הסרת אבנית: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

כך תמנעו את נסיגת הלסת: למה חשוב למלא את החלל בין השיניים לאחר עקירה?

אובדן שן עלול להוביל לעיוותים ולנסיגת עצם הלסת, מה שמקשה על טיפולים עתידיים. על חשיבות מילוי החלל החסר באמצעות שתל או תותבת בכתבה הבאה אובדן שן או מספר שיניים משפיע לא רק על החיוך אלא גם על מבנה הלסת ועל בריאות הפה הכללית. כאשר ישנו חלל ריק בין השיניים, מתחיל תהליך של נסיגת עצם הלסת, שעלולה להוביל לעיוותים ואף להקשות על שיקום בטיפולים עתידיים. לאחר עקירת שן, קיימת חשיבות רבה להשלים את השן החסרה באמצעות שתל דנטלי או תותבת בהקדם האפשרי. מדוע חשוב לבצע את התהליך ומה הן הסכנות במידה שהמצב יישאר ללא טיפול? הנה התשובות: מהי נסיגת הלסת? נסיגת הלסת היא תהליך שבו עצם הלסת מתחילה ליסוג ולהיעלם במקומות שבהם אין שן פעילה. לאחר עקירת שן, העצם כבר לא נדרשת לתמוך בה, ולכן הגוף "ממחזר" את העצם שנמצאת באזור הריק. תהליך זה גורם לירידה בנפח העצם, לעתים בעשרות אחוזים, מה שמוביל לא רק לשינוי במראה הפנים אלא גם לקשיים בתפקוד הפה...

סיבות אפשריות ומצבים דומים להסרת אבנית

עששת הבקבוק - תמונת המחשה
עששת הבקבוק מילת המפתח בבריאות השן אצל פעוטות וילדים היא: מניעה. כיצד מונעים היווצרות עששת? מהי היג...
הסרת כתמים מהשיניים - תמונת המחשה
הסרת כתמים מהשיניים על אף ההתקדמות הטכנולוגית ברפואת שיניים, עיקרון אחד לא השתנה: לשמר את הקיים ולהימנע ככל...
הקצעת שורשים - תמונת המחשה
הקצעת שורשים מחלות חניכיים הן נפוצות מאוד, וללא טיפול מוקדם הן עלולות ליצור נזקים חמורים. לכן, אם את...
מניעת ריח רע מהפה - תמונת המחשה
מניעת ריח רע מהפה מעוניינים לשמור על שיניים בריאות? הקפידו על בדיקה תקופתית, ניקוי אבנית ותחזוקה יומיומית...
טיפול בדלקת חניכיים - תמונת המחשה
טיפול בדלקת חניכיים כיצד לטפל בדלקת חניכיים? מילת המפתח: מניעה - באמצעות הקפדה על היגיינת פה טובה. לאחר שנו...
חרדה דנטלית - תמונת המחשה
חרדה דנטלית חרדה דנטלית היא מציאות לא נעימה שאיתה מתמודדים רבים מאיתנו. ד"ר עופר אלטברגר, רופא שיני...
ללמוד עוד על הסרת אבנית
ניתוח חניכיים: כך תצילו את השיניים-תמונה

מצחצחים שיניים באופן "חפיף"? מישהו במשפחה סובל ממחלת...

מאת: ד"ר יניב...
21/10/2018
מחלות חניכיים: גם בריאות הלב בסכנה!-תמונה

כולם יודעים כי הגיינת פה לקויה עלולה לגרום למחלת חניכיים....

מאת: ד"ר יניב...
28/10/2018
המדריך המלא: 10 דברים שחשוב לעשות כשמתכננים הריון-תמונה

ליטול חומצה פולית, לבצע סקר גנטי, להפסיק לעשן ולשמור על...

מאת: ד"ר מירון...
04/03/2020
ביקור שגרתי אצל רופא שיניים: הדרך למניעת סיבוכים-תמונה

המחשבה על רופא שיניים מלחיצה אתכם? חבל לכם על הכסף? כדאי...

מאת: ד"ר אבו קיאס
16/09/2019

הסרת אבנית: רופאים מומלצים

הסרת אבנית: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

גבר מעל 80 חולה לב אמור לקבל בהנחיית הרופא זריקת פרוליה פעם ראשונה(לאוסטופורזיס). הניתן באיזו צורה/בדיקה לדעת מראש אם יהיה רגיש לחומר? אם מופיעים תופעות לוואי לאחר כמה זמן הם צפויות? כיצד ניתן לטפל בהם?. הזריקה היא לחצי שנה ובתאוריה אין אפשרות להפסיק כפי שאפשר להפסיק עם כדור יומי.בינתיים מה שידוע שהוא אלרגי (עשו לו גרד ופריחה בעור כשלקח בעבר וכמובן הפסיק מיד )לתרופות הבאות: neobloc , lopressor 95 mg' , פרולול 10(prolol), ספזמקס 15(spasmex). האם יש בזריקה פרוליה מרכיבים שיש בתרופות הללו? שאלה נוספת- האם טיפול שיננית ,סתימות, ניתן לעשות בתקופה שלאחר הזריקה. במידה ויתגלה בעתיד טיפול שניים יותר מורכב ודוחים אותו לאחר חצי שנה מיום קבלת הזריקה, האם מיד אחרי החצי שנה ניתן לעשות הטיפול וכמה זמן יש להמתין עד לזריקה הבאה אחרי הטיפול שיניים הזה.

Prolia, אשר החומר הפעיל בו הינו Denosumab, הינו תכשיר המכיל נוגדן המעכב אוסטאוקלסטים (תאים הורסי עצם), ומותווה לאוסטאופורוזיס ולאיבוד עצם. כמו בכל תרופה, השימוש בProlia עלול לגרום לתופעות לוואי בחלק מהמשתמשים. שכיחותן ומשכן של תופעות הלוואי המקושרות לשימוש בתכשיר הינן מגוונות ומשתנות בין מטופל למטופל. תופעות הלוואי השכיחות ביותר המקושרות לשימוש בתכשיר הינן כאבים בעצם ו/או במפרקים ו/או בשרירים, וכאבי גפיים (בדיווחים לאחר שיווק הכאבים הופיעו בין יום לאחר מתן עד מספר חודשים לאחר המתן). תופעות לוואי נוספות יכולות להיות תגובות אלרגיות ותגובות עוריות, מחלות זיהומיות, ירידה ברמות הסידן (ירידת השיא נצפית כ-10 ימים לאחר המתן), ושברים מסוג מסוים בעיות בעצם הלסת (שתי האחרונות עלולות להופיע גם בטיפולים אחרים לאוסטאופורוזיס). להלן קישור לעלון לצרכן של התרופה במאגר התרופות של משרד הבריאות, המכיל את המידע המלא אודות תופעות הלוואי הצפויות: https://www.old.health.gov.il/units/pharmacy/Trufot/ShowAlon.asp?tmpPath=/units/pharmacy/trufot/alonim/Rishum_3_19182817.pdf (אל תיבהל למקרא רשימת תופעות הלוואי, יתכן והמטופל לא יסבול מאף אחת מהן ). יש לציין כי כיסוי המחט על המזרק המוכן לשימוש מכיל לטקס, ועל כן יש לדווח לרופא המטפל במידה וידועה אלרגיה ללטקס. כאמור מעלה במהלך הטיפול בתרופות מסוימות, המשמשות לטיפול באוסטאופורוזיס כגון פרוליה עדיף להימנע מטיפולים שיניים פולשניים כמו עקירות וניתוחים, כיוון שמעלים סיכון להתפתחות נמק של עצם הלסת במהלך טיפול. שמירה על היגיינת שיניים הינה בין הדרכים להפחית את הסיכון של נמק בעצם הלסת. לעיתים יש צורך בביצוע טיפולים (כך ניתן גם למנוע לעיתים את הצורך בפעולות פולשניות יותר). יש ליידע את רופא השיניים בטיפול בתרופה לפני תחילת הטיפולים. בנוסף, יש לפנות לרופא במידה ומופיעים תסמינים בפה ובשיניים כגון שיניים רופפות, כאב, נפיחות או פצעים שאינם מחלימים או מפרישים, כיוון שאלה עלולים להיות סימנים לנמק של עצם הלסת.

בשבועות האחרונים, אני סובל מדימום בחניכיים שהחמיר לרמה שאני מדמם מאזורים מסוימים כתוצאה מנגיעה של הלשון. כמובן שצחצוח ואכילה גורמים לעתים קרובות לדימום, ובבוקר אני קם עם טעם של דם בפה. בביקור בשבוע שעבר אצל רופא שיניים, הוא אמר שהכל נראה בסדר. לאחר שתיארתי את היקף הדימום, הוא הפנה אותי לפריודנט, התור בעוד חודש. נאמר לי גם לעשות סטטוס מקביליות לפני הביקור. טיפול ניקוי אבנית אחרון שעשיתי היה באוקטובר 2018. יש לי שלוש שאלות: 1. האם לחכות לתור או שהמצב מצריך טיפול דחוף? 2. אם עשיתי צילום סטטוס באוקטובר 2018, האם אני בכל זאת צריך לעשות צילום חדש?(צילום הסטטוס מצורף) 3. האם יש סיבה לחשוש מקרינה בצילום סטטוס מקביליות?

דימום מהחניכיים נובע מדלקת, לפי דבריך מעל שנה לא בוצע טיפול תחזוקה על ידי שיננית ולכן הגיוני שיהיו סימני דלקת כגון דימום. צילום סטטוס משנת 2018 עדיין יכול לתת תמונה כללית על מצב החניכיים, אין מה לפחד מהקרינה היא אינה גבוהה. חשוב להיבדק על ידי רופא חניכיים, לבצע הסרת אבנית והדרכה לשמירה על היגיינה טובה. נדרשים טיפולי תחזוקה. יתכן שרופא החניכיים יקבע שנדרש טיפול מעבר לטיפול סטנדרטי של שיננית - תיבדק אבל אין מקום ללחץ.

קיבלתי את הכדור שציינתי בכותרת לטיפול ביתר ל"ד. הרופא נתן לי אותו לנסיון למשך חודש לבדוק איך הוא משפיע עלי. עבר חודש והוא בנתים בסדר גמור , הרופא רשם לי המשך טיפול בו ל3 חדשים. במקרה שמתי לב שיש בו מרכיב אמלודיפין . השם "צלצל" לי מאד מוכר (ולא חביב) ושאלתי את הרוקחת האם אמלודיפין הוא החומר שיש בכדור אמלו שגרם לי בעבר נזקים קשים לחניכיים . הרוחקת אמרה שכן אבל שזה לא באותו מינון ואין לי מה לדאוג. ובכן אני מאד מודאג כי בעבר נאלצתי לעבור 3 ניתוחי חניכים קשים תוצאה הטיפול בכדור ההוא (חוסמי ביתא). האם רוקחת צודקת או אני? תודה מראש.

מחלות חניכיים עלולות להיגרם ממגוון גורמים ביניהם תרופות. תרופות מסוימות ביניהן תרופות ליתר לחץ דם מסוג חוסמי תעלות סידן כמו אמלודיפין (החומר הפעיל בתכשיר 'אמלו' ואחד החומרים הפעילים בתכשיר 'דופלקס') יכולים לגרום לשגשוג החניכיים. תופעת לוואי זו נדירה מאוד לתרופה. החומרה והפיזור של התופעה הם אינדיבידואלים ותלויי מינון. ההמלצה הכללית היא שאם ניתן, יש להחליף את התרופה שגרמה לתופעה. במקרים בהם אין אפשרות לתת טיפול חילופי- יש לקבל הנחיות למניעה כמו ניקוי שיניים תקופתי ועוד. יש להיוועץ ברופא בנוגע לטיפול המתאים ביותר עבורך.

עשיתי היום בבוקר שיננית ניקוי אבן .. השיננית חדרה עמוק מאד וזה ממש כאב לי. עד עכשיו אני מרגישה כאבים חזקים. . היא אמרה לי לגרגר עם מי ומלח אבל מה עוד אפשר להקל על הכאבים? ... כמו פטישים על החניכיים והלסת התחתונה תפוסה לי

ניתן לשטוף במי פה CORSODYL ובמקביל לבלוע אדוויל