הסרת ערמונית לראש הממשלה נתניהו – מדוע הטיפול התרופתי לא הספיק?
ראש הממשלה בנימין נתניהו עבר אמש ניתוח להסרת ערמונית בעקבות גידול שפיר בערמונית, מצב רפואי נפוץ שגורם להפרעות השתנה ולתסמינים נוספים. ד"ר שניר דקלו, אורולוג בכיר ב"איכילוב", מסביר על המחלה ועל אפשרויות הטיפול
ראש הממשלה בנימין נתניהו עבר אמש (ראשון) ניתוח הסרת ערמונית בעקבות הגדלה שפירה, בעיה רפואית נפוצה שגורמת למגוון תסמינים ומטרידה גברים רבים בגילאים שונים. הבוקר נמסר מהנהלת בית החולים הדסה עין כרם בירושלים, שם נותח, כי הניתוח בהרדמה מלאה עבר בהצלחה וכי המטופל ישוחרר בימים הקרובים מבית החולים.
בהודעה שפורסמה על ידי לשכת ראש הממשלה נמסר כי במהלך בדיקה שגרתית בשבוע שעבר בבית החולים הדסה, התגלה כי נתניהו סובל מזיהום בדרכי השתן כתוצאה מהגדלה שפירה של הערמונית. מדובר במצב רפואי שבו הערמונית, שהיא בלוטה שנמצאת אצל גברים בלבד, גדלה בצורה שאינה ממאירה, אך עלולה לגרום לתסמינים מציקים כמו קושי במתן שתן, דלקת בדרכי השתן או כאבים. לאחר גילוי הזיהום, נתניהו קיבל טיפול אנטיביוטי במשך מספר ימים. בהודעה שפורסמה צוין כי הטיפול האנטיביוטי עזר למגר את הזיהום אך בכל זאת הוחלט על הליך כירורגי להסרת הערמונית.
הניתוח שעבר נתניהו נקרא ניתוח HoLEP - Holmium Laser Enucleation of Prostate. הפרוצדורה מתבצעת באמצעות לייזר חזק וציוד מיוחד המוחדרים דרך השופכה. בשלב הראשון המטופל מורדם, בדרך כלל בהרדמה אזורית או מלאה. במקרה של נתניהו נבחרה הרדמה מלאה. בהמשך, לייזר מסוג הולמיום מוחדר דרך קצה הפין וממוקד להסרת רקמת הערמונית המוגדלת, שנשאבת החוצה באמצעות מכשיר מיוחד, ובסופו של הניתוח, מוחדר קטטר לניקוז השתן.
ראש הממשלה בנימין נתניהו. עבר את הניתוח בהצלחה. צילום: שאטרסטוק
הגדלה שפירה של הערמונית היא תופעה רפואית נפוצה ביותר, במיוחד בקרב גברים בגילאים מתקדמים. עם זאת, כשמדובר בהגדלה שפירה שגורמת לסימפטומים חמורים או לזיהומים חוזרים, יש לעתים צורך בהליך כירורגי, כמו במקרה של ראש הממשלה. הניתוח להסרת הערמונית נועד להקל על מצבו הבריאותי של נתניהו ולמנוע סיבוכים עתידיים.
כדי להבין יותר על הגדלה שפירה של הערמונית פנינו לד"ר שניר דקלו, אורולוג מנתח בכיר במרכז הרפואי איכילוב בתל אביב, מומחה בהפרעות בתפקוד המיני ובפוריות הגבר.
ד"ר דקלו, מהי הגדלה שפירה של הערמונית?
"ערמונית היא בלוטה שנמצאת רק בגוף הגברים, בתחתית שלפוחית השתן. היא חובקת את השופכה, שהיא הצינור שמעביר את השתן מהשלפוחית. ברוב המקרים, הגדלה של הערמונית לא נגרמת ממחלה ממארת אלא מגידול שפיר בערמונית".
מה הם התסמינים ובאיזה גיל נוטים לסבול מהבעיה?
"הגדלה שפירה של הערמונית היא תופעה נפוצה במיוחד בקרב גברים, אך לא רק בגילאים מבוגרים. למעשה, גברים יכולים להיתקל בתסמינים כבר בגילאי 45 ואף מוקדם יותר. "התסמין המרכזי הוא הפרעות השתנה, במיוחד תסמינים חסימתיים כמו קושי במתן שתן או תחושת אי התרוקנות מלאה. בנוסף, ייתכנו תסמינים נוספים כגון זיהומים בדרכי השתן, דימום בשתן או היווצרות אבנים בשלפוחית השתן. כל אלה הם חלק מהתסמינים הקלאסיים שיכולים להיגרם מהגדלה שפירה של הערמונית, ולפעמים הם עשויים להיות חמורים יותר".
האם הזיהום בערמונית הוא מסוכן?
"הזיהום שנגרם כתוצאה מהגדלה שפירה של הערמונית יכול להיות בעל רמות סיכון משתנות. בעוד שבמקרים רבים הזיהום ניתן לטיפול באמצעות אנטיביוטיקה קלה, לעתים ייתכנו מקרים חמורים יותר שבהם הזיהום עלול להחמיר ולדרוש טיפול אינטנסיבי בבית חולים, כולל טיפול אנטיביוטי דרך הווריד.
ד"ר שניר דקלו, אורולוג מנתח בכיר, המרכז הרפואי איכילוב-תל אביב. צילום: פרטי
"במקרים נדירים, הזיהום עלול להוביל לסיבוכים חמורים ולהוות סכנת חיים. כמו כל זיהום, גם במקרה זה קיימת שונות בדרגת החומרה והיא תלויה במצב הבריאותי של המטופל ובזמן שבו ניתן טיפול מתאים".
מה ההבדל בין הגדלה שפירה של הערמונית לבין סרטן ערמונית?
"מדובר בשני מצבים רפואיים שונים. הגדלה שפירה של הערמונית לא כוללת תאים סרטניים, אך יכולה להוביל להפרעות שונות כמו אלו שתיארתי לעיל. סרטן ערמונית, לעומת זאת, מתרחש כשיש גידול ממאיר בתאים של הערמונית, וזה מצב שדורש טיפול שונה לחלוטין".
האם הגדלה שפירה של הערמונית יכולה להוביל לסרטן?
"לא. אין קשר ישיר בין הגדלה שפירה של הערמונית לבין סרטן ערמונית. מדובר בשני מצבים נפרדים לחלוטין. עם זאת, הגדלה שפירה של הערמונית יכולה להחמיר את הסימפטומים או להוביל לסיבוכים, ולכן יש מקום להתערבות כירורגית במקרים מסוימים".
כיצד מטפלים בהגדלה שפירה של הערמונית?
"במרבית המקרים, טיפול תרופתי הוא קו הטיפול הראשון. יש מספר סוגים של תרופות שיכולות לדחות את הצורך בהתערבות כירורגית או לפחות להקל על התסמינים, אך כאשר התרופות אינן מצליחות להקל על הסימפטומים, יש צורך בהליך ניתוחי. יש לזכור כי הגדלה שפירה של הערמונית היא מצב כרוני, ולכן חשוב לבצע הערכה שוטפת ולבחור את הדרך הטיפולית המתאימה ביותר".
מה מוביל להחלטה לכרות את הערמונית?
"כאמור, טיפולים תרופתיים הם בדרך כלל קו הטיפול הראשון, כאשר התרופות עשויות להיות יעילות מאוד ולעתים גם לדחות את הצורך בהתערבות ניתוחית. עם זאת, קיימים מקרים שבהם התרופות מצליחות להקל על הסימפטומים אך לא מצליחות למנוע את הצורך בניתוח לאורך זמן. במקרים כאלה, ניתוח נדרש כדי להפסיק את התסמינים ולמנוע סיבוכים נוספים".
האם כך היה גם במקרה של ראש הממשלה נתניהו?
"במקרה של ראש הממשלה, יש לציין שהוא כבר עבר טיפול רפואי בעבר, כולל ניתוח להוצאת אבנים משלפוחית השתן, מה שמצביע על כך שהבעיה קיימת כבר זמן מה. על כן, ההתערבות הניתוחית במקרה זה היתה הצעד המתבקש כדי למנוע סיבוכים עתידיים ולשפר את איכות החיים של המטופל. כשמדובר במצב כמו במקרה של ראש הממשלה, שבו ישנם סיבוכים כמו זיהומים חוזרים או בעיות במעבר השתן, ניתוח להסרת החלק החוסם של הערמונית הוא לעתים הפתרון הנדרש. הניתוח עצמו לא כולל כריתה מלאה של הערמונית אלא רק של החלק המפושט והחוסם. זהו הליך זעיר-פולשני בדרך כלל, עם זמן התאוששות קצר יחסית".
כמה זמן אורך הניתוח וכמה זמן נדרש להתאוששות?
"ההליך הניתוחי יכול להשתנות בהתאם לשיטה הנבחרת, אך בדרך כלל מדובר בניתוח של בין שעה לשעתיים. זמן ההתאוששות בבית החולים הוא לרוב יום או יומיים, ולאחר מכן ניתן להחלים בבית. כיום, עם הטכניקות הזעיר-פולשניות, ההחלמה מהירה יחסית ובדרך כלל אינה כרוכה בכאבים חזקים או בסיבוכים נוספים".
האם אפשר למנוע את הגדלה שפירה של הערמונית?
"לא ניתן למנוע את הגדילה השפירה, אך יש גורמים שמפחיתים את הסיכון להחמרה. שמירה על אורח חיים בריא, כולל פעילות גופנית סדירה, תזונה מאוזנת והימנעות מעישון ואלכוהול, עשויות לסייע בהפחתת הסיכונים ולהקל על התסמינים. כמו כן, מעקב רפואי שוטף חשוב כדי לזהות בעיות בשלב מוקדם".
(צילומים: שאטרסטוק)