חבלה גופנית: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

שנה למלחמה: 12 אלף פצועי צה"ל חדשים – דו"ח של אגף השיקום במשרד הביטחון

דו"ח חדש של אגף השיקום במשרד הביטחון, שהותר לפרסום אתמול, חושף את היקף הפגיעה חסרת התקדים במלחמת חרבות ברזל: זינוק של 20% במספר המטופלים באגף, מעל 1,500 לוחמים שנפצעו פעמיים ושינוי דרמטי בגיל הפצועים - מחציתם צעירים בני 30-18 שנה של לחימה רצופה הביאה לשינוי דרמטי בהיקף ובאופי הפציעות בקרב לוחמי צה"ל וכוחות הביטחון. מנתוני אגף השיקום במשרד הביטחון עולה תמונה מורכבת: מספר המטופלים באגף זינק ל-74 אלף איש, כאשר מדי חודש נוספים אלף פצועים חדשים בממוצע. בנוסף, מדי חודש מתקבלות כ–500 בקשות חדשות להכרה באירועי עבר. המלחמה המתמשכת מייצרת אתגרים חדשים - כ-900 פצועים נוספו רק מאז תחילת המבצע הקרקעי בלבנון, גידול של פי 1.5 לעומת חודש ספטמבר. דור חדש של פצועי מלחמה נתוני משרד הביטחון מצביעים על שינוי משמעותי בפרופיל גיל הפצועים: 51% מפצועי מלחמת שבעה באוקטובר הם צעירים בני 18-30, בעוד שעד 6 באוקטובר 2023 רק 8% מנכי צה"ל היו צעירים בגילאים אלה וכמחצית הם בני הגיל השלישי. הנתונים מראים כי 93% מהפצועים הם גברים...
ללמוד עוד על חבלה גופנית
טיפול שורש: לעקור את הפחד-תמונה

טיפול שורש נחשב טיפול בלתי נעים ורבים חוששים ממנו. כדי לברר...

מאת: מערכת zap...
26/03/2014
כאבי גב: כל הגורמים, דרכי המניעה והטיפולים-תמונה

כאבי גב הם תופעה שכיחה המטרידה רבים מאתנו. ברוב המקרים,...

מאת: יד להחלמה...
18/08/2019
כתר זירקוניה: חזק, עמיד ושומר על החניכיים-תמונה

כותרת השן נפגעה בעקבות חבלה או עששת? אתם חייבים כתר, כדי...

מאת: המרכז לרפואת...
28/11/2019
מצבי חירום ברפואת שיניים-תמונה

מרפאת חירום ברפואת שיניים היא מרפאת שיניים רגילה המעניקה...

מאת: ד"ר יורם הוד
15/09/2019
אולי יענין אותך לדעת...
פענוח בדיקות דם ומעבדה - תמונה
פענוח בדיקות דם ומעבדה
קיבלתם תוצאות של בדיקות ואין לכם מושג מה הן...
טומוגרפיה ממוחשבת של הראש - תמונה
טומוגרפיה ממוחשבת של הראש
מדריך בדיקות רפואיות: טומוגרפיה ממוחשבת של...

חבלה גופנית: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

סובל מפריצות דיסק L4-L5. בן 50. בריא באופן כללי.כל 3-4 חודשים התקף באבים למשך 3-4 ימים. רופא 1 המליץ על ארקוקסיה. שני על אתופן. ראיתי תשובות של רופאים שונים- זה אותו דבר. שוב ברצוני לשאול האם שתיהן יעילות באותה מידה להורדת הדלקת והכאב? האם לשניהם אותה השפעה שלילת על הכיבה או הכלויות? ארקוקסיה מודרנית יותר?או שיש תרופה מודרנית משנייהם? שורה תחתונה מה עדיף? תודה מראש.

לארקוקסיה יש יתרון אחד גדול והיא ושצריך לקחת אותה פעם ביום בעוד שאטופן בדרך כלל עדיף פעמיים ביום . ארקקוסיה פחות פוגעת ברירית הקיבה משום שהיא ספציפית לאנזים שנקרא COX2 מה שאטופן לא . יש להמנע משתי התרופת בנוכחות מחלת כבד מתקדמת או מחלת כליה מתקדמת עם ירידה ניכרת בקצב הסינון הגלומרולי. עוד, לא ממלץ לקחת ארקוקסיה בנוכחות יתר לחץ דם לא מאוזן אך זה נכון גם לגבי אטופן. אטופן זול יותר .

לפני כחודשיים שברתי את עצם הבריח וכן קרע בגיד בכתף. לאחר פיזיותרפיה ודיקור, חלפו הכאבים והמוגבלות. עתה פפתאום קבלתי כאבי שרירים מפיברומיאלגיה, וכאבים חזקים מאד בכתף הפגועה ובזרוע. עם כרית חימום המצב החמיר. נקבע לי תור לאורטופד רק 12/11. אני גם עם סכרת ול.ד. גבוה. איזו תרופה לקחת מבין שתיהן, ובכלל אם מדובר בדלקת?

28/08/2013 | 11:51 | מאת: רמי
מתוך פורום אורתופדיה

בעיקבות חבלה בתאונה קיבלתי משככי כאבים אטופן טרמדקס פרקוסט אופטלגין וכדור למניעת פגיעה בכבד מיום ד הקודם.יש לי עצירות קשה 4 ימים ושכתוצאה ממנה כאבים חזקים מאד בבטן ובפי הטבעת. לקחתי אלוורה 560 * 2(חומר פעיל אלוה פרוקס)מיץ שזיפים שמן קיק. האם להפסיק משככים? מה לעשות עכשיו מול הכאבים האם נדרש חוקן?

לכל מומחי האורתופדיה כאן שלום רב, שמי טל בן 34 בריא באופן כללי, עובד כ DJ למחייתי. עומד בממוצע בין 4-6 שעות לפחות 4/5 פעמים בשבוע. לאחרונה התחלתי להרגיש כאב בברך. אחי סדרת בדיקות הוחלט לשלוח לMRI. את הבדיקה עשיתי רק בברך השמאלית (שהיא הייתה מקור הכאב) אבל כמה ימים לאחר הבדיקה הרגשתי שאותו כאב משותף בעצם לשתי הברכיים (פשוט בצד שמאל הוא היה קצת יותר משמעותי ולכן החלטתי לבדוק קודם שם). זאת תוצאת הבדיקה: "הבדיקה בוצעה בחתכים אקסיאלים,קורונלים וסגיטלים בסדרות T1,T2 עם דיכוי שומן, ללא זריקת חומר ניגוד. הרצועות הקולטרליות המדיאלית והלטרלית עם אות ועובי שמורים. הרצועה הצולבת הקדמית והרצועה הצולבת האחורית עם אות ועובי שמורים. גיד הקוואדריספס וגיד הפטלה עם אות ועובי שמורים. המניסקוס הלטרלי עם אות וצורה שמורים. המניסקוס המדיאלי עם אות וצורה שמורים. אין עדות לקרעים במניסקים. מודגמת בצקת של לשד העצם בטיביאל פלטו הלטרלי בחלקו הקדמי המשתרעת בצורה הורזונטאלית לאורך הפלטו. באבחנה מבדלת במקום ראשון הממצאים מתאימים לתגובת אי ספיקה-תגובת מאמץ. אין עדות לפגמים סחוסיים בעובי מלא בכל שלושת המדורים. אין נוזל בכמות מוגברת במפרק. מסת השרירים שמורה. אין עדות לציסטה ע"ש בייקר. ציסטה גנגליוונית קטנה אנטרו לטרלית. לסיכום: ללא עדות לקרעים במניסקים או ברצועות. בצקת לשד עצם הורזנוטלית בטיביאל פלטו הלטרלי היכולה להתאים לתגובת מאמץ או תגובת אי ספיקה (בהעדר סיפור של חבלה מקומית)." הרופא המליץ על חיזוק של הקוואדים ע"י פיזוטרפיה ונסיעה באופניים. השאלה שלי א - האם ותוך כמה זמן זה יפתור את הבעייה ב - האם יש דרכים אחרות בצורת תרופות או תוספי תזונה על מנת לזרז את החלמת העצם. בנוסף אציין שמהרגע שהתחילו לי הכאבים הרציניים,הפסקתי ללכת עם זוג נעליים ספציפיים שלתחושתי יש להם חלק משמעותי בבעיה שנוצרה. (נעלי ספורט שאחרי כמה חודשים של נעילה נוצר בהם CAMBER כלפי פנים ולמרות זאת המשכתי לנעול אותן). בנוסף להחלפת הנעליים, חזרתי להשתמש במדרסים ביו מכנים (עשיתי בעטרת מדיפוט) שאותם קניתי לפני 5 שנים. השתמשתי בהם אז כחודש וזנחתי אותם מישום שהם לא היו לי נוחים. עכשיו אני מסתדר איתם והם לא מציקים לי יותר מידי. מקווה שיש פה מספיק אינפורמציה על מנת לקבל חוות דעת מהמומחים בפורום,במידה ולא אשמח לספק את המידע החסר. תודה וחג שמח, טל.

תמצת

איך מטפלים בבצקת לשד עצם שנמצאה ב MRI ברך?

בן 48, לפני כשלושה שבועות היה די הרבה דם בזרע, מאז היו מספר פעמים של דם חום ובפעם האחרונה דם אדום או ורוד בכמות נמוכה יחסית לפעם הראשונה. בדיקות דם תקינות, שתן תקין, psa 1.24. הייתי בבדיקת אורולוג, מישש את האשכים , בדק את הערמונית, לא מצא כלום. עדיין יש דם, האם ישנם עוד בירורים שחשוב לעשות על מנת לשלול דברים מסוכנים? דבר שני, די כאבה לי בדיקת האשכים בסוף וכואב גם אחרי, הבדיקה היתה יחסית אגרסיבית, זה תקין שכואב אחרי הבדיקה? תודה.

שלום מיכה. כשיש דימום בתוך הערמונית או בשלפוחיות הזרע, הדם יוצא בשפיכה. בגלל שלוקח לזה הרבה זמן להתפנות, זה יכול להימשך גם כמה חודשים אחרי שהדימום אירע בפועל. חשוב לנו לשלול סרטן אשכים וערמונית, אבל נדיר שהם מתבטאים דווקא בדימום בזרע. ברוב המקרים אנחנו לא מוצאים סיבה מיוחדת ואז אנחנו מניחים שמדובר בכלי דם קטן שדימם והפסיק. יש שחושבים שזה יכול לקרות יותר אצל גברים שלא קיימו יחסי-מין במשך זמן רב. לגבי שאלתך השניה, בדיקת אשכים יכולה להיות לא נעימה, ואם לוחצים על האשך, היא יכולה לכאוב (מדובר באזור רגיש יחסית בגוף).

אין לי שום תלונות על השתן, בבדיקת שתן לא מצאו אפילו כדורית דם אדומה אחת (רשום אפס), לא צריבה, לא כלום- אולי כדאי לעשות ציטולוגיה של השתן? מבחינת יחסי מין, אני מקיים לעיתים די תדירות, דם בזרע יכול לנבוע גם מסוג של חבלה בצינורות מהאשכים לערמונית? האורולוג אמר שאפשר, לא חייב, לבדוק את האשכים על מנת לשלול גידול שלא מורגש במימוש- אני כמובן אעשה.

אתה יכול להסתפק ב-US אשכים ובבדיקות שכבר עשית, אם כמובן כל הבדיקות היו תקינות.

הרבה תודה. האורולוג לא התרשם, אמר שזה ייעלם. הדימום כבר כמעט לא נראה בזרע (עבר חודש) אבל אולי יחזור, יכול להיות שהיתה שם איזו טראומה או משהו שקורה. את ה-U.S אשכים אני בכל מקרה אעשה, שוב תודה ושבת שלום.

שלום ד"ר. 1. בנטילת פלקווניל, נניח לאחר 3 חודשים, מה אמורים לחוש? האם זה שינוי בבדיקות הדם, או בהרגשה הפיזית? 2. תסמונת טיצטה.( כך כותבים?) כיצד מאובחנת? האם רק במישוש? 3. מהן הסיבות הנפוצות ביותר לכאבים בצלעות ובית החזה, במידה ונשללו בעיות אורתופדיות לבביות, ותוך ביטניות. וזה מניסיונך. ברקע תסמונת apla ומסתמן שיוגרן. נ ב מדוע לא מתאפשר שליחת קובץ תמונה ? תודה רבה..

שלום 1. אם התרופה פועלת, לרוב השיפור הוא שילוב בין השניים 2.אבחון לפי בדיקה וניתן גם בדיקות דימות 3. יתכן חבלה, מערכת שרירית-גרמית