השתלת עצם עצמית בלסת: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

כל מה שרציתם לדעת על המחלה השקטה - אוסטואופרוזיס

האוסטואופרוזיס היא מחלת שלד רב מערכתית המובילה להידלדלות במבנה רקמת העצם. לפי הקרן הבינלאומית לאוסטואופרוזיס, אחת מכל שלוש נשים מעל גיל חמישים ואחד מכל חמישה גברים מעל לגיל שישים, יסבלו משבר כתוצאה מהמחלה המובילה להיחלשות העצמות, לנטייה מוגברת לשברים, לכאבים וכן, גם להגבלה משמעותית באורח החיים האוסטואופרוזיס מכונה גם "המחלה השקטה". רוב הלוקים בה אינם מודעים אליה עד אשר הם שוברים עצם כתוצאה מחבלה קלה כביכול. יום האוסטואופרוזיס הבינלאומי החל ב – 20/10, הוא הזדמנות מצוינת לבדוק מדוע מתפתחת המחלה, מי נמצא בסיכון, האם היא ניתנת למניעה וכיצד חיים לצידה. לשם כך, פנינו אל ד"ר גלוריה צבטוב, מומחית ברפואה פנימית ובאנדוקרינולוגיה, אחראית תחום בריאות העצם ואוסטואופרוזיס בבית החולים בלינסון. "העצם שלנו כל הזמן מתחדשת, כל החיים. יש תאים בגוף שלמעשה אוכלים את העצם הישנה ותאים אחרים, שבונים עצם חדשה במקומה. התפקוד של התאים האלה תלוי בהרבה גורמים כדי שיהיה מאוזן. במחלת האוסטואופרוזיס, ההרס ממשיך, אבל הבנייה מתאחרת וזה, מחייב טיפול", מסבירה ד"ר צבטוב. מה הגורמים למחלה ובאיזה גיל היא...
ללמוד עוד על השתלת עצם עצמית בלסת
השתלת שיניים: כל מה שחשוב לדעת-תמונה

לפעמים לא ניתן עוד להציל את השן, ואז משתילים במקומה שן...

מאת: מרפאת שיניים...
10/08/2017
השתלות שיניים ועצם הלסת-תמונה

השתלת שיניים היא הליך יעיל המאפשר לשקם את הפה, אולם הצלחת...

מאת: מערכת zap...
28/11/2012
כל מה שרציתם לדעת על המחלה השקטה - אוסטואופרוזיס-תמונה

האוסטואופרוזיס היא מחלת שלד רב מערכתית המובילה להידלדלות...

מאת: נעמי נתן -...
12/10/2021

השתלת עצם עצמית בלסת: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

מתי נדרשת (לשם השתלת שתל) השתלת עצם ממקור עצמי (אונליי גרפט, במקום תחליפי עצם) והאם טיפול PRP הינו אפקטיבי ?

טדי שלום השתלת עצם ממקור עצמי היא אחת האפשרויות להשלמת חסרי עצם באזורים שעברו ספיגה.חסרון השיטה היא באי הנוחות למטופל לאחר הטיפול(נפיחות,כאב וכו). קיימות אלטרנטיבות אחרות כמו שימוש בתחליפי עצם הנלקחים מבנק רקמות ועצם ולא מהמטופל עצמו כך שאין צורך באתר כירורגי נוסף. לגבי PRP יש לשיטה יתרון בריפוי רקמה רכה אך לא בבנית עצם. כמובן שמבלי לראות ספציפית את המקרה לא אוכל לומר מה שיטת הטיפול המועדפת.

12/03/2002 | 07:43 | מאת: אבירם
מתוך פורום רפואת שיניים

התחלתי לא מיזמן את תהליך הטיפול לקראת השתלה. בצילום C.T הרופא הבחין שחסרה לי מסה של עצם. ברצוני לקבל פרטים על השתלת עצם. נאמר לי שיש שתי אפשרויות 1. השתלת עצם על על ידי הוצאת עצם מהלסת והשתלה במקום החסר. 2. השלת עצם מן החי. ברצוני לקבל פרטים על שתי האפשרויות הללו ומה עדיף.

אבירם שלום. השתלת עצם מבוצעת באותם מקרים בהם אין די עצם לקליטת ותמיכת שתל או שתלים במקום מסוים בלסת. עלפי רוב הניתוח מבוצע בהרדמה מקומית אלא אם כן נקבע אחרת מסיבות התנהגותיות של המתרפא. הסיבוכים העלולים להיגרם מביצוע שתלי עצם בלסת עליונה יכולים להיות :שטפי דם ,זיהום חיידקי ,אי הקלטות שתל העצם ויצירת SEQWESTER (שבב עצם מנותק )עד כדי דלקת בעצם OSTEOMYELITIS,אלחוש זמני או מלא של האזור כתוצאה מפגיעה בעצבים ,פריצה לסינוס ויצירת ORO ANTRAL FISTULA מעבר ישיר בין חלל הפה לחלל הסינוס, בעיקר בעת ביצוע SINUS LIFT (הרמת הסינוס ) עלולה להתפתח סינוסיטיס חריפה . רוב הנ"ל ניתנים להתמודדות ע"י הכירורג שמבצע את השתלת העצם . לגבי שיעור הצלחת ההשתלה של העצם זה נמדד באחוזי הישארות העצם השתולה לטווח של לפחות 5 שנים . ההצלחה תלויה בראש וראשונה בסוג השתל כאשר ההצלחה גדולה מעל 85% כאשר מבצעים השתלת עצם ממקור עצמי ממקום אחר בפה מהמרפק או מעצם הסנטר ואפילו מעצמות אגן הירכיים . השתלים העשויים עצם ממקור בעלי חיים טחונה מיובשת וקפואה FREEZE DRYED BONE הם עם אחוז השרדות מועטה יותר כ70% .ולתערובת עצם עצמית עם עצם ממקור בעלי חיים יש אחוזים של היקלטות העולים ככל שכמות העצם העצמית רבה יותר בין 70%-85% אחוז הנמוך ביותר של הישרדות יש לעצם ממקור בעלי חיים בתוספת HIDROXY APATIT קרוב ל60% . ניתוח הרמת סינוס הוא עם שעור הצלחה התלויה במקור העצם ובמיומנות המנתח בין 55%-85% . ניתן לחזור על כל אחת מהפעולות הכירורגיות הנ"ל עד להשגת עצם קומפקטית ועבה דיה .

האם יש סיכונים בהשתלת עצם בלסת עליונה ? תחתונה ? סיכויי הצלחה ? סיכויי הצלחה בהשתלת עצם ואחריה השתלת שיניים ?

14/01/2001 | 01:33 | מאת: עודד שרון
מתוך פורום רפואת שיניים

תשובה מקיפה תקבלי בוודאי ממנהל הפורום.כדאי לך לבקש התייחסותו גם להרמת סינוס (שהיא פרוצדורה המתייחסת ללסת העליונה אולם שונה מאד מכל שאר הפרוצדורות שעוסקות בשתלי עצם).

דר' עודד שרון שלום. תודה לך על חידוד השאלה והוספת עומק ונופך לנושא כולו . שאלה זו תידון ע"י מי שעיסוקו בכך (כירורג פה ולסת ) בהקדם.

אלה שלום. איני בקיא די הצורך בטכניקות להשתלת עצם כי מעולם לא עסקתי בתחום זה והותרתי אותו בידי כירורגים של הפה והלסת . ברשותך אפנה את השאלה לכירורג פה ולסת העוסק בתחום זה ואשיב לך מאוחר יותר תשובה מלאה (ייתכן אפילו במסגרת מאמר במגזין).

אלה שלום. הסיבוכים העלולים להיגרם מביצוע שתלי עצם בלסת עליונה יכולים להיות :שטפי דם ,זיהום חיידקי,אי הקלטות שתל העצם ויצירת SEQWESTER ,אלחוש זמני או מלא של האזור כתוצאה מפגיעה בעצבים ,פריצה לסינוס ויצירת ORO ANTRAL FISTULA מעבר ישיר בין חלל הפה לחלל הסינוס,בעיקר בעת ביצועSINUS LIFT עלולה להתפתח סינוסיטיס חריפה . רוב הנ"ל ניתנים להתמודדות ע"י הכירורג שמבצע את השתלת העצם . לגבי שיעור הצלחת ההשתלה של העצם זה נמדד באחוזי הישארות העצם השתולה לטווח של לפחות 5 שנים . ההצלחה תלוייה בראש וראשונה בסוג השתל כאשר ההצלחה גדולה מעל 85% כאשר מבצעים השתלת עצם ממקור עצמי ממקום אחר בפה מהמרפק או מעצם הסנטר ואפילו מעצמות אגן הירכיים . השתלים העשויים עצם ממקור בעלי חיים טחונה מיובשת וקפואה FREEZE DRYED BONE הם עם אחוז השרדות מועטה יותר כ70% .ולתערובת עצם עצמית עם עצם ממקור בעלי חיים יש אחוזים של היקלטות העולים ככל שכמות העצם העצמית רבה יותר בין 70%-85% אחוז הנמוך ביותר של הישרדות יש לעצם ממקור בעלי חיים בתוספת HIDROXY APATIT קרוב ל60% . ניתוח הרמת סינוס הוא עם שעור הצלחה התלויה במקור העצם ובמיומנות המנתח בין 55%-85% . ניתן לחזור על כל אחת מהפעולות הכירורגיות הנ"ל עד להשגת עצם קומפקטית ועבה דיה .