חסר לקטאז: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

אי סבילות ללקטוז: מה עושים?

אי סבילות ללקטוז הנוצרת כתוצאה ממחסור באנזים לקטאז ,יכולה להיות מולדת או נרכשת. מהם התסמינים לכך, האם ניתן לטפל, ומתי יש להימנע לגמרי ממוצרי חלב? הגורם העיקרי לאי סבילות ללקטוז הינו רמות נמוכות של אנזים הלקטאז במעיים ,אשר מובילות לאי ספיגת לקטוז. האדם משתייך למשפחת היונקים - ולכן הוא נולד עם הצורך לינוק חלב אם. בחלב יש סוכר חלב הנקראת לקטוז. על מנת שפחמימה זו תיספג, היא זקוקה לאנזים - ולכן קיים אנזים הלקטאז. עם הזמן, יורדת כמות האנזים, ואם הכמות יורדת באופן קריטי סוכר חלב איננו מצליח להתפרק למולקולות קטנות ,שגורם לתת ספיגה והופעת תסמינים. צילום: שאטרסטוק האם קיימים סוגים שונים של רגישות ללקטוז?הרגישות ללקטוז - ליתר דיוק, אי הסבילות ללקטוז - יכולה להיות מולדת או נרכשת. במקרה של אי הסבילות מולדת, התינוק נולד עם חוסר באנזים הלקטאז. חסר לקטאז מולד הוא הפרעה אוטוזומלית רצסיבית נדירה. ההפרעה...
ללמוד עוד על חסר לקטאז
אי סבילות ללקטוז: מה עושים?-תמונה

אי סבילות ללקטוז הנוצרת כתוצאה ממחסור באנזים לקטאז ,יכולה...

מאת: ד"ר...
31/03/2016
על סגולותיו של חלב כבשים-תמונה

רוב החלב שאנו צורכים מגיע מן הפרה, אך קיימים סוגי חלב...

מאת: שרית עטיה...
29/09/2009
אי סבילות ללקטוז? תלוי במוצא-תמונה

כשני שלישים מהאוכלוסייה בישראל לוקים באי סבילות ללקטוז...

מאת: סיגל...
21/08/2011
לקטוז וחלב: כן הולך ביחד-תמונה

רגישים לחלב ושונאים חלב סויה ואת שאר התחליפים? נסו לשתות...

מאת: מערכת zap...
03/06/2013

חסר לקטאז: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

אני בן 30 ובעקבות נפיחות בבטן וגזים כלואים אובחנתי כ מעי רגיז למרות שאין לי כלל כאבי בטן -רק כאבי בטן מגזים . נמנעתי לשבועיים ממוצרי חלב וכל הבעיות נעלמו -כנראה שהבעיה הייתה חסר באנזים לקטאז ולא מעי רגיז כל זה התחיל לפני 3 חודשים לאחר טיפול משולש בהליקובקטר כאשר לפני זה לא הייתה לי כלל בעיית גזים והייתי צורך הרבה מוצרי חלב כולל במהלך הטיפול בהליקובקטר -כאשרהגזים התחילו כשבוע לאחר הטיפול . ממה זה נובע -האם זה אפשרי שמהטיפול האנטיביוטי? האם חסר בלקטאז יכול להופיע ככה באמצע החיים -וזה מצב בלתי הפיך ? קראתי שיש תוסף לקטאז שניתן לקחת כשאוכלים חלב - האם זה משהו שניתן בקופת חולים? האם את ממליצה לקחת תוסף כזה למי שסובל מחסר בלקטאז

שלום ירון, הופעה של גזים לאחר טיפול אנטיביוטי יכולה להיות שמנית לכך שבדרך נהרגו גם כמה חיידקים טובים. אתה יכול לנסות פרוביוטיקה לחודש- חודשיים ולבחון את השעפעתה. לשאלתך לגבי אי סבילות ללקטוז. חסר נרכש כלומר כזה שקורה באמצע החיים הוא הסיבה השכיחה ביותר לחסר. חסר מלידה הוא דבר יחסית נדיר. התוסף נקרא לקטזין והוא קיים בקופת החולים. תנסה לקחת טבליה או שתיים לפני אכילת מוצרי חלב ולראות אם זה עוזר. בברכה, ד"ר אסולין

קבלתי את האינזימים מרופאת המשפחה. אני סובלת מבעיות עיכול קשות. השאלה שלי: אני נוטלת שנים את האינזים "זים קל" של אלטמן. מה ההבדל בין שני סוגי האינזימים. האם יש תופעות לואי לא רצויות? אודה על קבלת הנחיות. שנה טובה וגמר חתימה טובה.

תיקי שלום. מדובר בשני תכשירים המכילים תערובת אנזימים ומיועדים לשיפור העיכול. בשני התכשירים- ליפאזות (לפירוק שומנים), עמילאזות (לפירוק סוכרים) ופרוטאזות (לפירוק חלבונים), אך בהבדלי ריכוזים. בנוסף, ב"זים קל" יש אנזימי עיכול נוספים ובהם- לקטאז, המפרק לקטוז (הסוכר שבחלב). מתאים למי, שבין היתר, סובל מחסר בלקטאז. ב"פנקראופלט" יש חומר נוסף הנקרא- דימטיקון ונועד למנוע הקצפה במע' העיכול, כך שביחד עם אנזימי העיכול, נותן הפחתה בכמות הגזים במערכת. לא צפויות תופעות לוואי מיוחדות בשימוש בפנקראופלט. אם אין לך חסר בלקטאז, הוא אמור להשפיע עליך באופן דומה לזה של זים-קל. יש ליטול 2 טבליות של פנקראופלט עם כל ארוחה. שנה טובה וחתימה טובה גם לך.

שלום רב .אןמרים שבגוף האדם אין אינזים שמפרק את החלב מה אפשר לקחת כדי שלא יהיו מצבורי שומן שנובעים מאכילת חלב ?תודה רבה.

אסתר יקרה, שלום. אבוי אם כך היה. ראשית, כשמדברים על מזון מסוים, חלב לדוגמא, יש להבין כי למערכת העיכול לא מגיע "חלב" אלא ערב רב של רכיבים המרכיבים אותו: חלבונים, פחמימות, שומנים, ויטמינים, מינרלים וגם מים. מכאן שאין אנזים אחד שאחראי לפירוק "חלב" ישנם אנזימים לפירוק חלבונים, פחמימות וכ"ו. אחד האנזימים הידועים בהקשר של חלב נקרא לקטאז ותפקידו לפרק את הלקטוז שהוא סוכר החלב. זהו אנזים שמתפתח אצלנו בינקות (בעיית גזים ובעיות עיכול מוכרות אצל תינוקות שמתחילים להשתמש לראשונה במערכת העיכול עם צאתם לאויר העולם) והוא גם בין הראשונים להיכחד עם זיקנתנו המתקדמת. ישנם אנשים שאצלם מאובחנת מחלה/הפרעה שנקראת לקטאז-דיפישנסי כלומר, חסר בלקטאז או שהוא לא קיים כלל או שהוא נמצא בכמות נמוכה יחסית ואז קיים אצלם קושי בהתמודדות עם סוכר הלקטאז המלווה בכאבי בטן, שלשולים ונפיחויות. ברגע שיש אבחנה רפואית ברורה הם יצרכו מוצרי חלב דלי או נטולי לקטוז. אם את חושדת בבעיה שכזו, יש לפנות לרופא לאבחנה מסודרת. אם מצבורי השומן זה מה שמטריד אותך, אז הרשי לי להבהיר ולחדד. א. מה שלא מתעכל ולא נספג ממערכת העיכול לדם, לא יכול להגיע לרקמת השומן ולכן לא יכול לתרום להשמנה. ב. כפי שכבר כתבתי לעיל, חלב אינו נקלט בגוף כ"חלב" אלא כפחמימות, חלבונים, שומנים וכדומה, כמו מכל מזון אחר בעל הרכב דומה או אחר. לחלב אין שום יחוד מבחינה זו. ג. מזון באשר הוא אינו משמין אף פעם. מה שמשמין אותנו זו התנהלות לא מאוזנת מול הגוף שלנו ומול העולם הרגשי שלנו, יקירה. תוכלי לקרוא עוד בשרשורים השונים, במאמרים בצד הימני של הפורום ובאתרי הבית הפרטיים. ולכל שאלה נוספת, הרי את מוזמנת. בברכת יום יפה שלך לאה פינטו

20/07/2013 | 08:36 | מאת: השמנה מיידית, איך אפשר למנוע ?
מתוך פורום הרזיה ללא דיאטה

אני משתדלת שלא לאכול דברים משמינים , רוב הפעמים יוצא לי לשתות כל היום נס על בסיס חלב זה אומר שאני חיה רוב הזמן על חלב, הבטן שלי ממש נפוחה ממש כאילו אני בהריון אני בת 21 וכל פעם שאני אוכלת רואים עליי מייד אני לא יודעת מה לעשות , האם חלב משמין ? מה זה בעצם עושה ? אני מוצאת את עצמי משמינה רק משתייה ... אני שותה אייס קפה הרבה והרבה הס על בסיס חלב ללא סוכר , מה גורם בעצם להשמנה שלי ? מעבר לכך יש לי מרגש של בעיטות בבטן ... איך אפשר לטפל בזה ? סהכ אני רוצה להיות בריאה ללא כאבים וכמובן רזה

שלום דר' שטופמן "ניכנעתי" :-) התחלתי לשאוב ולהקפיא בתקווה שבערב אצליח לשאוב ולהביא למחרת מנה אחת טרייה 1. ילדתי עדיין מתעוררת בלילה האם ניתן להביא תוספת כלשהי שלא תקום בכדי לינוק? 2. האם ניתן להוסיף דייסה כלשהי לחלב השאוב? מהי הדייסה בעל הערך התזונתי הטוב ביותר? 3. אני קצת מבולבלת לגבי חלב הפרה מצד אחד אומרים כי חלב הפרה אינו בריא לאדם, מצד שני מזון התינוקות מבוסס עליו...

שלום ענבל, מצטערת על התשובה המאוחרת.. ניתן לנסות ולהוסיף דייסה לחלב השאוב, אם כי לא בטוח שהרעיון ימצא חן בעיני הקטנה. דייסות טובות יותר מבחינת ערכן התזונתי הן דייסת שיבולת שועל, קינואה או אורז. כדאי להתחיל עם דייסה אחת, ולהתמיד איתה במשך שבוע לפחות, לפני שעוברים לדייסה הבאה. האם כבר נחשפה לדגנים? אם לא, התחילי עם האורז. בכל מקרה, חשוב לדעת כי דייסות המבושלות בבית, בבישול ארוך, ערכן רב יותר מאשר אלו המתועשות, הבאות באבקה, וזאת למרות הויטמינים והמינרלים שמוסיפים להן. אם תרצי הסבר כיצד להכין דייסת אורז ביתית טובה, כתבי לי ואצרף מתכון. לגבי חלב פרה? הגישה הגורסת כי חלב פרה אינו בריא אינה באה מתוך הרפואה הקונבנציונאלית אלא מתוך הרפואה הסינית ומהנטורופתיה. ברפואה הסינית, אנו מייחסים לכל מזון תכונות אנרגטיות. כך יש מזונות קרים, מזונות חמים, מזונות המוסיפים לגוף לחות ומזונות המייבשים. חלב פרה נחשב למוסיף קור ולחות לגוף. תכונות אלו אינן רצויות - הלחות עלולה להאגר ולהופיע כליחה במע' הנשימה או העיכול, הקור מחליש את מע' העיכול ה'מעדיפה' מזון חמים. חלב צאן - כבשים או עיזים, נחשב למתאים יותר משום שהוא חמים, אך חשוב לדעת כי גם הוא מלחלח. מבחינת הרפואה המערבית, אין כל בעיה בשימוש בחלב פרה, למעט במקרים בהם יש אלרגיה לחלבון החלב או חסר באנזים המפרק את הסוכר שבחלב (חסר לקטאז). מקווה שעזרתי, בהצלחה! ד"ר גלי שטופמן 050-7661552