אילאוסטומיה: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

כריתת רקטום

הגדרה: הרקטום (חלחולת) הוא החלק האחרון של המעי הגס ואורכו כ- 15 סנטימטרים. הרקטום ממשיך את המעי הגס בחלק השמאלי התחתון של הבטן ועובר מטה דרך רצפת האגן אל פי הטבעת, והוא למעשה צינור לאיחסון זמני של צואה הממתינה להתרוקנות. הרקטום מחובר לפי הטבעת. פי טבעת הינו  תעלה באורך כ – 3 ס"מ המוקפת שרירים ותפקידו לשלוט בהתרוקנות של הרקטום. לעיתים כאשר האדם לא מתרוקן, הצואה שברקטום מוחזרת למעי הגס שמעליו, שם נספגים נוזלים נוספים. כך שאם עשיית הצרכים נדחיתהצואה נעשית קשה יותר. הסיבה הכי שכיחה לניתוח לכריתת הרקטום היא סרטן הרקטום דרכי טיפול: הניתוחים העיקריים המבוצעים בסרטן החלחולת הם: ניתוח ע"ש Miles (abdominoperineal resection of rectum APR)  – הוצאת החלחולת כולה ופי הטבעת, ויצירה של קולוסטומי קבועה (הוצאת חלק המעי הגס לדפנות העור וחיבור סטומה להפרשות המעי באופן קבועה). Low anterior resection (proctectomy) – ניתוח שבמהלכו כורתים חלק מהרקטום או את כולו ומשמרים את פי הטבעת. מבצעים השקה (חיבור) בין המעי הגס לבין חלק הרקטום שנשאר או פי הטבעת, ובכך החולה לא נזקק לסטומה קבועה.  אחת הדרכים להשקה היא קיפול של המעי הגס ליצירת כיס-פאוץ' (colonic j pouch) על מנת להפוך את המעי דומה אנטומית לחלחולת מבחינת היכולת לאגור צואה. למה...
ללמוד עוד על אילאוסטומיה
אילאוסטומיה-תמונה

יצירת פתח של קצה המעי הדק הסופי והוצאתו מבעד לדופן הבטן...

מאת: ד"ר יהודה...
03/08/2014
כריתת מעי גס מלאה/חלקית -תמונה

בניתוח נכרת קטע המעי הגס החולה ומבוצעת השקה (חיבור) של שני...

מאת: ד"ר עמיר סולד
25/08/2014
כריתת המעי הדק Small Bowel Resection -תמונה

תפקידו של המעי הדק

מאת: ד"ר עמיר...
25/08/2014
כריתת רקטום-תמונה

הגדרה: הרקטום (חלחולת) הוא החלק האחרון של המעי הגס ואורכו...

מאת: ד"ר ארי פלטא
26/08/2014
אולי יענין אותך לדעת...
אילאוסטומיה - תמונה
אילאוסטומיה
יצירת פתח של קצה המעי הדק הסופי והוצאתו מבעד...
כריתת מעי גס מלאה/חלקית  - תמונה
כריתת מעי גס מלאה/חלקית
בניתוח נכרת קטע המעי הגס החולה ומבוצעת השקה...

אילאוסטומיה: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

בזמן האחרון יש לי כאבים קלים ליד הסטומה. במיוחד כשאני יושב. יש למישהו רעיון?

אהלן איתמר, מצטערת לשמוע שאתה עם כאבים. זכור לי שעברת ניתוח דווקא ממש לא מזמן. אני לא זוכרת את הפרטים, רק שהיו חסימות חוזרות ונשנות, אבל האם בניתוח הזה יצרו סטומה חדשה? אם כן, אז זה נורמאלי שיהיו פה ושם כאבים סביב הסטומה. זה יכול להיות קשור לתפרים סביב הסטומה, התאחות הסטומה לדופן הבטן, חולשה של השרירים סביב הסטומה עקב הניתוח שעוברים עכשיו תהליך החלמה, לפעמים אם משאירים את השקית עם תכולה כבדה שמושכת את אזור הסטומה קדימה, זה יכול לגרום לאזור לכאוב, אוכל שנתקע ממש ביציאה יכול לגרום לכאבים קשים מאוד, שזה דר"א מאוד אופייני בתקופה הראשונה אחריי ניתוח (שהאוכל נתקע) ו.. כמובן, אבל נקווה שלא, שזה יכול להיות גם הרניה קטנה. אחריי ניתוח הלופ אילאוסטומי שלי לפני 3 שנים, כחודש וחצי אחרי ניתוח הופיעו כאבים דיי חזקים בצד הימני של הסטומה. אחרי יומיים-שלושה של כאבים בלתי פוסקים ומתמידים קבעתי תור לכירורג. נתנו תור לעוד 3 שבועות. יום לפני התור הכאבים נעלמו. לא הלכתי לכירורג וגם הכאבים לא חזרו :) מקווה שגם לך יעברו כך מהר ולא יחזרו :) אבל בכל מקרה אם הכאבים ממשיכים, שווה לבקר את הכירורג.

שלום רב, יש לי איליאוסטומי והייתי רוצה לדעת כמה אחוזי נכות אני זכאי לקבל מביטוח לאומי על הסטומה?

אתה יכול לראות בספר הנכויות של ביטוח לאומי בפרק 14 סעיף 2ג' Anus praeter naturalis (מדובר בשם ישן שכבר אינו בשימוש לסטומה) - 80% בעיות נוספות שכדאי לשים אליהן לב שעשויות לזכות באחוזי נכות וקשורות ישירות או בעקיפין למחלות מעי דלקתיות: פיסטולות - פרק 15 בספר הנכויות בעיות אחרות בדרכי העיכול והמרה תוצאות של ניתוח בטן (הידבקויות והתרופפות של קיר הבטן) מחלות אוטואימוניות נוספות דלקות חוזרות באיברים נוספים (עיניים, פרקים, עור) צלקות בבטן כתוצאה מניתוח

היי נועם! אחוזי הנכות בגין סטומה הינם 80% נכות רפואית. אך אם השאלה היא לגבי זכאות לקצבה, אז יש להפריד בין נכות רפואית לבין אי כושר עבודה שהם שני דברים שונים לגמרי. נכות רפואית לא מזכה בקצבה, אלא אחוזי אי כושר הם שמזכים בקצבה. אדם נכה על כסא גלגלים, אבל עובד ומתפרנס יפה, לא יקבל קצבה. אמנם יהיה רשום שיש לו 100% נכות רפואית, אבל הוא לא איבד את כושרו להשתכר. מה שכן, אחוזי נכות רפואית מזכים אותך בהנחות, כמו הנחה בארנונה, בזק, ואם אני לא טועה, גם באגד (?) - לא ממש בטוחה לגבי האחרון. לגבי רשימת הזכויות המלאה יש לפנות לארגון בעלי הסטומה לקבלת פירוט מדויק של הזכויות.

ביצעתי ביופסית כבד אחרי שתפקודי כבד משולבים מוגברים במדך חצי שנה לאחר ניתוח איליאוסטומי, מומחה הכבד כתב לי שמדובר ככל הנראה בפגיעה כבדית כתוצאה מתרופות ושעל פניו לא ניראה לו שמדובר במצב חמור וכרוני, כרגע אין לי תור אליו האם המצב הפיך? והגיוני שהפגיעה כזו ארוכה?

אין לי דרך לענות על השאלה

הפרעות בתפקודי כבד לאחר ניתוח איליאוסטומי, מחלת קרוהן ברקע - Ast - 57 Alt - 119 Alp - 335 Ggt - 130 בילירובין - 1.44 pAnca - שלילי, cAnca - שלילי, ANA - שלילי, אימונוגלובולין g מוגבר קצת 2224 מ״ג / דציליטר בנוסף asma יצא borderline כפי שכתבתי, מה המשמעות באופן כללי של התוצאה זו? זה חיובי? או לא?

יכול להיות חיובי, דהמעיד על מחלה אוטואימונית, יש להמשיך ברור במרפאת כבד