תרופה חדשה ולא ממכרת לשיכוך כאבים - הכירו את סוזטריג'ין

(0)
לדרג

סוזטריג'ין - משכך הכאבים החדשני שאושר לאחרונה על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי - מציע אלטרנטיבה בטוחה לאופיואידים ועשוי לחולל מהפכה בטיפול בכאב

מאת: מערכת זאפ דוקטורס

המאבק במשבר האופיואידים קיבל חיזוק משמעותי עם אישור תרופה חדשנית לשיכוך כאבים, הראשונה מסוגה מזה 20 שנה. התרופה החדשה, סוזטריג'ין (Suzetrigine), המשווקת תחת השם המסחרי Journavx, פועלת במנגנון שונה מהאופיואידים המסורתיים ואינה גורמת להתמכרות. היא מציעה תקווה חדשה לאנשים הסובלים מכאבים חריפים בעקבות ניתוחים או פציעות, ומהווה צעד משמעותי בהתמודדות עם אחד מהמשברים הבריאותיים החמורים ביותר בעולם המערבי.

המרוץ נגד התמכרות

בשנים האחרונות התגברה המודעות לסכנות הטמונות בשימוש בתרופות אופיואידיות לשיכוך כאבים. תרופות אלו, שהיו הפתרון המקובל לטיפול בכאבים בינוניים עד חמורים, התגלו כבעלות פוטנציאל התמכרות גבוה וסיכון למוות ממנת יתר.

מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הכיר בצורך הדחוף למצוא חלופות יעילות ובטוחות יותר והאיץ את תהליכי הפיתוח, הבדיקה והאישור של סוזטריג'ין. האישור שהתקבל לאחרונה מסמן נקודת מפנה בטיפול בכאב ומעיד על החשיבות שמייחסות רשויות הבריאות למלחמה במשבר האופיואידים.

מגיפת האופיואידים

כדי להבין את חשיבות התרופה החדשה, יש להבין את היקף הנזק שגרמו האופיואידים. בשנים 2022-1999 מתו בארה"ב כמעט 727 אלף בני אדם כתוצאה ממנת יתר של אופיואידים. המספרים מזעזעים: בשנת 2016 גרמו האופיואידים למותם של כ-40 אלף אמריקאים, בשנת 2017 עלה המספר לכ-47 אלף ובשנת 2022 הגיע לכ-80 אלף מתוך 108 אלף מקרי מוות ממנת יתר.

התמכרות למשככי כאבים

התמכרות למשככי כאבים. אילוסטרציה: שאטרטוק

תחילתו של המשבר בשנות ה-90 של המאה הקודמת, כאשר הסברה הרווחת בקהילה הרפואית היתה שאין די ראיות לפוטנציאל ההתמכרות של אופיואידים. תפישה זו הובילה לעלייה דרמטית במספר המרשמים ובצריכת תרופות אלו. כיום, המשבר נמצא בגל השלישי שלו, המאופיין בעלייה במקרי מוות מאופיואידים סינתטיים כמו פנטניל. המשבר אינו מוגבל לארה"ב בלבד. סימנים מדאיגים של התפשטותו נראים גם במדינות אחרות, כולל ישראל.

מפרצטמול ועד אופיואידים - המצב כיום

כיום, האפשרויות העיקריות לטיפול בכאב מתחלקות לשתי קטגוריות: תרופות לכאב קל עד בינוני ותרופות לכאב בינוני עד חמור. בקטגוריה הראשונה נמצאים פרצטמול (המוכר בשם המסחרי אקמול), דיפירון (אופטלגין) ונוגדי דלקת לא סטרואידיים כמו איבופרופן (נורופן) ואספירין. תרופות אלו יעילות במקרים רבים, אך כאשר עוצמת הכאב גבוהה יותר, הן אינן מספקות מענה הולם.

בקטגוריה השנייה של הכאב הבינוני עד חמור, האופיואידים היו עד כה הפתרון המקובל. הם פועלים על קולטנים ייעודיים במערכת העצבים המרכזית, מעכבים את העברת אותות כאב למוח ומפחיתים את תחושת הכאב. הבעיה העיקרית, כאמור, היא הסיכון להתמכרות ולתופעות הלוואי החמורות הנלוות לשימוש ממושך או במינון גבוה.

סוזטריג'ין: כך פועלת התרופה החדשה

סוזטריג'ין מציעה גישה שונה לחלוטין לטיפול בכאב. במקום להשפיע על המוח וחוט השדרה, היא פועלת במערכת העצבים ההיקפית, אותה רשת של תאי עצב המפוזרת ברחבי הגוף ומעבירה מידע מהאיברים השונים אל המערכת המרכזית. המנגנון הספציפי של התרופה מתמקד בחסימה סלקטיבית של תעלות נתרן מסוג מסוים, בעיקר NaV1.8, המעורבות בהעברת אותות כאב. תעלות אלו הן פרוטאינים הממוקמים בקרום התא של תאי עצב ייעודיים החשים כאב והם אחראים להעברת אותות חשמליים לאורך העצב.

המיוחד בסוזטריג'ין הוא הסלקטיביות הגבוהה שלה: היא חוסמת את תעלת הנתרן NaV1.8 ביעילות גבוהה פי 30,000 מאשר תעלות אחרות. סלקטיביות זו היא שמאפשרת להשתמש בתרופה בבטחה, ללא השפעות לא רצויות על מערכות אחרות בגוף, כמו הלב או המוח. חשוב להדגיש כי בניגוד לאופיואידים, סוזטריג'ין אינה פועלת על קולטני אופיואידים במוח ובחוט השדרה, ולכן אינה גורמת להתמכרות או לתלות.

874 מטופלים אישרו

אישור התרופה התבסס על שני ניסויים קליניים מקיפים שבדקו את היעילות והבטיחות שלה. במחקרים אלה השתתפו 874 מטופלים שעברו ניתוחים שונים: מתיחת בטן בניסוי הראשון וניתוח בבהונות כף הרגל בניסוי השני.
התוצאות היו מעודדות: סוזטריג'ין הפחיתה באופן משמעותי את רמות הכאב בהשוואה לתרופת דמה (פלצבו). יתרה מזאת, בהשוואה לתרופה המשלבת אופיואיד חלש עם פרצטמול, נמצא כי יעילותה של סוזטריג'ין בשיכוך כאב דומה.

תופעות הלוואי השכיחות שדווחו היו ברובן קלות וחולפות: גרד, עוויתות שרירים, פריחה ושינויים ברמות האנזים קראטין קינאז, שיכולים להעיד על השפעה על רקמת השריר. תופעות נוספות כללו בחילה, כאב ראש, סחרחורת ועצירות, אך ברוב המקרים הן היו קלות ונסבלות. בהתחשב ביעילות הטיפולית, בפרופיל הבטיחות הגבוה ובהיעדר הסיכון להתמכרות או למוות ממנת יתר, סוזטריג'ין מציעה חלופה מבטיחה לאוכלוסיה רחבה הזקוקה לשיכוך כאב.

האתגר הבא - כאב כרוני

בעוד שהתרופה אושרה לטיפול בכאב חריף (אקוטי), כלומר כאב פתאומי שמופיע בעקבות גורם מסוים כמו ניתוח או פציעה ונעלם כאשר הסיבה נפתרת, המחקר על יעילותה בטיפול בכאב כרוני עדיין נמשך.
כאב כרוני, המוגדר ככאב הנמשך מעבר לחצי שנה, לעתים גם אחרי שהגורם לו טופל, מהווה אתגר טיפולי מורכב יותר. החברה המפתחת את סוזטריג'ין בודקת כעת את התרופה בניסוי קליני על אנשים הסובלים מכאב כרוני. עד כה, המשתתפים דיווחו על שיפור ברמת הכאב, אך לא נמצא יתרון מובהק לסוזטריג'ין בהשוואה לתרופת דמה. המחקר ממשיך ותוצאותיו עשויות להרחיב את השימושים האפשריים של התרופה.

מחיר גבוה - והתועלת?

האם סוזטריג'ין תדיח את האופיואידים ממעמדם כטיפול המוביל לכאב בינוני עד חמור? התשובה לשאלה זו תלויה במספר גורמים, ובראשם המחיר. נכון לעכשיו, המחיר שקבעה החברה המייצרת עבור סוזטריג'ין גבוה יותר מזה של אופיואידים נפוצים. עם זאת, כאשר מביאים בחשבון את העלויות הכוללות הכרוכות בהתמכרות לאופיואידים - הכוללות טיפול רפואי, שיקום, אובדן ימי עבודה וההשפעה על המשפחה והחברה, ייתכן שלתרופה החדשה יש יתרון כלכלי משמעותי בטווח הארוך. אתגר נוסף הוא הטמעת התרופה בפרקטיקה הרפואית היומיומית. רופאים רבים מורגלים לרשום אופיואידים לטיפול בכאב, ושינוי בדפוסי המרשמים דורש מודעות, חינוך והכשרה.

לסיכום, אישור סוזטריג'ין מסמן ציון דרך משמעותי במאבק במשבר האופיואידים ובחיפוש אחרי דרכים בטוחות יותר לטיפול בכאב. התרופה החדשה, הפועלת במנגנון חדשני וממוקד, מספקת חלופה יעילה ובטוחה לתרופות הקיימות, תוך הפחתה דרמטית של הסיכון להתמכרות ולתופעות לוואי חמורות. בעוד שנדרשים עדיין מחקרים נוספים, במיוחד בתחום הכאב הכרוני, הפוטנציאל של סוזטריג'ין לחולל מהפכה בטיפול בכאב ברור. לראשונה מזה עשרים שנה, יש לרופאים אפשרות לטפל בכאב בינוני עד חמור ללא הסיכון המשמעותי הכרוך באופיואידים. עבור מיליוני אנשים הסובלים מכאב וחוששים מההשלכות של הטיפולים הקיימים, סוזטריג'ין מציעה תקווה חדשה - עתיד שבו הקלה מכאב אינה באה על חשבון הבריאות והרווחה הכללית.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום