צליאק: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

צליאק: מחלה קשה לעיכול

לא ניתן להחלים מצליאק, אך ניתן לקיים אורח חיים תקין - תוך הקפדה על דיאטה ללא גלוטן. כיצד מומלץ להתמודד עם המחלה ברמה המשפחתית? מדריך צליאק היא מחלה אוטואימונית אשר פוגעת במעי הדק ובאיברים נוספים. צליאק נגרמת כתוצאה מחשיפה של חולים עם נטייה גנטית לדיאטה המכילה גלוטן ולגורמים סביבתיים נוספים. הוצאת הגלוטן מהדיאטה מביאה להחלמה מלאה של המעי הדק ושל החולה.לאבחנה של המחלה יש משמעויות לא רק עבור החולה - אלא למשפחה כולה: המשפחה נכנסת למערכת של לבטים, דילמות ושאלות - אליהן אתייחס במאמר זה, מתוך ניסיוני כרופא גסטרו ילדים. הוצאת הגלוטן מהדיאטה מביאה להחלמה מלאה של המעי הדק. צילום: שאטרסטוק   מה לעשות כאשר הילד נחשד כחולה צליאק - והרופא מציע לעשות ביופסיה? בני המשפחה חוששים. האם ניתן לוותר על ביופסיה?לצורך אבחנה של מחלת הצליאק, יש בדרך כלל צורך בביצוע ביופסיה. תהליך הביופסיה נעשה בצורה בטוחה, קצרה ומהירה - תחת הרדמה...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לצליאק

עיכוב בגדילה - תמונת המחשה
עיכוב בגדילה לקראת הצ'אט: שאלות נפוצות בנושאי הריון ולידה - כל התשובות לכל השאלות
דיאטה ללא גלוטן - תמונת המחשה
דיאטה ללא גלוטן סוכר מפריש את הורמון ההנאה דופמין, מה שמסביר למה קשה לנו להפסיק לצרוך אותו. ובכל זאת, ל...
נפיחות בטן - תמונת המחשה
נפיחות בטן שפע המאכלים המוגשים במהלך ארוחת החג עשויים לגרום לתחושת נפיחות מעיקה בבטן. ד"ר אולגה רז...
כאב בטן - תמונת המחשה
כאב בטן פחם פעיל – הסופח המרשים שמקל על בעיות עיכול, נפיחות וגזים. מה כדאי לדעת, איך להשתמש ומה...
שלשול - תמונת המחשה
שלשול בגן של ילדיכם מסתובבת "מחלת שלשולים"? מדובר במחלה זיהומית של המעי, הנחשבת למדבקת מאוד....
רגישות לגלוטן - תמונת המחשה
רגישות לגלוטן דלקת פרקים היא מחלה שתוקפת את הפרקים וגורמת לכאבים ולנוקשות. החדשות הטובות הן שכבר היום...
ללמוד עוד על צליאק
סוכרת וצליאק: הקשר האוטואימוני-תמונה

צליאק היא מחלה על רקע אוטואימוני הפוגעת במעי הדק. הדבר דומה...

מאת: פרופ' משה...
06/02/2013
סיבוכי הריון? כדאי לבדוק צליאק-תמונה

מחקר חדש מצא כי מחלת צליאק לא-מאובחנת מלווה בסיכון מוגבר...

מאת: ד"ר עמית...
07/08/2018
מחלת הצליאק: פנים רבות לה-תמונה

מחלת הצליאק, הנגרמת בשל אלרגיה לגלוטן, מתפתחת באנשים בעלי...

מאת: ד''ר ניב...
24/02/2016
אולי יענין אותך לדעת...
בדיקת צליאק - תמונה
בדיקת צליאק
מדריך בדיקות...
גסטרוסקופיה - תמונה
גסטרוסקופיה
מדריך בדיקות רפואיות: גסטרוסקופיה היא בדיקה...

צליאק: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

עשיתי בדיקת דם לבדיקה אם יש צליאק או אין בגלל שלשולים חריפים כרוניים Anti TTg - 0.6U\ml IgA - 148mg\dl האם יש צליאק או שאין?

לפי הנ"ל כנראה שאין

בת 36 , בריאה . בבדיקת דם שבוצה בבית חולים (TTG AB-b =16 רשום שזה גבולי ושהטווח 3-15 . מה זה אומר ?

היי, TRANSGLUTAMINASE_IgA <0.5 IgA120.00 mg/dl

חיובי

תיקון, הבדיקה נחשבת לשלילית. אם יש חשד גבוה, יש מקום לביצוע גסטרוסקופיה.

מה הכוונה חדש גבוה? אין שלשולים או נפיחות בטנית או משהו כזה

עשיתי בדיקת דם אתמול שבא אכלתי גלוטן לפני. הבדיקה הגיע וכתוב כך באתר של כללית און לין שם הבדיקה TRANSGLUTAMINASE_IgA תוצאה <0.5 תוצאה לעומת טווח הנורמה ביקשתי את הבדיקה כדי לשלול חשד. הסיבה שאני סובל כשנתיים מבעיות עיכול ולאחרונה במיוחד כאבי מעיים,עברתי ניתוח לפני כשנה וחצי לכריתת פוליפ מהגרון ונמצא פוליפ קטן בקיבה, תוצאות הביופסה שפיר, גסטריס כרוני אין לי צרבות תחושות הקאה רפלוקס וכו. רק כאבי בטן ואי נוחות ובעיות התרוקנות. נשלחתי לקונלוסקופיה חוזרת לאחר שנה וחצי,(עדיין לא בוצעה) הסיבה שאני שואל היא לדעת בוודאות כי באתר של כללית כתוב שבמידה והבדיקה שלילית יופיע שלילי באנגלית וכך להפך. התוצאה מופיעה כך. ומהכרות טווח לא יפנו אותי לגסטורסקופיה חוזרת.

התוצאה שלילית - אין צליאק

תודה רבה על המענה המהיר והתייחסות שלך ד"ר אמאני

אני בת 53, עושה די הרבה ספורט ואוכלת בריא עם מודעות . וגם מתעמלת התעמלות בונה עצם, מזה שנים רבות, לא בגלל מצב העצם, אלא משום שהחוג נהדר. נוטלת 6 כדורי אומגה 3 ביום (להורדת טריגליצרידים, בהמלצת רופא+דיאטנית, זה המינון שעושה את העבודה אצלי), וכדור סימבקור 10 מ"ג לפני השינה, וגם הורמונים מסוג ליביאל. ובנוסף עוד כמה טיפות ויטמין D שלאחר התעקשות שלי משך שנתיים הרופאה החליטה סוף סוף ששינו את ההמלצות לגבי ערכים "נורמליים", ובאמת הערכים שלי נמוכים. מזה כשנתיים לאחר בדיקה שביצעתי על דעת עצמי, התגלה שיש לי אוסטאופניה בעצמות האגן. (בעמוד שדרה לא), הומלץ לי לקחת סידן 1200 מג. קופ"ח כללית והמרפאה שלי מנפקת את הסידן קרבונט הזול, של דרך חיים, ויטה קל + D. אני אמורה ליטול שתי גלולות ביום. הרופאה שלי משום מה המליצה לקחת עם דברי חלב. אני עשיתי תחקיר שלם וגיליתי שממש לא רצוי עם דברי חלב, תרד, וחיטה מלאה. אמנם חייבים לקחת עם אוכל. ארוחת בוקר וערב שלי הן חלביות, ולכן אני לוקחת כדור אחד בארוחת צהרים. א. מתי כדאי לקחת עוד כדור? הבנתי ששניים יחד לא מומלץ, כי הגוף לא סופג את שניהם. ב. האם לפני השינה (ואז לאכול עם זה משהו? מה? ולזכור שלפני השינה זה זמן הסימבקור) ג. האם סתם עם פרי בכל שעה ביום? לא מזמן הלכתי לעוד בדיקת צפיפות עצם (מחכה לתוצאות, רציתי לראות האם משהו השתפר עקב נטילת הסידן) וביקשתי לדבר עם אנדוקרינולוג שהם המפענחים של הבדיקות, להתייעץ בנוגע לויטה קל. להפתעתי הרבה אין להם מושג מכל ההמלצות שקראתי שאסור ליטול עם דברי חלב, הוא התווכח אתי שחלב נותן סידן...ולכן אין מניע לקחת עם דברי חלב, הוא בכלל לא הבין למה אני מתלבטת. בקיצור אני מבינה שגם רופא משפחה וגם רופא מומחה לא ממש מכירים את סוגי הסידן והמלצות הספיגה המיטבית שלהם. ואני מנסה לברר את זה בפורום הזה. מקווה שאני במקום הנכון. קראתי גם שהסידן קרבונט נספג ממנו במקרה המרבי רק כ 20%, לעומת הציטרט שיותר, וגם אפשר לקחת אותו מתי שרוצים. ד. האם כדאי להשקיע יותר (הרבה יותר יקר כי לא מסבסדים לנו) בסידן ציטרט? ומה המלצתכם כיצד מומלץ לקחת? ה. מה בנוגע להצטברות סידן במקום לא רצוי, במקום בעצמות? למשל בכליות – יצירת אבנים. איך לקחת סידן כך שזה לא יקרה? מודה מראש על התייחסות לכל שאלותי.

שלום רב נעמי סיבות אפשריות לירידה במסת העצם : 1.תזונה לקויה וצריכה נמוכה של סידן בתזונה. 2.היעדר פעילות גופנית. 3.גנטיקה. 4.גיל מעבר, כריתת שחלות או הפסקה מוקדמת של הווסת – כל אלה מובילים לרמות נמוכות של אסטרוגן, המעודדות פירוק עצם ומעכבות את בנייתה. 5.רמות טסטוסטרון נמוכות בגברים. 6.שימוש בתרופות. 7.עישון וצריכת אלכוהול. 8.רמות נמוכות של ויטמין D. 9.משקל גוף נמוך. 10.מחלות כרוניות (הפרעות עיכול המשפיעות על ספיגה לקויה של ויטמינים ומינרלים, מחלות דלקתיות של המעי, מחלות כבד, צליאק, סוכרת, מחלות בלוטת התריס, מחלות כליה). ניתוח קיבה.ועוד... לגבי הוראות לנטילת הסידן:מומלץ לקחת את הסידן עם המזון או מייד אחרי.להרחיק מ:מוצרי חלב,קפה כולל תה שחור וקולה,אכן מומלץ להפריד ממזונות המכילים חומצה אוקסלית כגון:תרד, עגבניות, חצילים, סלק, קישואים, בטטות, בוטנים, אוכמניות, תותים, ענבי קונקורד וקקאו. הסיבה שמומלץ להרחיק מומצרי חלב היא:מוצרי חלב מכילים כמות גדולה של זרחן שעלול להתחרות על ספיגה עם הסידן ,לכן כשאוכלים הרבה מוצרי חלב אין שום ערובה לכך שזה ימנע אוסטאופורוזיס, ואף בחלק מהכיתובים המקצועיים מדברים על כך שצריכה גבוהה של מוצרי חלב יכולה לגרום לבריחת סידן. זהו פרדוקס שצריך להתיחס עליו ברצינות ולצרוך סידן גם מהצומח כגון:כרוב,כרובית,טחינה ,פרג,סרדינים,מולסה,שקדים,תאנים, פטרוזילה ועוד... א.ב,ג:אני מסכימה עם כך ש 2 כדורי סידן קרבונט לא מומלצים יחד גם בגלל ספיגה פחותה עקב כמות גדולה, וגם בגלל תופעות לואי במערכת העיכול. עקב נטילת כמות גדולה בבת אחת יכולים להיווצר עצירויות וכאבי בטן, לכן ממליצה לקחת 2 כפסולות בנפרד . ניתן לקחת 1 עם פרי בארוחת 10 או ארוחת 4 ,או לקחת בערב בהפרש של שעתיים מהסימבקור עם פרי,ירק,פריכית,כמו כן ניתן לקחת בכל שעה ביום עם ארוחה גדולה בתנאי שהיא לא מכילה את מה שהמלצתי להרחיק מהסידן. ד.אני בהחלט ממליצה להשקיע קצת יותר כסף ולצרוך סידן ציטראט,כפי שאת בעצמך ציינת סידן קרבונט נספג פחות טוב,עלול לגרום לתופעות לואי במערכת העיכול כמו כן הוא כבד ויכול לשקוע בכלי דם וכליות. ההמלצה שלי היא ליטול פורמולה שמכילה סידן +מגנזיום כיוון שהמגנזיום תורם לספיגת הסידן ובונה את העצם וכמובן להוסיף ויטמין D (ציינת שאת כבר נוטלת אותו). לגבי הצטברות של הסידן: סידן ציטארט הוא סידן קל וברוב המקרים לא גורם לאבנים בכליות או משקע בכלי דם.כמו כן הוא נספג טוב ולא שוקע. כשנוטלים סידן יחד עם מגנזיום וויטמין D מבטיחים שלא ישקע בגוף. ישנם 2 מוצרים שאני ממליצה את יכולה לבחור את המוצר שנראה לך יותר נוח לשימוש . 1.סידן + מגנזיום +D - ממנו תצטרכי לצרוך 5 טבליות ביום בכדי להגיע ל -1000 מ"ג סידן .(הציטראט הוא מולקולה גדולה ולכן כל טבלית מכילה 200 מ"ג סידן בלבד) http://www.solgar.co.il/?CategoryID=177&ArticleID=233 2.קלמדין-סידן +מגנזיום+D +מינרלים נוספים המוצר מגיע במשקה -2 כפות מכילות 1200 מ"ג סידן.הסידן הוא מעורב שליש טריקלציום פוספט,שליש ציטראט ושליש גלוקונט. סוגים אלא דומים לציטראט ונספגים מצויין. על ידי נטילת 3 סוגים שונים של סידן במוצר אחד את מבטיחה ספיגה טובה כיוון שאם הגוף שלך לא סופג 1 מהם הוא יספוג את האחר ולכן הפורמולה מאד מומלצת. ישנם מחקרים על כך שסידן בנוזל נספג טוב יותר ונוכחות מגנזיום וויטמיןD תורמים עוד יותר לספיגה. http://www.supherb.co.il/%D7%A7%D7%9C%D7%9E%D7%93%D7%99%D7%9F ברכת בריאות שלמה קריסטינה יעקובלב

פורומים בנושא צליאק
פורום פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות
ד"ר אלון רפאל יענה על שאלות בכל תת התחומים של כירורגיה קולורקטלית ופרוקט...
פורום מחלות דרכי העיכול - רפואה משולבת
ד"ר יוסף דיין ישיב על שאלות הגולשים בנושאים הנוגעים לשילוב בין רפואה קונ...
פורום טחורים
ד"ר אלון רפאל, ישיב לשאלות הגולשים בנוגע לדרכי טיפול בטחורים