מהפכת השתלים הדנטליים למטופלים עם מחלות רקע

(0)
לדרג
תוכן מקודם

ד"ר רונן גספר, מומחה בכירורגיית פה ולסת, על החידושים המאפשרים לחולי סוכרת ומטופלים עם בעיות בריאותיות מורכבות לעבור השתלת שיניים בהצלחה

רופא שיניים - כירורגיית פה ולסתות ,מומחה לכירורגיית פה ולסתות
053-7259907 (מספר מקשר)

בכל שנה מתגלים בישראל כ-30 אלף חולי סוכרת חדשים. מחקרים אפידמיולוגיים מצביעים על נתונים דומים באופן יחסי בעולם כולו. מעבר להתמודדות הבריאותית שמייצרת הסוכרת, היא היוותה עד כה מכשול עבור רבים הסובלים ממנה לשיקום דנטלי באמצעות שתלים.

"במשך שנים ארוכות, נאלצתי לסרב או להגביל טיפולי השתלות לחולי סוכרת, ולא רק לחולים אלה אלא גם למטופלים עם מחלות אוטואימוניות, אוסטאופורוזיס, מחלות לב וכלי דם, ומטופלים המקבלים טיפולים תרופתיים מסוימים", מספר ד"ר רונן גספר, מומחה לכירורגיית פה ולסת. "היום, הודות לפריצות דרך טכנולוגיות, אותם מטופלים שבעבר נדחו על הסף יכולים לקבל שתלים דנטליים בהצלחה גבוהה ובבטחה והמצב השתנה לחלוטין".

חולי סוכרת הם רק דוגמה אחת לקבוצה גדולה של מטופלים עם מצבים רפואיים שמקשים על ביצוע השתלות דנטליות מוצלחות. הקושי נובע מהשפעת המחלה על תהליכי ריפוי והתחברות השתל לעצם – תהליך הנקרא אוסטאואינטגרציה. "הסוכרת", אומר ד"ר גספר, "גורמת לשינויים בזרימת הדם ברקמות, לפגיעה במטבוליזם התאי ולהפרעה בתהליכי ריפוי. כל אלה חשובים להצלחת השתל. אצל חולי סוכרת לא מאוזנת, הסיכון לדחיית השתל, לפיתוח זיהומים ולדלקות, מוגבר משמעותית".

רונן גספר

ד"ר רונן גספר, מומחה לכירורגיית פה ולסת. "גם אם בעבר נאמר לכם שאינכם מועמדים מתאימים, כדאי לבדוק מחדש"

מצבים רפואיים נוספים כמו מחלות אוטואימוניות, אוסטאופורוזיס, מחלות לב וכלי דם, וטיפולים תרופתיים מסוימים, מציבים אתגרים דומים. בעבר, הפתרון הפשוט היה להימנע מביצוע השתלות במטופלים אלה ולהציע להם פתרונות פחות אופטימליים כמו תותבות נשלפות – פתרון שמשפיע לרעה על איכות החיים, על היכולת ללעוס ואפילו על הביטחון העצמי.

למצוא את הפתרון המתאים

השתלת שיניים במטופלים עם בעיות רפואיות דורשת יותר מאשר מיומנות כירורגית בסיסית. "זהו תחום מומחיות בפני עצמו", מדגיש ד"ר גספר. "נדרשת הבנה מעמיקה של האינטראקציה בין המצב הרפואי לבין תהליכי ההשתלה – שילוב של ידע בכמה תחומים שונים".

לדבריו, הרופא המומחה בתחום יודע להעריך במדויק את הסיכונים הספציפיים לכל מטופל, לבחור את סוג השתל המתאים ביותר למצבו הרפואי ולהתאים אישית את פרוטוקול הטיפול בכל שלביו, מההכנה המוקדמת ועד למעקב ארוך הטווח. "עבור חולה סוכרת למשל, אני מבצע הערכה שונה לחלוטין מאשר למטופל ללא מחלות רקע", מסביר ד"ר גספר. "אני בודק את מידת האיזון של הסוכרת לאורך זמן ולא רק את רמת הסוכר הרגעית, בוחן את מצב כלי הדם הקטנים ומעריך את יכולת הריפוי האישית של המטופל. כל אלה משפיעים על הבחירה בסוג השתל ובטכניקת ההשתלה".

חלק מהותי מהמומחיות הוא כמובן ההתמודדות עם מחלת הרקע. "כרופאים עלינו לדאוג למשל למצב מחלת הסוכרת ולוודא שהמטופל יגיע להשתלה במצב האופטימלי מבחינה רפואית ושהטיפול התרופתי יותאם לתקופת ההשתלה וההחלמה".

הטכנולוגיה שמאחורי ההצלחה

אחד החידושים המשמעותיים בתחום השתלים הדנטליים הוא פיתוח שתלים המותאמים ספציפית למטופלים עם בעיות רפואיות. "לא כל השתלים נולדו שווים", מדגיש ד"ר גספר. "בשנים האחרונות פותחו שתלים ייחודיים עם מאפיינים שמתמודדים ישירות עם האתגרים שמחלות הרקע הללו מייצרות".

השתלים המתקדמים כוללים משטח עם טופוגרפיה מיקרוסקופית מיוחדת, המעודדת היצמדות של תאי עצם ואוסטאואינטגרציה משופרת. ציפויים ביו-אקטיביים במשטח השתל משחררים חומרים המזרזים בניית עצם חדשה ומעכבים דלקות. העיצוב המבני של השתלים מפחית את העומס על העצם – גורם חיוני במיוחד למטופלים עם עצם מוחלשת.

ד"ר גספר מציין כי קיימות חברות ספציפיות המתמחות בפיתוח שתלים אלה, וחשוב שהמטופל ידרוש שימוש בשתלים המתאימים למצבו. "זה לא עניין של מותג או מחיר, אלא החלטה רפואית מהותית", הוא מדגיש. המומחיות בטיפול במטופלים עם בעיות רפואיות מתבטאת לא רק בבחירת השתל המתאים, אלא בהתאמת תהליך הטיפול כולו למצבם הייחודי. השלב הראשון הוא הערכה מקיפה של המצב הרפואי והכנה מוקדמת. "אני מבצע הערכה מעמיקה יותר של המטופלים האלה," מסביר ד"ר גספר. "אצל חולי סוכרת למשל, חשוב לבדוק את רמת ההמוגלובין המסוכרר (HbA1c), המשקפת את מידת האיזון של הסוכרת לאורך זמן".

ההכנה לפני ההשתלה כוללת עבודה משותפת עם הרופא המטפל להשגת האיזון האופטימלי של המחלה. במקרים מסוימים ד"ר גספר ממליץ על פרוטוקולים ייחודיים לשיפור סביבת הרקמות והעצם באזור המיועד להשתלה.

הטכניקה הכירורגית עצמה עוברת התאמה למצב הרפואי. "אני נוטה להעדיף גישות מינימלי פולשניות במטופלים אלה", אומר ד"ר גספר. "טכניקות כאלו מפחיתות את הטראומה לרקמות ומקטינות את הסיכון לזיהומים ולסיבוכים אחרים".

אחד השלבים המרכזיים בהליך הוא המעקב לאחר ההשתלה. זה נכון עבור מטופלים בריאים וביתר שאת למטופלים עם בעיות רפואיות. פרוטוקול המעקב כולל ביקורות תכופות יותר, בדיקות ייעודיות והנחיות מפורטות לטיפול ביתי. "אני רואה את המטופלים האלה לעתים קרובות יותר בשנה הראשונה לאחר ההשתלה", מציין ד"ר גספר. "זה מאפשר לי לזהות ולטפל בבעיות פוטנציאליות עוד לפני שהן מתפתחות לסיבוכים משמעותיים".

לשפר את איכות החיים

ההתקדמות הטכנולוגית והמומחיות הייעודית הובילו לשיפור משמעותי בתוצאות ההשתלות במטופלים עם בעיות רפואיות. "אם בעבר שיעורי ההצלחה בקרב חולי סוכרת היו נמוכים בהשוואה לאוכלוסיה הכללית, היום הפער הצטמצם מאוד", מדווח ד"ר גספר. לדבריו, מעבר למספרים היבשים, ההשלכות על איכות החיים של המטופלים הן דרמטיות. "אני רואה את השינוי אצל המטופלים שלי", הוא משתף. "הם חוזרים לאכול דברים שנמנעו מהם במשך שנים, מדברים בביטחון ומחייכים ללא מבוכה. אלה דברים שמשנים את החיים".

שינוי

 ההשלכות על איכות החיים של המטופלים הן דרמטיות. אילוסטרציה: שאטרסטוק

ד"ר גספר מציע מספר המלצות מעשיות למטופלים עם בעיות רפואיות השוקלים שתלים דנטליים. "ראשית", הוא אומר, "פנו למומחה עם ניסיון ספציפי בטיפול במטופלים עם המצב הרפואי שלכם. שאלו את הרופא על נסיונו ועל התוצאות שהשיג במטופלים דומים. שאלו את הרופא איזה שתלים הוא משתמש ומדוע הם מתאימים למצבכם הספציפי ואל תהססו לבקש הסברים מפורטים".

עוד מדגיש ד"ר גספר כי חשוב להתחייב לפרוטוקול המעקב ולהקפיד על ההנחיות לטיפול ביתי. "המעקב התקופתי אינו המלצה בלבד, אלא חלק הכרחי מהטיפול", הוא מוסיף. "הוא מאפשר זיהוי מוקדם של בעיות ומניעת סיבוכים. המסר העיקרי שלו למטופלים עם בעיות רפואיות הוא "לא לוותר על האפשרות לשפר את איכות חייהם באמצעות שתלים דנטליים. גם אם בעבר נאמר לכם שאינכם מועמדים מתאימים, כדאי לבדוק מחדש. החידושים הטכנולוגיים והידע שהצטבר בשנים האחרונות פתחו אפשרויות חדשות עבור אוכלוסיות רבות".

ד"ר גספר מדגיש כי ההתקדמות הרפואית והטכנולוגית ממשיכה בקצב מהיר. "אנחנו רק בתחילת העידן של רפואת שיניים מותאמת אישית", הוא אומר. "בשנים הקרובות צפויים חידושים נוספים שיאפשרו לנו להציע פתרונות טובים אף יותר למטופלים עם מגוון רחב של בעיות רפואיות".

עבור מיליוני ישראלים המתמודדים עם סוכרת ומחלות רקע נוספות, זוהי בשורה משמעותית. האפשרות לקבל שתלים דנטליים בהצלחה אינה רק עניין אסתטי, אלא השלכה ישירה על היכולת לאכול, לדבר ולחייך בביטחון – היבטים חיוניים של איכות חיים ובריאות כוללת.

  • צור קשר
ד"ר גספר רונן
שדות שמסומנים בכוכבית הם חובה
חשוב לדעת: לאחר מילוי הטופס פרטיך יועברו למרכז השירות של Zap Doctors ומשם לרופאים. לעיתים רחוקות לא נוכל להעביר את הבקשה, או שהיא תועבר באיחור. לכן, בכל מקרה של בעיה דחופה אנו ממליצים להתייעץ עם רופאים בקופ"ח או בבי"ח ולהימנע ממילוי פרטים אישיים, רגישים או חסויים בטופס.
רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום