למה הגוף שלנו לא תמיד סימטרי ומדוע זו לא רק בעיה אסתטית? ד"ר מנחם זינגר עם התשובות
ד"ר מנחם זינגר, מומחה לאורתופדיה ומנהל היחידה לאורתופדית ילדים בביה"ח וולפסון, מסביר על הסיבות להיווצרות הבדלים באורך הרגליים ועקמת, כיצד ניתן לזהות מוקדם ועל הפתרונות המתקדמים בתחום
כאשר ילדים ובני נוער מתבגרים, השינויים הפיזיים שהם חווים עשויים לכלול לא רק גובה משתנה וצמיחה מואצת אלא גם התפתחות בלתי סימטרית של הגוף. הבדל באורך הרגליים ועקמת הן שתי תופעות נפוצות אשר עלולות להשפיע על היציבה, על ההליכה ועל איכות החיים, אך האם כל הבדל באורך הרגליים מחייב התערבות? מתי יש צורך בטיפול רפואי? בנוסף, אילו חידושים רפואיים עומדים כיום לרשות הרופאים והמטופלים?
ד"ר מנחם זינגר, מומחה בכיר לאורתופדיה, מספק הצצה מעמיקה לעולם האורתופדיה של הגדילה ומסביר כיצד ניתן לזהות, לאבחן ולטפל במצבים אלה באופן מיטבי.
איך קורה שיש מצב של הבדל באורך הרגליים או עקמת?
מצבים של הבדל באורך הרגליים או עקמת יכולים לנבוע מגורמים מולדים או נרכשים. במקרים רבים, מצבים אלה מתפתחים ללא סיבה ידועה, אך לעתים הם מתרחשים בעקבות פציעה, מחלה או שינויים מבניים בגוף. הבדל באורך הרגליים עשוי לנבוע משברים שהובילו לעצירה בגדילה, מחלות הפוגעות בעצמות או במפרקים, או להיות חלק מתסמונות גנטיות מסוימות. לעתים, ההבדל מופיע באופן בלתי מוסבר וללא גורם ידוע. חשוב לציין כי ההבדל אינו חייב להיות מולד והוא יכול להתפתח עם השנים, למשל בשל התפתחות שלדית לא סימטרית, או תגובה של הגוף לפציעות ומצבים שונים.
מה הן הסיבות השכיחות להבדל באורך הרגליים?
כאמור, הבדל באורך הרגליים אינו בהכרח מולד, והוא יכול להתפתח עם השנים בשל סיבות שונות. אצל ילדים ומתבגרים, אחת הסיבות היא גדילה לא סימטרית – מצב שבו רגל אחת גדלה במהירות שונה מהשנייה, מסיבות שאינן תמיד ידועות. בחלק מהמקרים, ההבדל מחמיר בעת תקופת הצמיחה המואצת, בעיקר בגיל ההתבגרות.
כיצד ניתן לאבחן עקמת או הבדל באורך הרגליים? האם יש סימנים מקדימים שהורים יכולים לשים לב אליהם אצל ילדיהם?
האבחון של עקמת או הבדל באורך הרגליים נעשה בראש ובראשונה על ידי בדיקה גופנית. רופאים יכולים להעריך את מצב עמוד השדרה והגפיים באמצעות הסתכלות, מישוש ובדיקות תנועה. סימנים מקדימים שעשויים להדליק נורה אדומה אצל הורים כוללים צליעה, חוסר איזון בגובה הכתפיים או השכמות, בליטה בגב בעת כיפוף קדימה או חוסר סימטריה ניכר במבנה הגוף. במקרים מסוימים, נדרשות בדיקות הדמיה כמו צילומי רנטגן, CT או MRI כדי לקבוע את מידת הבעיה ואת הצורך בטיפול.
האם קיים קשר בין עקמת להבדל באורך הרגליים? האם מצב אחד עלול לגרום לשני?
למרות שאין קשר ישיר בין עקמת להבדל באורך הרגליים, קיומו של הבדל משמעותי באורך הרגליים עלול לגרום לעומס לא סימטרי על עמוד השדרה ולהוביל להטיית הגב, מה שיכול להיראות כמו עקמת, אף שאינה קיימת באמת.
אבחון עקמת או הבדל באורך הרגליים נעשה בתחילה על ידי בדיקה גופנית. אילוסטרציה: שאטרסטוק
איך הבדל משמעותי באורך הרגליים משפיע על הגוף בטווח הארוך? אילו בעיות עלולות להופיע?
כאשר ההבדל באורך משמעותי - מעל 2 ס"מ, הגוף נאלץ להתאים את עצמו, מה שעלול לגרום לצליעה, לעומס יתר על הרגל הארוכה ולבעיות יציבה שעלולות להוביל לכאבי גב ולשחיקת מפרקים בטווח הארוך.
באיזה שלב הבדל באורך הרגליים או עקמת הופכים לבעיה רפואית המחייבת טיפול?
בשלב בו הם מגיעים לדרגה משמעותית, או אז הטיפול המומלץ הינו אינדיבדואלי ומותאם אישית לפי כל מקרה, גילו ודרגת חומרתו.
האם ניתן לטפל בבעיה כבר אצל תינוקות?
למרבה המזל, אצל תינוקות מצבים אלה לרוב אינם דורשים טיפול מיידי, שכן בשלבי ההתפתחות המוקדמים קיימת הסתגלות מסוימת בגוף ולעתים הבעיה נפתרת מעצמה. במקרים בהם ההבדל באורך הרגליים נראה משמעותי, נהוג לבצע מעקב לאורך השנים הראשונות של החיים כדי לראות כיצד המצב מתפתח ולאיזה כיוון.
כיצד מצב כזה יכול להשפיע על ילדים ומתבגרים בתקופת הצמיחה? האם יש השפעה על פעילות ספורטיבית?
בגיל ההתבגרות, שלב קריטי מבחינת הצמיחה, ההבדל באורך הרגליים או עקמת עלולים להשפיע על היציבה, ההליכה והפעילות הגופנית. אצל בני נוער עם עקמת קיימת חשיבות רבה לזיהוי מוקדם, שכן זהו גיל שבו ניתן לטפל בבעיה באופן אפקטיבי יותר. בנוגע לפעילות ספורטיבית, לרוב אין מניעה לעסוק בפעילויות שונות, אך יש צורך בהתאמות מסוימות בהתאם לחומרת המצב.
מה הם הפתרונות הקיימים כיום לטיפול בהבדל באורך הרגליים? האם כל מקרה מצריך ניתוח?
הפתרונות הקיימים כיום לטיפול בהבדל באורך הרגליים מגוונים ונקבעים בהתאם למידת ההפרש. כאשר מדובר בהבדל קטן יחסית, ניתן להשתמש במדרסים או בהגבהה לנעליים כדי לפצות על ההפרש ולשפר את היציבה.
ד"ר מנחם זינגר, מומחה בכיר לאורתופדיה. "לא כל אורתופד הוא בעל ניסיון בתחומים אלה"
במקרים חמורים יותר, קיימים טיפולים ניתוחיים הכוללים הכוונת גדילה – פרוצדורה שבה מאטים או עוצרים את צמיחת הרגל הארוכה כדי לאפשר לרגל הקצרה "להשלים את הפער". לחלופין, ניתן לבצע הארכת גפה, תהליך ארוך ומורכב יותר אך עם שיעורי הצלחה גבוהים וכמות סיבוכים שפחתה משמעותית בשני בעשורים האחרונים.
באילו מקרים מומלץ לבצע ניתוח לתיקון עקמת ומה הם הסיכונים הכרוכים בכך?
ניתוח לתיקון עקמת מומלץ רק במקרים שבהם הזווית חמורה במיוחד וממשיכה להחמיר, שכן ברוב המקרים ניתן להימנע מכך באמצעות טיפולים שמרניים כמו פיזיותרפיה ייחודית או שימוש במחוך ייעודי.
הניתוחים המבוצעים כיום בתחום זה מתקדמים מאוד וכוללים שימוש בטכנולוגיות חדשניות כמו שתלים מתכווננים ש"גדלים" יחד עם הילד או שתלים שניתן לכוון מבחוץ ללא צורך בניתוחים חוזרים.
ישנן גישות רפואיות שטוענות שאין צורך לטפל בהבדל באורך הרגליים עד הבדל מסוים – איפה עובר הגבול?
כאשר ההבדל באורך משמעותי: 1.5-2 ס"מ".
יש הורים שממהרים להכניס את ילדיהם לטיפולים ולתיקונים אורתופדיים – האם יש בכך היגיון רפואי או שעדיף להמתין?
הורים לא אמורים להחליט, הם אמורים לקבל יעוץ והכוונה ולפי זה לקבל החלטות. חשיבות עליונה היא לייעוץ שיינתן על ידי אורתופד מומחה העוסק בתחום. לא כל אורתופד הוא בעל ניסיון בתחומים אלה.
כיצד אפשר למנוע החמרה של עקמת בגיל ההתבגרות? האם יש פעילויות או הרגלים שמומלץ להימנע מהם?
ניתן למנוע החמרת עקמת על ידי פיזיותרפיה ייחודית בתחום, לעתים גם על ידי הוספת מחוך. כל הפעילויות מותרות.
אילו חידושים רפואיים וטכנולוגיים קיימים כיום בתחום האורתופדיה לטיפול בבעיות אלו?
קיימים חידושים הן במחוכים מתוחכמים יותר ובפן הניתוחי קיימים שתלים ה"גדלים" עם המטופל, כאלה שניתן לכוון מבחוץ על ידי תנועות מסוימות או על ידי שלט. כל הגישה שונה כיום והכל מותאם אינדיבידואלית לכל מטופל תוך כדי ניסיון להימנע ככל שניתן מטיפולים מיותרים.
(צילומים: שאטרסטוק)