ניתוח שקדים: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

דלקת אוזניים בילדים: אבחון וטיפול

דלקת של האוזן התיכונה שכיחה יותר בקרב ילדים, בהשוואה למבוגרים: מהם הגורמים לדלקת? מהם התסמינים ודרכי האבחון? כיצד מטפלים - והאם ניתן למנוע חזרת הדלקת? האם ילדים אמנם סובלים יותר מדלקות אוזניים? נראה כי אמנם כך - וכי לא מדובר במיתוס. ישנו סוג מסוים של דלקות אוזניים, שאכן שכיח יותר אצל ילדים ונוטה להופיע פחות אצל מבוגרים. מדובר בדלקת של האוזן התיכונה. במאמר זה, נסקור את מאפייני הדלקת ואת דרכי האבחון והטיפול בה. מדוע דלקת של האוזן התיכונה נפוצה יותר בקרב ילדים? השכיחות בקרב ילדים גדולה יותר - בשל המבנה האנטומי הייחודי של האוזן, בקרב ילדים עד גיל 6 (מבנה שונה במקצת, מהמבנה האנטומי של אוזן המבוגר). בקרב ילדים, המרחק בין חלל התוף לבין הלוע - קצר יותר; והתעלה המחברת ביניהם איננה ארוכה - מה שגורם לנוזלים וזיהומים, שמקורם במערכת הנשימה, להגיע אל האוזן ולהצטבר בה, תהליך הגורם להתפתחות דלקת אוזן תיכונה. דלקת זו נוטה לחזור, גם לאחר מיגורה...

סיבות אפשריות ומצבים דומים לניתוח שקדים

צום - תמונת המחשה
צום מדריך מיוחד ליום כיפור: תזונה, שתייה והתמודדות עם תופעות לוואי, כולל המלצות לנשים בהריו...
משככי כאבים - תמונת המחשה
משככי כאבים לא חייבים להיכנס לתהליך ארוך ולא נעים של השתלות שיניים. טכנולוגיה חדשנית של השתלה והעמס...
דלקת אוזן תיכונה - תמונת המחשה
דלקת אוזן תיכונה מדוע דלקת אוזניים כה שכיחה בילדים? מהי דלקת האוזן התיכונה ומהי דלקת אוזן חיצונית? הכל ע...
חסימה בדרכי הנשימה - תמונת המחשה
חסימה בדרכי הנשימה מחלת ה-COPD היא הגורם היחיד לתמותה שנמצא בעלייה מתמדת אבל רק רבע מהחולים מאובחנים בזמן....
סינוסיטיס כרוני - תמונת המחשה
סינוסיטיס כרוני סובלים מכאבי ראש, כאבי עיניים וכאבי שיניים? ייתכן שאתם סובלים מסינוסיטיס כרוני, מחלה שש...
אדנואידים מוגדלים - תמונת המחשה
אדנואידים מוגדלים דלקת של האוזן התיכונה שכיחה יותר בקרב ילדים, בהשוואה למבוגרים: מהם הגורמים לדלקת? מהם ה...
ללמוד עוד על ניתוח שקדים
דום נשימה בשינה בילדים-תמונה

שקדים מוגדלים ושקד שלישי בקרב ילדים עלולים לגרום לחסימה של...

מאת: ד"ר אריה...
28/12/2010
שקדים מוגדלים: הקלה  מהירה-תמונה

ילדים רבים סובלים משקדים מוגדלים, העלולים לגרום לסבל מיותר...

מאת: מערכת zap...
22/07/2013
שלישיית מה קשור: אף אוזן גרון-תמונה

מה נכלל תחת התחום הרפואי העונה לשם "רפואת אף-אוזן-גרון"?...

מאת: ד"ר גדעון...
08/11/2020
ירידה בשמיעה: סימנים מוקדמים-תמונה

ירידה בשמיעה במבוגרים וילדים גובה מחיר יקר; אצל ילדים היא...

מאת: חגית שגיא
08/06/2015

ניתוח שקדים: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום רב בני בן ה 5 עבר ניתוח כריתת שקדים ופוליפים בגיל שנתיים וחצי, אתמול לקחנו אותו לרופא ילדים בגלל קשיי נשימה בשעת שינה בלילה ושיעול מוזר.(הילד עבר ניתוח כריתה ולא הקטנה) רופא הילדים אמר כי השקדים וגם השקד השלישי צמחו והם מוגדלים למרות שהילד עבר כריתה של השקדים, האם שקדים יכולים לגדול שוב אחרי כריתה?

שלום דני שקד שלישי בהחלט יכול לצמוח בחזרה כוון שנעשית חלקית בלבד. הניתוח של בנך נעשה בגיל מוקדם יחסית כך שזה אינו מפתיע שהשקד השלישי צמח וגורם לסימפטומים. לגבי השקדים לרוב אין צמיחה חוזרת (במיוחד עם בוצע כריתה מלאה). צמיחה חוזרת יכולה להיות עקב כריתה חלקית מכוונת או לא מכוונת בברכה ד"ר גורדין

שלום רב. רציתי להתיעץ איתך לגבי המצב של הבן שלי. ילד בן 6.6 , בכיתה א . 05.01- חום, גרון אדום, משטח חיובי. לוקח מוקסיפן 10ימים 10מל פעמיים ביום. 04.02- חום, משטח מהיר חיובי- מוקסיפן 10ימים. 23.02- אותם סימפטומים, משטח חיובי, מוקסיפן 10מל פעמיים ביום 10ימים. אני בהלם. אף פעם הבן של לא נדבק ככה..יש לו שקדים מוגדלים . במעקב אצל אאג ילדים. בשנה שעברה נבדק עם סיב-הרופא המליץ ניתוח, כי שקד שלישי היה מוגדל גם. ניסינו למנוע מהניתוח. עד עכשיו ילד לוקח טיפול הומאופתיה. ראינו קצת שיפור. בסתיו היה נבדק שוב עם סיב, הרופא אמר שהשקד שלישי השתפר.שלח לבדיקת שינה. יש הפסקת נשימה בדרגה מאוד קלה. עוד לא הינו אצל רופא. השאלה שלי האם במצב שלנו ניתוח זה הפיתרון היחידי? כואב לי הלב לראות את הבן שלי סובל ולוקח אנטיביוטיקה כל הזמן. מצד שני גם יש חשש לגבי ניתוח...אשמח מאוד לשמוע את דעתך. תודה רבה מראש.

שלום כל התייחסות העבר לגבי ניתוח או מעקב הייתה עקב תסמינים נשימתיים. המאורעות הזיהומים חדשים ואין קשורים כלל לגודל השקדים/ אדנואיד. מדובר סהכ על תקופה של חודש כך שלא ניתן לדעת האם התדירות נמשך או שזהו ארוע חולף. רצוי לקחת משטח גרון בתום הטיפול האנטיביוטי גם אם מרגיש מצויין זה חשוב להבנה. כמו כן ניתן לקחת באותה הזדמנות משטחי גרון לכל בני המשפחה לנסות לזהות מקור ההבדקה

שלום רב . קודם כל תודה על התשובה. אך אנו עוד פעם עם אותה בעיה. הפעם הבן שלי סיים את המוקסיפן06.03 שזו היתה פעם שלישית ו כבר אתמול בב09.03 מתלונן על הכאב בגרון. חשוב לציין שפעמיים אחרונים יותר קלים : פעמיים ראשונים היה חום גבוה וילד סבל מאוד, גם היתה פריחה. פעם שלישית חום שהסתיים לפני אנטיביוטיקה, הפעם אפילו לא היה חום. הופתעתי כש משטח מהיר שעשינו היום היה חיובי. אגב גם הרופא שלנו היה מופתע מהתדירות הפעם נתן אוגמנתין ל10ימים 7מל פעמיים ביום ושלח לאאג לשקול ניתוח שקדים ושקד שלישי . אני באמת לא מבינה מה הסיבה של המעגל הזה. עשינו גם משטח אחרי טיפול אחרי פעם שנייה היה שלילי. הרופא טוען ש הילד לא נשא.. הומאופת שלנו נתן לנו טיפול מניעתי רק לא הספקנו לקחת אותו. אולי יש עוד טיפול חוץ מניתוח? או שצריך לעשות איזשהו בדיקות לבן שלי ? אנו נעשה גם משטח רק כרגע נדבקנו גם. מאמינה שיש סיבה למה שקורא רק לא מבינה מה בדיוק...הרופא לא מדבר על בדיקות , מבחינתו אאג זה הכתובת. אז בבקשה אשמח מאוד לדעתך. תודה רבה מראש.

שלום רב, אני מאוד מקווה שאוכל לקבל תשובה לשאלתי מכיוון שאנו נמצאים בתקופה נורא רגישה ואני נמנעת מלשוב לרופא מומחה מכיוון שאני בעלת מחלת רקע (אסתמה) ונאסר עליי להגיע למרפאה עקב נגיף הקורונה. שאלתי היא כזו: אני בת 32, ברוך השם בריאה בד״כ (אסתמה לא חמורה ) לפני כחצי שנה החלו כאבים בבלוטות הלימפה התת לסתיות בנוסף נפיחות באיזור שתחת הלסת. בוצע לי אולטרסאונד שבו הממצאים היו תקינים ובנוסף ניתנה אוגמנטין כ10 ימים שהועילה אך לאחר כמה ימים המצב חזר לשהיה, לאחר שהבינו כי המצב לא השתנה בוצע לי אולטרסאונד חוזר והפעם קצת השקיעו יותר וזו היתה התוצאה: ״לא הודגמו בלוטות לימפה מוגדלות בצוואר משני הצדדים. במשולש קדמי של צוואר שמאלי בלוטת לימפה בקוטר 7 מ"מ, ללא מרכז שומני ברור. באיזור תת-לסתי מימין בלוטת לימפה בקוטר 10 מ"מ , בעלת מבהה תקין, היפר- ווסקולרית. לסיכום: בלוטות לימפה בודדות בקןטר גבולי בצוואר דו-צדדי , תגובתיות? הממצאים לא הודגמו בבדיקה מ10/2019״ הופנתי לרופא אאג ששלח אותי לניקור הבלוטות באמצעות אולטרסאונד,ביצעתי בבית החולים רמבם וזו היתה התשובה: ״מקור הדגימה : תת לסתי שמאל הממצא הציטולוגי: בוצע ניקור מקשרית בקוטר 1.5 ס״מ במשטח לימפוציטים מדרגות הבשלה שונות ותאי רטיקולום באחדים נראה פגוציטוזיס הממצא מתאים לבלוטת לימפה ריאקטיבית״ בתחילת התהליך בוצעו עבורי בדיקות דם שנראה Viral Serology CMV Ab IgG 188.0 Reactive AU/mL CMV Ab IgM 0.16 Nonreactive Index EBV EBNA Ab IgG 121.0 Positive U/mL Negative: <5.0 U/mL Equivocal: 5.0-20.0 U/mL Positive: >20.0 U/mL רופא המשפחה שלי אמר שכנראה מדובר בתגובה לוירוס ebv שידוע שגורם להגדלת הבלוטות וגם תוצאת הניקור תומכת בכך. ניתן טיפול 10 ימים באיבופן אך לא הועיל. (מציינת שעברתי ניתוח כריתת שקדים בהיותי בת 28 לא יודעת אם זה רלוונטי) העניין הוא שאני מרגישה כאב עז בבלוטות לפעמים שמצוננת או חולה ולפעמים ללא סיבה מורגשת, הבלוטות עדיין מוגדלות באופן שוטף לפעמים יותר ולפעמים פחות. כבר חצי שנה ואין שיפור יוצר מידי. אני יכולה לסבול את הכאב אך רוצה לדעת האם ישנה אפשרות שטעו באבחון שלי? או האם ישנה תרופה שלא ניסיתי? אני נורא מודאגת, רופא המשפחה שלי לא כל כך מבין בנושא הזה, ואני לא מצליחה להגיע להמטולוג בגלל המצב כרגע במדינה. סליחה אם ההודעה ארוכה, מאחלת בריאות לכולם בע״ה .

מהזווית ההמטולוגית בלוטות של פחות מ2 ס"מ אינן חשודות לרב למחלה המטולוגית כמו לימפומה. לציין כי מחלה המטולוגית כמו לימפומה ניתן לאבחן בביופסיה כירורגית ולא מספיקה ביופסיית מחט.

שלום רב, רציתי לברר האם ניתוח הסרת שקדים בלייזר מסוכן באותה מידה כמו ניתוח כריתת שקדים (דימומים, סכנת חנק ומוות)? האם ההתאוששות שונה בשתי השיטות? האם יש פחות כאבים לאחר הניתוח בשיטת הלייזר? ומה לגבי משך ההתאוששות, ההשגחה ההורית הנדרשת וההיעדרות מבית הספר? תודה על התשובה! שרון.

שלום רב, ניתוח כריתת שקדים בלייזר כרוך בנזק לרקמות סביב עקב הכויה שהלייזר גורם ובעיקר לסינות העצביות. כתוצאה מכך נגרם סבל רב עקב הכאב הקשה והעמוק ותקופת ההחלמה קשה מנשוא. לאחר מכן יכול המסכן לסבול מגירוי עם תחושת ליחה טורדנית שנים. לכן אין לבצע ניתוח כריתת השקדים בלייזר. קיים טיפול אחר והוא איוד רקמת שקדים בלייזר שמטרתו לפתור בעיית ריח-פה בואש או דלקות שקדים חוזרות.אך זה כבר נושא אחר. בברכה פרופ' יהודה פינקלשטין http://fiyehuda.co.il/

פורומים בנושא ניתוח שקדים
פורום מכשירי שמיעה, טיניטוס והיפראקוזיס
ד"ר טליה מרק תשיב על שאלות הגולשים הנוגעות לבעיות שמיעה, טיפול ברגישות ה...