משבר פוריות הגברים: צריך שניים לטנגו וגם להריון
כ-50% מבעיות הפוריות אצל זוגות נובעות מבעיה שמקורה בגבר. למרות זאת, נשים רבות שמתקשות להרות עדיין עוברות בדיקות וטיפולים מתישים בעוד שבני זוגן נבדקים לעתים נדירות. ד"ר שניר דקלו, מומחה להפרעות בתפקוד המיני ובפוריות הגבר, מסביר על הגורמים, הטיפולים והטעויות הנפוצות שזוגות עושים בדרך להריון
בעידן שבו בעיות הפוריות הופכות לנפוצות יותר וכל אחד מאיתנו מכיר לפחות זוג אחד שנזקק לטיפולי פוריות כדי להיקלט להריון, לא נתפש שעדיין נשים המתקשות להיכנס להריון נשלחות לאינספור בדיקות ומשם לטיפולי פריון, כאשר סטטיסטית יש סיכוי של 50% שהבעיה בכלל לא אצלן אלא אצל בני זוגן.
ד"ר שניר דקלו, אורולוג בכיר בבית החולים איכילוב בתל אביב, מומחה להפרעות בתפקוד המיני ובפוריות הגבר, מדגיש את חשיבות הבדיקה גם בצד הגברי, מסביר מדוע המודעות לנושא עדיין נמוכה ומציע פתרונות מתקדמים שיכולים לחסוך טיפולים מיותרים ולעזור לזוגות בדרך להורות.
"חשוב להבין שכאשר זוגות מתקשים להיכנס להריון, הנטייה הרווחת היא להתמקד או לחפש את הבעיה אצל האישה", אומר דקלו, "אבל בפועל, פוריות היא עניין של שניים ויש לא מעט מקרים שבהם הבעיה נמצאת דווקא אצל הגבר או משולבת אצל שני בני הזוג. רבים, כולל רופאים, לא שמים מספיק דגש על הצד הזה ולפעמים זה מוביל לתהליכים בלתי יעילים או מיותרים".
"במקרים רבים האישה עוברת טיפולים מורכבים וקשים, שייתכן שחלקם לא היו נדרשים אם הבעיה אצל הגבר היתה מטופלת כראוי". אילוסטרציה: שאטרסטוק
האם שכשמתחילים לברר בעיות פוריות שולחים את שני בני הזוג לבדיקות?
"זה נכון, אך בפועל תשומת הלב ניתנת בעיקר לאישה. ברגע שמזהים קושי, בדרך כלל ממשיכים ישירות לטיפולי הפריה חוץ-גופית (IVF) בלי לבדוק לעומק את מצבו של הגבר. זה חבל כי לעתים אפשר לשפר את מצב הפוריות של הגבר באמצעות טיפול ממוקד – בין אם תרופתי, ניתוחי או אפילו שינויים באורח החיים – וכך להגדיל את הסיכויים להרות באופן טבעי או להפוך את הטיפולים לקלים וליעילים יותר".
האם לדעתך יש מקרים שבהם הרופאים מפספסים את האבחון הנכון?
"חד משמעית כן. פעמים רבות הרופאים שמתעסקים בבעיות פוריות הם גינקולוגים, כלומר רופאי נשים שאינם מומחים בפוריות הגבר. המיקוד שלהם הוא בתהליכי ההפריה החוץ-גופית, גם אם יש דרכים אחרות לטפל במקור הבעיה. למשל, ניתן לשפר את איכות הזרע באמצעים תרופתיים, ניתוחיים או באמצעות שינויים באורח החיים ובכך להימנע לעתים מהצורך בטיפולים מורכבים ויקרים".
כלומר, נשים רבות עלולות לעבור טיפולים קשים, שלעתים הם לא הכרחיים?
"נכון. במקרים רבים האישה עוברת טיפולים מורכבים וקשים, שייתכן שחלקם לא היו נדרשים אם הבעיה אצל הגבר היתה מטופלת כראוי. יש גם מקרים של הפלות חוזרות או כשלונות חוזרים בטיפולי הפריה חוץ-גופית, שבהם הגורם לבעיה עשוי להיות קשור לאיכות הזרע.
ד"ר שניר דקלו. "חשוב ליצור שיתוף פעולה בין גניקולוג לאנדרולוג, מומחה לפוריות הגבר"
"אם מטפלים נכון בגבר, ניתן לעתים לשפר משמעותית את המצב ולמנוע סבל מיותר מהאישה. כ-50% מבעיות הפוריות קשורות בגבר. לכן, בכל בירור ראשוני של בעיות פוריות חשוב שהגבר ייבדק אצל מומחה לפוריות הגבר. זה יכול לחסוך טיפולים מורכבים, להקל על התהליך ולעיתים אף לפתור את הבעיה בצורה פשוטה יותר".
האם נכון לומר שבבעיות פוריות יש צורך בשיתוף פעולה בין גניקולוג למומחה פוריות הגבר?
"בהחלט. כאשר מתמודדים עם בעיות פוריות, חשוב ליצור שיתוף פעולה בין גניקולוג למומחה לפוריות הגבר – מה שנקרא אנדרולוג. לא מדובר בכל אורולוג - למעשה, רוב האורולוגים אינם מתמחים בפוריות הגבר. נדרש מומחה שמבין לעומק את ההיבטים הייחודיים של פוריות הגבר כדי לתת מענה נכון ומדויק".
מדוע חלה ירידה בפוריות הגברים בעשורים האחרונים?
"לאחרונה פורסם מחקר מקיף שסקר את איכות הזרע בין השנים 1990 ל-2021. המחקר הראה ירידה משמעותית באיכות הזרע בכל קבוצות הגיל. יש תיאוריות שמצביעות על גורמים כמו קרינה, שימוש נרחב בסלולריים, מזון מערבי ומעובד, אך האמת היא שאנחנו עדיין לא יודעים בוודאות את הגורמים המדויקים. השורה התחתונה היא שברור שיש ירידה משמעותית בפוריות הגבר ועלייה בשכיחות בעיות הפוריות שמקורן בגברים. ועדיין למרות זאת, במקרים רבים הגבר כלל לא נבדק בתהליך הבירור".
האם לגברים קשה יותר להתמודד עם אבחנה של בעיית פוריות לעומת נשים?
"אני לא בטוח שזה עניין פסיכולוגי טבעי אצל גברים. במידה רבה, מדובר בהרגל חברתי - התרגלנו להניח שהבעיה נמצאת אצל האישה. השאלה היא לא 'מי אשם' אלא איך אנחנו מוצאים את הדרך הנכונה לפתור את הבעיה. כאשר מסבירים לגבר בצורה נעימה, עניינית ומקצועית שיש דרכים לשפר את המצב – בין אם באמצעות שינויים באורח החיים, כמו הפסקת עישון ושימוש בתוספים מסוימים או באמצעות טיפולים תרופתיים, ניתוחיים או אחרים – לרוב הגברים מגיבים בהבנה ומשתפים פעולה".
מהי החשיבות של איכות הזרע להצלחת טיפולי פוריות?
"לאיכות הזרע יש תפקיד משמעותי. כיום, בטיפולי IVF מתמקדים לעתים קרובות רק בשאלה האם יש זרע או אין ומסתפקים בזרע שמצליחים למצוא. אבל זה לא מספיק. איכות הזרע משפיעה ישירות על סיכויי ההצלחה של טיפולי הפוריות וגם על הבריאות הכללית של העובר. לצערי, הבדיקות שנעשות לגבר הן לעתים בסיסיות בלבד ולא מתבצע בירור מעמיק כמו בדיקה גופנית או בדיקות נוספות שמומחה לפוריות הגבר יכול לבצע".
מהי הבעיה בגישה הנוכחית לבדיקת הגבר?
"הבעיה היא, כאמור, שבדרך כלל הבדיקות מתבצעות אצל גניקולוגים שאינם מומחים בפוריות הגבר. הם לא מבצעים בדיקה גופנית, לא מכירים את המורכבות של פוריות הגבר ולעתים אף לא יודעים לפרש נכון את תוצאות הבדיקות שכן נעשו. המשמעות היא שהגבר כמעט תמיד נשאר מחוץ למשוואה וזה חבל כי לעתים קרובות יש דרכים לשפר את המצב בצורה פשוטה יחסית".
האם קיימות טכנולוגיות חדשות שמסייעות בטיפול בבעיות פוריות אצל גברים?
"בהחלט. בשנים האחרונות נכנסו לשימוש כלים וטכנולוגיות מתקדמות שמשפרים באופן משמעותי את היכולת לאבחן ולטפל בבעיות פוריות אצל גברים. למשל, יש מצבים שבהם ספירת זרע נראית תקינה לחלוטין בבדיקה בסיסית, אבל בבדיקות מתקדמות יותר כמו בדיקה לאיתור שברי DNA, מתגלה שמדובר בזרע בעייתי עם יכולת הפריה נמוכה. בנוסף, אנחנו משתמשים בניתוחים מיקרוכירורגיים שמאפשרים טיפול מדויק ויעיל במגוון רחב של בעיות פוריות אצל גברים. אלה ניתוחים שלא היו קיימים או נפוצים בעבר.
"גם בתחום הטיפולים התרופתיים אנחנו רואים התקדמות משמעותית. בעבר, טיפולים הורמונליים שימשו בעיקר נשים, אבל כיום אנו מתחילים ליישם אותם גם בקרב גברים, לצד טיפולים לא הורמונליים לשיפור איכות הזרע. בסופו של דבר, יש לנו היום ארגז כלים עשיר שמאפשר אבחון וטיפול מוצלחים יותר מאי פעם".
האם קרה שנתקלת בזוג שעבר טיפולים רבים עד שהתגלה שהבעיה היתה בצד הגברי?
"בוודאי וזה קורה לא מעט. אני עובד בשיתוף פעולה הדוק עם רופאי פוריות מובילים בארץ, ובעיקר במקרים של כשלונות חוזרים בטיפולים. הם מפנים אלי את בני הזוג לבדיקה מעמיקה של הצד הגברי. לעתים קרובות, באמצעות בדיקות פשוטות יחסית ופעולות שאינן מורכבות, ניתן לשפר משמעותית את התוצאות ולהוביל להצלחה במקרים שבהם היו כשלונות מתמשכים. זה מדגיש את החשיבות של התייחסות מלאה ומקיפה גם לגבר בתהליך הבירור והטיפול".
האם קרה שנתקלת בגבר שלא הסכים לשתף פעולה עם האבחנה שיש לו בעיה?
"לא. אני עובד עם מגוון רחב של מטופלים, כולל מטופלים חרדים, ערבים ואוכלוסיות מסורתיות אחרות, קבוצות שנחשבות לשמרניות יותר. כשמדברים עם המטופלים בשפה שלהם, בגישה מכבדת וברורה, הם נענים לטיפול ומשתפים פעולה באופן מלא. אחד האתגרים הוא להנגיש את המידע בצורה שמחברת אותם לתהליך. כשהם מבינים את החשיבות, אין בעיה של שיתוף פעולה".
האם יש אפשרות לבדוק מראש או לזהות סימנים מוקדמים לבעיית פוריות גברית?
"נכון להיום אין בידינו הוכחות שמצדיקות עריכת בדיקות סקר פוריות לגברים כיוון שהבדיקות הקיימות אינן מדויקות מספיק כדי לנבא בעיות עתידיות. לדוגמה, אפילו ספירת זרע בגיל צעיר לא יכולה לחזות בוודאות אם תהיה בעיה בפוריות בהמשך החיים. עם זאת, אם המגמה של ירידה בפוריות הגבר תימשך ותחריף, ייתכן שנצטרך לחשוב מחדש על פיתוח כלים מתקדמים לאיתור מוקדם. חשוב לציין שאנחנו כבר נמצאים כיום במצב שבו יש לנו אפשרויות רבות להציע לטיפול ושיפור, אבל לצערנו המודעות לבעיית פוריות הגבר עדיין נמוכה. למרות שהיקף הבעיה אצל גברים זהה לזה של נשים, ההתייחסות לנושא פחותה משמעותית".
האם יש מדד או מצב שיכול לנבא בעיות פוריות בגברים? למשל, בעיות בריאותיות או דלקות מסוימות?
"יש כמה מצבים שיכולים להוות גורמי סיכון לבעיות פוריות:
גודל אשכים קטן מאוד - מצב זה יכול להעיד על תסמונות גנטיות שמשפיעות על הפוריות.
ניתוחי אשכים טמירים בילדות - במיוחד אם מדובר בניתוח אשכים תמירים דו-צדדיים, אך לעתים גם בניתוח חד-צדדי.
חשיפה לטיפולים כימותרפיים או לקרינה - אנשים שעברו טיפולים כאלה נמצאים בסיכון מוגבר לפגיעה בפוריות".
מהו המסר המרכזי שלך לזוגות שמתקשים להיכנס להריון?
"אם אתם מתקשים להיכנס להריון, בדיוק כפי שהאישה נבדקת באופן יסודי, כך גם הגבר צריך לעבור בירור אצל אנדרולוג – מומחה לפוריות הגבר. זהו תחום התמחות ספציפי ולא כל אורולוג עוסק בכך. הטיפול הנכון יכול לחסוך זמן, עוגמת נפש וטיפולים מיותרים".