חיוך חדש בתוך זמן קצר: המדריך להשתלת שיניים בהעמסה מיידית
לא חייבים להיכנס לתהליך ארוך ולא נעים של השתלות שיניים. טכנולוגיה חדשנית של השתלה והעמסת כתרים מיידית, אומר ד"ר זאב מץ, תעניק לכם חיוך חדש במינימום סבל ובזמן קצר
בעידן שבו הזמן הוא משאב יקר, חידושים טכנולוגיים בתחום רפואת השיניים מציעים פתרונות יעילים ומהירים יותר מאי פעם. אחד הפתרונות הבולטים הוא טיפול השתלה והעמסה מיידית, המאפשר שיקום פה מהיר ונוח תוך קיצור משמעותי של זמן ההמתנה לשיניים חדשות. מהי העמסה, למי מתאים הטיפול ואיך הוא מתבצע? לפניכם המדריך להשתלת שיניים בהעמסה מיידית.
מהי השתלה והעמסה מיידית?
השתלה מיידית מתייחסת להחדרה של שתל דנטלי לעצם הלסת, מיד לאחר עקירת שן. עד לא מזמן היה נהוג להמתין מספר שבועות לאחר העקירה כדי לאפשר לאזור העקירה להחלים, ורק אז לגשת להחדרת שתל. היום קיימת אפשרות להשתלה של שתל מיד לאחר העקירה, מה שמקצר משמעותית את כל התהליך.
ד"ר זאב מץ. "טיפול עם יתרונות ברורים". צילום: אורי קריספין
העמסה מיידית מתייחסת לחיבור המבנה המחבר בין השתל לכתר, וחיבור כתר זמני לשתל מיד לאחר ההשתלה. שימוש בטכנולוגיה זו מאפשר למטופל לצאת מהמרפאה עם שן זמנית במקום השן החסרה שנעקרה, בלי שהוא צריך להמתין תקופה ממושכת עם תותבת נשלפת, על כל הסבל ואי הנוחות הנלווים לכך. שיטה זו מאפשרת קיצור דרמטי של משך הטיפול הכולל ומעניקה למטופל חוויה נוחה ויעילה. דמיינו את עצמכם נכנסים למרפאת השיניים עם שן, או שיניים שכבר "סיימו את תפקידן", ויוצאים עוד באותו היום עם חיוך חדש ובריא.
למי מתאים הטיפול?
חשוב להבין כי טיפול השתלה והעמסה מיידית אינו מתאים לכל אחד. קיימים מספר קריטריונים חשובים שצריכים להתקיים על מנת שהטיפול יהיה אפשרי ובעל סיכויי הצלחה גבוהים. ראשית, על מנת שהשתל ייקלט בצורה מיטבית, צריכה להיות כמות עצם מספקת בלסת של המטופל ושאיכות העצם תהיה טובה. במקרים שבהם קיים מחסור בעצם, ייתכן שיהיה צורך בביצוע השתלת עצם לפני השתלת השיניים.
באופן כללי חשוב שהמצב הבריאותי הכללי של המטופל יהיה תקין, משום שמחלות כרוניות מסויימות עלולות להשפיע על תהליך קליטת השתל ועל תהליך ההחלמה כולו. לדוגמה, אצל אדם הסובל מסוכרת לא מאוזנת, קיימת בדרך כלל פגיעה בכלי הדם ובזרימת הדם התקינה, שחיונית לתהליך הקליטה של השתל וריפוי האזור כולו, כך שההחלמה עלולה להתעכב משמעותית והסיכון להתפתחות זיהומים יעלה.הדבר נכון גם כאשר מדובר במחלות אוטואימוניות שונות כגון זאבת ודלקת מפרקים וכן במצבים של אוסטאופורוזיס - מצב של בריחת סידן שגורם להיחלשות העצמות. מסיבות אלו, ההתאמה האישית והמדויקת של הטיפול לכל אדם ואדם היא קריטית להצלחת התהליך כולו, ולכן חשוב מאוד להתייעץ עם רופא מנוסה הבקי בתחום.
השתלה והעמסה מיידית – איך זה קורה?
בשלב הראשון כדאי לקבוע פגישת ייעוץ ואבחון אצל רופא שיניים בעל ידע, המנוסה בשימוש בטכנולוגיות החדישות ביותר בתחום השתלות השיניים. הרופא יבצע בדיקה קלינית מקיפה, יצלם צילומי רנטגן והדמיה תלת מימדית (CT) על מנת להעריך את מצב העצם, החניכיים והשיניים הסמוכות, ועל פי ניתוח התוצאות יתאים ברופא למטופל תכנית טיפול אישית.
אם השן או השיניים המיועדות להחלפה עדיין לא נעקרו, השלב הראשון יהיה ביצוע עקירה, כאשר במקרים מתאימים תתבצע ההשתלה מיד לאחר העקירה והשתל הדנטלי יוחדר לעצם הלסת. השתל עשוי מחומר חדשני ביו-קומפטבילי, שמאפשר איחוי מוצלח עם העצם. מיד אחרי החדרת השתל יחובר אליו מבנה שמיועד להיות הבסיס לכתר הזמני. הכתר הזמני משמש כשן לכל דבר ומורכב מיידית על הבסיס שחובר לשתל, כך שהמטופל מקבל מיד שן חדשה ויכול לחייך בביטחון.
הכתר הזמני משמש כשן לכל דבר ומורכב מיידית על הבסיס שחובר לשתל, כך שהמטופל מקבל מיד שן חדשה. צילום: שאטרסטוק
כעת מתחילה תקופת ההמתנה לקליטת השתל. התקופה נמשכת כ-3-6 חודשים, שבמהלכם מתרחש תהליך של אוסאואינטגרציה, תהליך שבו נקשרים יחדיו העצם החיה והשתל המלאכותי, להשלמת תהליך ההשתלה כולו. כאשר השתל והעצם מתאחים והאזור נרפא, מחליפים את הכתר הזמני בכתר הקבוע, שעשוי מחומרים חזקים ועמידים כמו חרסינה או זירקונים. מובן שהכתר הקבוע מותאם אישית למראה של המטופל מבחינת צורת השיניים, הגודל והצבע, כך שמתקבל מראה טבעי, נקי ומחודש.
היתרונות של ההליך ברורים: קיצור משך הטיפול הכולל וחזרה מהירה לשגרה, שימור רקמות החניכיים והעצם ומניעת הצורך בניתוחים נוספים, וכמובן היתרון האסתטי שבמראה הטבעי והמחודש של הכתרים המותאמים אישית.
כדאי לדעת
הטיפול מתבצע בהרדמה מקומית, לכן המטופל לא חש בכאב. לאחר הטיפול תורגש נפיחות ואי נוחות קלה, אך נטילת משככי כאבים סטנדרטיים ואנטיביוטיקה פותרת את הבעיה. משך הטיפול משתנה בהתאם למקרה הספציפי, אך אפשר לומר שברוב המקרים מדובר בטיפול של מספר שעות בודדות. גם משך ההחלמה הוא אינדיבידואלי לכל מטופל ומטופל, אך בדרך כלל יש לצפות לתקופת החלמה של מספר ימים.
פרטים נוספים אצל ד"ר מץ זאב, העוסק בשיקום הפה מזה 30 שנה