שפעת: התפרצות מדאיגה של הנגיף בישראל
נתונים מדאיגים מצביעים על זינוק של 60% במספר המאושפזים עקב שפעת בשבוע האחרון, לצד מקרה מוות של צעירה בת 18, ומציבים סימן שאלה על מוכנות הציבור הישראלי להתמודדות עם המחלה. שיעורי ההתחסנות הנמוכים במיוחד מדליקים נורת אזהרה במערכת הבריאות
המרכז הלאומי לבקרת מחלות מדווח על עלייה תלולה בתחלואת השפעת בשבועיים האחרונים, כאשר כל אדם שלישי מהמאושפזים עם שפעת הוא ילד. במקביל, מערכת הבריאות מתמודדת גם עם התפרצויות של נגיף ה-RSV ועלייה בתחלואת הקורונה.
מקרה מוות נדיר חושף את הסכנות שבשפעת
אירוע טרגי בסוף השבוע האחרון הדגיש את הסכנות הטמונות במחלת השפעת. צעירה בת 18 מירושלים נפטרה בבית החולים שערי צדק לאחר חודש של מאבק בסיבוך נדיר של המחלה. הצעירה, שהיתה בריאה בדרך כלל, סבלה מפגיעה בשריר הלב כתוצאה מהשפעת. למרות הטיפול האינטנסיבי, כולל חיבור למכשיר אקמו המחליף את פעולת הלב והריאות, מצבה הידרדר עד למותה. מומחי הרפואה מסבירים כי למרות שמקרי מוות משפעת נדירים בקרב צעירים בריאים, הם מתרחשים מדי חורף. הנתונים העולמיים מצביעים על כך שמדי שנה נפטרים משפעת בין 290 אלף ל-650 אלף בני אדם ברחבי העולם, כאשר בארה"ב לבדה מדווחים כ-600 אלף אשפוזים ו-45 אלף מקרי מוות בכל עונת שפעת.
שיא בתחלואה, שפל בהתחסנות
בדיקות במרפאות קופות החולים מגלות כי יותר ממחצית מהנבדקים חיוביים לשפעת, כאשר בקהילה שולט זן B של הנגיף, ובבתי החולים מרבית המאושפזים נדבקו בזן A.
החיסון נגד שפעת הוא האמצעי היעיל ביותר למניעת המחלה וסיבוכיה. אילוסטרציה: שאטרסטוק
שיעור המתחסנים לשפעת בישראל השנה עומד על 13.6% בלבד, עלייה מזערית מ-13.1% בשנה שעברה. בקרב ילדים המצב מדאיג במיוחד: רק 8.7% מהילדים בגילאי חצי שנה עד חמש התחסנו השנה, בהשוואה ל-60% ומעלה במדינות מערביות מובילות כמו בריטניה. הנתונים מראים כי רק 50%-60% אחוזים מהמבוגרים מתחסנים נגד שפעת, ובקרב הילדים המצב חמור אף יותר עם כ-20% בלבד. מצב זה מדאיג במיוחד שכן ילדים לא רק פגיעים יותר להדבקה, אלא גם מפיצים את הנגיף בקצב מהיר יותר מאשר מבוגרים.
מהו נגיף השפעת?
השפעת נגרמת על ידי נגיף האינפלואנזה, הקיים בארבעה זנים עיקריים: A, B, C ו-D. שני הזנים הראשונים הם המסוכנים ביותר לבני אדם. זן A, המסוגל להדביק גם בעלי חיים, אחראי למגיפות ההיסטוריות הגדולות כמו השפעת הספרדית, השפעת האסיאתית ושפעת החזירים. יכולתו לעבור שינויים גנטיים משמעותיים מדי כמה עשורים הופכת אותו למסוכן במיוחד. בכל שנה מפתחים חיסון חדש המותאם לזני השפעת הצפויים באותה עונה. החיסון העונתי מכוון נגד שלושה עד ארבעה זנים: שניים מסוג A ואחד או שניים מסוג B. השנה, לראשונה מזה זמן, המליץ ארגון הבריאות העולמי על חיסון נגד שלושה זנים בלבד, עקב היעלמותו של אחד מזני B בשנים האחרונות.
למה שפעת אינה סתם הצטננות?
בניגוד להצטננות רגילה, המתבטאת בעיקר בנזלת ושיעול קל, שפעת היא מחלה מערכתית חמורה. היא מתאפיינת בהופעה פתאומית של חום גבוה, כאבי שרירים עזים, כאבי ראש, שיעול, חולשה קיצונית והרגשה כללית רעה. התסמינים עלולים להימשך שבוע או יותר, והמחלה עלולה להוביל לסיבוכים מסכני חיים. הנגיף מתפשט במהירות דרך טיפות זעירות באוויר ומסוגל להדביק אחרים כבר יום-יומיים לפני הופעת התסמינים. בחורף, כשאנשים מצטופפים במקומות סגורים, הסיכון להדבקה עולה משמעותית. העובדה שאדם יכול להיות מידבק לפני שהוא מרגיש חולה מקשה במיוחד על מניעת התפשטות המחלה.
סיבוכים אפשריים
מחלת השפעת עלולה לגרום למגוון סיבוכים חמורים, חלקם מסכני חיים. הנפוצים שבהם הם דלקת ריאות, דלקות אוזניים ודלקות בסינוסים. במקרים נדירים יותר עלולות להתפתח דלקת המוח, דלקת בשריר הלב או תסמונת גיליאן ברה - מחלה אוטואימונית הפוגעת במערכת העצבים.
במקביל להתפרצות השפעת, נרשמת גם פעילות גבוהה של נגיף ה-RSV, שהינו נגיף נשימתי מסוכן העלול לגרום לסיבוכים חמורים יותר משפעת רגילה, כולל כשל נשימתי ואשפוזים. הנגיף מסוכן במיוחד למבוגרים ולאנשים עם מחלות רקע. כיום קיים חיסון נגד RSV למבוגרים, Arexvy, הזמין במרפאות מטיילים נבחרות ובמרכזים רפואיים.
קבוצות מסוימות נמצאות בסיכון מוגבר לסיבוכים: תינוקות וילדים צעירים, מבוגרים מעל גיל 65, חולים במחלות כרוניות, נשים בהריון ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת. עם זאת, כפי שהוכח במקרה האחרון, גם אנשים צעירים ובריאים עלולים לפתח סיבוכים קשים.
מניעה וטיפול: המלצות מערכת הבריאות
החיסון נגד שפעת הוא האמצעי היעיל ביותר למניעת המחלה וסיבוכיה. הוא זמין בחינם בכל קופות החולים מגיל חצי שנה, כאשר לילדים ומבוגרים עד גיל 49 קיימת אפשרות לקבל את החיסון בתרסיס במקום בזריקה. במקרה של הידבקות, הטיפול הוא ברובו תומך וכולל מנוחה, שתייה מרובה ותרופות להורדת חום ולשיכוך כאבים. לחולים בסיכון גבוה קיימת אפשרות לטיפול בתרופה אנטי-ויראלית בשם טמיפלו, היעילה רק אם ניתנת בתוך 48 שעות מתחילת התסמינים.
סימני אזהרה: מתי חובה לפנות לרופא?
למרות שרוב חולי השפעת אינם זקוקים לטיפול רפואי, קיימים מצבים המחייבים פנייה מיידית לרופא. במקרים של קוצר נשימה או קשיי נשימה משמעותיים, יש לפנות מיד לקבלת עזרה רפואית. כמו כן, כאבים עזים בחזה מהווים סימן אזהרה חמור המצריך בדיקה דחופה. חוסר יכולת לשתות או לאכול והקאות חוזרות ונשנות עלולים להוביל להתייבשות מסוכנת ומחייבים התערבות רפואית. שינויים במצב ההכרה, חום גבוה שאינו מגיב לתרופות והחמרה פתאומית במצב הכללי הם תסמינים מדאיגים נוספים שבגינם יש לפנות לרופא ללא דיחוי.
צעדים מיידיים להתמודדות עם ההתפרצות
נוכח העלייה בתחלואה, משרד הבריאות מפרסם שורת הנחיות חיוניות להתמודדות עם ההתפרצות. בראש ובראשונה, המשרד קורא לציבור להתחסן בדחיפות, במיוחד לאלה המשתייכים לקבוצות בסיכון. במקביל, יש להקפיד על היגיינת ידיים קפדנית ולהימנע ככל האפשר ממגע קרוב עם אנשים חולים.
אוורור תכוף של חללים סגורים מומלץ להפחתת ריכוז הנגיף באוויר, ועטיית מסכה במקומות סגורים ובמפגש עם אוכלוסיות בסיכון מהווה שכבת הגנה נוספת. הניסיון מתקופת הקורונה מלמד כי הקפדה על צעדים אלה עשויה לצמצם משמעותית את התפשטות המחלה.
(צילומים: שאטרסטוק)