סוכרת סמויה: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

איך מתמודדים חולי סוכרת עם צום יום כיפור?

חולי סוכרת רבים מתכננים לצום ביום כיפור, אך מתקשים לעשות זאת עכב מגבלות בריאותיות האופייניות למחלה . הדילמה הגדולה שבין לא לצום ולשמור על הבריאות, לבין תענית מזון שעלולה לגרום לנזק בריאותי, היא לא פשוטה. האם קיים איסור גורף על צום לחולי סוכרת? האם יש היתר הלכתי ברור שלא לצום? ד"ר מאיה איש שלום, רופאה בכירה במכון האנדוקריני ב"איכילוב", עונה ד"ר מאיה איש שלום, רופאה בכירה במכון האנדוקריני בבית החולים איכילוב, מאוחדת מודיעין ומרפאת DMC, מומחית לרפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה וסוכרת מגישה את המדריך המלא.כמה זמן צום יום כיפור נמשך? משך הצום הוא בסביבות 25 שעות. כלומר, ישנה שעה נוספת של צום המתווספת לשעה המקבילה של תחילת הצום ביום שלפני כן. צום מקובל, כולל הימנעות גורפת מכל פעולת אכילה ושתייה בפרק זמן זה. בעוד הצום אצל אנשים לא סוכרתיים עלול לגרום לרוב לכאבי ראש וחולשה כללית, הרי שאצל חולי סוכרת המצב חריף יותר בעקבות רמת סוכר בדם שונה, ובעיות כמו יתר לחץ דם וכד'.   האם לחולי סוכרת מותר לצום? "חולי סוכרת סוג 2, סוג הסוכרת השכיח יותר, הנוטלים תרופות כמו מעכבי SGLT2, כגון גרדיאנס או פורסיגה, עלולים להיות בסיכון, שכן תרופות...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לסוכרת סמויה

בדיקת העמסת סוכר - תמונת המחשה
בדיקת העמסת סוכר תסמונת השחלות הפוליציסטיות אינה רק מקור לבעיות פריון אלא גם לבעיות מטבוליות, עם השלכות...
הפרעות מטבוליות - תמונת המחשה
הפרעות מטבוליות ביום שישי הקרוב, 29 במרץ, נעבור לשעון קיץ בישראל. האם שעון קיץ בריא עבורנו? מהי המשמעות...
הפרשת יתר של אינסולין - תמונת המחשה
הפרשת יתר של אינסולין עלייה ביכולת האבחון והטיפול בגידולים הנוירואנדוקרינים הנדירים. מהם טיפולי Everolimus ו-...
תנגודת לאינסולין - תמונת המחשה
תנגודת לאינסולין לרגל יום הסוכרת הבינלאומי, שיחה מעודדת עם פרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת: ע...
סוכרת סוג 1 - תמונת המחשה
סוכרת סוג 1 סוכרת מסוג 1 היא מחלה אוטו-אימונית. מה האגודה לסוכרת נעורים עושה למען החולים? ומדוע חול...
דיאטה - תמונת המחשה
דיאטה הדיאטנית הקלינית, מירית קרקובסקי, מגישה: 3 תפריטים דלי קלוריות לשבועות הראשונים של הדיא...
ללמוד עוד על סוכרת סמויה
מתי "טרום סוכרת" הופך לסוכרת?-תמונה

סוכר גבוה בבדיקות דם עלול להצביע על מצב של טרום סוכרת,...

מאת: ד"ר אורית...
31/10/2010
תסמונת מטבולית וסוכרת מסוג 2-תמונה

תסמונת מטבולית מתייחסת לרמות סוכר גבוהות, השמנה, יתר לחץ...

מאת: ד"ר טומי...
17/07/2016
סוכרת: עלייה בשכיחות ובמודעות-תמונה

מחלת הסוכרת נפוצה וסיבוכיה רבים. בעזרת אורח חיים ושילוב...

מאת: מערכת zap...
12/11/2009
היפרגליקמיה: סכנה!-תמונה

סובלים מסוכרת או מטרום סוכרת - ורמות הסוכר ממשיכות לטפס? אל...

מאת: ד"ר נירית...
30/05/2018
אולי יענין אותך לדעת...
בדיקת HbA1c - תמונה
בדיקת HbA1c
מדריך בדיקות רפואיות: בדיקת HbA1c היא בדיקה...

סוכרת סמויה: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

מבקש לדעת מהם הערכים שבהם מוגדר הנורמלי (לא סוכרתי) בעת בדיקת דם בשתן ? האם הם זהים לערכי בדיקת דם ?

אטלס, הנורמה של רמת סוכר בדם היא 90-100. לאדם בריא אין סוכר בשתן. אם כן, משמעות הדבר שרמת הסוכר שלו בדם עברה את ה-180. לסוכרתי מאוזן אין סוכר בשתן גם כן. מדידות הסוכר בשתן שונה מזו שבדם.

האם תוצאתסוכר בשתן אחרי 14 שעות צום - הגיוני שתהיה 1000 מ"ג - לאדם שעד כה לא אובחן בסוכרת - ואם כן מה המשמעות??

אטלס שלום, היום לא משתמשים יותר בשתן באבחנה ודאית לסוכרת. הסיבה היא שיכולה להיות בהחלט סוכרת עם רמות גלוקוז בדם בצום של בין 126 ל 178 מג%, ללא כל עדות לסוכר בשתן, כי "סף הכליה" המונע מעבר גלוקוז לשתן הוא בתחום של כע 180 מג % בדם ומעל לו. יש גם מצב שבו קיימת הופעת גלוקוז בשתן ללא סוכרת - מצב שנקרא "רנל גלוקוזוריה" הנובע מהפרעה מולדת בסף הכליה, כך שהסוכר עובר לשתן גם ללא סוכרת. יחד עם זאת, רמה של 1000 ויותר (שזה ביטוי מספרי ל ++++, לאו דוקא 1000 בדיוק...) היא חשודה ולכן מומלץ לבצע העמסת גלוקוז של 75 גרם בשתיה, ולבדוק את תגובת הסוכר בדם כל שעה. (רצוי גם לבדוק בהזדמנות זו את התגובה הלבלבית להעמסה לשדלול קדם סוכרת או סוכרת שבדרך). [ מומחלץ לעיין בנספחים בספרי :"סוכרת - לחיות עם להרגיש בלי" בנושא בברכה ד"ר יורם קנטר,

היכן ניתן לקנות את ספרך ? האם ניתן לקנות דרך האינטרנט? הסוכר נתגלה בבדיקות מקיפות שעשיתי שכללו גם בדיקת דם שם נתגלה סוכר ברמה של 273. מחומר שראתי באינטרנט ראיתי שיכול להיות שהסוכרת באה אלי בגלל משקל עודף כ- 150 ק''ג על 182 ס''מ.ראיתי שיכול להיות שאם ארזה - הסוכרת "תידחה". האם מומלץ עבורי טיפול: 1)דיאטי 2)תרופתי 3) אינסולין ביום חמישי בבוקר יש לי תור ואינני יודע עוד על מה תמליץ הרופאה - הייתי רוצה להיות מוכן. האם ייתכן שלא אגיע ישר להזרקת אינסולין ?

שלום רב לפני שש וחצי שנים בהריון סבלתי מסוכרת הריון. מאז נשארתי עם משקל עודף גדול ללא הצלחה לרדת במשקל. גובה 158 שוקלת כ-70 ק ג. בשלוש השנים האחרונות עושה פעילות גופנית אינטנסיבית - אימוני ריצה ואף עשיתי חצי מרתון. אין שינוי במשקל לרוב שומרת על תזונה טובה והייתי מלווה בייעוץ נטורופתי שלא עזר. מאז ההריון אני סובלת מתחושות נימול בידיים, בשנה האחרונה החרפה עד למצב של תחושת שיתוק כל היד והזרוע בבוקר. emg לפני שלוש שנים מאשר תסמונת התעלה הקרפלית. לפני שנה בדיקת A1C 5.7 גלוקוז הכי גבוה היה 99 ולרוב נעמד על 95. בשבועיים האחרונים עקב כאבים עזים בידיים וחוסר יכולת לישון טוב החלטתי לנקוט בתזונה נטולת פחמימות לגמרי (סוכרים הורדתי מזמן). אף על פי שזה לא קדם אותי בעבר ניסיתי שוב. הכאבים כמעט נעלמו והם עמומים כעת. עם זאת במשקל יש שינוי קל בלבד. בדיקות דם לאחר שבועיים של דיאטה נטולת פחמימות הגלוקוז 95 A1C 5.5. האם מדובר במצב של טרום סכרת - האם יש בדיקות נוספות שצריך לעשות (כמו העמסת סוכר)? איך מצליחים בכל זאת לרדת במשקל. אני חייבת לציין שמדובר בדיאטה קשה מאוד, והמוטיבציה נעוצה בכאבים העזים שאני חשה בידיים ...לפעמים גם ברגליים ..עקצוצים ותחושת קור. תודה אשמח לעצה

נתי שלום אני מציעה שתפני לאנדוקרינולוג לשלול סיבות לקושי בירידה במשקל

בבדיקת דם שגרתית נמצא 103 סוכם בדם ו-5.9 המוגלובין מסוכרר. האם זה מעיד על חריגה חמורה? על התחלת סכרת? תודה

שלום לך דבורה זהו ערך גבולי חד פעמי שכשלעצמו חסר משמעות אלא אם כן בבדיקות חוזרות בצום+שעתיים אחר ארוחה פחמימתית יהיו שוב ערכים גבוליים כאלה שמחשידים על מצב של קדם סוכרת.

כמה כפיות סוכר יש ב-100 ג' דבש טהור? לא הצלחתי למצוא תשובה ברורה לשאלה זו בכל חיפושיי. הכי קרוב לכך מצאתי שיש בו 80 ג' סוכר.

כפית דבש שוקלת בסביבות ה-9 גרם ודבש מורכב מ-80% סוכר. אם ככה, בכפית דבש יש 7.2 גרם סוכר, שהם 1.44 כפיות סוכר (לפי משקל של 5 גרם לכפית סוכר).

כנראה המספרים שאתם כותבים די נכונים. כפית סוכר וכפית דבש די שוות ערך מבחינת תכולת הגלוקוז ומבחינת האינדקס הגליקמי. לכן כל מי שיש לו נטייה לבעיות מטבוליות חייב להתייחס לזה בהתאם. אבל לדבש טהור תכונות רבות נוספות מבחינה בריאותית ובהקשר להגנה חיסונית, לכן השימוש בו מומלץ לרוב האוכלוסיה, במידה, כמובן.

האם התכונות החיוביות של דבש שקולות כנגד תכונותיו השליליות, או להיפך? אבקש תשובת המומחה/מומחית.

שאלה טובה! לרוב אני חושבת שהתכונות הטובות של הדבש הן טובות וחיוניות מאד. אך כל דבר במידה – גם לאנשים בריאים: לא להגזים בכמויות ולהקפיד על שילובים עם מזונות אחרים כדי למתן את התגובה הגליקמית. ברור שאעדיף את הדבש על פני ממתיקים תעשייתיים אחרים או על פני סוכר פשוט. במקרה של אדם עם מחלות רקע, סוכרת או טרום סוכרת, דלקתיות מוגברת בגוף – כנראה לא נמליץ על דבש, או נדייק מאד מאד בשימוש, בייעוץ פרטני בלבד.