תסמונת הלב השבור: כ-100% עלייה בישראל בגלל המלחמה

(22)
לדרג

תסמונת הלב השבור, המוכרת גם כ-Takotsubo קרדיומיופתיה, מתרגשת על הגוף כמו התקף לב אך נגרמת מטראומה נפשית. מחקר מביה"ח אסותא, בשיתוף בתי חולים מרחבי הארץ, חושף עלייה דרמטית במספר המקרים בישראל מאז תחילת המלחמה

מאת: מערכת זאפ דוקטורס

בעולם הרפואה המודרנית ידוע זה מכבר כי מחלות לב אינן נגרמות רק כתוצאה של גורמים פיזיולוגיים כגון טרשת עורקים, לחץ דם גבוה, או אורח חיים לא בריא. תסמונת הלב השבור ממחישה את התפיסה הזו. היא מלמדת אותנו שהלב שלנו, במובן הפיזי והסמלי כאחד, יכול להישבר מעצב עמוק או מטראומה.

מחקר שנערך בישראל בהובלת בית החולים אסותא, בעקבות המלחמה שפרצה באוקטובר 2023, מספק הוכחה מדעית לקשר בין טראומה לאומית לבין עלייה משמעותית במקרי תסמונת הלב השבור. זוהי הפעם הראשונה שמחקר מראה קשר כה מובהק בין אירוע טראומטי ברמה הלאומית לבין תופעה רפואית שעד כה יוחסה בעיקר לטראומות אישיות.

מהי תסמונת הלב השבור?

תסמונת הלב השבור, או בשמה המדעי קרדיומיופתיה מסוג Takotsubo, היא מצב רפואי שבו הלב מגיב למצבי קושי נפשי קיצוני בצורה שמדמה התקף לב. מומחי לב מסבירים שהתופעה מתרחשת לרוב בקרב נשים בגילי 60-50 ומאופיינת במצב שבו צורת הלב משתנה. למעשה, תפקוד הלב נפגע והוא לא מתכווץ, אלא מתרחב, תופעה הנקראת Apical Ballooning.

הסימפטומים: דומים להתקף לב

הסובלים מתסמונת הלב השבור חווים סימפטומים הדומים מאוד להתקף לב וכמותו כוללים כאבים חדים בחזה, קוצר נשימה, שינויים בקצב הלב, הזעה, חולשה ובחילות. רופאים מדגישים שזו אינה תסמונת תמימה וכי היא כרורכה בשיעורי סיבוכים ותמותה לא מבוטלים.

הגורמים: מהאישי ללאומי

עד כה, תסמונת הלב השבור תוארה בעיקר בהקשר של טראומות אישיות כמו אובדן של אדם קרוב, משבר במערכת יחסים, או אירוע חיים קשה אחר. אולם, המחקר החדש מראה שגם טראומה לאומית יכולה לגרום לעלייה משמעותית בשכיחות התסמונת.

טראומה לאומית

טראומה לאומית. המתח הנפשי הקיצוני גרם לעלייה בתסמונת בקרב כלל תושבי מדינת ישראל. צילום: דילן טילמן/ שאטרסטוק

מומחים מסבירים שזו הפעם הראשונה שרואים קשר מובהק כזה בין התסמונת לבין טראומה לאומית, ושהמתח הנפשי הקיצוני גרם לעלייה בתסמונת בקרב כלל תושבי מדינת ישראל.

המנגנון: כשהגוף מגיב ללחץ נפשי

מה שגורם לתסמונת הוא שחרור מוגבר של הורמוני סטרס, בעיקר אדרנלין, בתגובה למצב הנפשי הקשה. הורמונים אלה, שנועדו לעזור לנו להתמודד עם מצבי לחץ, יכולים בריכוזים גבוהים לפגוע בתפקוד תקין של הלב.

באירוע של תסמונת הלב השבור משתחררים הורמוני סטרס שפוגעים בתפקיד התקין של הלב. הם באים, כאמור, לפצות על מצבי לחץ ומועקה, מגבירים את קצב הלב ועלולים לגרום להיחלשותו לאורך זמן.

ממצאי המחקר: עלייה חדה במקרים מתחילת המלחמה

המחקר, שנעשה בשיתוף פעולה בין בתי חולים בכל רחבי הארץ - אסותא אשדוד, ברזילי באשקלון, הלל יפה בחדרה, שמיר אסף הרופא, וולפסון בחולון ומאיר בכפר סבא - מצא עלייה של כמעט פי 2 בשכיחות התסמונת מאז 7 באוקטובר 2023. התוצאות מבטאות עוד נדבך שמעיד על ההשפעה העמוקה והנרחבת של טבח השבעה באוקטובר והמלחמה על החברה הישראלית ובכל רחבי הארץ.

מקרים אמיתיים: כשהטראומה הופכת לפיזית

סיפורים אישיים ממחישים את הקשר בין הטראומה הנפשית לתסמונת. למשל, אם לשלושה בנים שחשה ברע והתעלפה כשקיבלה הודעה שמפקד בנה נפצע קשה בעזה. היא פונתה לבית החולים ואובחנה עם תסמונת הלב השבור. סיפור מטלטל נוסף הוא של קצינת נפגעים שארגנה עשרות הלוויות צבאיות. היא סיפרה שההספדים היו כה קשים, שהלב שלה פשוט לא יכול היה להכיל את זה. היא התמוטטה, עברה דום לב ומאז נמצאת בהליך שיקום. אולם, גם אנשים אשר המלחמה לא פגעה בהם או ביקיריהם באופן אישי, שחווים את הטראומה הלאומית, נפגעים מהתסמונת.

טיפול: רפואה אינטגרטיבית

הטיפול בתסמונת הלב השבור משלב בין הרפואה המערבית לרפואה הוליסטית, משלימה. הרפואה המערבית מתייחסת לסובלים מהתסמונת בצורה דומה לאלה הנמצאים בסיכון למחלות לב כמו אי ספיקת לב. זה כולל מעקב והשגחה קרדיאליים, טיפול תרופתי כמו שימוש בחוסמי בטא ושמירה על אורח חיים בריא ורגוע.

הגישה הטבעית נסמכת על הקשר בין המצב הרגשי לגופני אשר נמצא בבסיס התפישה הטיפולית של הרפואה האינטגרטיבית. מטופלים מספרים על שיפור משמעותי בתסמינים כמו פלפיטציות ודופק מהיר כבר לאחר טיפולים ראשוניים.

דיקור סיני בשילוב עם צמחי מרפא ושינויים בתזונה ובאורחות החיים נמצאו ככלים יעילים לטיפול בתסמונת הלב השבור, במקביל לטיפול המערבי. הם מסייעים בשיקום הלב, בהפחתת העומסים והפעילות העצבית ומונעים את הידרדרות המחלה.

מודעות כמפתח להתמודדות

תסמונת הלב השבור היא תזכורת בולטת לקשר העמוק בין בריאות הנפש לבריאות הגוף. המחקר החדש מדגיש שטראומה לאומית, כמו המלחמה הנוכחית, יכולה להשפיע על בריאות הלב ממש כמו טראומה אישית.

בנוסף, גורמי מתח ולחץ באורח החיים המערבי צריכים להדליק נורה אדומה ולהעלות את המודעות לאורח חיים בריא יותר הכולל פעילות גופנית ותזונה נכונה. אלה הם גורמים ששלובים זה בזה ומשפיעים על הבריאות שלנו, הנפשית והפיזית.

המודעות לתסמונת ולגורמיה היא צעד ראשון בהתמודדות. שילוב של טיפול רפואי מערבי עם שיטות טבעיות כמו דיקור סיני, תזונה נכונה ופעילות גופנית, יכול לא רק לטפל בתסמונת אלא גם למנוע את הישנותה. בתקופות של לחץ לאומי, חשוב מתמיד לזכור לטפל בגוף ובנפש כאחד.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום