חמצת מטבולית: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

יום כיפור: האם חולי סוכרת יכולים לצום ביום כיפור?

צום יום כיפור מהווה דילמה משמעותית בפני חולי סוכרת ורופאיהם, והשאלה המרכזית שעולה מדי שנה היא: האם לסוכרתיים מותר לצום? וגם - על מה חשוב להקפיד במידה וצמים ואיך הופכים את הצום לקל יותר? כל התשובות בפנים השאלה שמלווה סוכרתיים רבים היא האם מותר להם לשמור על מצוות צום יום כיפור או שמא מדובר בסיכון גדול מדי עבורם. לפני לקיחת ההחלטה בנושא הצום יש להתייעץ עם הרופא המטפל ולברר האם מותר לחולה לצום, כיצד עליו לצום, מהם הסיבוכים האפשריים וכיצד להתנהג במידה ומתחילים לחוש ברע.   מדוע צום הוא מסוכן עבור חולי סוכרת? בעוד שאצל אנשים בריאים הכבד מצליח לייצר סוכר באופן תקין גם בזמן צום, בקרב סוכרתיים אשר רמת הסוכר בדמם אינה מאוזנת, הצום עלול לגרום למצבי קיצון מסכני חיים (רמות סוכר נמוכות או גבוהות), היות שאין בקרה על ייצור הסוכר בכבד ואין דרך להכניס את הסוכר שבדם לתוך התאים. היכולת לצום מבלי לגרום נזק בריאותי תלויה במספר גורמים, ביניהם: סוג הסוכרת, הטיפול שהמטופל מקבל ומצבו הרפואי הכללי. על...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לחמצת מטבולית

היפרקלמיה - תמונת המחשה
היפרקלמיה להורמוני האדרנל העיקריים קורטיזול, אלדוסטרון (המיוצרים בקורטקס, הוא קליפת האדרנל) יש תפ...
השתלת כליה - תמונת המחשה
השתלת כליה ארנון סגל עורר סערה תקשורתית לאחר שתרם כליה לאדם זר אך התנה את התרומה ב"רק ליהודי" | ב...
חולשה - תמונת המחשה
חולשה תקופת החגים היא תקופה מאתגרת למי שמנסה לשמור על המשקל - אי אפשר להימלט מהארוחות ומהקלור...
בדיקות דם - תמונת המחשה
בדיקות דם נשים וגברים רבים מתמודדים עם דיכאון בדרגות שונות, אך חלקם לא מאובחן ורבים אפילו לא מודע...
מיאלומה נפוצה - תמונת המחשה
מיאלומה נפוצה חיסונים חדשים, תרופות חדשניות לסוכרת ולסרטן, סבסוד משקפי ראייה לילדים עד גיל 7 והרחבת ה...
היפוקלמיה - תמונת המחשה
היפוקלמיה כאן תוכלו לקבל תקציר על סוגי אנטיביוטיקה על פי סווג למשפחות ודרכי פעולה. המידע המצורף...
ללמוד עוד על חמצת מטבולית
יום כיפור: האם חולי סוכרת יכולים לצום ביום כיפור?-תמונה

צום יום כיפור מהווה דילמה משמעותית בפני חולי סוכרת...

מאת: פרופ'...
07/10/2019
סוכרת נעורים: 3 בני נוער אושפזו-תמונה

שלושה בני נוער אושפזו בשבועיים האחרונים במצב מסכן חיים עקב...

מאת: מערכת zap...
13/02/2017
תרופות נוגדות כאבים בהנקה-תמונה

תכשירים נוגדי כאבים הם מסוג התרופות הנמצאות בשימוש בשכיחות...

מאת: מתי ברקוביץ
24/10/2013
סיכום - סוכרת מסוג 1 , סיבוכים מידיים ומאוחרים-תמונה

כאן תוכלו לקרוא בקצרה על הגורמים לסוכרת מסוג 1 , סיבוכי...

מאת: תאור כללי של...
27/01/2002

חמצת מטבולית: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום. יש לי עייפות ודיספניה. באצבה סטורציה 99. בדם עורקי sO2-68%. זה תקין? למה הבדל כזה גדול?תודה שלום, כנראה הבדיקה מהדם היתה מעורבת בדם ורידי. לא חושב שיש סיבה לדאגה. תודה רבה על תשובה. זה אומר שגם תוצאות אחרות של הבדיקה לא נכונות וצריך לעשות אותה עוד פעם? בדיקת דם עורקי לגזים המליץ לי לעשות רופא ראות כדי לשלול חמצת מטבולית כרונית. התור אליו רק בתחילת ספטמבר ואין לי מי לשאול.

שלום, אפשר לראות אם יש חמצת בדם ורידי אבל האבחנה הזו לא סבירה כשאין מחלה משמעותית כרונית.

דר קוריצקי שלום רב, בעקבות שנים של כאבי ראש קיבלתי מהנאורולוגית טיפול מונע באמצעות ״טופמקס״ להבנתי תרופה זו גורמת בין היתר לחמצת בדם/חמצת מטבולית, אפשרות לאבנים בכליות, וללחץ תוך עיני … כיצד עלי להתמודד עם הדבר?

אלה הן תופעות נדירות ולכן אין צורך לדאוג, כדאי לשתות מספיק בנטילת התרופה.

שלום, הבנתי שלפי המקובל מתחילים אצל ילדים טיפול תרופתי ורק במיקרים מיוחדים מגיעים לדיאטה קטוגנית. 1. האישפוז "והאיתחול מחדש של חילוף החומרים עובר להתחלת הדיאטה הוא תנאי סף? 2. האם יש בעיה עקרונית (מחקרית ,רפואית) להתחיל ישר מהדיאטה? 3. לאיזה סוג אפילפסיה הדיאטה איננה עוזרת?. תודה

שלום רב הטיפול באפילפסיה מתחיל מאבחנה נכונה של סוג האפילפסיה/תסמונת אפילפטית ובהתאם לכך , מהו הטיפול המתאים. דיטה קטוגנית- מהווה טיפול לא תרופתי לאפילפסיה הגורמת לשינוי מטבןלי בגוף עם מעבר למטבוליזם שמבוסס בעיקר על שומן וייצור גופי קטון מדובר בדיאטה /תזונה לא קלה בשל המגבלות שלה ישנם מקומות בעולם שמתחילים טיפול בדיאטה קטוגנית בקהילה ולא באשפוז עם זמינות רבה של הצוות המלווה ובמיוחד של הדיאטנית והרופא/ה למשפחה בהתחלת טיפול בדיטאטה קטוגנית חלים שינויים מטבולים, רמת הסוכר יורדת, לעתים מתפתחת חמצת מטבולית הגורמת להרגשה לא טובה, בחילה, סירוב לאכול, לעתים הקאות, דבר שמחייב ניטור ומתן מענה מיידי לילד/ה ותמיכה בהורים אין מגבלה להתחיל ישר מדיאטה אך מדובר בהתארגנות לא קלה, מגבלה מאוד משמעותית על הילד/והמשפחה מבחינת שנוי הרגלי חיים/תזונה שאינפ פשוטים . צריך לזכור שדיאטה קטוגנית מוצעת לחולים להם אפילפסיה עמידה שלא הגיבה לטיפול תרוםתי מתאים ומקובל . מדובר בצורת טיפול לא ספציפית ולכן שווה לנסות בכל מקרה של אפלפסיה עמידה בה התרופות אינן יעילות או גורמות לתופעות לוואי משמעותיות , במקרים בהם אין אופציה לניתוח אפילפסיה(ניתוח היכול לעתים לאפר ריפוי/ איזון טוב יותר של המחלה בברכה ד"ר אלי הימן . בארץ, קשה מאוד לבצע זאת י

שלום רב, תודה על המענה המהיר. הבנתי את סדר הפרוטוקול הטיפולי שמתחיל מתרופה/ות ועד ההגדרה של עמידות לתרופות. הקושי שאתה מתאר בנוגע לדיאטה הוא קושי באופן כזה או אחר מתרחש גם בתופעות הלוואי שמתקיימות גם בטיפול התרופתי עד להבאת המטופל לאיזון (בחלק מהמיקרים אם וכאשר). בהסבר שלך כתבת על התחלת דיאטה בקהילה - מה הבעיתיות הרפואית בלהעביר את המטופל/ת לתזונה קטגונית מדורגת כמו כל אדם שמשנה תזונה?

היי, אני בת 32, אפילפטית מילדות, פוסט טראומטית מהצבא ועקב הטראומה סובלת גם מפיברומיאלגיה. כשהייתי בת 27 ביצעתי ניסיון אובדני ובלעתי 350 כדורים מסוגים שונים: אקמול, איבופרופן, בנזודיאזפינים, טופמקס, דפלפט, וכנראה עוד משהו ששכחתי. לאחר 16 שעות שכך שכבתי בביתי מצאו אותי והובהלתי לרמב"ם, שם שכבתי 5 ימים בטיפול נמרץ, 48 שעות ראשונות לא הייתי בהכרה, לאחר מכן ניתן היה להעיר אותי אך מיד צנחתי שוב, ביום החמישי עברתי למחלקה, כשאני כבר בהכרה מלאה ומתקשרת, שם ראיתי נפרולוג שהסביר שיש לי שהכבד ניזוק ומתקן את עצמו לבדו, שיש אי ספיקת כליות וחמצת מטבולית ואי לכך הזרימו לי לוריד סודיום ביקרבונט. כעבור שבועיים התאוששתי לחלוטין. שאלתי היא כזו, האם סביר שבעקבות האירוע הזה נגרמו לי בעיות גסטרו? אני מאוד סובלת ועברתי בירור אנדוסקופיה, אין לי כלום והכל בסדר והגסטרולוג אמר כנראה מעי רגיש, כל חיי היתה לי קיבה מברזל אכלתי הכל, פעילות מעיים היתה תקינה לחלוטין, ייתכן שההרעלה שעברתי והחמצת מטבולית גרמה למעי שלי להיות רגיש? לצרבות יומיומיות ששורפות את הגרון? מציינת שכיום אני לא אובדנית, כשקמתי ממה שקרה לי תפיסת המציאות שלי השתנתה והבנתי כמה החיים יקרים. תודה מראש על המענה.

עוד שאלה ששכחתי, שאלה קצת מוזרה, אשאל בכל זאת, הכבד שלי נאכל מהתרופות לפי מה שאמרו הרופאים, הם הוסיפו שלכבד יש יכולת ריפוי והוא משלים את עצמו לבד ללא עזרה, שאלתי היא, האם הכבד גדל באותה צורה שהיה בה קודם? או שהוא גדל בצורה שונה?

זה לא הפורום הנכון. אנחנו עונות על שאלות הנוגעות לכליות ולא לכבד/דרכי עיכול.

שאלתי היא לגבי חמצת מטאבולית, תוכלי להכווין אותי את מי כן נכון לשאול? תודה

לא סביר שחמצת מטבולית שהיתה וחלפה ממשיכה לגרום לתסמינים. יש הבדל בין חמצת מטבולית שהינה מצב של עודף חומציות בדם מסיבות שונות לבין חומציות יתר בקיבה שזה מה שאת מתארת. ממליצה להוועץ עם רופא גסטרו.

פורומים בנושא חמצת מטבולית
פורום פרוקטולוגיה, כירורגיה קולורקטלית ומחלות מעי דלקתיות
ד"ר אלון רפאל יענה על שאלות בכל תת התחומים של כירורגיה קולורקטלית ופרוקט...
פורום מחלות דרכי העיכול - רפואה משולבת
ד"ר יוסף דיין ישיב על שאלות הגולשים בנושאים הנוגעים לשילוב בין רפואה קונ...
פורום טחורים
ד"ר אלון רפאל, ישיב לשאלות הגולשים בנוגע לדרכי טיפול בטחורים