דו"ח העישון 2023: זינוק בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב בני נוער. 20.5% מהישראלים מעשנים

(0)
לדרג

דו"ח שר הבריאות החדש חושף: למרות המאבק בעישון, כחמישית מהישראלים עדיין מעשנים. הנתון המדאיג ביותר: עלייה דרמטית בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב בני נוער, כולל מקרה מוות טראגי

מאת: מערכת זאפ דוקטורס

דו"ח שנתי מקיף שהוגש לכנסת על ידי שר הבריאות, בהתאם לחוק חובת דיווח בדבר הנזקים הבריאותיים הנגרמים מעישון מוצרי טבק, מצייר תמונת מצב מורכבת של העישון בישראל. הדו"ח, שנערך על ידי המחלקה לחינוך וקידום בריאות בחטיבת בריאות הציבור של משרד הבריאות, מצביע על כך ששיעור המעשנים בקרב האוכלוסיה הבוגרת נותר יציב על 20.5%, אך מאחורי המספרים מסתתרת מגמה מדאיגה במיוחד.

בשנת 2023 היה מקרה מוות טראגי של נער כתוצאה משימוש בסיגריה אלקטרונית ונתונים חדשים מראים כי כשליש מבני הנוער מתנסים במוצר זה עד סיום לימודיהם. המצב החמיר עוד יותר מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, עם עלייה משמעותית בצריכת הסיגריות ומוצרי הטבק.

צעירים מעשנים יותר. מבוגרים מפסיקים

ניתוח נתוני הגיל בדו"ח מצביע על מגמה מדאיגה: ככל שעולים בגיל, שיעורי העישון יורדים בקרב גברים, אך בקרב נשים יהודיות התמונה שונה - שיעורי העישון דומים בטווח הגילאים 21-49 ורק מעט נמוכים יותר בקבוצות הגיל המבוגרות יותר. גיל תחילת העישון הממוצע עומד על 18.3 שנים בקרב גברים יהודים, 20.6 בקרב גברים ערבים, 19.7 בקרב נשים יהודיות ו-25.2 בקרב נשים ערביות.

גברים ערבים מעשנים יותר

הדו"ח, שנערך על ידי משרד הבריאות בשיתוף המרכז הלאומי לבקרת מחלות (מלב"ם), חושף פערים משמעותיים בין מגזרים ומגדרים. בקרב האוכלוסיה הערבית נרשם שיעור עישון של 23%, לעומת 19.9% באוכלוסיה היהודית. הפער בין ערבים ליהודים בולט במיוחד: 39% מהגברים הערבים מעשנים, לעומת 25.6% מהגברים היהודים. עם זאת בקרב נשים, התמונה הפוכה - 14.6% מהנשים היהודיות מעשנות, לעומת 6.3% בלבד מהנשים הערביות.

שליש מבני הנוער מתנסים בסיגריות אלקטרוניות

הממצא המטריד ביותר בדו"ח נוגע לעלייה הדרמטית בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב בני נוער. על פי סקר HBSC שנערך בקרב בני נוער בישראל, אחד מכל שישה בני נוער התנסה אי-פעם בסיגריה אלקטרונית. המספרים מדאיגים במיוחד לאור הנתון כי הסיכוי של בן נוער שהתנסה בסיגריות אלקטרוניות להפוך למעשן קבוע גבוה פי ארבעה מאשר מי שלא התנסה.

בגלל המלחמה: 56% מהמעשנים מדווחים על עלייה בצריכת הטבק

מלחמת חרבות ברזל הותירה את חותמה גם על דפוסי העישון בישראל. על פי סקרים שערכה חטיבת בריאות הציבור במשרד הבריאות בקרב אוכלוסיית המפונים, נרשמה עלייה של 4.5% בהתחלת עישון, לעומת 2.5% באוכלוסיה הכללית. יתרה מכך, 56% מהמעשנים דיווחו על הגברת העישון מאז תחילת המלחמה.

עישון בצה"ל: המאבק בסיגריות בבסיסים

עישון בקרב חיילים. אילוסטרציה: שאטרסטוק

עישון בקרב חיילים. אילוסטרציה: שאטרסטוק

צה"ל, המהווה סביבת סיכון מוגברת לעישון, נקט בצעדים משמעותיים במהלך 2023. בין היתר הוכשרו רופאים בשירות סדיר לליוויי אישי של מטופלים בתהליך גמילה מעישון והופצה הנחיה קלינית חדשה בנושא הטיפול התרופתי להפסקת עישון. בנוסף, החל ממרץ 2023 תחליפי ניקוטין נכנסו לסל התרופות הצה"לי והם זמינים בבתי המרקחת הצבאיים.

51 רשויות בלבד אוכפות את החוק נגד עישון

מנתוני האכיפה עולה תמונה מדאיגה: מתוך 257 רשויות מקומיות בישראל, רק 51 רשויות הגישו דו"ח על היקף האכיפה שהתבצעה בשנת 2023. בשנה זו ניתנו 3,846 דו"חות על עישון במרחב הציבורי - ירידה משמעותית לעומת שנת 2022, בה ניתנו 10,115 דו"חות. הרשויות המובילות באכיפה היו באר שבע (1,127 קנסות), רמת גן (553 קנסות) וחדרה (509 קנסות).

תכנית חירום למאבק בסיגריות האלקטרוניות

בתגובה למגמות המדאיגות, משרד הבריאות הקים צוות פעולה לאומי להתמודדות עם נזקי הסיגריות האלקטרוניות. התכנית פועלת בארבע זירות מרכזיות: חקיקה ואכיפה, חינוך והסברה, פעילות במסגרת התוכנית הלאומית "אפשריבריא" וקו חם לגמילה מעישון (*6800) הפועל ללא עלות.

המחיר הכבד של העישון 

מעבר לנזקים הבריאותיים, הנתונים הכלכליים מהדו"ח מדגישים את העלות העצומה של העישון למשק הישראלי. ההערכה היא כי העלות הישירה והעקיפה של נזקי העישון למערכת הבריאות עומדת על כ-1.7 מיליארד שקל בשנה, בעוד שההפסדים למשק בשל אובדן פרודוקטיביות מוערכים בכ-1.9 מיליארד שקל נוספים. משקי הבית בישראל הוציאו בשנת 2023 קרוב לעשרה מיליארד שקל על רכישת מוצרי עישון.

50% הצלחה בקרב הפונים לגמילה מעישון

למרות התמונה המדאיגה, הדו"ח מצביע גם על התפתחויות חיוביות בתחום הגמילה מעישון. המוקד הלאומי לגמילה מעישון (*6800) מספק שירות בחמש שפות ומציע תכנית גמילה אישית ללא עלות. בשנת 2023 פנו למוקד כ-880 פניות חדשות, כאשר כ-50% מהמשתתפים בתכנית הצליחו להיגמל מעישון.

לצד המוקד הלאומי, קופות החולים הרחיבו את פעילותן בתחום הגמילה מעישון. בשנת 2023 השתתפו 8,527 מבוטחי מכבי במסלולי הגמילה השונים, עלייה של כ-14% לעומת 2022. בכללית התקיימו 140 סדנאות ברחבי הארץ, ובמאוחדת נרשמה עלייה משמעותית עם 2,240 ייעוצים אישיים למטופלים. לאומית שירותי בריאות דיווחה על 3,723 מטופלים שהשתתפו בתהליכי הגמילה השונים.

החמרה בחקיקה

במהלך 2023 קודמו מספר יוזמות חקיקה משמעותיות, ביניהן חובת הצגת תמונה המתריעה על נזקי העישון על אריזות מוצרי טבק, ואיסור על ייצור ושיווק של מוצרי עישון בטעמים. בנוסף, בסוף השנה הוחלט על העלאת המיסוי על מוצרי העישון, כולל השוואת המיסוי על סיגריות אלקטרוניות למוצרי טבק רגילים.

ראש שירותי בריאות הציבור מזהירה מפני מגיפת העישון

ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש חטיבת בריאות הציבור במשרד הבריאות, מדגישה בדו"ח את חומרת המצב: "שקלול הנתונים יחד עם המחקרים הקיימים בנושא מעידים כי אנחנו נמצאים על סף החמרה נוספת במגיפת העישון בישראל". עם זאת, היא מציינת כי משרד הבריאות ממשיך לפעול בכל הזירות על מנת להפחית את שיעורי העישון ולשמור על בריאות הציבור.

דו"ח העישון לשנת 2023 מהווה תמרור אזהרה ברור לגבי המגמות המדאיגות בתחום העישון בישראל, במיוחד בכל הנוגע לשימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב בני נוער. עם זאת, הדו"ח גם מצביע על התקדמות בתחום שירותי הגמילה מעישון והמאבק בתעשיית הטבק. האתגר העיקרי העומד בפני מערכת הבריאות הוא למצוא את האיזון בין מתן מענה מיידי למגמות המדאיגות, לבין המשך פיתוח אסטרטגיות ארוכות טווח למאבק בתופעת העישון על כל צורותיה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום