיבוכים קטלניים של חצבת
מלבד הסימפטומים החריפים של חום, הרגשה רעה ופריחה שמאפיינים את החצבת, המחלה עלולה גם לגרום לסיבוכים קשים שחלקם אף עלולים להיות קטלניים: דלקת מוח חריפה ומסכנת חיים מופיעה אצל כ-0.1% מחולי החצבת, ועלולה להיות קטלנית.
בנוסף, SSPE היא תסמונת נוירולוגית נדירה ביותר שבה הנגיף תוקף את המוח באופן בלתי הפיך כעשור לאחר ההידבקות. זוהי מחלה קטלנית וחשוכת מרפא שפוגעת בחמישה עד עשרה אנשים למיליון חולי חצבת, גורמת לירידה קוגניטיבית ומוטורית הדרגתית ומובילה אף למוות.
כמו כן, דלקת ריאות היא הגורם השכיח ביותר לתמותה ממחלת החצבת בקרב ילדים ואחראית לכ-60% ממקרי המוות. הסיכון לסיבוכים קטלניים גבוה במיוחד בקרב ילדים מתחת לגיל חמש, מבוגרים מגיל 20, נשים הרות ואנשים עם מערכת חיסונית חלשה.
למרות החיסון האפקטיבי, שיעורי התמותה ממחלת החצבת נותרו משמעותיים - בממוצע, אחד עד שני בני אדם מכל אלף חולים נפטרים כתוצאה מהמחלה. הנתון מדאיג אף יותר במדינות מתפתחות, שם שיעור התמותה בקרב חולים ילדים מגיע ל-5%-10%.
התפרצויות חצבת בעולם ומדינות בסיכון גבוה להידבקות
בתקופה האחרונה קיימת מגמה מדאיגה של עלייה חדה בתחלואה בחצבת בכמה אזורים בעולם, עם התפרצויות משמעותיות של המחלה. מתחילת 2024 בלבד נרשמו מקרים חדשים רבים במדינות הבאות:
אזרבייג'ן - קרוב ל-30 אלף חולים חדשים בין החודשים אוקטובר 2023 למרץ 2024.
עיראק וקזחסטן - למעלה מ-20,000 חולים חדשים בכל אחת מהמדינות.
רומניה - יעד תיירות פופולרי של ישראלים עם קרוב ל-14,000 חולים חדשים החל מתחילת 2024.
גם בבריטניה המצב אינו מזהיר. מאז תחילת חודש אפריל אובחנו במדינה כ-300 מקרים, מרביתם בלונדון. זוהי מדינה שחווה כעת את המספר הגבוה ביותר של חולי חצבת מזה עשור, יותר אפילו מאשר בהתפרצות העולמית האחרונה של 2016-2019. מאז תחילת 2023 אובחנו בה כ-900 מקרים חדשים, מרביתם (64%) הם ילדים מתחת לגיל עשר.
בתגובה למצב החמור בבריטניה בוצע לאחרונה מבצע חיסונים נרחב שבמהלכו הוכפל מספר המתחסנים לעומת התקופה המקבילה אשתקד. מדינות אחרות שבהן נרשמה עלייה חדה בתחלואה הן קירגיזסטן ורוסיה.
ארגון הבריאות העולמי: מאמצי חיסון נגד חצבת
לאור המגמה המדאיגה, ארגון הבריאות העולמי קרא להגברת מאמצי החיסון נגד חצבת במדינות השונות. בישראל פועל משרד הבריאות בכיוונים דומים - בין היתר הונחה להקדים את מועד החיסון השני (הניתן כיום בכיתה א') למועד מוקדם יותר, כבר בביקור הבא של הילד/ה בטיפת חלב.
היעדים המסוכנים ביותר לתיירים ישראלים
נוכח ההתפרצויות הנרחבות במדינות רבות, משרד הבריאות הישראלי ערך הערכת סיכונים מקיפה לפוטנציאל ההידבקות בחצבת ביעדי התיירות השונים. על בסיס נתוני התחלואה והמגמות, המדינות שמוגדרות כבעלות סיכון גבוה ביותר להידבקות הן: בריטניה, הודו, אזרבייג'ן, קזחסטן, רוסיה, רומניה וקירגיזסטן.
יעדים פופולריים נוספים בקרב ישראלים כמו איחוד האמירויות, איטליה, גיאורגיה, תאילנד וקנדה, מסווגים כבעלי סיכון בינוני להידבקות בחצבת. לעומת זאת, ארה"ב, גרמניה וצרפת מוערכות כבעלות סיכון נמוך יחסית נכון לעכשיו.
ממשרד הבריאות נמסר לנוסעים לחו"ל: החצבת היא מחלה נגיפית קשה ומידבקת ביותר שעלולה לגרום לסיבוכים קשים ואף קטלניים. החיסון נגדה הוא היחיד המגן בצורה יעילה על הגוף. לכן, מומלץ לוודא לפני כל נסיעה לחו"ל כי החיסון בשתי מנותיו בתוקף ומלא, במיוחד לקראת יציאה ליעדים המצויים בסיכון גבוה.
המצב בישראל – קריאה להתחסן
בשנים 2019-2018 נדבקו בישראל בחצבת יותר מ־4,250 בני אדם (לעומת 33 נדבקים בלבד בשנה שלפני כן), וכמה מהחולים אף נפטרו כתוצאה מסיבוכי המחלה. גם בשנת 2023-2024 דווחו על מוקדים שונים של התפרצויות בערים תל אביב, בית שמש, טבריה, חיפה וירושלים. ההתפרצויות נבעו מ"יבוא" של המחלה מחו"ל והתפשטותה בקרב אוכלוסיות עם שיעורי חיסון נמוכים.
למרות המקרים הבודדים שדווחו בארץ בחודשים האחרונים, משרד הבריאות ממשיך להמליץ על קבלת החיסון נגד חצבת במסגרת חיסוני השגרה במועדם, כמענה הטוב ביותר להגנה מפני התפרצות גדולה של המחלה ומניעת סיבוכיה החמורים. האתגר העיקרי הוא להמשיך ולחסן כנדרש למרות לחצים שונים של תנועות מתנגדי חיסונים.
(צילומים: שאטרסטוק)