ד"ר סימונה שלום רב, אימי בת 74, עברה ניתוח להסרת קרצינואיד טיפוסי (Typical Carcinoid) בריאה הימנית עם כריתה סגמנטרית. הקרצינואיד הוסר בשלמותו, היה עם שוליים נקיים, ללא חדירה לבלוטות הלימפה. היא עכשיו במעקב בלבד, ללא טיפול. היא עשתה CT חזה שהיה תקין לגמרי, ללא עדות לחזרת המחלה.הרופאה האונקולוגית שלחה אותה לבדיקת כרומוגרנין A, שנעשתה כבר שלוש פעמים עם טווח של חודשיים-שלושה. התוצאה הראשונה: 269, תוצאה שנייה: 401, תוצאה שלישית שהגיעה אתמול: 399. כל הבדיקות נעשו בצום, אימי לא לוקחת שום תרופות אשר יכולות להשפיע על התוצאה, אין לה בעיות עם הכליות או הכבד. יש לה אדנומה באדרנל השמאלי (אינצידנטלומה) ללא שינוי כבר כמה שנים, וכמו כן יתר לחץ דם ואי-ספיקת לב קלה. קראתי שכל זה יכול להעלות את רמת הכרומוגרנין, אך האם לערכים כל כך גבוהים? כרגע אנו מחכים לתוצאות של PET-CT עם GA-68 DOTATATE, אך בינתיים אני פשוט משתגעת מדאגה וחרדה. אנא תגידי לי, האם יש אפילו סיכוי קלוש שלא תהיה קליטה פתולוגית ב-PETCT, ושזה לא גידול נוירואנדוקריני נוסף והמחלה לא חזרה? מה עוד יכול להסביר רמת כרומוגרנין כל כך גבוהה? כל שאר בדיקות הדם תקינות לחלוטין.
לילי שלום, תודה על השאלה. בדיקת דם לכרומוגרנין A היא בדיקה מאוד לא ספציפית. יש רשימה ארוכה של סיבות לעליה ברמה, והעליה שאת מציינת היא לא מאוד גבוהה, וכן יכולה להתאים לשימוש בנוגדי חומצה לדוגמה. מעבר לסיבות שאת ציינת, דלקת אוטואימונית בקיבה (גסטריטיס אטרופית) היא סיבה שכיחה נוספת. ספציפית לאבחנה של קרצינואיד של הריאה, ניתן לבצע בדיקה לסמן נוסף בדם בשם PRO-GRP. הבדיקה מתבצעת בהדסה עין כרם, במעבדה האונקולוגית, לאחר שהחולה מקבל הפניה שלנו. ממליצה על בדיקה מסודרת ביחידה לגידולים נוירואנדוקרינים. בברכה, בהצלחה, ד"ר גלסברג
ד"ר גלסברג, תודה רבה לך על תשובתך! הרגעת אותי מאוד. בבדיקת ה-PET-CT הכל היה תקין, פרט לקליטה גבוהה בבלוטות לימפה מזנטריאליות, שכבר היו מוגדלות לפני שנתיים, וחלקן קטנו. הרופאה שלחה לבדיקות דם נוספות, כולל תפקודי כבד וכליות, SMA ו-LDH, בכדי לגלות את הסיבה לעלייה בכרומוגרנין. אקווה שזה בכל זאת לא משהו רציני.
שלום. לאשה שאני מאוד דואגת נעשה CT בטן והפיענוח כדלקמן: חשד לאדנומה באדרנל לפי CT עמוד שדרה. בוצעה בדיקה ספירלית בלי הזרקת חומר ניגודי תוך ורידי ולאחר מתן חומר ניגודי בשתיה. לב מוגדל,הצללות עדינות בצורת זכוכית מט בביסיס הריאות,צל פסי,כנראה פיברוטי, קדמי מימין באונה התיכונית. הגברת בת 83,סובלת מלחץ דם גבוה.אשמח באם תוכלו להסביר לי ומקווה שהכל אצלה בסדר.
שלום רב, השאלה לא קשורה לפורום. ממליצה לפנות לפורום לאנדוקרינולוגיה או לאנדוקרינולוג בק"ח, בברכה, ד"ר גרוזינסקי
שלום לפני כ10 ימים הופיע כאב בגב תחתון צד שמאל בפניה למיון בוצע CT והתגלה גידול אדנומה באדרנל בצד שמאל מה זה אומר?מה הסיכונים? תודה.
שלום רב, אנא לפנות את השאלה לפורום לאנדוקרינולוגיה, בברכה, ד"ר רוזינסקי
ד"ר שלום, בהמשך למייל קודם שלי, אעשה סדר בבלגן שייצרתי ואציין: בן 60, ללא סוכרת, ללא לחץ דם, לא שותה כדורים, רזה. עקב MRA שביצעתי התגלה באופן אקראי אדנומה באדרנל 1.5 מ"מ. ביצעתי בדיקות דם ו-2 איסופי שתן שהתוצאות שהגיעו הם: CORTISOL BLOOD = 752 (ערכי נורמה 138-690). ALDOSTERONE BLOOD = 5.6 אין ערכי נורמה. CORTISOL - U- FREE 24h = 268.5 nmOl (טווח הנורמה 38.0-208.0) (אני מבינה שזה איסוף שתן 24 שעות לקורטיזול). CORTISOL _U_ FREE SAMP= 134.2 אין טווח נורמה. תשובת רנין עדיין בעבודה. תשובה נוספת של איסוף שתן עם חומר משמר עדיין בעבודה. רציתי לשאול מה זה אומר בינתיים שקורטיזול גבוה הן בבדיקת דם והן באיסוף שתן? מה הקשר עם הממצא באדרנל? רציתי לציין עוד כי יש לי קישרית 6 מ"מ בתימוס מלפני 5 שנים, ורופא המשפחה בזמנו אמר שאין צורך לעקוב אחר ממצא זה. וכעט עולה בי ספק, שמא ואולי יש קשר עם עודף הקורטיזול שיש לי כעט עם הקישרית בתימוס? או האם יש קשר עם עודף הקורטיזול והממצא באדרנל? מה דעתך? למי פונים? מה עושים? והאם הבדיקות שטרם הגיעו כגון רנין ואיסוף שתן נוסף עם החומר המשמר ייתנו תמונה נוספת לענין? אנא תשובתך בברכה
אנא ראה את תשובתי הקודמת