חום בקרב תינוקות וילדים – מדריך ידידותי להורים

(0)
לדרג
תוכן מקודם

כל הורה מכיר את הרגע הזה שבו המצח של הקטנטנים בוער, העיניים נוצצות, והמעלות שמראה המדחום מדאיגות. למה זה קורה ומה עושים כשהחום של הילדים עולה? מדריך להורים

רופא ילדים ,מומחה לרפואת ילדים
055-4303022 (מספר מקשר)

כאשר חום גופו של הילד עולה, פעמים רבות עולה גם מפלס החרדה של ההורים. חום אצל ילדים הוא תופעה שכיחה, וחשוב לזכור שהוא לרוב אינו אויב אלא בעל ברית זמני של הגוף במלחמתו בזיהומים. הרבה מיתוסים ותרופות סבתא צמחו סביב הניסיון של הורים להתמודד עם עליית החום של הילדים. לכן, חשוב לעשות סדר במידע הרב שקיים סביב הנושא כדי לעזור להורים לדעת מה צריך לעשות ומתי.

כשהחום עולה

חום הוא עלייה זמנית בטמפרטורת הגוף שמתרחשת כאשר אנחנו חולים. החום בדרך כלל אינו המחלה עצמה אלא רק הסימפטום שלה, מצב המאותת על התמודדות של הגוף עם מחולל מחלה כגון חיידק או וירוס.

טמפרטורת הגוף הנורמלית של בני האדם, גם של ילדים, כאשר היא נמדדת במדחום ששמים בפה, היא 37-36.5 מעלות צלסיוס. בעוד שאצל מבוגרים עלייה של חום הגוף אל מעל 37.5 מעלות נחשבת כבר לחום גבוה, אצל ילדים ותינוקות חום גבוה נחשב רק כשהעלייה היא מעל 38.2 מעלות. כאשר החום עולה לטמפרטורה מעל 40 מעלות, זהו כבר מצב מסוכן שמצריך טיפול רפואי מיידי, ובמקרים נדירים שבהם חום הגוף עולה לכיוון 42 מעלות, כבר מדובר במצב חרום מסכן חיים, שעלול לגרום לנזק מוחי.

שי ברק

ד"ר שי ברק, מומחה ברפואת ילדים. "כאשר מדובר בתינוקות עד גיל שלושה חודשים שמעלים חום מעל 38 מעלות, יש לפנות בדחיפות לרופא ילדים". צילום: מאיה ברק

עליית החום משמשת בעצם כמנגנון הגנה של הגוף שעוזר למערכת החיסון להילחם במחלות. פולשים זרים מחוללי מחלות וזיהומים, כגון חיידקים ווירוסים, לא "אוהבים" סביבה חמה ולא משגשגים בה. לכן כאשר מערכת החיסון של הילדים שלנו גורמת לחום הגוף שלהם לעלות, היא בעצם נלחמת באותם מחוללי מחלות.

כיצד משפיע חום גבוה על ילדים?

ילדים שסובלים מעליית חום עלולים לסבול גם מחוסר תיאבון, עייפות ורצון לנמנם, או לחליפין מחוסר שקט, צמרמורות ורעידות של הגוף, הזעה מרובה ועוד. אצל תינוקות עלולים להופיע גם פגיעה ביכולת היניקה והקאות.כשמדובר בתינוקות עד גיל שלושה חודשים, יש לתת למצב של עליית חום תשומת לב מיוחדת ולפנות לרופא ילדים בהקדם, שכן הדבר עלול להצביע על זיהום משמעותי בגוף.

במקרים נדירים של חום גבוה, ילדים עלולים לסבול גם מפרכוסי חום, מצב שבדרך כלל מאוד מלחיץ את ההורים אך אינו מסוכן. ההשערה היא שעלייה מהירה ופתאומית של חום הגוף יוצרת אצל חלק מהילדים, שהמוח שלהם עדיין לא סיים את כל שלבי ההתפתחות, גירוי מוחי שגורם לפרכוס. אין טיפול מיוחד לפרכוסי חום והם בדרך כלל חולפים מהר. עם זאת, לאחר שהילד סבל מפרכוס, רצוי מאוד לפנות להערכה ולבדיקה אצל רופא ילדים מומחה, כדי לשלול אפשרות שהפרכוס נבע מגורם אחר, כמו למשל דלקת קרום המוח.

איך מודדים וכיצד מטפלים?

בשוק קיימים היום שלל מדחומים דיגיטליים למדידת חום אצל ילדים וניתן לעשות זאת בכמה צורות. ניתן למדוד לילד חום מתחת לבית השחי, מדידה קלה אך פחות מדויקת. אצל ילדים גדולים יותר המשתפים פעולה ניתן למדוד חום בפה מתחת ללשון, ואם רוצים מדידה מדויקת יותר, ניתן למדוד את החום בפי הטבעת.

כאשר הילד סובל מעליית חום ומרגיש רע, תשוש, חסר תיאבון ועוד, ניתן לטפל בו בכמה דרכים. ראשית אפשר לעשות לו אמבטיה פושרת שתוריד במעט את חום גופו ותגרום להקלה. במקביל אפשר להלביש אותו בלבוש קל ולאוורר את סביבתו. בנוסף, אפשר לתת לילד תרופה להורדת החום, אם זה פרצטמול (אקמול), או איבופרופן (נורופן, אדוויל), על פי המינון המצוין בעלון התרופה.

מתי לפנות לרופא?

כאשר מדובר בתינוקות עד גיל שלושה חודשים שמעלים חום מעל 38 מעלות, יש לפנות בדחיפות לרופא ילדים מומחה כדי לשלול מצב דלקתי בגוף. מצבים נוספים שמחייבים בדיקה של רופא ילדים הם כאשר ילדים סובלים מחום של מעל 38.5 מעלות צלסיוס במשך למעלה מיומיים, כאשר החום מלווה בקוצר נשימה או בתגובה אלרגית כגון פריחה, או כאשר הילד ישנוני וחסר תיאבון לאורך זמן, למרות שהחום ירד בעקבות הטיפול התרופתי.

להורים קשה בדרך כלל לראות את הילד חולה וסובל, וכשיש לו חום הם נלחצים במיוחד, אך צריך לזכור שזו תופעה שכיחה, שמעידה על כך שהגוף של הילד נלחם במחלה. יש לטפל על פי הכללים ולגשת לרופא הילדים במידת הצורך.

ד"ר ברק שי, מומחה לרפואת ילדים, מנהל מחלקת יילודים, בית החולים לניאדו

  • צור קשר
ד"ר ברק שי
שדות שמסומנים בכוכבית הם חובה
חשוב לדעת: לאחר מילוי הטופס פרטיך יועברו למרכז השירות של Zap Doctors ומשם לרופאים. לעיתים רחוקות לא נוכל להעביר את הבקשה, או שהיא תועבר באיחור. לכן, בכל מקרה של בעיה דחופה אנו ממליצים להתייעץ עם רופאים בקופ"ח או בבי"ח ולהימנע ממילוי פרטים אישיים, רגישים או חסויים בטופס.
רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום