גסטריטיס כרונית: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

פענוח בדיקות דם ומעבדה

קיבלתם תוצאות של בדיקות ואין לכם מושג מה הן אומרות? מה זה אומר אם ההמוגלובין שלכם נמוך? מה זה המטוקריט? איך בודקים תפקודי כבד? מדריך שימושי להבנת תוצאות בדיקות מעבדה בדיקות מעבדה הן חלק בלתי נפרד מהטיפול הרפואי. באמצעות בדיקות מעבדה ניתן לאסוף מידע חיוני על מצב המטופל, לאבחן מחלות ולאתר ליקויים וחוסרים בגופנו. אז איך לעזאזל קוראים את תוצאות הבדיקות? ומה המשמעות של כל הטווחים והמספרים?  לפני שנתחיל בהסברים, כדאי לזכור כי בטופסי תשובות המעבדה שאתם מקבלים, מופיע טווח נורמה (הסוגריים) בלבד. פעמים רבות מטופלים נכנסים ללחץ כאשר התשובה יוצאת מן הסוגריים (נמוך או גבוה מה"נורמה") - אך אין צורך להכנס לפאניקה וחשוב לשים לב לשלושה דברים חשובים: האם החריגה מהנורמה היא משמעותית?  לעיתים ה"כוכב" יצא מהסוגריים אבל הערך שהתקבל ממש קרוב לערך הנמוך הנורמלי, למשל: מצב שבו הערך המינימלי של בדיקה הוא 4.6 והערך שהתקבל הוא 4.599999. האם מופיעה הערה "המוליטי"...
ללמוד עוד על גסטריטיס כרונית
פענוח בדיקות דם ומעבדה-תמונה

קיבלתם תוצאות של בדיקות ואין לכם מושג מה הן אומרות? מה זה...

מאת: ד"ר יעל הס
13/03/2003
הליקובקטר פילורי: יש טיפול טבעי-תמונה

חשים אי נוחות בבטן? ייתכן שאתם סובלים מחיידק הליקובקטר...

מאת: ג'ולי...
29/07/2016
פענוח בדיקות מעבדה-תמונה

לאור הפניות הרבות בפורום בשאלות של משמעות בדיקות מעבדה,...

19/10/2003
תזונה בריאה: הסוד של החמוציות-תמונה

ילידי צפון אמריקה ידעו כבר מזמן: לחמוציות יש תכונות מרפאות....

מאת: לימור בן...
02/02/2009
אולי יענין אותך לדעת...
פענוח בדיקות דם ומעבדה - תמונה
פענוח בדיקות דם ומעבדה
קיבלתם תוצאות של בדיקות ואין לכם מושג מה הן...

גסטריטיס כרונית: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום רב, אני סובלת כבר מחודש יוני 2013 בפתאומיות מבעיות גסטרו. זה התחיל בתחושת דחיפות ללכת לשירותים אך ללא כל תוצאה-הבנתי שזה נקרא טנזמוס חוץ מריר ודימום, אח"כ אופי היציאות השתנה ליציאות רכות וגם כל הזמן הרגשתי סוג של לחץ בטן שאני חייבת ללכת לשירותים. , זה רק החמיר והחמיר .. הייתה תקופה שלא הפסקתי להקיא במשך חודשיים אפילו נוזלים. כל הבדיקות דם והמדדי דלקת שלי תקינים, רק נודגני ASCA IGG מוגברים מעט (32.6) נשלחתי לבדיקת קולונוסקופיה והתוצאה הייתה : " רירית של terminal ileum ליד השטום קצת גרנולרית עם 3 כיבים לינארים קטנים שיטחיים ( לדעתי לא מספיק לאבחון של מחלת קרוהן ) נלקחו ביופסיות מעי דק-אזור עמוק יותר תקין" תשובת הביופסיות הייתה: mild to focal moderate chronic active iletis. focal erosion ca not be excluded ,May suggest IBD TYPE. -NO granulomas or dysplasia seen לאחר כחודש בוצעה בדיקת MRE- מודגם עיבוי מינימלי של האילאום הטרמינלי עם האדרה מוגברת לאורך סגמנט קצר של כ 5- ס" .מ סיכום : אילאיטיס טרמינלית קצרה כמתואר, אין עדות לסיבוכים מקומיים. הממצאים חשודים למחלת CROHN'S . עברתי גם גסטרוסקופיה והתוצאות היו גסטרופטיה אנטרלית קלה. גסטריטיס כרונית קלה. ניסיתי בודזון לא עזר. ניסיתי פרוטוציד ציפרו שמאוד החמיר את המצב וגרם לשלשולים,עברתי לפרינדזון 40 מ"ג לא השפיע. רק משום מה ההקאות פחתו מאוד ( לא יודעת אם זה קשור ) אבל עדיין הייתי רצה לשירותים כל הזמן. השאלה שלי אלייך, לאור חוסר תגובה לטיפול,האם ייתכן שזה דלקת מעי אך לא מחלת קרוהן? אלא מגורמים אחרים? ומדוע אני כל כך סובלת אם זה רק 5 ס"מ מודלקים? שהבנתי שזה מאוד קצר וקל. בנוסף יש לי היסטוריה של זיהומים בCMV ומלפני כמה חודשים בדקו נודגני CMV IGM ויצא חיובי חלש. הבנתי שCMV יכול להיות קשור למחלת מעיים? אודה מאוד לעזרתך. אני מרגישה מבולבלת ומפוחדת שאולי האבחנה לוקה בחסר, ולכן התרופות לא עזרו לי עד כה. איזה עוד אפשרויות אחרות יכולות להיות? בתודה, רותם

לאור חוסר תגובה לטיפול, האם ייתכן שזה דלקת מעי אך לא מחלת קרוהן? אני אחלק את שאלתך ל-2: 1. למה גם אחרי הטיפול בפרדניזון אני ממשיכה להקיא והאם זה אומר שהפרדניזון לא הצליח להעלים דלקת באיליום? -- דלקת של איליום אינה מסבירה הקאה - ואינה מסבירה "קריאות שוא" לשירותים (tenesmi). יתכן ולתופעות סיבה אחרת - לאו דווקה מאלה המגיבות לטיפול אנטי-דלקתי -- יתכן ואף צפוי שהכיבים באיליום נרפאו לאחר הטיפול 2. האם ייתכן שזה דלקת מעי אך לא מחלת קרוהן אלא מגורמים אחרים? -- נזק מנטילה תדירה של משככי כאבים מסוג NSAIDS (אדקס, אדוויל, נאקסין, נורופן, אתופן, ארקוקסיה) יכול לדמות דלקת מעי -- זהומים יכולים לדמות דלקת מעי אך לא נמשכים חודשים -- דלקות אחרות (כמו של מחלת בכצ'ט) יכולות לדמות דלקת מעי אך נדירות ולרוב פוגעות במעי גס ולא במעי דק ומדוע אני כל כך סובלת אם זה רק 5 ס"מ מודלקים? שהבנתי שזה מאוד קצר וקל. -- דלקת של איליום אינה מסבירה הקאה - ואינה מסבירה "קריאות שוא" לשירותים (tenesmi) בנוסף יש לי היסטוריה של זיהומים בCMV ומלפני כמה חודשים בדקו נודגני CMV IGM ויצא חיובי חלש. הבנתי שCMV יכול להיות קשור למחלת מעיים? -- בהחלט כן אך לרוב פוגע במעי גס ולא במעי דק -- וקל לזהוי גם על סמך הנזק המיוחד שעושה לרקמה (בביופסיות) וגם בצביעה מיוחדת של הביופסיה אודה מאוד לעזרתך. אני מרגישה מבולבלת ומפוחדת שאולי האבחנה לוקה בחסר ולכן התרופות לא עזרו לי עד כה. -- תבקשי לקבל דעה נוספת איזה עוד אפשרויות אחרות יכולות להיות? -- התמונה האנדוסקופית, ההיסטולוגית ושל רנטגנית שציינת אופיינית למחלת קרוה'ן קלה. התופעות של ההקאה ושל tenesmi אינן אופייניות למיקום של הדלקת.

שלום, לאחרונה גיליתי שיש לי דלקת כיבה כרונית. יש לי כל הזמן תחושה של ריפלוקס ותקיעות בגרון ובוושט ובחילות. קיבלתי לנטון וליברקס. התחלתי לקחת ליברקס פעם ביום בערב כפי שהרופאה אמרה. השאלה שלי האם ליברקס אמור לעזור ולהעביר את התחושות הנוראיות האלה שאני מרגישה כל הזמן ותוך כמה זמן הכדור מתחיל להשפיע? חשוב לציין אני בת 32 וקיבלתי התקף ראשון לפני חודשיים וחצי.

נסי לחודש וחצי חודשיים ודווחי אם זה שינה לטובה או לא

תודה רבה

בחור בן 36, סובל מקשיי בליעת מוצקים. בבדיקת גסטרוסקופיה אצל גסטרולוג נמצא בקע סרעפתי, ודלקת קלה בושט וכן גסטריטיס כרוני. מקבל כמה חודשים נקסיום 20 מ"ג. בזמן האחרון כשאני אוכל דברים קשים, לפעמים מרגיש לאחר זמן קצר, כאילו שהגרון "נסתם". לפעמים כנראה בגלל חרדה שהתפתחה, מרגיש לפני הבליעה, כאילו "מעצור" או "שיתוק" , ואז בולע את האוכל כמעט בלי רוק וכמעט נחנק. רק אם אני לועס את האוכל הקשה 25-30 פעם עד שהוא דק דק , אני יכול לבלוע אותו ללא חשש. ירדתי במשקל, ואינני אוכל במסעדות עם אנשים, וירדה לי שמחת-החיים. האם הבעיה קשורה לאף-אוזן-גרון ? גסטרו ? פסיכולוגי ? למי פונים, והאם יש בדיקות בליעה לא חודרניות ? (היה לי קשה מאד עם בדיקת הגסטרוסקופיה). בתודה גיא.

יתכן מאוד שיש מרכיב נפשי שכדאי לבדוק אצל פסיכולוג. כמו כן ממליץ לבוא למרפאת בליעה באחת מבתי החולים, ולעבור בדיקה שנקראת fees שזה צילום בית הבליעה באנדוסקופ שמועבר מהאף, בזמן בליעה. אלטרנטיבה לא פולשנית היא לבצע שיקוף רנטגן בזמן בליעה כדי לראות שהמזון עובר לושט ללא הפרעה. בהתאם לממצאים באחת מבדיקות אלו יוחלט האם יש מקום להמשך בירור או שלא.

אימי בת 54. ברקע: היפותירואידיזם, אלרגיה, גסטריטיס כרונית. לפני כשנה התקבלה בדיקת דם עם רמת טסיות של 129 אלף. רופאת המשפחה שלחה אותה להמטולוגית, אז בוצעה בדיקת דם נוספת במקום והספירה הייתה 147 אלף ושוחררנו לדרכינו בטענה שהכל תקין. יש לציין שwbc היה 4.3, hb - 13.9, המטוקריט תקין. B12, חומצה פולית, ברזל היו תקינים. לאחר מספר חודשים בוצעה בדיקת דם שגרתית ורמת הטסיות הייתה 44,000 ו wbc 3.9. יתר הבדיקות היו תקינות. הופנינו שוב להמטולוגית וחזרנו על הבדיקה מספר הטסיות היה 45. Wbc סביב 5. יתר הספירה תקינה. הופנינו על ידי הרופאה לבדיקות של נוגדנים שיצאו תקינות לדבריה (למרות שבבדיקה עצמה נצפו ערכים חריגים במדדים מסוימים) לאחר מכן ו us בטן שהציג טחול מוגדל 14 ס"מ. חזרנו לרופאה להלן הבדיקה האחרונה: wbc 4. Rbc 4.58. Hb- 14.2 hct- 42.9 mcv - 93.6. Mch - 31.1. Mchc- 33.2. Rdw- 13.0. Macro% - 1.4 plt -72. mpv - 10.6. כימיה תקינה לגמרי. בביקור האחרון אצל ההמטולוגית הופנינו לבדיקת מח עצם. בהתחלה הייתה סברה שככל הנראה מדובר ב itp. אך אני דואגת שזה נראה יותר כמו מחלת מח עצם בגלל הטחול המוגדל והספירה הלבנה הנמוכה שלא מאפיינת itp. הבדיקה בעוד חודשיים ואני בלחץ ולא ישנה בלילות. אני חוששת שאימי לקתה ב mds. אשמח לדעת מה דעתך לאור כל האמור לעיל.

הגדלה של הטחול וירידה בטסיות יכולה להיות מסיבות שונות חלקן מסיבות שאינן מחלה המטולוגית. MDS אינה מתבטאת לרב בהגדלת טחול. ממליצה לחכות בסבלנות לתוצאות בדיקת מח העצם.

תודה רבה. שאלה נוספת: בדיקת מח עצם תהיה רק בעוד כשלושה חודשים. לאור המצב הנתון באיזה תדירות יש צורך לעשות ספירת דם למעקב עד הבדיקה?

פורומים בנושא גסטריטיס כרונית
פורום פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות
ד"ר אלון רפאל יענה על שאלות בכל תת התחומים של כירורגיה קולורקטלית ופרוקט...
פורום מחלות דרכי העיכול - רפואה משולבת
ד"ר יוסף דיין ישיב על שאלות הגולשים בנושאים הנוגעים לשילוב בין רפואה קונ...
פורום טחורים
ד"ר אלון רפאל, ישיב לשאלות הגולשים בנוגע לדרכי טיפול בטחורים