סיאלאנדוסקופיה: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

סובלים מנפיחות פתאומית בפנים בעת אכילה? ייתכן שבלוטות הרוק חסומות

אבנים בבלוטות הרוק, הידועות גם בשם סיאלוליתיאזיס, הן מרבצי מינרלים קטנים שנוצרים בתוך בלוטות הרוק, אשר עלולות לגרום לאי נוחות ולהוביל לסיבוכים אם לא מטפלים בהן. האזינו לפודקאסט אבנים בבלוטות הרוק, מתפתחות בדרך כלל בצינורות של בלוטות הרוק העיקריות, כגון בלוטת הפרוטיד הממוקמת בקדמת האוזן, או בלוטות תת-הלסת שמתחת ללסת. אבנים אלו מורכבות לרוב מסידן וממינרלים נוספים המצטברים עם הזמן. למרות שהגורם המדויק אינו ידוע, גורמים כמו התייבשות, היגיינת פה לקויה ומצבים רפואיים מסוימים עשויים לתרום להיווצרותם. נוכחות של אבנים בבלוטות הרוק עלולה לגרום לתסמינים כמו כאב או נפיחות בבלוטה הפגועה, קושי בבליעה או פתיחת הפה, ולעתים גם זיהום. אם לא מטופלים, אבנים אלו עלולות להוביל לסיבוכים כגון זיהומים חוזרים, היווצרות אבצס, או אפילו חסימה של צינור הרוק. "בדרך כלל המטופל יתלונן על נפיחות פתאומית", מסבירה ד"ר חנה גילת, מומחית אף אוזן גרון, כירורגיית ראש-צוואר, בעלת מומחיות בנושא...
ללמוד עוד על סיאלאנדוסקופיה
המדריך המלא לשיני בינה: מתי להגיע לאבחון ובאילו מקרים נדרשת עקירה?-תמונה

שיני בינה הן שריד אבולוציוני מרתק מהתקופה שבה הלסת האנושית...

מאת: ד"ר גל אבישי...
11/07/2021
שיני בינה כלואות: עקירה חכמה-תמונה

שיני בינה כלואות עלולות לגרום לכאב כרוני בחלל הפה - ובמקרים...

מאת: ד"ר שלמה...
13/01/2015
בלוטות רוק חסומות: אנדוסקופיה-תמונה

חסימה בבלוטות הרוק בגלל אבן או היצרות, היא תופעה הכרוכה...

מאת: נגוהה...
08/07/2013
מחלות בבלוטות הרוק: אנדוסקופיה-תמונה

בלוטת הרוק נפוחה? ייתכן כי יש חסימה בשל אבן או דלקת. מה...

מאת: ד"ר חנה...
10/12/2015
אולי יענין אותך לדעת...
אנדוסקופיה של בלוטות הרוק - תמונה
אנדוסקופיה של בלוטות הרוק
נפיחות באזור הלסת התחתונה, המלווה לעתים...
הרמת סינוס - תמונה
הרמת סינוס
מדריך הניתוחים: הרמת סינוס היא פעולה...

סיאלאנדוסקופיה: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום אני סובל מיובש כרוני בפה. בדיקה ידנית של הרופא ללא נפיחות. בדיקה סיאלומטריה כמעט ללא רוק. במיפוי בלוטות הרוק נמצא ירידה בתפקוד בלוטות רוק סובמנדיבולריות ,וללא עדות ברורה בריכוז וניקוז של בלוטות פרוטידיות. בדיקת IgG4 תקינה בדיקות דם אימונולוגיות תקינות מה יכול לגרום אצלי לירידה בתפקוד הבלוטות? איזה בדיקה תוכל לאמת/לשלול?

אייל שלום! כיון שאתה חש ביובש פה, ואכן נראית ירידה בתפקוד הבלוטות בבדיקות שונות, ניתן להניח שאכן יש בעיה בתפקוד הבלוטות. לגבי סיבת הירידה בתפקוד- יתכן כי מדובר בבעיה אוטואימונית למרות בדיקות תקינות- יש לפנות למומחה לרפואת הפה (פה ולסת) לבירור מלא של המצב. בהצלחה!

ד"ר שלום האם אפשרי שהבעיה נובעת מחסימה הגעת רוק לחלל הפה? האם רלוונטי במקרה שלי לבצע אנדוסקופיה של בלוטת הרוק?

שלום. בני בן 3.10 חודשים אובחן לפני חצי שנה עם זיהום בפרוטיס בצד ימין לאחר בדיקות אאג ובדיקות דם. טופל באוגמנטין. כעת אחרי פחות מחצי שנה שוב אותה נפיחות ואותו מקרה אך בצד שמאל. נתנו לנו שוב אנטיביוטיקה. הרופא אמר שזה חריג שיש זיהום בפרוטיס בטווח ככ קצר. מאוד מודאגת.

טל שלום! זיהומים חוזרים בבלוטת הרוק בגיל ילדות הינה תופעה המוכרת לנו היטב. לאחר בדיקה מתאימה, הטיפול המקובל הוא לרוב טיפול אנדוסקופי בבלוטת הרוק, ולא טיפול אנטיביוטי. חשוב מאד להבדק ע"י מומחה למחלות בלוטות הרוק, כי המחלה נוטה להחמיר באין טיפול מתאים. בהצלחה!

ד"ר קליין שלום רב,ראשית אציין שעברתי פעמיים אנדוסקופיה של בלוטת הרוק צד שמאל על ידך.כחודש אני סובלת מכאב קבוע באוזן שמאל עם הפרשת רוק מוגברת,לדעת רופא המשפחה הבעיה היא במפרק הלסת,רופא אף אוזן גרון הפנה אותי לאולטרסאונד בלוטות ולבדיקת fna בלוטות והפנה אותי למחלקת פה ולסת בבי"ח פוריה.אבקש את חוות דעתך מאחר וטופלתי במחלקה בבי"ח רמב"ם.

תחילה אם את סובלת מכאבים באותו הצד שעברת אנדוסקופיה. מדוע את לא מגיעה לביקורת? שנית אכן בלוטת הרוק הסמוכה לאוזן יושבת בסמיכות רבה למפרק הלסת ולעיתים קשה לאבחן את מקור הבעיה. את יכולה לבחור לאיזה ביח לפנות. בברכה, ד"ר הילה קליין מומחית בכירורגית פה ולסת.

שלום אני עברתי לפני שבוע אנדוסקופיה של בלוטת הרוק והוצאת אבן גדולה וכרגע כשאני אוכל משהו מתנפח לי מתחת ללשון אני מרגיש כאילו יש לי כדור מתחת ללשון ממש כואב והלשון גם רדום האם זה דבר שעובר עם הזמן

אריק שלום לגבי התחושה - במידה ונפגע עצב הלשון במהלך הפרוצדורה תתכן רדימות של הלשון באותו הצד. לעיתים מדובר בתופעה זמנית בלבד ושבוע זה זמן סביר שעדיין יהיו כאבי החלמה ושינויי תחושה. במידה וישנה נפיחות בזמן האכילה ייתכן והצינור ממנו הוצאה האבן עדיין חסום או שישנה פגיעה בבלוטת הרוק התת לשונית. יש לפנות לרופא/ה שביצע/ה לצורך ביקורת וטיפול במידת הצורך. בברכה, ד"ר הילה קליין מומחית בכירורגית פה ולסת.

תודה רבה לך