הפרעות במערכת העיכול: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

סגולות רפואיות של ארבעת המינים

אנחנו מניחים אותם בסוכה כדי שנרגיש את אווירת החג, אבל האם אנו מודעים לסגולות הרפואיות הנפלאות שלהם? זאפ דוקטורס וארבעת המינים מציגים – בריאות איכותית שלא בטוח שהכרתם עד עכשיו. הברכה על ארבעת המינים אתרוג, לולב, הדס וערבה היא אחת המצוות המרכזיות של חג הסוכות. נטילת ארבעת המינים מסמלת את הקשר של החג אל הטבע ואל ארץ ישראל, והיא בעלת משמעויות הקשורות לאחדות העם ולחיבור בין חלקיו. בד בבד עם המשמעויות הרוחניות העמוקות של ארבעת המינים והברכות הקשורות בהן, כדאי לדעת גם שכל ארבעת המינים נכללים בקטגוריית צמחי המרפא, ובעבר נעשה בהם שימוש רחב בתחום הרפואה העממית. ד"ר גדעון רון, מומחה לרפואה סינית, סוקר את ערכם הבריאותי ואת סגולות המרפא של ארבעת המינים: סגולות ארבעת המינים. אילוסטרציה: שאטרסטוק הלולב – לרפואה הסינית יש מה לחדש לכם במצוות החג, הוא מוגדר תחת הערך של כפות תמרים, ומצוות נטילת לולב מופיעה כאחת הברכות החשובות בחג הסוכות. הלולב הוא בעל טעם וללא ריח,...

סיבות אפשריות ומצבים דומים להפרעות במערכת העיכול

קוליטיס איסכמית - תמונת המחשה
קוליטיס איסכמית לאחר כריתת מעי, יש צורך ב"השקת מעי" - פעולה שמטרתה לחבר את קצוות המעי הדק או הגס ולאפשר...
קוליטיס מיקרוסקופית - תמונת המחשה
קוליטיס מיקרוסקופית מזיהומים ועד סרטן קטלני: מחלות ותופעות רבות עלולות לפגוע בתפקוד המעי הגס. חלקן דורשות ט...
תסמונת המעי הקצר - תמונת המחשה
תסמונת המעי הקצר מחלות רבות עלולות להביא למצב של תת-ספיגה (כגון צליאק וקרוהן). מתי יש לחשוד בתת-ספיגה? ה...
שלשול דמי - תמונת המחשה
שלשול דמי עם בוא הקיץ, אנו נושמים לרווחה שמחלות החורף אצל הילדים כבר מאחורינו - אך חשוב להתכונן ו...
דימום במערכת העיכול - תמונת המחשה
דימום במערכת העיכול סרטן המעי הגס נחשב סרטן מאוד נפוץ והסיכון לחלות במחלה 1 ל-20. החדשות הטובות: בדיקות מתק...
ללמוד עוד על הפרעות במערכת העיכול
רפואת ילדים: אנמיה וחוסר ברזל-תמונה

חוסר ברזל בגוף הוא הגורם העיקרי לאנמיה, ואצל ילדים קטנים...

מאת: ד"ר אמיר...
02/06/2010
סגולות הרפלקסולוגיה: מטיפול בכאבי ראש ועד להקלה על חרדות-תמונה

רפלקסולוגיה היא שיטה מתחום הרפואה המשלימה, המסייעת להתמודד...

מאת: Chakras...
02/10/2019
תזונה: לעבור בשלום את פסח-תמונה

החגיגות המרובות במהלך פסח מאפשרות זמן איכות משפחתי, אך...

מאת: אורלי מנירב
05/04/2017
תסמונת המעי הרגיז - טיפול משולב-תמונה

הפרעות במערכת העיכול מציקות לסובלים מתסמונת המעי הרגיז. חלק...

מאת: ד"ר צבי...
24/08/2009
אולי יענין אותך לדעת...
זה אצלנו בדם: הכל על בדיקות דם - תמונה
זה אצלנו בדם: הכל על בדיקות דם
בדיקות דם הם האמצעי היעיל ביותר למדידת...

הפרעות במערכת העיכול: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

קושי בליעת מוצק כמעט חודש ואני חיה על נוזלים. הקושי בא והולך מגיל עשר כיום בת עשרים מעולם לא הציק ככה. בטוחים שהבעיה לא מגרון אז הפנו תשומת לב לקיבה בגלל היסטוריה של בעיות עיכול כגון עצירות ממושכות וירידות פתאומיות במשקל. רופאה רשמה נקסיום עד שאראה אותי רופא גסטרו. היא לא פירטה מתי לקחת ומה לאכול או במקרה שלי לשתות. תה מרק עוף שייק פירות ויוגורט ביו בתפריט שלי כרגע זה בסדר? לקחת לפני או אחרי אוכל? אם לפני כמה זמן לפני וכנ"ל כלפי אחרי? בבוקר או בערב? תודה

נטילת התרופה נקסיום (חומר פעיל esomeprazole) אינה מצריכה הימנעות ממזון מסוים. יש להיוועץ ברופאה לגבי מגבלות תזונה הנובעות ממצבך הרפואי. ספיגת התכשיר נקסיום מופחתת ומעוכבת כאשר ניתן עם האוכל, אך ההשפעה הקלינית של זה לא משמעותית (כלומר ישפיע על חומציות הקיבה גם במתן עם מזון. אם נוח לך -קחי בבוקר על קיבה ריקה (כחצי שעה עד שעה לפני האוכל), אך אין מניעה ליטול עם מזון.

אני בת 53, עושה די הרבה ספורט ואוכלת בריא עם מודעות . וגם מתעמלת התעמלות בונה עצם, מזה שנים רבות, לא בגלל מצב העצם, אלא משום שהחוג נהדר. נוטלת 6 כדורי אומגה 3 ביום (להורדת טריגליצרידים, בהמלצת רופא+דיאטנית, זה המינון שעושה את העבודה אצלי), וכדור סימבקור 10 מ"ג לפני השינה, וגם הורמונים מסוג ליביאל. ובנוסף עוד כמה טיפות ויטמין D שלאחר התעקשות שלי משך שנתיים הרופאה החליטה סוף סוף ששינו את ההמלצות לגבי ערכים "נורמליים", ובאמת הערכים שלי נמוכים. מזה כשנתיים לאחר בדיקה שביצעתי על דעת עצמי, התגלה שיש לי אוסטאופניה בעצמות האגן. (בעמוד שדרה לא), הומלץ לי לקחת סידן 1200 מג. קופ"ח כללית והמרפאה שלי מנפקת את הסידן קרבונט הזול, של דרך חיים, ויטה קל + D. אני אמורה ליטול שתי גלולות ביום. הרופאה שלי משום מה המליצה לקחת עם דברי חלב. אני עשיתי תחקיר שלם וגיליתי שממש לא רצוי עם דברי חלב, תרד, וחיטה מלאה. אמנם חייבים לקחת עם אוכל. ארוחת בוקר וערב שלי הן חלביות, ולכן אני לוקחת כדור אחד בארוחת צהרים. א. מתי כדאי לקחת עוד כדור? הבנתי ששניים יחד לא מומלץ, כי הגוף לא סופג את שניהם. ב. האם לפני השינה (ואז לאכול עם זה משהו? מה? ולזכור שלפני השינה זה זמן הסימבקור) ג. האם סתם עם פרי בכל שעה ביום? לא מזמן הלכתי לעוד בדיקת צפיפות עצם (מחכה לתוצאות, רציתי לראות האם משהו השתפר עקב נטילת הסידן) וביקשתי לדבר עם אנדוקרינולוג שהם המפענחים של הבדיקות, להתייעץ בנוגע לויטה קל. להפתעתי הרבה אין להם מושג מכל ההמלצות שקראתי שאסור ליטול עם דברי חלב, הוא התווכח אתי שחלב נותן סידן...ולכן אין מניע לקחת עם דברי חלב, הוא בכלל לא הבין למה אני מתלבטת. בקיצור אני מבינה שגם רופא משפחה וגם רופא מומחה לא ממש מכירים את סוגי הסידן והמלצות הספיגה המיטבית שלהם. ואני מנסה לברר את זה בפורום הזה. מקווה שאני במקום הנכון. קראתי גם שהסידן קרבונט נספג ממנו במקרה המרבי רק כ 20%, לעומת הציטרט שיותר, וגם אפשר לקחת אותו מתי שרוצים. ד. האם כדאי להשקיע יותר (הרבה יותר יקר כי לא מסבסדים לנו) בסידן ציטרט? ומה המלצתכם כיצד מומלץ לקחת? ה. מה בנוגע להצטברות סידן במקום לא רצוי, במקום בעצמות? למשל בכליות – יצירת אבנים. איך לקחת סידן כך שזה לא יקרה? מודה מראש על התייחסות לכל שאלותי.

שלום רב נעמי סיבות אפשריות לירידה במסת העצם : 1.תזונה לקויה וצריכה נמוכה של סידן בתזונה. 2.היעדר פעילות גופנית. 3.גנטיקה. 4.גיל מעבר, כריתת שחלות או הפסקה מוקדמת של הווסת – כל אלה מובילים לרמות נמוכות של אסטרוגן, המעודדות פירוק עצם ומעכבות את בנייתה. 5.רמות טסטוסטרון נמוכות בגברים. 6.שימוש בתרופות. 7.עישון וצריכת אלכוהול. 8.רמות נמוכות של ויטמין D. 9.משקל גוף נמוך. 10.מחלות כרוניות (הפרעות עיכול המשפיעות על ספיגה לקויה של ויטמינים ומינרלים, מחלות דלקתיות של המעי, מחלות כבד, צליאק, סוכרת, מחלות בלוטת התריס, מחלות כליה). ניתוח קיבה.ועוד... לגבי הוראות לנטילת הסידן:מומלץ לקחת את הסידן עם המזון או מייד אחרי.להרחיק מ:מוצרי חלב,קפה כולל תה שחור וקולה,אכן מומלץ להפריד ממזונות המכילים חומצה אוקסלית כגון:תרד, עגבניות, חצילים, סלק, קישואים, בטטות, בוטנים, אוכמניות, תותים, ענבי קונקורד וקקאו. הסיבה שמומלץ להרחיק מומצרי חלב היא:מוצרי חלב מכילים כמות גדולה של זרחן שעלול להתחרות על ספיגה עם הסידן ,לכן כשאוכלים הרבה מוצרי חלב אין שום ערובה לכך שזה ימנע אוסטאופורוזיס, ואף בחלק מהכיתובים המקצועיים מדברים על כך שצריכה גבוהה של מוצרי חלב יכולה לגרום לבריחת סידן. זהו פרדוקס שצריך להתיחס עליו ברצינות ולצרוך סידן גם מהצומח כגון:כרוב,כרובית,טחינה ,פרג,סרדינים,מולסה,שקדים,תאנים, פטרוזילה ועוד... א.ב,ג:אני מסכימה עם כך ש 2 כדורי סידן קרבונט לא מומלצים יחד גם בגלל ספיגה פחותה עקב כמות גדולה, וגם בגלל תופעות לואי במערכת העיכול. עקב נטילת כמות גדולה בבת אחת יכולים להיווצר עצירויות וכאבי בטן, לכן ממליצה לקחת 2 כפסולות בנפרד . ניתן לקחת 1 עם פרי בארוחת 10 או ארוחת 4 ,או לקחת בערב בהפרש של שעתיים מהסימבקור עם פרי,ירק,פריכית,כמו כן ניתן לקחת בכל שעה ביום עם ארוחה גדולה בתנאי שהיא לא מכילה את מה שהמלצתי להרחיק מהסידן. ד.אני בהחלט ממליצה להשקיע קצת יותר כסף ולצרוך סידן ציטראט,כפי שאת בעצמך ציינת סידן קרבונט נספג פחות טוב,עלול לגרום לתופעות לואי במערכת העיכול כמו כן הוא כבד ויכול לשקוע בכלי דם וכליות. ההמלצה שלי היא ליטול פורמולה שמכילה סידן +מגנזיום כיוון שהמגנזיום תורם לספיגת הסידן ובונה את העצם וכמובן להוסיף ויטמין D (ציינת שאת כבר נוטלת אותו). לגבי הצטברות של הסידן: סידן ציטארט הוא סידן קל וברוב המקרים לא גורם לאבנים בכליות או משקע בכלי דם.כמו כן הוא נספג טוב ולא שוקע. כשנוטלים סידן יחד עם מגנזיום וויטמין D מבטיחים שלא ישקע בגוף. ישנם 2 מוצרים שאני ממליצה את יכולה לבחור את המוצר שנראה לך יותר נוח לשימוש . 1.סידן + מגנזיום +D - ממנו תצטרכי לצרוך 5 טבליות ביום בכדי להגיע ל -1000 מ"ג סידן .(הציטראט הוא מולקולה גדולה ולכן כל טבלית מכילה 200 מ"ג סידן בלבד) http://www.solgar.co.il/?CategoryID=177&ArticleID=233 2.קלמדין-סידן +מגנזיום+D +מינרלים נוספים המוצר מגיע במשקה -2 כפות מכילות 1200 מ"ג סידן.הסידן הוא מעורב שליש טריקלציום פוספט,שליש ציטראט ושליש גלוקונט. סוגים אלא דומים לציטראט ונספגים מצויין. על ידי נטילת 3 סוגים שונים של סידן במוצר אחד את מבטיחה ספיגה טובה כיוון שאם הגוף שלך לא סופג 1 מהם הוא יספוג את האחר ולכן הפורמולה מאד מומלצת. ישנם מחקרים על כך שסידן בנוזל נספג טוב יותר ונוכחות מגנזיום וויטמיןD תורמים עוד יותר לספיגה. http://www.supherb.co.il/%D7%A7%D7%9C%D7%9E%D7%93%D7%99%D7%9F ברכת בריאות שלמה קריסטינה יעקובלב

אפרת שלום, אינני יודעת אם כך אכן אומרים, אבל בוודאות אני כן יכולה להגיד שיש סיכון באכילת אפרסמון עבור אנשים עם חומציות פחותה בקיבה (למשל כאלו הנוטלים באופן כרוני סותרי חומצה). במצבים אלו היו מיקרים שסיבי האפרסמון יצרו גוש שלא התפנה מהקיבה או עבר למעי אבל נתקע שם ויצר חסימה, וכתוצאה נדרשה התערבות ניתוחית. מקרים דומים דווחו לגבי אנשים שהפריזו ואכלו סברס בכמויות גדולות בבת אחת. כעקרון, אדם בריא, ללא בעיות במערכת העיכול יכול לאכול אפרסמון וסברס ללא חשש, אך מומלץ לא להפריז בכמויות.

שלום ד"ר, הנני בן 23. מזה 5 ימים מתעורר עם כאבים עזים, בצד שמאל בבטן העליונה, ממש מאחורי הריאות. אין לי בעיות עיכול כלשהן. בטוחני שהכאב לא בא מהלב, כי עם מאיבר אחר הנמצא תחתיו. (פשוט לא ידעתי לאיזה פורום ליחס הודעה זו). במשך היום, הכאב חולף לאט לאט. אבל שוב חוזר בבוקר. אני מרגיש שמשהו תפוס חזק שם, אך אני לא יודע מה זה. אני נוטל אנטיביוטיקה כבר במשך 10 ימים (רפפן 1000 מ"ג), (הייתה לי דלקת גרון לא מזמן). האם יש קשר בין הדברים? אם לא, מה יכול להיות הדבר? כיצד הדבר חולף במשך היום בזמן שאני בתנועה, וחוזר בבוקר בכאבים עזים?

בצד שמאל למעלה יש בד"כ טחול. הטחול לא כואב ברוב המקרים. אפשרות אחרת היא שיש גירוי מהריאות כלפי מטה (האם נבדקו הריאות? האם אין חשש לדלקת ריאות?) שיכול לגרום לכאבים בבטן עליונה. אפשרות נוספת היא שיש הגדלה משמעותית של הטחול בגלל למשל מחלת הנשיקה, שגורמת לתסמינים דמויי דלקת גרון ובגלל זה הכאבים - אבל את זה ניתן לגלות בבדיקת רופא פשוטה.

שלום לך, ביצעתי צילום ריאות (רנטגן), וממבט ראשוני ע"י רופא המשפחה שלי, נראה כי הכל תקין (הצילום בכל מקרה, הועבר לאבחון של מומחה). מחר אעשה בדיקת אולטרה-סאונד. האם הבדיקה יכולה להראות מה מצב הטחול? כמה חמורה המחלה יכולה להיות? אם במשך היום, אני לא מרגיש כלל את הבטן, אלא רק בשכיבה ממושכת (למשל שינת לילה), או בלקיחת נשימה ארוכה, האם הדבר לא מעיד על שריר תפוס כלשהו אולי? איזה שרירים יש בקרבת מקום שעלולים להתפס? תודה, יאיר.

פורומים בנושא הפרעות במערכת העיכול
פורום פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות
ד"ר אלון רפאל יענה על שאלות בכל תת התחומים של כירורגיה קולורקטלית ופרוקט...
פורום מחלות דרכי העיכול - רפואה משולבת
ד"ר יוסף דיין ישיב על שאלות הגולשים בנושאים הנוגעים לשילוב בין רפואה קונ...
פורום טחורים
ד"ר אלון רפאל, ישיב לשאלות הגולשים בנוגע לדרכי טיפול בטחורים