השתלת מח עצם: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

סרטן הדם לוקמיה – תסמינים וסימני אזהרה

לוקמיה, סרטן הדם, גורמת לייצור מוגבר ובלתי תקין של תאי דם במח העצם. על הסימנים המקדימים של המחלה, איך מאבחנים וכיצד מטפלים, בכתבה הבאה   עיקרי הכתבה: מהי לוקמיה? סרטן הדם המאופיין בייצור מוגבר של תאי דם בלתי תקינים. ייצור תאי הדם מתרחש במח העצם – רקמה הממוקמת בחלק הספוגי של העצם ובה נוצרים רוב תאי הדם של גוף האדם. תאי סרטן הדם הם לרוב תאי דם לבנים לא בשלים הנמצאים בתהליך התפתחות. מה הם התסמינים הנפוצים של לוקמיה? התסמינים הנפוצים ביותר: עייפות יתר, בחילות, חום או הזעות לילה, זיהומים תכופים, קוצר נשימה, עור חיוור, ירידה במשקל, כאבי עצמות, בלוטות לימפה נפוחות בצוואר, בבית השחי, במפשעה או בבטן ועוד. מהו הטיפול בלוקמיה? הטיפולים בלוקמיה תלויים בסוג הלוקמיה, בגיל ובבריאות הכללית של המטופל. פרמטר נוסף שנבחן הוא האם הלוקמיה התפשטה לאיברים או לרקמות אחרות בגוף. הטיפולים הנפוצים במחלה: כימותרפיה, אימונותרפיה (טיפול...
ללמוד עוד על השתלת מח עצם
שאלות ותשובות בפורום המטולוגיה-תמונה

האם אפשר להידבק ולהדביק, להשתיל מח עצם או לתרום דם?

מאת: מערכת דוקטורס
07/02/2007
סרקומה: הסרטן שפוגע בילדים-תמונה

הסרקומה היא הסרטן השלישי בשכיחותו מבין הגידולים המוצקים...

מאת: נגוהה...
11/07/2011
מיאלומה נפוצה: טיפול חדש-תמונה

טרם נמצא טיפול לריפוי סרטן הדם מיאלומה נפוצה, אך בעשור...

מאת: פרופ'...
17/06/2013
סרטן הדם לוקמיה – תסמינים וסימני אזהרה -תמונה

לוקמיה, סרטן הדם, גורמת לייצור מוגבר ובלתי תקין של תאי דם...

מאת: דניאל קורן
01/10/2022
אולי יענין אותך לדעת...
בדיקת סיווג עצמות - תמונה
בדיקת סיווג עצמות
מדריך בדיקות רפואיות: בדיקת דם לסיווג רקמות...
פענוח בדיקות דם ומעבדה - תמונה
פענוח בדיקות דם ומעבדה
קיבלתם תוצאות של בדיקות ואין לכם מושג מה הן...

השתלת מח עצם: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

היי אהי בן 75 חלה בלוקמיה aml. עבר השתלת מח עצם מאחיו (התאים לו 100%) לפני חודשיים בערך. אתמול בוצעה בדיקת מח עצם ובתוצאה כתוב: PCR, Oncogenes, PB Microsatelitelites-follow up, PB Mixed chimerism 92%donor קראתי קצת באינטרנט מה הפירוש....אבל אני לא מצליחה להבין איך יודעים ומתי? אם ההשתלה התליחה אומשיש עדיין סרטן בגוף???

אין מספיק מידע בשאלה (כמו האם מדובר בבדיקת מח עצם ראשונה שבוצעה לאחר ההשתלה ומה סטטוס המחלה בבדיקת מורפולוגיה ופקס). יחד עם זאת, כדאי להבהיר שבדיקת הכימריזם בודקת את אחוז תאי התורם ואת אחוז תאי המקבל. במקרה זה יש 92% תאי תורם. תשובה זו יכולה להיות תקינה, בהתחשב בעובדה שפרוטוקול הטיפול לפני ההשתלה היה פרוטוקול מופחת מינון (REDUCED INTENSITY) בברכת בריאות.

שלום פרופסור אובחנתי באפלסטיק אנמיה ויש לי כמה שאלות לכבוד הפרופסור האם אפלסטיק אנמיה שקרתה מיד אחרי קורונה [לפני הקורונה בדיקות הדם היו תקינות ] והחמירה עד לדרגה חמורה של טסיות מתחת ל 20000 ונוטרופילים מתחת ל 500 ,מטופלת על ידי השתלת מח עצם במידה ויש תורם מתאים במשפחה כמו של אפלסטיק אנמיה מסיבה אחרת ,או שאפשר לטפל גם אם יש תורם מתאים לטפל ב ATG עם ציקלוספורין ואלטרומבופאג או בטיפול אחר ,והאם יש שוני בגישת הטיפול מאפלסטיק אנמיה שקרתה בגלל קורונה או מסיבה אחרת ,והאם הרפואה מכירה בזה שאפלסטיק אנמיה יכולה להיגרם על ידי קורונה תודה רבה

קשה לענות בפירוט כי איני מכיר את כל העובדות, אבל אנסה לעזור. הופעה של אנמיה אפלסטית יכולה להופיע אחרי כל זיהום ויראלי. גם אחרי הדבקה בקורונה, תתכן הופעה של אנמיה אפלסטית ותוארו כבר מספר מקרים כאלה ברחבי העולם. ההחלטה אם לבחור בטיפול תרופתי או בהשתלת מח עצם תלויה בהרבה גורמים - ספירות הדם, גיל המטופל ומצבו הכללי, וזהות התורם. עקרונית, אם מדובר באנמיה אפלסטית קשה, יש תורם והמטופל מתחת לגיל 40 אנחנו נוטים להמליץ על השתלת מח עצם. בברכת בריאות,

אני נערה בגילאי העשרים גם אובחנתי עכשיו עם אנמיה אפלסטית חמורה לציין חיסון קורונה לפני שנתיים בדיוק תגובות לא רצויות אח''כ לפני כשנה מונו שהסתבך אז הכל החל להדרדר קורונה לפני 11 חודשים לקח עשרה חודשים עד לקריסה ואז אבחנה ארוכה וקשה במשפחה ואח תאום לא נמצאו מתאימים לתרומת מח עצם התחילו טיפול ATG מצב יציב מנסים גמילה, ירידה אוטומטית בספירות האם במקרה כזה עדיף השתלת מח עצם??? כבר מיואשת מהחולשה, הכאבים. התופעות לוואי. רוצה להיות אחרי ונוטה להאמין שההשתלה היא האלטרנטיבה מה הסיכונים? מה הסיכויים? מתורם זר כמובן. ובכלל. יש עוד מאובחנים בארץ?? חייבת תמיכה ומשפחה!!

הטיפול באנמיה אפלסטית בגילך הוא מאוד מורכב וחייבים להכיר את כל פרטי המקרה כדי להמליץ. עקרונית, בעקבות השיפור בפרוטוקולי ההשתלה אנחנו ממליצים השתלת מח עצם מתורם עד לגיל 40 - כמובן שמותנה במציאת תורם בהתאמה מלאה (בן משפחה או זר). כמובן שמחייב בדיקה גנטית לאיתור מחלות רקע לאנמיה אפלסטית. אל תתייאשי! הסיכויים הם גבוהים מאוד להחלמה, גם אם בסוף לא תעברי השתלה ותקבלי טיפול תרופתי משולב עם ATG. בברכת בריאות.

האם תתכן אפשרות של החלמה מלאה מאמניה אפלסטית? החשד הוא ע רקע פוסט קוביד הוחלט טיפול להשתלת מח עצם אך בהעדר תורם הוחל טיפול ATG. ספירות נמוכות אך יציבות ואם אכן יש החלמה חלקיתאו מלאה. האם תתכן חזרת המחלה/החמרה? אם ידוע שכל פעם שיש חום גבוה , זהיום וכדו הגוף מגיב בנויטרופניה והמוגלובין נמוך, טסיות גבוליות. מה יש למדע לתרום לנו? בעיקר כתוצאה מקוביד??

הקוביד כבר לא רלוונטי. בשלב זה ההתייחסות היא כמו אנמיה אפלסטית ללא סיבה. כפי שכתבתי לך בעבר הופעה של אנמיה אפלסטית לאחר זיהומים ויראלים תוארה בספרות. לגופו של ענין - לעיתים מושגת תגובה חלקית בלבד לשילוב של ATG וציקלוספורין (עם או ללא אלטרומבופג) ואם ספירות הדם יציבות אנחנו מרוצים. אני מניח שהרופאים שלך עוקבים גם אחרי הממצאים במח העצם כדי לוודא שאכן המחלה בשליטה ושאין צורך בהשתלה.

חמי בן 75אובחן לפני מספר ימים בפיברוזיס של מח העצם . עד כה במהלך החודש וחצי האחרונים טופל בזריקות ברזל משלא עזרו לקחו ביופסיה של מח העצם עד לאבחנה אופל גם במנות דם בשל אנמיה קשה חוסר בכדוריות דם לבנות ואדומות . האם התרופה למחלה זו היא רק השתלת מח עצם? או שבגיל שלו זה לא רלוונטי ? מה הטיפול במקרה זה ? אם אפשר להסביר מה המשמעות של פיברוזיס מח העצם למעט העובדה שבית החרושת לייצור כדוריות אינו פועל יותר ומה הן דרכי הטיפול אם בכלל . תודה

מיאלופיברוזיס של מח העצם הוא תהליך בו מח העצם מצטלק כתוצאה מהפרשת חלבוני צלקת מתאים המתרבים במח העצם. התסמינים האופיניים הם ירידה בהמוגלובין ולעיתים מושפעים גם שאר תאי הדם (הלבנים וטסיות הדם). אין כיום תרופה, למעט השתלת מח עצם, אשר מאפשרת ריפוי התהליך, אולם יש דרכים שונות לעזור. השתלת מח עצם בגיל 75 היא לרב לא אפשרית. יש מגוון תרופות שמתאימים אותן לפי התסמינים. חלקן, מעודדות ייצור תאי דם וחלקן גורמות להטבה בתוצאות תהליך יצירת הצלקת. פעמים רבות, בייחוד בגיל הקשיש, מספיק להיטיב את תוצאות התהליך הצלקתי, ובכך לשפר את איכות החיים. אני בטוח שההמטולוג שלכם יוכל להמליץ עליהן. בברכת בריאות שלמה.

תודה על תגובתך. האם פיברוזיס של מח העצם עלול בסופו של דבר להוביל לסרטן הדם על סוגיו? טחול כבד מוגדלים מה המשמעות ? מה תוחלת החיים של החולים הללו ? אני חייבת לציין שמאדם פעיל מאוד תוך חודש וחצי הוא בקושי יוצא מהבית מאוד חלש .והאם המחלה היא גנטית ? שכחתי לציין שחמי סובל גם מפרקינסון שכרגע מתבטא ברעד בידיים בלבד והמון כאבי ראש יש קשר?

הסיכויים של מיאלופיברוזיס להפוך לסרטן דם קשורים לשינויים כרומוזמלים, ספירות הדם וגיל החולה. טחול מוגדל וכבד מוגדל הם לרב תסמינים שכיחים ולא מעידים על מידת ההתקדמות של המחלה. אני מניח שהחולשה שקשורה למחלה גורמת להחמרה של פרקניסון ולכאבי הראש. דברו עם הרופא שלכם כיצד אפשר לעזור לחולשה ולתסמינים האחרים של המחלה. בברכת בריאות.

האם זו מחלה שיכולה לגרום למוות ? מאחר ומדובר באדם בן 75 והשתלת מוח עצם לא רלוונטית

מכיון שמדובר במחלה המשפיעה על מח העצם ויכולים להיות סיבוכים של זיהום, דימום, קרישי דם והתפתחות לויקמיה - סיבוכים אלה הם מסכני חיים.

הבנתי תודה . הוא כבר חודשיים שותה את הכדור ג’קאבי ללא שיפור ואף חווה ירידה במוגלובים מתחילת השימוש בכדור מ11 לעשר. קראתי ששימוש בכדור שלא עוזר עשוי להיות סכנה .האם נראה שהוא צריך להפסיד את הכדור? בנוסף ארצה לדעת אם זו מחלה ממארת או שאפשר לחיות איתה

שלום, בעלי מחלים ב"ה מסרטן. הוא חלה בסרטן האשכים, עבר 2 ניתוחים להסרת הגידול והאשך הפגוע ו-3 קורסים של כימותרפיה. לאחר תקופה קצרה התפשטה המחלה גם בין חוליות העמוד שידרה. עבר הקרנות ,כימותרפיה השתלת מח עצם וב"ה החלים. כמובן שיש נזקים בלתי הפכים במספר איברים שנפגעו. האם פגיעה בזיכרון ובפרט בריכוז ,עלול לנבוע מהטיפולים שקיבל לאזור העמוד שידרה ? (כיום נותרו 5 תמטים שאינם מפריעים מידי בתפקוד היומיומי). אשמח לעזרה למי עלינו לפנות- נוירואונקולוגיה או פסיכיאטר. תודה רבה מאד!

ככלל טיפולים אונקולוגים וכמותרפים בפרט יכולים לפגוע בריכוז ובזיכרון. מציעה להפנות את השאלה לאונקולוגים