עקמת הפין - הבעיה הנפוצה שאף אחד לא מדבר עליה
אחד מכל עשרה גברים סובל ממחלת פירוני, עקמת הפין, אך המודעות למחלה נמוכה ורוב הגברים פשוט סובלים בשקט. ד"ר שניר דקלו, אורולוג בכיר, מסביר: "זו לא רק בעיה אסתטית - היא עלולה למנוע יחסי מין. קיימים כיום טיפולים יעילים, אך חשוב לפנות למומחה המתאים"

לפעמים עקמומיות קלה היא חלק מהטבע, אך כשהזווית מגיעה ל-30 מעלות ומעלה, היא עלולה להפוך לבעיה של ממש. "פין עקום" הוא בעיה נפוצה המשפיעה על אחד מכל עשרה גברים אך נותרת בצל השיח הציבורי והרפואי, וחבל, כי לרפואה יש פתרונות מתקדמים שיכולים להקל מאוד על גברים הסובלים מהתופעה.
ד"ר שניר דקלו, מנהל תחום אנדרולוגיה בבית החולים איכילוב ואורולוג בכיר המתמחה בתפקוד מיני, מסביר על הסיבות למחלת פירוני, ההשלכות התפקודיות שלה, והדרכים האפקטיביות לטיפול במצב, שלמרות שכיחותו הגבוהה הוא סובל מחוסר מודעות אפילו בקרב אנשי רפואה.
תופעת הפין העקום – מה זה?
"הרבה גברים סובלים ממצב שמתבטא בעקמומיות של הפין. חשוב לציין שאף פין אינו ישר לגמרי, אך ישנם מצבים פתולוגיים הדורשים התערבות טיפולית. זאת בעיקר כאשר העקמומיות גורמת להפרעה פונקציונלית, כמו קושי בקיום יחסי מין, חוסר יכולת לבצע חדירה, או כאב לאחד הצדדים במהלך המגע המיני".
למה זה מקשה על יחסי מין, זה עד כדי כך עקום?
"כן, העקמומיות יכולה להיות משמעותית בזמן זיקפה. העקמומיות יכולה להיות לכיוונים שונים - למעלה, למטה או לצדדים. במקרים כאלה, הדבר עלול להפריע משמעותית לחדירה ואף למנוע אותה לחלוטין".
וזו תופעה נפוצה?
"זו תופעה מאוד מאוד נפוצה, אבל כמו שאת יודעת, גברים לא מדברים עליה ויכול להיות שאפילו רופאים לא מכירים אותה".
חוץ מבעיות ביחסי מין, אילו עוד בעיות נלוות למצב?
"המצב עצמו אינו מייצר בעיות פיזיולוגיות נוספות, אך הוא בדרך כלל מופיע בקורלציה עם בעיות אחרות. המצב הנפוץ ביותר הוא מה שמכונה מחלת פירוני, מצב שלמרבה הצער יש לגביו מודעות נמוכה אפילו בקרב הקהילה הרפואית, למרות ששכיחותו היא אחד מכל עשרה גברים. המחלה אינה גנטית. התיאוריה המרכזית לגבי הסיבה להתפתחותה היא מיקרו-טראומות של הפין, שמתרחשות בעיקר כאשר מקיימים יחסי מין בזיקפה לא מלאה. כתוצאה מכך נוצרת רקמת צלקת שגורמת לעקמומיות.
מחלת פירוני. תרשים: שאטרסטוק
"העקמומיות בדרך כלל מופיעה יחד עם הפרעה בתפקוד המיני וירידה באיכות הזיקפה. גורמי סיכון נוספים כוללים מחלות כמו סוכרת. במקרים רבים, גברים עם זיקפות לא מלאות שעדיין מקיימים יחסי מין מגבירים את הסיכון לטראומה באיבר המין, ואז נוצרת רקמת צלקת. בחודשים הראשונים, רקמת צלקת זו יכולה לגרום לכאבים משמעותיים בזמן זיקפה, ובשלב זה האפשרויות הטיפוליות מוגבלות בעיקר למשככי כאבים.
"לאחר התייצבות הצלקת, מעריכים את מידת העקמומיות ואת השפעתה התפקודית. בשלב זה מומלץ לפנות לרופא מומחה בתחום שיכול להציע מגוון אפשרויות טיפוליות. המטרה העיקרית היא לטפל בבעיה הפונקציונלית ולאפשר לגברים שאינם מסוגלים לקיים יחסי מין חדירתיים לחזור לתפקוד תקין, תוך שיפור המצב הפיזי ככל האפשר. הרופא המומחה יכול להציע מגוון התערבויות - החל ממעקב בלבד, דרך הזרקות של חומרים ייעודיים, טיפולים במכשירי מתיחה מיוחדים ועד לפתרונות כירורגיים, שחלקם מורכבים למדי".
טיפול במכשירי מתיחה?
"מכשירי מתיחה הם למעשה התקנים חיצוניים המיועדים לטיפול באיבר המין. הטיפול מתבצע באמצעות מכשיר מתיחה ייעודי, ויש מכשיר ספציפי שאושר על ידי ה-FDA לטיפול במצב זה. פעולת המתיחה מסייעת בריכוך רקמת הצלקת (הפלאק) ומאפשרת יישור יחסי של הפין. באופן כללי, ההמלצה היא להשתמש במכשיר המתיחה פעמיים ביום, כל פעם למשך כחצי שעה, במשך מספר חודשים. מדובר בטיפול ביתי שהמטופל מבצע בפרטיות, ולא בסביבת העבודה או במקומות ציבוריים. למכשיר קוראים RESTOREX.
ד"ר שניר דקלו. מנהל תחום אנדרולוגיה בבית החולים איכילוב ואורולוג בכיר המתמחה בתפקוד מיני. צילום: ללא קרדיט
"ישנם גם טיפולים המבוססים על הזרקות של חומרים שונים. משטר הטיפול משתנה בהתאם למקרה הספציפי. הזרקות לפין תחת הרדמה מקומית הן טיפול שיכול להיות יעיל מאוד. חשוב להדגיש שהטיפול צריך להתבצע על ידי מומחה מיומן, כיוון שלכל הזרקה ישנה טכניקה ייחודית. הגברים המעוניינים בטיפול זה הם בדרך כלל אלו שמתקשים לקיים יחסי מין".
יש טיפול שאינו כואב?
"הזרקות אינן כואבות כלל, מאחר שהן מבוצעות תחת הרדמה מקומית. אופי הטיפול כמובן תלוי בגורמים שונים: חשוב להתאים טיפול ספציפי לכל מטופל בהתאם למצבו האישי ובהתאם למיקום הפלאק, גודלו וחומרת העקמת. קיימים גם פתרונות ניתוחיים המבוצעים בהרדמה כללית, כך שהם אינם כרוכים בכאב במהלך הפרוצדורה. במקרים רבים יש צורך בניתוחים שחזוריים, שגם בהם נדרשת מיומנות רבה והתאמה אישית של סוג הניתוח למטופל".
האם פין עקום הוא תוצאה של מום מולד?
"ישנם מצבים מולדים, אך הם מהווים את המיעוט מבין המקרים. בדרך כלל מדובר באנשים שמגיעים לטיפול בגיל ההתבגרות, כאשר הם מתחילים להיות פעילים מינית ומבינים שהם מתקשים לקיים יחסי מין הכוללים חדירה. גם כאן חשוב להכיר את מגוון הטיפולים ולדעת מה להציע להם וגם מאוד חשוב לדעת להגיד מי לא צריך טיפול. כלומר, אם מטופל מגיע עם עקמת מינימלית שמטרידה אותו אך אינה גורמת להפרעה פונקציונלית, חשוב להרגיע אותו ולהסביר לו שזה נורמלי ואופייני - לאף אחד אין פין שהוא ישר לחלוטין.
"בנוסף, ישנו אפקט של לחץ נפשי משמעותי במקרים בהם אנשים מממשים את הפלאק במחלת פירוני (Peyronie's disease) - לא במצב המולד - וחוששים שמדובר בגידול. במקרים כאלה, בדיקה של רופא מומחה, שמסביר למטופל על אופי המחלה או הבעיה, יכולה להרגיע מאוד. כאשר פונים לגורמים שאינם מומחים בתחום, המטופלים עלולים לעבור בירור מקיף שהוא למעשה מיותר ומלחיץ, כמו בדיקת MRI שתוצאותיה עלולות להיות לא חד משמעיות מאחר שהמפענח אינו בקיא בתחום. לכן, במקרים כאלה, חשוב לפנות למומחה שיודע להציע את מגוון הבירורים והטיפולים המתאימים".
האם עקמת הפין עלולה לגרום לקושי של בת הזוג להיכנס להריון?
"לא, זה לא משפיע על הפוריות, וגם חשוב לציין שהמחלה מופיעה לרוב בגילאי 50-60, כך שפוריות בדרך כלל אינה הסוגיה המרכזית. במקרים מסוימים קושי בחדירה יכול להשפיע על היכולת להרות, אך מדובר במקרים שוליים".
מה חשוב שגברים יידעו?
"חשוב להעלות מודעות לכך שניתן לטפל במחלה זו ושאנשים לא יתביישו לפנות למומחים. זוהי מחלה נפוצה מאוד - מדובר באחד מכל עשרה גברים. אמנם המחלה אינה מסכנת חיים, אך היא פוגעת משמעותית באיכות החיים. הבושה היחידה היא לפנות למישהו שאין לו מושג מה זה. ברגע שבוחרים את הרופא המתאים בעל הידע הנדרש - בדרך כלל אורולוגים עם מומחיות בתפקוד מיני ובהפרעות בתפקוד המיני - ניתן לקבל טיפול יעיל. אל תעברו מיליון טיפולים לא יעילים או כואבים וגם לא בירורים מיותרים, תבואו ישר למישהו שמומחה בדיוק בזה".
(צילום ראשי: שאטרסטוק)