שפעת: עומסים גבוהים בבתי החולים בעקבות תחלואת חורף

(27)
לדרג

עלייה בתחלואת שפעת ווירוסים נשימתיים בישראל, חדרי המיון מלאים והמחלקות הפנימיות בתפוסה מלאה | ב"סורוקה" נקבע מותה של אישה על רקע תחלואת שפעת ושני חולי שפעת מאושפזים במצב קשה בטיפול נמרץ | ב"אסותא" באשדוד שני תינוקות אושפזו במצב קשה בעקבות סיבוכים של מחלת השפעת

מאת: מערכת זאפ דוקטורס

בימים אלה ניכרת עלייה בתחלואת השפעת והווירוסים הנשימתיים בארץ, הבאה לידי ביטוי בעלייה במספר המאושפזים. בבתי החולים מדווחים על עומס בחדרי המיון, כמו גם במחלקות הפנימיות. תחלואת החורף גבתה אתמול עוד קורבן: אמש פונתה למחלקה לרפואה דחופה בבית החולים סורוקה בבאר שבע אישה בת 40 במצב קשה בעקבות סיבוך של מחלת השפעת. חרף מאמצי הרופאים ופעולות החייאה ממושכות נאלץ הצוות הרפואי לקבוע את מותה.

במרכז הרפואי סורוקה מדווחים כי נכון להיום מאושפזים בבית החולים 40 חולים עם תחלואה ויראלית נשימתית. ביחידה לטיפול נמרץ פנימי מאושפזים כעת שני מטופלים במצב קשה. גבר בשנות החמישים לחייו, ללא מחלות רקע, מחובר למכשיר ECMO בעקבות סיבוך של שפעת, ומטופל נוסף מונשם ונמצא במצב קשה.

באשדוד, בבית החולים הציבורי אסותא, מדווחים במקביל על שני תינוקות במצב קשה ביותר עקב סיבוכים שנגרמו ממחלת השפעת. המקרה הראשון התרחש עם תינוק בן פחות משנה שהגיע לבית החולים כשהוא סובל מפרכוסים ואי ספיקה נשימתית. צוות הרופאים נאלץ להרדים ולהנשים אותו ןךאחר חמישה ימי טיפול אינטנסיבי, חל שיפור משמעותי במצבו והוא נגמל מהנשמה ושוחרר לביתו אמש במצב טוב. המקרה השני אירע לפני חמישה ימים, כאשר תינוק נוסף הגיע למרפאת טרם עם אי ספיקה נשימתית קשה. לאחר טיפול ראשוני הוא פונה בדחיפות לבית החולים. התינוק התקבל במצב קשה ביותר וגם במקרה זה נדרשו הרופאים להרדים ולהנשים אותו למשך שלושה ימים. כעת מצבו השתפר והוא ממשיך להתאושש, אך עדיין מאושפז.

ד”ר נעה רוזנפלד, מנהלת טיפול נמרץ ילדים ב"אסותא אשדוד״, מסרה כי "המקרים הללו ממחישים את החשיבות הקריטית של חיסון נגד שפעת. אם התינוקות היו מחוסנים, סביר להניח שמקרים אלה היו נמנעים לחלוטין. האחריות שלנו כרופאים היא להילחם על חיי המטופלים, אך האחריות של ההורים היא להגן על ילדיהם, וחיסון הוא הכלי היעיל ביותר לכך. חיסון הוא צו השעה".

פרופ׳ ליאור נשר, מנהל המכון למחלות זיהומיות ב"סורוקה", מוסיף: "תקופת החורף מתאפיינת בעלייה בתחלואה בדרכי הנשימה, ובפרט בשפעת. מדובר במחלה נשימתית מדבקת שעלולה לגרום לסיבוכים קשים, בעיקר בקרב אוכלוסיות בסיכון. אנו עדים לעלייה משמעותית במספר הפונים עם תסמינים של חום, שיעול וקוצר נשימה". פרופ' נשר מספר כי במסגרת פרוייקט לגילוי מוקדם של שפעת וקורונה שמתבצע עוד בעת השהות במלר"ד, נלקחת בדיקה של משטח מהאף למטופלים המתאימים ובאמצעות מכשור ייעודי מתקבלת תשובה מהירה. בהתאם לתוצאות, המטופלים מקבלים טיפול מתאים, ובמידת הצורך, מבודדים למניעת הדבקה. "גישה זו משפרת את הדיוק והמהירות בטיפול ומסייעת במניעת סיבוכים", הוא אומר ומוסיף כי "אנחנו עדים לעלייה משמעותית באחוזי הבדיקות החיוביות למחלות נשימתיות".

ד"ר אורי גלנטה, רופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ פנימי ומנהל השירות לאקמו ב"סורוקה", מעיד: "בשבועיים האחרונים אושפזו ביחידה לטיפול נמרץ פנימי חמישה חולים עם סיבוכי שפעת, רובם צעירים בגילאים 20-50. הביטויים הקליניים יכולים להיות נשימתיים או לבביים. כשלים אלו עלולים להוביל לצורך בחיבור למכשיר ECMO – מכשור מציל חיים המחליף את פעילות הלב והריאות ומאפשר להם להתאושש. מדובר בטיפול מורכב המיועד למקרים הקשים ביותר ודורש צוות רב-תחומי וטכנולוגיה מתקדמת. חשוב להדגיש שהתחסנות מפני שפעת יכולה למנוע הגעה למצבים קיצוניים כאלו. בנוסף, כאשר חווים קשיי נשימה והתסמינים מחמירים, מומלץ להיבדק בהקדם על ידי צוות רפואי״.

גם המרכז הרפואי בני ציון חווה בימים אלה עומס חריג, המוביל לתפוסה גבוהה במיוחד במחלקות הפנימיות ובמיון הפנימי. במהלך היום, התפוסה במחלקות הפנימיות עומדת על 105% עוד לפני קבלת חולים חדשים, בעוד שבמיון הפנימי נרשמה תפוסה חריגה של 187%. מהמרכז הרפואי בני ציון נמסר כי התפוסות החריגות נובעות מעלייה חדה במספר הפניות למרכז הרפואי בימים האחרונים, כתוצאה ממזג האוויר החורפי והתגברות התחלואה בעונת החורף, הכוללת מקרים רבים של זיהומים נשימתיים, שפעת ומחלות חורף נוספות. סגנית מנהלת המיון במרכז הרפואי בני ציון, ד"ר אירנה ציקונוב: "יש תחלואה בהחלט גבוהה, מקרים מאוד קשים של דלקות ריאה, פחות קורונה, אין קורונה נשימתית, אלא דלקות ריאה קשות גם אצל צעירים ושפעות קשות גם אצל צעירים ולא רק נשימתיות".

שיא בתחלואה, שפל בהתחסנות

הנתונים העולמיים מצביעים על כך שמדי שנה נפטרים משפעת בין 290 אלף ל-650 אלף בני אדם ברחבי העולם, כאשר בארה"ב לבדה מדווחים כ-600 אלף אשפוזים ו-45 אלף מקרי מוות בכל עונת שפעת. בדיקות במרפאות קופות החולים מגלות כי יותר ממחצית מהנבדקים חיוביים לשפעת, כאשר בקהילה שולט זן B של הנגיף, ובבתי החולים מרבית המאושפזים נדבקו בזן A.

חיסון לשפעת

החיסון נגד שפעת הוא האמצעי היעיל ביותר למניעת המחלה וסיבוכיה. אילוסטרציה: שאטרסטוק

שיעור המתחסנים לשפעת בישראל השנה עומד על 13.6% בלבד, עלייה מזערית מ-13.1% בשנה שעברה. בקרב ילדים המצב מדאיג במיוחד: רק 8.7% מהילדים בגילאי חצי שנה עד חמש התחסנו השנה, בהשוואה ל-60% ומעלה במדינות מערביות מובילות כמו בריטניה. הנתונים מראים כי רק 50%-60% אחוזים מהמבוגרים מתחסנים נגד שפעת, ובקרב הילדים המצב חמור אף יותר עם כ-20% בלבד. מצב זה מדאיג במיוחד שכן ילדים לא רק פגיעים יותר להדבקה, אלא גם מפיצים את הנגיף בקצב מהיר יותר מאשר מבוגרים.

מהו נגיף השפעת?

השפעת נגרמת על ידי נגיף האינפלואנזה, הקיים בארבעה זנים עיקריים: A, B, C ו-D. שני הזנים הראשונים הם המסוכנים ביותר לבני אדם. זן A, המסוגל להדביק גם בעלי חיים, אחראי למגיפות ההיסטוריות הגדולות כמו השפעת הספרדית, השפעת האסיאתית ושפעת החזירים. יכולתו לעבור שינויים גנטיים משמעותיים מדי כמה עשורים הופכת אותו למסוכן במיוחד. בכל שנה מפתחים חיסון חדש המותאם לזני השפעת הצפויים באותה עונה. החיסון העונתי מכוון נגד שלושה עד ארבעה זנים: שניים מסוג A ואחד או שניים מסוג B. השנה, לראשונה מזה זמן, המליץ ארגון הבריאות העולמי על חיסון נגד שלושה זנים בלבד, עקב היעלמותו של אחד מזני B בשנים האחרונות.

למה שפעת אינה סתם הצטננות?

בניגוד להצטננות רגילה, המתבטאת בעיקר בנזלת ושיעול קל, שפעת היא מחלה מערכתית חמורה. היא מתאפיינת בהופעה פתאומית של חום גבוה, כאבי שרירים עזים, כאבי ראש, שיעול, חולשה קיצונית והרגשה כללית רעה. התסמינים עלולים להימשך שבוע או יותר, והמחלה עלולה להוביל לסיבוכים מסכני חיים. הנגיף מתפשט במהירות דרך טיפות זעירות באוויר ומסוגל להדביק אחרים כבר יום-יומיים לפני הופעת התסמינים. בחורף, כשאנשים מצטופפים במקומות סגורים, הסיכון להדבקה עולה משמעותית. העובדה שאדם יכול להיות מידבק לפני שהוא מרגיש חולה מקשה במיוחד על מניעת התפשטות המחלה.

סיבוכים אפשריים

מחלת השפעת עלולה לגרום למגוון סיבוכים חמורים, חלקם מסכני חיים. הנפוצים שבהם הם דלקת ריאות, דלקות אוזניים ודלקות בסינוסים. במקרים נדירים יותר עלולות להתפתח דלקת המוח, דלקת בשריר הלב או תסמונת גיליאן ברה - מחלה אוטואימונית הפוגעת במערכת העצבים.

במקביל להתפרצות השפעת, נרשמת גם פעילות גבוהה של נגיף ה-RSV, שהינו נגיף נשימתי מסוכן העלול לגרום לסיבוכים חמורים יותר משפעת רגילה, כולל כשל נשימתי ואשפוזים. הנגיף מסוכן במיוחד למבוגרים ולאנשים עם מחלות רקע. כיום קיים חיסון נגד RSV למבוגרים, Arexvy, הזמין במרפאות מטיילים נבחרות ובמרכזים רפואיים.

קבוצות מסוימות נמצאות בסיכון מוגבר לסיבוכים: תינוקות וילדים צעירים, מבוגרים מעל גיל 65, חולים במחלות כרוניות, נשים בהריון ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת. עם זאת, כפי שהוכח במקרה האחרון, גם אנשים צעירים ובריאים עלולים לפתח סיבוכים קשים.

מניעה וטיפול: המלצות מערכת הבריאות

החיסון נגד שפעת הוא האמצעי היעיל ביותר למניעת המחלה וסיבוכיה. הוא זמין בחינם בכל קופות החולים מגיל חצי שנה, כאשר לילדים ומבוגרים עד גיל 49 קיימת אפשרות לקבל את החיסון בתרסיס במקום בזריקה. במקרה של הידבקות, הטיפול הוא ברובו תומך וכולל מנוחה, שתייה מרובה ותרופות להורדת חום ולשיכוך כאבים. לחולים בסיכון גבוה קיימת אפשרות לטיפול בתרופה אנטי-ויראלית בשם טמיפלו, היעילה רק אם ניתנת בתוך 48 שעות מתחילת התסמינים.

סימני אזהרה: מתי חובה לפנות לרופא?

למרות שרוב חולי השפעת אינם זקוקים לטיפול רפואי, קיימים מצבים המחייבים פנייה מיידית לרופא. במקרים של קוצר נשימה או קשיי נשימה משמעותיים, יש לפנות מיד לקבלת עזרה רפואית. כמו כן, כאבים עזים בחזה מהווים סימן אזהרה חמור המצריך בדיקה דחופה. חוסר יכולת לשתות או לאכול והקאות חוזרות ונשנות עלולים להוביל להתייבשות מסוכנת ומחייבים התערבות רפואית. שינויים במצב ההכרה, חום גבוה שאינו מגיב לתרופות והחמרה פתאומית במצב הכללי הם תסמינים מדאיגים נוספים שבגינם יש לפנות לרופא ללא דיחוי.

צעדים מיידיים להתמודדות עם ההתפרצות

נוכח העלייה בתחלואה, משרד הבריאות מפרסם שורת הנחיות חיוניות להתמודדות עם ההתפרצות. בראש ובראשונה, המשרד קורא לציבור להתחסן בדחיפות, במיוחד לאלה המשתייכים לקבוצות בסיכון. במקביל, יש להקפיד על היגיינת ידיים קפדנית ולהימנע ככל האפשר ממגע קרוב עם אנשים חולים.

אוורור תכוף של חללים סגורים מומלץ להפחתת ריכוז הנגיף באוויר, ועטיית מסכה במקומות סגורים ובמפגש עם אוכלוסיות בסיכון מהווה שכבת הגנה נוספת. הניסיון מתקופת הקורונה מלמד כי הקפדה על צעדים אלה עשויה לצמצם משמעותית את התפשטות המחלה.

(צילומים: שאטרסטוק) 

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום