מהפכה בטיפול באסטמה חמורה: "סוף סוף אפשר לנשום לרווחה"

(9)
לדרג
תוכן מקודם

טיפול ביולוגי חדשני מציע תקווה לאלפי חולים - "זו לא עוד התקדמות רפואית אלא שינוי דרמטי בחיי המטופלים", קובע ד"ר נועם נטיף, מומחה בכיר למחלות ריאה

רופא למחלות ריאה ,מומחה למחלות ריאה
053-4291552 (מספר מקשר)

התעוררות באמצע הלילה בתחושת חנק, ריצות דחופות לחדר המיון ופחד מתמיד מההתקף הבא - כך נראים חייהם של אלפי ישראלים הסובלים מאסטמה חמורה. "דמיינו שאתם מנסים לנשום דרך קשית דקה. ככה מרגישים מטופלים עם אסטמה חמורה בזמן התקף", מסביר ד"ר נועם נטיף, מומחה בכיר למחלות ריאה, "אבל היום", הוא אומר, "הודות לטיפולים הביולוגיים החדשניים, אנחנו יכולים להציע למטופלים שלנו תקווה אמיתית לחיים נורמליים".

עבור מטופלים רבים עם אסתמה, קוצר הנשימה שלהם נשלט על ידי זיהוי והימנעות מטריגרים, נטילת תרופה יומית ושימוש במשאף להקלה מהירה כאשר מתפתחים תסמינים. עם זאת, עבור חלק מהחולים, תרופות אלו אינן מספיקות כדי לשלוט באסתמה. בשנים האחרונות נכנסו לשימוש תרופות ביולוגיות לטיפול באסתמה בינונית עד קשה והן ייחודיות בכך שהן מכוונות לנוגדן, מולקולה או תא ספציפיים המעורבים באסתמה. בשל כך, הן נחשבות לטיפול מדויק, מותאם אישית.

לטיף

ד"ר נועם נטיף. צילום: בת אל היימן

זוהי התקדמות דרמטית בעולם הרפואה ויש עימה בשורה של ממש לכ-5%-10% מחולי האסטמה הסובלים מהצורה החמורה של המחלה. הטיפול הביולוגי, הניתן בהזרקה פשוטה אחת לכמה שבועות, מציע פתרון מהפכני למטופלים שעד כה התקשו למצוא מזור.

"כמו להחליף מנורת נפט בתאורת לד"

"ההבדל בין הטיפולים המסורתיים לטיפולים הביולוגיים הוא כמו ההבדל בין מנורת נפט לתאורת לד", מתאר ד"ר נטיף. "במקום לטפל בכל הגוף באמצעות סטרואידים, אנחנו מכוונים בדיוק למולקולות שגורמות לבעיה".

הטיפולים הביולוגיים, המפותחים מתאים חיים, פועלים בצורה מדויקת בהרבה מטיפולים קודמים. "זו רפואה מותאמת אישית במיטבה", מסביר ד"ר נטיף. "אנחנו מזהים את המנגנון הספציפי שגורם לאסטמה אצל כל מטופל וכעת יכולים לטפל בו באופן ממוקד".

איך זה בעצם עובד?

"בניגוד לתרופות רגילות, טיפול ביולוגי מיוצר מתאים חיים - למשל מחיידקים או מתאי מעבדה. התרופות האלו מתוכננות במיוחד כדי לפעול על מטרה מדויקת בגוף - נוגדן ספציפי, מולקולה או תא שמעורבים בתהליך הדלקתי שגורם לאסטמה.

"רוב התרופות הביולוגיות ניתנות בהזרקה תת-עורית או בעירוי, בתדירות שנעה בין פעם בשבועיים לפעם בחודשיים. בתחילת הטיפול, ההזרקות ניתנות במרפאה תחת השגחה. בהמשך, חלק מהמטופלים יכול לקבל את הטיפול בבית. כיום קיימות מספר תרופות ביולוגיות מאושרות לטיפול באסטמה, כאשר כל תרופה פועלת קצת אחרת. הבחירה בתרופה המתאימה נעשית לפי בדיקות דם וסוג האסטמה של כל מטופל. זו בהחלט רפואה מותאמת אישית".

האם יש תופעות לוואי לטיפול?

"באופן כללי, הטיפולים הביולוגיים נחשבים לבטוחים מאוד. התופעות השכיחות קלות וכוללות כאב במקום ההזרקה, כאבי ראש או עייפות. במקרים נדירים מאוד, בעיקר עם תרופה אחת ספציפית (אומליזומאב), יכולה להתפתח תגובה אלרגית חמורה ולכן אנחנו עוקבים אחרי המטופלים בתחילת הטיפול. לגבי משך הטיפול, אין כרגע המלצות קבועות. אנחנו ממליצים לנסות את הטיפול למשך לפחות ארבעה חודשים כדי לראות אם הוא עוזר. אם רואים שיפור, ממשיכים בטיפול ומנטרים את המצב באופן קבוע".

מי זקוק ומי מתאים לטיפול הביולוגי?

"כשמטופל מתעורר בלילה בגלל קוצר נשימה, משתמש במשאף ההקלה שלו כמה פעמים ביום, או מגיע שוב ושוב לחדר מיון - זה הזמן לשקול טיפול ביולוגי. אבל חשוב להדגיש - זה קורה רק אחרי שווידאנו שהמטופל משתמש נכון בתרופות הקיימות ונמנע מגורמים מעוררים".

לדברי ד"ר נטיף, "קיימות כיום מספר תרופות ביולוגיות מאושרות לשימוש, כאשר כל אחת פועלת בדרך ייחודית. זה כמו ארגז כלים שמתרחב. לכל מטופל אנחנו יכולים להתאים את הכלי המדויק שיעבוד הכי טוב עבורו". לדבריו, התוצאות מדברות בעד עצמן ואצל מטופלים שעברו טיפול ביולוגי ניכרת ירידה דרמטית במספר ההתקפים, פוחתים הביקורים בחדר מיון והם צורכים פחות סטרואידים. "בעיקר", מדגיש ד"ר נטיף, "ניכר שיפור משמעותי באיכות החיים".

אף שביחס לטיפולים אחרים מדובר בטיפול שאינו זול, התועלת אל מול העלות היא משמעותית כי כשמשקללים את עלויות האשפוזים החוזרים, היעדרויות מהעבודה ואיכות חיים ירודה, הטיפול הביולוגי הוא השקעה משתלמת. כיום, מרבית קופות החולים כבר מכירות בחשיבותו ומכסות אותו למטופלים המתאימים.

מבט לעתיד

"אנחנו נמצאים רק בתחילת הדרך", מבהיר ד"ר נטיף. "מחקרים חדשים מתפרסמים כל הזמן ותרופות חדשות נמצאות בפיתוח. האסטמה החמורה הופכת ממחלה מאיימת למצב רפואי שאפשר לנהל בהצלחה".

עבור אלפי חולי אסטמה חמורה בישראל, המסר ברור: יש תקווה. "היום אני יכול להגיד למטופלים שלי, אתם לא צריכים להשלים עם מגבלות המחלה", מסכם ד"ר נטיף. "עם הטיפול הנכון, אפשר לחזור לנשום בחופשיות". נראה כי המחלה, שפעם היתה כגזר דין לחיים של מגבלות והתקפי חרדה, מתחילה לאבד מהעוקץ שלה. "כשאני רואה היום מטופלים חדשים במרפאה, המסר שלי אליהם שונה לגמרי ממה שהיה לפני עשור", אומר ד"ר נטיף. "היום אני יכול להגיד להם, יש לנו פתרונות. אנחנו יכולים לעזור".

הטיפולים הביולוגיים אמנם אינם מרפאים את האסטמה, אבל הם מציעים דרך חדשה להתמודד איתה, דרך שמאפשרת למטופלים לחיות חיים מלאים ופעילים, כמעט ללא מגבלות. עבור מי שסבל שנים מהתקפי אסטמה חמורים, זו בשורה של ממש, ועבור רבים המתמודדים עם אסטמה, המרוץ אחרי המשאף מתחלף בתחילתם של חיים נורמליים. הודות לטכנולוגיה ולרפואה, המרוץ זה מתחיל להיות קל יותר, נשימה אחר נשימה.

(צילומים: שאטרסטוק)

  • צור קשר
ד"ר נטיף נועם
שדות שמסומנים בכוכבית הם חובה
חשוב לדעת: לאחר מילוי הטופס פרטיך יועברו למרכז השירות של Zap Doctors ומשם לרופאים. לעיתים רחוקות לא נוכל להעביר את הבקשה, או שהיא תועבר באיחור. לכן, בכל מקרה של בעיה דחופה אנו ממליצים להתייעץ עם רופאים בקופ"ח או בבי"ח ולהימנע ממילוי פרטים אישיים, רגישים או חסויים בטופס.
רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום