חשיבות פיענוח ממצאי CT ריאות בעקבות שיעול ליחתי כרוני

(0)
לדרג
תוכן מקודם

ממצאים חשודים בבדיקת CT של הריאות מחייבים פיענוח מדויק של רופא מומחה לשם אבחון נכון והמשך טיפול מיטבי. ד"ר יהודה שוורץ, מומחה למחלות ריאה, מסביר ומפרט

רופא למחלות ריאה ,מומחה למחלות ריאה ילדים
053-6221821 (מספר מקשר)

כאשר מופיעים ממצאים חשודים בבדיקת CT של הריאות אצל אנשים הסובלים משיעול ליחתי כרוני, רצוי ומומלץ לפנות לרופא מומחה לשם אבחון נכון והמשך טיפול מיטבי. שיעול ליחתי כרוני הוא שיעול שנמשך מעל שלוש שבועות ומלווה בהפרשה של ליחה. זהו מצב מטריד הפוגע באיכות החיים ורוב הסיכויים שרופא המשפחה יפנה את המטופל לבדיקת צילום חזה או אפילו ל-CT ריאות כדי לשפוך אור על הסיבות האפשריות לשיעול המתמשך ולשלול אפשרות שהמטופל סובל ממחלת ריאה כלשהי. פיענוח בדיקת ה-CT על ידי רופא מומחה הוא קריטי לתהליך האבחוני והטיפולי במצבים אלה, ולכן חשוב להבין את משמעויות הבדיקה ותוצאותיה.

מבררים את המקור לשיעול הליחתי

כאשר מופיע שיעול ליחתי הנמשך זמן רב, חשוב להבין מה מקור הליחה שחוסמת את דרכי הנשימה. במקרה של ליחה ירוקה, החשד ברוב המקרים הוא לזיהום ולכן מבצעים קודם כל תרביות ליחה כדי לברר האם אכן מדובר בתהליך זיהומי, ואם כן מה מקורו ובאיזה חיידק מדובר. בדיקה בסיסית נוספת היא כמובן צילום חזה, וכאשר הוא מראה שינויים במבנה הסמפונות, כמו הצללות או הרחבות, רצוי לבצע בדיקת CT כדי לאשר או לשלול אפשרות למחלת ריאות כלשהי מורכבת יותר, כמו למשל ברונכיאקטזיס.

מהי ברונכיאקטזיס?

ברונכיאקטזיס היא מחלה חסימתית כרונית של הריאות, שפוגעת בסמפונות הריאה. המחלה נגרמת בדרך כלל בגלל זיהום חיידקי או וירלי שגורם לדלקת מתמשכת של הסמפונות, עם הצטברות הפרשות מוגלתיות, מה שגורם להן להיחלש ולהתרחב באופן בלתי הפיך.

התרחבות הסמפונות לא מאפשרת נשימה טובה, ומקשה על סילוק הליחה שמצטברת, מה שגורם לזיהומים חוזרים ולשיעול ליחתי כרוני. בדיקת CT ריאות היא הכלי לאבחון מדויק של המחלה, שכן היא מדגימה בצורה ברורה את השינויים המבניים בסימפונות.

חשיבות האבחון המדויק

כאשר תוצאות ה-CT מעוררות חשד לקיום המחלה, יש לפעמים צורך בביצוע בדיקת ברונכוסקופיה, שמקצרת באופן משמעותי את תהליכי האבחון. בבדיקת ברונכוסקופיה משתמש הרופא במצלמה זעירה שמורכבת על אנדוסקופ דק וארוך, שאותה הוא מכניס לדרכי הנשימה כדי לבדוק אותן מקרוב. בנוסף, בבדיקת ברונכוסקופיה יכול הרופא לקחת דגימה (ביופסיה) מהסמפונות באמצעות מלקחיים זעירים וגם לבצע שטיפה של הסמפונות ולקחת דגימה לתרביות ובדיקת תאים. זוהי דרך יותר מהירה לבצע תרבית לאיתור חיידק בריאות והיא גם הרבה יותר מדויקת וספציפית, שכן רופא מומחה שמבצע אותה יודע לקחת את הדגימה בדיוק מהמקום החשוד בריאה. אבחון החיידק הספציפי הוא חשוב, שכן על סמך הזיהוי יתאים הרופא לכל מטופל באופן אישי את הטיפול האנטיביוטי המדוייק.

אובחנתי עם בורנכיאקטזיס - מה עושים?

הטיפול בברונכיאקטזיס דורש מומחיות ספציפית וכולל התאמה של טיפול תרופתי ושילוב של אנטיביוטיקות מתאימות למשך הזמן המתאים. לחולים עם קושי בפינוי הליחה יומלץ על טיפול באינהלציה עם מי מלח בריכוז 3%, שמרככת את הליחה ובכך מקלה על הפינוי שלה מדרכי הנשימה. בנוסף, הרופא ישקול שימוש במשאפים משולבים המכילים סטרואידים להפחתת דלקת ומרחיבי סימפונות להקלה על הנשימה. ניתן גם ללמד את החולים טכניקות איך להשתעל בצורה נכונה כדי להצליח לפנות את הליחה.

במקרים אחרים בהם החולה סובל מקוצר נשימה, או שנצפו אצלו הצללות בריאות, יומלץ על בדיקות נוספות, כמו ספירומטריה לבדיקת תפקודי ריאה, כולל מבחן כושר דיפוזיה (DLCO) למדידת יכולת מעבר הגזים בריאה, וכן CT ריאות נוסף לשלילת מחלות אינטרסטיציאליות הפוגעות ברקמת הריאה, ומהוות כ-15%-20% ממחלות הריאה המאובחנות.

חשוב לזכור שאבחון וטיפול מוקדמים ומדוייקים חשובים למניעת החמרה של מחלות ריאה. גם במקרים של מחלות כרוניות, ניתן לנהל את המחלה בליווי של רופא מומחה ולשפר את איכות החיים באמצעות טיפול תרופתי, שיקום ריאות וטכניקות לפינוי ליחה.

  • צור קשר
ד"ר שוורץ יהודה
שדות שמסומנים בכוכבית הם חובה
חשוב לדעת: לאחר מילוי הטופס פרטיך יועברו למרכז השירות של Zap Doctors ומשם לרופאים. לעיתים רחוקות לא נוכל להעביר את הבקשה, או שהיא תועבר באיחור. לכן, בכל מקרה של בעיה דחופה אנו ממליצים להתייעץ עם רופאים בקופ"ח או בבי"ח ולהימנע ממילוי פרטים אישיים, רגישים או חסויים בטופס.
רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום