שמים סוף לאלרגיה
סובלים מנזלת אלרגית? חיים עם התקפי אסתמה חוזרים? יש מה לעשות! תרופות עדכניות וטיפולים חדשניים יכולים לעזור לכם להיפטר מהאלרגיה ולשפר את איכות החיים
אחד מכל חמישה אנשים בעולם המודרני סובל מאלרגיה, שהתסמינים שלה יכולים לפגוע בתפקוד היומיומי ובאיכות החיים.התקף אלרגי בא לידי ביטוי בדרך כלל כתגובה מיידית של המערכת החיסונית לחשיפה לאלרגן מסוים, אם זה מזון, תרופה או גורם זר שנכנס לגוף דרך מערכת הנשימה. שערות החתול שלנו על הספה, אבקני הפרחים ששתלנו בגינה, או חברתנו המיקרוסקופית קרדית אבק הבית שנמצאת בכל פינה, הם דוגמאות לאלרגנים נפוצים שעלולים לגרום להתפרצות של התקף.
כיצד נגרמת אלרגיה?
בעשורים האחרונים יש עלייה מתמדת בשכיחות התפרצות של אלרגיות בכל הגילאים. מחקרים מראים שיש לכך קשר לעובדה שאנחנו חיים בעולם המערבי ההיגייני, יש לנו מים נקיים שזורמים בברזים, חיסונים שמגנים עלינו ממחלות קשות שפעם היו קטלניות, וחומרי חיטוי שמרחיקים מאיתנו חיידקים. כל זה משאיר את מערכת החיסון שלנו מובטלת רוב הזמן, שכן אנחנו מצליחים למנוע מחיידקים וממחוללי מחלה אחרים לתקוף את הגוף, ואין לה במה להילחם.
מתברר שכשאין במה להילחם, מערכת החיסון "ממציאה" לעצמה אויבים שלא קיימים ומזהה גורמים לא מזיקים כאלרגנים מזיקים. ברגע שהמערכת מזהה בטעות את הגורם כמזיק, היא מגיבה מיידית, ותאי הדם הלבנים משחררים נוגדנים מסוג IGE שתוקפים את הגוף ומייצרים תגובה דלקתית, לרוב בדרכי הנשימה.
אבחון אלרגיה אצל אלרגולוג מומחה. אילוסטרציה: שאטרסטוק
האלרגנים הנפוצים ביותר שגורמים למחלות נשימתיות הם קרדית אבק הבית, פריחת עצי הזית והברוש, ובעלי חיים כמו כלבים וחתולים. במקרים נדירים התגובה האלרגית כל כך חריפה שהיא מכניסה את הגוף לשוק אנפילקטי מסכן חיים.
איך מאבחנים אלרגיה?
בסביבה שבה אנחנו חיים קיימים סוגים שונים של אלרגנים פוטנציאלים, לכן חשוב לעשות את האבחון אצל אלרגולוג מומחה כדי להצליח לזהות את הנוגדן הספציפי שמעורב בהתקף האלרגי. הבירור הרפואי כולל אנמנזה ראשונית שבמהלכה הרופא שומע את הסיפור של המטופל, באילו תנאים מופיעים התקפי האלרגיה, איך הם באים לידי ביטוי ועוד. לאחר מכן הרופא עורך טסטים שונים לאבחון הנוגדן, חלקם עוריים וחלקם בבדיקות דם דרך קופת החולים. לאלרגולוג יש את הכלים לנתח את התוצאות שמתקבלות מהטסטים כדי להגיע לאבחון מדויק של מחוללי האלרגיה, ומכאן הדרך לטיפול יעיל נגישה יותר.
אפשרויות וחידושים בתחום הטיפול באלרגיה
כאשר מדובר באלרגיה למזון או לתרופות, הטיפול היעיל ביותר הוא פשוט להימנע מלאכול או לצרוך את האלרגן שמחולל את ההתקפים. כאשר מדובר באלרגיה נשימתית, קיים היום דור חדש של תרופות אנטיהיסטמיניות יעילות ובטוחות, כמו לורסטין (Lorastine) או טלפסט (Telfast), שיש להן הרבה פחות תופעות לוואי מאשר לתרופות מהדור הקודם. בנוסף, קיים היום משאף שמשלב סטרואידים עם תרופות מרחיבות סימפונות לשימוש חולי אסתמה שלא מצליחים לאזן את המחלה באמצעות טיפול תרופתי.
מעבר לטיפול תרופתי, קיימים היום טיפולי אימונותרפיה לחיסון כנגד אלרגיה, עם יעילות מוכחת של כ-90%-85%. מדובר בטיפול שבו חושפים את המטופל לאלרגן באמצעות זריקות שהוא מקבל פעם בחודש ובכך מאמנים את הגוף להפסיק להתייחס אליו כאלרגן. זהו טיפול מהפכני שאורך כשלוש שנים ובסופו מפתח המטופל תגובה חיסונית למחולל האלרגיה עד כדי ריפוי מלא, או לפחות החלשות ניכרת של התסמינים. הזריקה הראשונה צריכה להינתן במרפאת האלרגולוג תחת השגחה, למקרה שתתפתח תגובה אלרגית נדירה וחריפה של שוק אנפילקטי, אך את המשך הטיפולים ניתן לקבל בקהילה.
לאחרונה נכנס לשימוש טיפול אימונותרפי מהפכני נוסף שחוסך את מתן הזריקות וניתן באמצעות כדור שלוקחים כל יום למשך שלוש שנים, עד להתחסנות מלאה מפני האלרגן שגורם להתקפים. הטיפול בכדור מיועד רק לאלרגן קרדית אבק הבית והוא מתאים ומומלץ למטופלים עם אסתמה מעל גיל 12, משום שהוא הרבה יותר בטוח ויש לו פחות תופעות לוואי מאשר לזריקות. תוצאות טיפולי החיסון טובים מאוד ועובדים לטווח רחוק, כאשר אצל רוב המטופלים רואים אחרי שלוש שנות טיפול הפוגה בהתקפי האלרגיה שנמשכה לפחות עשר שנים. גם אם יש חזרה של ההתקפים, הם חוזרים בצורה קלה יותר ולפעמים אפשר גם לחזור על הטיפול החיסוני.
לסיכום, יש מה לעשות נגד אלרגיה, התחום מתפתח כל הזמן, אפשר לטפל ולא צריך לסבול, במיוחד שכל הטיפולים כלולים בסל שירותי הבריאות ונגישים לציבור.
ד"ר יבגניה בראבן, מומחית לאלרגולוגיה ואימונולוגיה קלינית, יועצת אלרגולוגית של מחוז שפלה ודרום בקופות החולים מכבי ומאוחדת